שתף קטע נבחר

לא לדתיים בלבד: ההתנתקות מגיעה לבמת התיאטרון

מחזאית חילונית-שמאלנית מתל-אביב פגשה שחקנית דתית-ימנית שנעקרה מגוש-קטיף. התוצאה: ההצגה "עת לטעת" על הסיפור האנושי של ההתנתקות – האובדן, המשבר האידיאולוגי, החיים החדשים – "זווית שלא ראיתם בחדשות"

כשתמר חלוצי הייתה בת 15 היא פגשה את ההתנתקות דרך העיתון או מסך הטלוויזיה, וכנערה חילונית בעלת השקפת עולם חילונית לא הצליחה להתחבר רגשית לסיפורם האנושי של תושבי חבל עזה שנעקרו מבתיהם. שמונה שנים אחרי היא הכירה את יעל הרמתי, שפונתה מגני-טל – והדעות הפוליטיות הפכו פתאום לא-רלוונטיות. כעת, במלאות עשור להתנתקות, הן משתפות פעולה - מחזאית ומקור השראה - בהצגה "עת לטעת", על הימים הקשים ההם.

 

"במקצועי אני מתורגמנית לשפת הסימנים", מספרת חלוצי על ההיכרות, "לפני כשנתיים תרגמתי לבחורה חירשת בקבוצת דתיות של קורס משחק בבית הספר ענת ברזילי. כשהגיעה העת למופע הסיום, יעל, אחת החניכות, שכבר ידעה שאני מחזאית, שאלה אם אוכל לערוך קטע שכתבה למונולוג כדי שתופיע איתו. הסכמתי, כמובן. הוא עסק בעקירה מביתה בגני-טל".

 

"ההיכרות הזו החזירה את ההתנתקות לתודעה שלי - הפעם כאדם יותר בוגר לעומת בת ה-14-15 שהייתי בעת ההתנתקות. מהמעט שקראתי מאד התרשמתי מהסיפור האישי של יעל, ואחרי שנגמר הקורס חשבתי לעבד להצגה חלק מהדברים שכתבה. היא הסכימה ושלחה לי חומרים נוספים שכתבה בזמן ההתנתקות. קראתי אותם ונחשפתי לעוד רבים אחרים - בעיקר יצירות של אנשים מהגוש, ולא מהזווית שהוצגה בחדשות".

 

סיפור המחזה אמנם נוצר בעקבות אותו מפגש, אך בפועל הוא התרחק מאד מהסיפור של יעל, וגם הגיבורה, נטע, שונה ממנה מאוד. הצד השווה: החלטה מגבוה נופלת ביום בהיר אחד, הופכת את חייה של אישה ומעלה שאלות של התמודדות בשנה שלאחר מכן - מה עושים עכשיו? איך ממשיכים הלאה?

 

היחסים של נטע עם בעלה עוברים טלטלה בעקבות ההתמודדות השונה שלהם עם ההתנתקות – מה שמשפיע גם על חינוך ילדם בן השש. נטע חוותה אובדן נוסף: דודתה, ממייסדות גוש קטיף, שהייתה קרובה לה מאוד, הלכה לעולמה. בחלל האוויר מהדהדת השאלה: מה נותר מהחזון והערכים האלה לאחר מותה?

 

אופל לוי, במאית "עת לטעת", אמרה: "העבודה על ההצגה חיברה אותנו לסיפור האנושי של מפוני הגוש - דבר שלא הכרתי לפני. פתאום כל הדעות הפוליטיות נעלמות ומתמקדים בפן האנושי".

 

השחקנית מזי מזוז מזמינה את כולם לראות את ההצגה: "מאד חשוב לי שלא רק הקהל הדתי יבוא לראות את ההצגה, אאל גם מי שלא חווה את ההתנתקות באופן אישי. זה לא משהו פוליטי אלא משהו אנושי. זו הצגה לכולם".

 

"עת לטעת" תוצג ביום חמישי 13.8 (כ"ח באב) בשעה 20:00 בתיאטרון הפתוח (בית הספר למשחק ענת ברזילי), רחוב מנחם בגין 98 תל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים