שתף קטע נבחר

מחקר: מי האנשים שתורמים איברים מהחי?

מחקר שנערך בבית החולים בילינסון בפתח תקווה, מצא הבדלים בין תורמי איברים מהחי אלטרואיסטים לבין תורמים לבני משפחה. "בכל פעם שמגיע תורם אלטרואיסטי מתגלה בפנינו ישראל היפה. אנשים שעושים מעשה אצילי למען מטרה אחת ויחידה – הצלת חיים"

מחקר חדש שנערך בבית החולים בילינסון בפתח תקווה נמצאו הבדלים במאפיינים בין תורמים לבני משפחה לעומת תורמים אלטרואיסטים בישראל. המחקר שפורסם לאחרונה בכתב עת יוקרתי בחו"ל על ידי ד"ר רותי רחמימוב, האחראית על מרפאת השתלות הכליה בבית החולים.

 

המחקר בדק תורמי כליה במשך 10 שנים מינואר 2004 ועד דצמבר 2013 והשתתפו בו 575 משתתפים: 401 תורמים לבני משפחה 174 תורמים אלטרואיסטים.

 

קראו עוד

בילינסון: השתלת כליות מוצלבת הצילה חיי שלושה

תרומת כבד אחת - הצילה חייהם של שתיים

אנדריאה בת 55 נדרסה; איבריה מושתלים עכשיו

 

קיימים שני סוגים של תרומות איברים מהחי:

התרומה האלטרואיסטית - התורם שמסכים לתרום כליה בחייו לאדם שאינו מכיר.

 

התרומה לבן משפחה - תרומה מיועדת לבן משפחה העונה להגדרות כפי שמוגדר בחוק ההשתלות ומיועדת בן זוג לרבות ידוע בציבור, הורה, בן או בת, אח או אחות, סבא או סבתא, נכד או נכדה, דוד או דודה, דודן או דודנית, אחיין או אחיינית, גיס וגיסה.

 

במחקר נמצא כי גילו הממוצע של התורם האלטרואיסטי הוא 40, לעומת התורמים לבני משפחה שממוצע הגיל שלהם עומד על 46. עוד נמצא שאחוזים גבוהים יותר של התורמים האלטרואיסטים הם גברים (גברים – 71.3% נשים – 28.7%) לעומת תורמים לבני משפחה שרובן נשים (נשים - 67.1% ורק 43% גברים).

 

המחקר גם מצא הבדלים מבחינת מעמדם הסוציו אקונומי של התורמים: 48.3% מהתורמים הם בעלי צווארון לבן, 35.6% בעלי צווארון כחול ו-16.1% הם מובטלים או עקרות מבית.

 

לעומת התורמים לבני המשפחה ש-34.7% מתוכם משתייכים לצווארון הלבן, 42.6% משתייכים לצווארון הכחול ו-22.7% מובטלים או עקרות בית. קיימים הבדלים גם ברמת ההשכלה: 63.1% מקרב התורמים האלטרואיסטים הם בעלי השכלה על-תיכונית ורק 36.9% בעלי השכלה תיכונית, לעומת התורמים לבני משפחה ש-62.8% מתוכם הם בעלי השכלה תיכונית בלבד ורק 37.2% בעלי השכלה על תיכונית.

 

בר רפאלי חתמה על כרטיס אדי - רוצים גם? לחצו כאן

 

 

 

המחקר מצא שרוב התורמים (אלטרואיסטים ולבני משפחה) הם נשואים. 81.6% מקרב התורמים לבני משפחה נשואים ו-18.4% אינם נשואים (רווקים, פרודים, אלמנים או גרושים) ו-67.8% מקרב התורמים האלטרואיסטים הם נשואים ורק 32.2% לא נשואים. 

 

"בכל פעם שמגיע תורם אלטרואיסטי מתגלה בפנינו ארץ ישראל היפה. אלו אנשים שעושים מעשה אצילי למען מטרה אחת ויחידה – הצלת חיים. השנה ביצענו בבילינסון כ- 100 השתלות איברים מן החי. כיום ממתינים למעלה מאלף חולים הזקוקים להשתלת כליה". סיפרה ד"ר רותי רחמימוב, אחראית על מרפאת השתלות כליה בבילינסון.

 

פרופסור איתן מור מנהל מחלקת ההשתלות בבית החולים הוסיף: "כל תורם כליה עושה מעשה אצילי בעצם הסכמתו לתרומה. אנו מקווים כי כלל החולים הנמצאים ברשימת ההמתנה להשתלה יזכו לכך".

 

בית חולים בילינסון מהווה את מרכז ההשתלות הארצי בו מבוצעות למעלה מ- 70% מהשתלות האיברים בישראל.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מי תורם יותר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים