שתף קטע נבחר
 

בלי פאניקה: החולדות לא יאכלו את תל-אביב

רגע לפני תחילת החפירות לרכבת הקלה, הזואולוג ד"ר רוני רדו סבור כי החפירות לא ישנו את מספר החולדות בעיר ולא יגרמו להן לפלוש בהמוניהן אל הרחובות. בואו ונפסיק לפחד מהחולדות. הן חולקות עמנו את העיר יחד עם החתולים, הציפורים והנמלים

בהלת החולדות – מהומה רבה על לא דבר.  בימים האחרונים מתפרסמות באתרי אינטרנט בארץ, כתבות רבות המזהירות אותנו מפני מאות אלפי החולדות העומדות להציף את רחובות תל אביב, בעקבות התחלת עבודות התשתית של הרכבת הקלה.

 

כזואולוג ומומחה בהתנהגות של מכרסמים, אני יכול להבטיח לכם שהבהלה מוגזמת מאוד. ראשית, החולדות לא חיות באדמה. הן לא בונות מערכת מחילות תת קרקעית ורובן בונות את הקנים שלהם על העצים, הגגות ומקומות מסתור על פני הקרקע, רק מיעוט מהן מקנן בצינורות הביוב של תל אביב. 

 

 

חפירות הרכבת הקלה: לא רעידת אדמה לחולדות

כל החולדות שחיות בתל אביב יוצאות מדי ערב ולילה לחפש מזון ברחובות תל אביב, מאחר ומזונן מזונן נמצא על פני הקרקע ועיקרו הוא פסולת שמקורה בבני האדם. 

 

גם היום, רגע לפני תחילת החפירות, ניתן לראות אותן בכל לילה סועדות את ליבן במזון שאנו זורקים לפחי האשפה או מפזרים ברחובות וגם מחר לאחר תחילת העבודות נמשיך לראות אותן ברחבי העיר.

 

האם זו הפעם הראשונה שנערכות חפירות בקנה מידה אסטרונומי בתל אביב? ממש לא. החפירות הנרחבות נערכו בתל אביב בשנים האחרונות כשהחלו להיבנות המגדלים ברחבי העיר, ביניהן החפירות במתחם שרונה ובעיקר החפירות באזור השוק הסיטונאי – ששרץ חולדות – אינן שונות, מהותית, מהחפירות שעומדות להתחיל בימים הקרובים לבניית התשתית של הרכבת הקלה.

 

אין ספק שההיקף העל-קרקעי של העבודות יהיה משמעותי מאוד – רחובות חסומים, פקקים, שעות נוספות בדרך לעבודה – אך מבחינת התשתית הקרקעית, זו אינה רעידת אדמה, בטח ובטח לא בעיני החולדות, שכאמור מקום מגורן אינו מתחת לקרקע. 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מיהו בעל החיים המרתק שמפחיד אותנו ללא סיבה?

החולדה היא מכרסם ממחלקת היונקים, היא אינטליגנטית לא פחות מהכלב והחתול שאנחנו מגדלים כחיית מחמד בביתנו.

 

כבר במאה ה-17 היו אנשים שלא חששו מחולדות וגידלו אותן כחיות מחמד בבתיהם. היו אלה בעיקר אנשים אמידים, מבני האצולה, שהחזיקו את החולדות בכלובים מצופים זהב. אפילו הוד מעלתה, המלכה ויקטוריה, נהנתה לגדל חולדות. מדוע הם בחרו לגדל חולדות? תודות ליכולת החברתיות הגבוהה, יכולתן ליצור קשר אמיץ עם האדם המטפל בהן ויכולת הלמידה הגבוהה שלהן.

 

חולדות הן חיות מחמד מדהימות, בעלות כושר טיפולי יוצא דופן, ואנחנו נעזרים בהן רבות בטיפול בעזרת בעלי חיים. יש גני חיות בעולם שבהם חולדות מוצגות ככל בעל חיים אחר והקהל יכול ללמוד על התנהגותן המעניינת. אנשים רבים בארץ ובעולם מגדלים חולדות מחמד בבתיהם, ורבים מהעוסקים בטיפול בעזרת בעלי חיים נעזרים בחולדות בעבודתם היומיומית, לקידום רווחתם של המטופלים.

 

למה אנחנו כל כך שונאים חולדות ומפחדים מהן? בתרבות המערבית יש לחולדה שם רע – היא מלוכלכת, חיה בביבים, מעבירה מחלות, תוקפנית. נכון, היא חיה בביבים, בעבר העבירה מחלות קשות, ואם ניתקל בה בקרן רחוב כשנצא לטייל עם הכלב שלנו – היא עלולה להיות תוקפנית. אבל ברוב המקרים, היא תעדיף לברוח ולהימנע מלפגוש אותנו.

 

 (צילום: שרון ואסף פיליפ) (צילום: שרון ואסף פיליפ)
(צילום: שרון ואסף פיליפ)

לא נעים, לא נורא

נכון, יש חולדות בתל אביב, ולא נעים לנו לפגוש אותן – אבל גם היום הן כאן. בניית הרכבת הקלה בתל אביב לא תשנה את מספר החולדות בתל אביב, לא תחשוף אותן לאוויר העולם, לא תגרום להן לצאת בהמוניהן ולפלוש לרחובות.

 

אז מה כן יקרה כשיתחילו החפירות של הרכבת הקלה? מבחינת החולדות – כלום. הן כבר רגילות לחפירות ורעידות, הן לא תחשובנה שחרב עליהן עולמן. סביר להניח שלא נראה שינוי בהתנהגותן. כפי שכבר היום הן יוצאות בלילות לחפש מזון ברחבי העיר, כך גם הן תמשכנה גם בעתיד.

 

אז מה כן כדאי לעשות? כדי להקטין את מספר החולדות בעיר צריך להקטין את מקורות המזון שלהן. לא לפזר מזון ברחובות ולהקפיד על סגירת פחי האשפה.

 

בואו ונפסיק לפחד מהחולדות. הגיע הזמן להבין שהן חולקות עמנו את העיר בה אנו גרים, בדיוק כמו החתולים חסרי הבית, הציפורים, הזבובים והנמלים. החולדות הן חלק מעולם החי של תל אביב, כמו שהן חלק מעולם החי של כל עיר בארץ ובעולם.  

 

ד"ר רוני רדו, זואולוג, מרכז מסלולי הכשרת מטפלים ומסייעים בעזרת בעלי חיים, "מכון פסגות", בחסות האוניברסיטה הפתוחה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים