שתף קטע נבחר

פגיעה בחינוך, בתחבורה הציבורית ובמאבק בזיהום: הגזירות נחשפות

הקיצוץ החד בתקציב שהציע כחלון יפגע באינספור תחומים: חוק יום לימודים ארוך יידחה בחמש שנים, מהתחבורה הציבורית יקוצצו 220 מיליון שקל, יוטלו אגרות בבתי משפט, יבוטלו תמיכות לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה - וגם מענקים להתנחלויות יימחקו. הרשימה המלאה

 

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

 

 

דחיית יום לימודים ארוך, קיצוץ חד בהשכלה הגבוהה, דחיית פרויקטים בתחום התחבורה הציבורית, ביטול מענקים למועצות אזוריות ביהודה ושומרון, הטלת אגרות חדשות בבתי משפט. וזו רשימה חלקית בלבד. לאחר שבמשרד האוצר השלימו את הכנת תקציב המדינה לשנים 2016-2015 נחשפות הגזירות.

 

התקציב כולל צמצום של ההתחייבויות בהסכמים הקואליציוניים מ-8 מיליארד שקל לשנה ל-4.6 מיליארד שקל בשנה. אבל את המספר הענק הזה ניתן להבין רק כשמסתכלים על הסעיפים הקטנים השונים, שמתחבאים בהצעת התקציב, הצעה שמתפרשת על פני 133 עמודים.

 

לעיון בהצעת התקציב המלאה - לחצו כאן

 

התקציב תקוע. ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון ()
התקציב תקוע. ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון

הצמצום המשמעותי ביותר נוגע כנראה לתקציב החינוך. בין היתר הוחלט על דחיית חוק יום חינוך ארוך ולימודי העשרה, כך שהחלתו של החוק תידחה בחמש שנות לימוד. בנוסף, במסגרת התוכנית יקוצצו 720 מיליון שקל

 בתקציב החינוך, יופחתו "שעות רוחב" בחטיבה העליונה וקיצוץ 263 מיליון שקלים מההשכלה הגבוהה.

 

"בעקבות יישום רפורמת 'אופק חדש' בגני הילדים, בחינוך היסודי ובחטיבת הביניים נוספו שעות לימודים למערכת החינוך המאריכות את יום הלימודים", נכתב בדברי ההסבר להצעה לדחות את חוק יום חינוך ארוך. "השלמת החלתו כרוכה בעלויות תקציביות רחבות היקף העומדות על למעלה משני מיליארד שקל. לנוכח האמור לעיל, מוצע לדחות את השלמת החלת החוק".

 

יו"ר השלטון המקומי חיים ביבס הבהיר הבוקר כי ללא העברת תקציב מתאים לרשויות המקומיות, שנת הלימודים הקרובה לא תיפתח. לדבריו, "אנחנו דורשים תופסות תקציב כדי לפתור את בעיית הצפיפות בכיתות. מדינת ישראל נותנת מיליארדים לכל הגחמות הפוליטיות אבל אפילו לא שקל אחד לבעיית הצפיפות. רוצים לקיים שני קיצוצי עומק – זו תהיה מכת מוות לחינוך בישראל".

המענק הביטחוני עבור הקפאת הבנייה יבוטל? (צילום: AP) (צילום: AP)
המענק הביטחוני עבור הקפאת הבנייה יבוטל?(צילום: AP)

סעיף אחר שעשוי להוביל למחאות, הפעם מצד המתנחלים, הוא ביטול מענק האיזון, המענק הביטחוני עבור הקפאת הבנייה והמענק הביטחוני שנמצא בתקציב משרד הפנים - למועצות אזוריות ביהודה ושומרון. בסך הכול, יבוטלו מענקים בסך כ-16 מיליון שקלים. "מצבן הפיננסי של הרשויות המקומיות ביו"ש טוב בהשוואה לרשויות מקומיות אחרות", הסבירו זאת, וכתבו כי "ההקפאה הסתיימה זה מכבר וממילא אין הצדקה למענק זה". פרט לכך, הוצע גם להפחית 1.65 מיליון שקלים מבסיס התקציב של החטיבה להתיישבות.

 

פרויקט הרכבת הקלה אמנם יצא לדרך, אבל לפי הקיצוץ בתקציב משרד התחבורה לא יצטרפו לפרויקט זה רבים אחרים. בתקציב מוצע לדחות תכנון וביצוע פרויקטים בתחום התחבורה הציבורית בהיקף של 220 מיליון שקלים. בין היתר יידחו שדרוג תחנות ומתקני תחבורה ציבורית. בנוסף, מוצע לדחות ביצועם של פרויקטים קטנים ברכבת ישראל בהיקף של 15 מיליון שקלים, וכן להפחית הוצאות במערך הביטחון של הרכבת.

אגרה בסך 100 שקלים לבקשות ביניים הנידונות בבית משפט מחוזי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אגרה בסך 100 שקלים לבקשות ביניים הנידונות בבית משפט מחוזי(צילום: shutterstock)

האזרח הקטן ישלם בגדול גם בבתי המשפט. מוצע להטיל אגרה בסך 60 שקלים לבקשות ביניים בתיקים הנידונים בבית משפט שלום, ואגרה בסך 100 שקלים לבקשות ביניים בתיקים הנידונים בבית משפט מחוזי - פרט למקרים ספציפיים. בסך הכול, הדבר יוביל לתוספת של 20 מיליון שקלים לקופת המדינה.

 

בתקציב מוצע להטיל על ראש השב"כ לעדכן את הוראות האבטחה בנוגע לנשיאי ממשלת ישראל, כך שהחל מהשנה הבאה לא יאובטחו נשיאי מדינה שסיימו את תפקידם ובני זוגם באופן צמוד. הוראה זו תוביל לצמצום של 500 אלף שקל מתקציב סעיף בית הנשיא.

 

עוד גזירות רבות אחרות בהצעת התקציב. כך, למשל, מוצע לצמצם את הטבת המס לפנסיה לאוכלוסייה בעלת שיעור חיסכון גבוה. גם הצעירים ייפגעו - יבוצעו התאמות בתקופת האכשרה הנדרשת מצעירים לצורך קבלת דמי אבטלה, דבר שאמור לחסוך לקופת המדינה 75 מיליון שקלים - אבל להכביד על אותם מובטלים צעירים.

 

משרד האוצר מציע להגדיל את היקף ההפרשה החודשית של עובדי מדינה הזכאים לפנסיה תקציבית מ-2% משכרם כיום ל-5-7% משכרם. המהלך צפוי לחסוך לממשלה הוצאות בהיקף של 400 מיליון שקל כבר משנת 2016. אולם יישומו מוטל בספק רב שכן הוא כרוך בהסכמתו של יו"ר ההסתדרות.

 

בנוסף הציעו לקצץ בסעיפי בההסכמים הקואליציוניים בהיקף של 1.7 מיליארד שקל עם מפלגות הבית היהודי וכולנו בשיעור של 40% מעלותם הכוללת. הצעדים הפרטניים שיבוטלו עדיין נמצאים בדיונים בן ראשי הסיעות לבין שר האוצר, אולם כבר הוחלט כי הממשלה תקציב רק 800 מיליון שקל בשנת 2016 להעלאת שכרם של חיילי חובה, ולא 1.3 מיליארד שקל כפי שסוכם בהסכמים. כמו כן, דמי אבטלה לעצמאיים, צעד שעליו הוסכם עם מפלגת כולנו, יתוקצב בכ-210 מיליון שקל ולא ב-350 מיליון שקל.

 

רק בשבוע שעבר אירעה רעידת אדמה בעוצמה 4.4, שמוקדה היה ים המלח, אבל בממשלה מעריכים כנראה כי רעש אדמה חזק לא צפוי להתרחש. לכן, הציעו לבטל את התמיכות אשר ניתנות על ידי משרד הבינוי לצורך תמיכה בחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה ובהתאם לכך להפחית 16 מיליון שקלים מבסיס תקציב משרד הבינוי.

פגיעה במאבק בזיהום אוויר (צילום:בראל אפרים) (צילום:בראל אפרים)
פגיעה במאבק בזיהום אוויר(צילום:בראל אפרים)

הקיצוצים פוגעים גם במאבק בזיהום האוויר. הוחלט בין היתר לבטל את יישום התכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה לשנים 2016-2023. כמו כן, הוצע להפחית 2.4 מיליון שקל מתקציב משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל, וכן להפחית את תקציב המדען הראשי במשרד הכלכלה ב-38 מיליון שקלים.

 

פרט לקיצוצים הכספיים, התקציב מדבר גם על קיצוץ בכוח אדם. בין היתר, מוצע לאחד את המלחמה בסמים והאלכוהול עם תכניות בתחום מניעת פשיעה - תכנית עיר ללא אלימות ואגף מציל"ה - כך ששלושת התחומים הללו ינוהלו תחת אגף אחד במשרד לביטחון פנים. 20 מיליון שקל יופחתו מתקציב המשרד, וצפויה הפחתה בשיעור של 20% בכוח האדם. כמו כן, מוצע להפחית כ-160 תקני כוח אדם מתקציב שירות בתי הסוהר, ובהתאם, להפחית 35 מיליון שקלים חדשים מבסיס תקציב השכר של שירות בתי הסוהר.

 

הצעה אחרת מדברת על דחיית העברת התקציב החד פעמי בגובה 18 מיליון שקלים לתוכנית להגברת הביטחון האישי ולפיתוח כלכלי חברתי בירושלים. "לאור השקעת המשאבים הגבוהים והתקציבים הגדולים המושקעים לטובת חיזוק ירושלים, ועל מנת לתמוך במאמצי הממשלה בביצוע התאמות לשם התכנסות למסגרת התקציב ולשם עמידה ביעד הגרעון, מוצע לדחות את יישום התכנית", נכתב בדברי ההסבר.

 

גם שירות החוץ הישראלי ייפגע מהקיצוץ. בתקציב מוצע להטיל על שר החוץ לגבש תוכנית התכנסות של נציגויות המשרד בחו"ל לנציגויות אזוריות, כך שיפחת מספר נציגויות המשרד בחו"ל ב-10 נציגויות לפחות עד סוף השנה הבאה. כך ניתן יהיה להפחית 25 מיליון שקלים מתקציב משרד החוף בשנה הבאה, ו-35 מיליון שקלים מתקציבו שנה לאחר מכן.

 

הצעות אחרת מטילות מגבלות על השתתפות המדינה בתקציבה של מכינה קדם צבאית מוכרת, דבר שיוביל להפחתה של 10 מיליון שקלים. בסעיף אחר מוצע להפחית ב 10% את תקציבי קרנות הביטוח הלאומי: קרן סיעוד, קרן פיתוח שירותים לנכים, קרן לפיתוח ילדים בסיכון וקרן למפעלים מיוחדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר משה כחלון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים