שתף קטע נבחר

ראש הוות"ת הנכנסת על הטרדה מינית: "דרושים שניים לטנגו"

בשנת 2004 התייחסה פרופ' יפה זילברשץ, שמונתה היום לראשות הוות"ת, לפרשת הטרדה מינית בבר אילן: "לטנגו מעין זה דרושים שניים". כעת הבהירה: "אמירה לא מוצלחת שחזרה בה ממנה מייד". שר החינוך: לא ידעתי על כך טרם המינוי

 

פרופ' זילברשץ. "חזרה בה מייד" (צילום: יוני רייף) (צילום: יוני רייף)
פרופ' זילברשץ. "חזרה בה מייד"(צילום: יוני רייף)

"זה לא בא יש מאין"; לא ברור למה היא רצה למשטרה"; "דרושים שניים לטנגו"; "החוק נתן בידי נשים כלי שאולי חזק מדי". התבטאויות אלה ביחס לעבריין מין מהאקדמיה ניתן למצוא בעברה של פרופ' יפה זילברשץ, האישה הראשונה שמונתה לתפקיד ראש הוועדה לתקצוב ותכנון במועצה להשכלה גבוהה. 

 

שר החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה נפתלי בנט הודיע מוקדם יותר היום (ד') כי מינה לתפקיד את יפה זילברשץ, פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן והמשנה לנשיא האוניברסיטה. הוא תיאר אותה כמועמדת "המתאימה והראויה ביותר לקידום יעדי ההשכלה הגבוהה בישראל", ואולם בכתבה שפורסמה בשנת 2004 בעיתון "הארץ", לאחר שיד ימינו של נשיא אוניברסיטת בר אילן הורשע בהטרדה מינית, התבטאה זילברשץ, אז דיקנית הפקולטה למשפטים במוסד, ואמרה: "לטנגו מעין זה דרושים שניים. עובדה שזה לא קרה לו עם נשים אחרות שהוא עובד איתן, זה קרה לו איתה. אני אומרת שתמיד מדובר במערכת יחסים כלשהי, שבנקודה מסוימת אחד מהשותפים לה חצה קו".

 

כשנשאלה אם היא רומזת שהמתלוננת "הזמינה" את ההטרדה המינית, היא השיבה כי לנשים יש חלק במה שקורה כמעט תמיד. "למה לי זה לא קרה מעולם? אני אמנם לא גרייס קלי, אבל אני נראית לא רע לגילי. ועובדה, אף פעם זה לא קרה לי. אני מצטערת אם אני מזעזעת אותך, ואם אני נשמעת לך לא פוליטקלי קורקט. אבל אני מאמינה שכאשר גברים ונשים עובדים יחד נוצרות מערכות יחסים מסוגים שונים. אני צופה בכך שנים. אין מה להיתמם בעניין הזה, נוצר מתח מיני. זוהי דינמיקה אנושית מובנת. לעתים מדובר ביחסים קורקטיים לחלוטין, לעתים ביחסי חיבה מיוחדים לאדם כזה או אחר, לעתים זה גולש לסוג של פלירט מילולי, וכן הלאה. מתי זה מתפוצץ? בדרך כלל כאשר הגבר (ברוב המקרים) הולך צעד אחד רחוק מדי לטעמה של האישה. בדרך כלל זה לא בא יש מאין. זה לא נוחת מהירח. את המעשים האלה גברים לא מבצעים עם הקיר".

 

זילברשץ הוסיפה ואמרה כי לדעתה נכון היה שהנושא יתברר בוועדת המשמעת של בר אילן ויתמצה בכך. "אני יודעת שאני משמיעה פה דעה מאוד לא פופולרית. זוהי דעתי", אמרה אז, "אני חלילה לא מציעה להקל ראש במקרים החמורים באמת, שבהם יש הפעלה ברמות חזקות מאוד של כוח פיזי. כשגבר כופה בכוח יחסי מין על אישה שיימק בכלא. שימצו עמו את כל חומרת הדין. שם אין מה לדבר על טיפול פנימי. אבל בשביל מקרים כמו זה שלפנינו, יש גופי טיפול פנימיים. אני לא מבינה למה היא הייתה צריכה לרוץ למשטרה, בעוד ועדת המשמעת שלנו עובדת ואוספת חומר.

 

מחאה נגד הטרדה מינית באוניברסיטה העברית (ארכיון) (צילום: מעיין קופיט) (צילום: מעיין קופיט)
מחאה נגד הטרדה מינית באוניברסיטה העברית (ארכיון)(צילום: מעיין קופיט)
 

"כמשפטנית אני סבורה שיש בהחלט מצבים שראויים לטיפול בפנים. דעת הקהל בישראל נעה מקיצוניות אחת לקיצוניות שנייה בכל מה שנוגע להטרדות מיניות ומעשים מגונים. ממצב שבו נשים היו חשופות וחסרות הגנה כמעט לגמרי, הגענו למצב של ריבוי תלונות שווא. החוק הקיים מעודד ומדרבן נשים, במקרים שאולי לא היו צריכים להגיע לטיפול ברמה פלילית, לפנות להליך פלילי. דעתי היא שהחוק נתן בידי נשים כלי שהוא אולי חזק מדי. ואיני היחידה שחושבת כך". 

 

"המינוי מעורר דאגה"

מנכ"לית איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית אורית סוליציאנו אמרה בהקשר למינוי:  "לרוב כאשר ממנים אישה לתפקיד ציבורי בכיר ורב השפעה, יש תחושה של הישג וגאווה לנשים, ששמחות לראות עוד פריצה של תקרת הזכוכית. ההודעה על מינוייה של פרופ' זילברשץ מעוררת דאגה וחשש לאור התבטאויות העבר שלה והדעות החשוכות שהפגינה בחס לנושא ההטרדה והפגיעה המינית. דעותיה מדאיגות במיוחד לאור העובדה כי בשנים האחרונות נחשפו כמה פרשות קשות וכואבות של ניצול יחסי מרות והטרדה מינית של פרופסורים את הסטודנטיות שלהם, כך שגם האקדמיה הישראלית חייבת לעשות שינוי עמוק ולטפל באופן שורשי בבעיה זו שרווחת גם בין כתליה". 

 

בחודשים האחרונים נחשפו כמה הטרדות מיניות באוניברסיטה העברית. באפריל פורסם בערוץ 10 כי פרופסור מריו שניידר הטריד מינית את הסטודנטית אפרת יעקב. לאחר שיעקב התלוננה על כך החתם הסכם בינה לבין האוניברסיטה והמרצה לפיו שניידר לא יוכל ללמוד יותר במוסד וכי יעקב תפוצה בסכום משמעותי. חודשיים לאחר מכן נחשף ב-ynet כי מרצה גמלאי באוניברסיטה העברית הורחק מהמוסד בעקבות מידע שנסדק לגביו לפיו לכאורה הטריד מינית סטודנטית.

 

באותו חודש העבירה עמותת "אחת מתוך אחת" לנשיא האוניברסיטה העברית פרופסור מנחם בן ששון מכתב עליו חתומה יו"ר העמותה גל שרגיל ובו סיפרה כי נודע להם על חמישה מרצים שתקפו מינית ואף אנסו סטודנטיות. במכתב דיווחה על שישה מרצים נוספים שמטרידים מילולית לכאורה סטודנטיות באופן קבוע.

 

סוליציאנו הביעה תקווה ש"בעשור שחלף מאז התבטאויותיה בנושא והעובדה שגם היא נחשפה לפרשות הקשות של ניצול כה נרחב של נשים בחברה הישראלית על ידי נשיא מדינה, ראשי ערים, מפקדים בצבא ובמשטרה ופרופסורים באקדמיה, השתנו דעותיה, והיא תפעל בתוקף מעמדה הבכיר לקדם את המאבק למען קידום נשים באקדמיה ולמיגור תופעת ההטרדות והניצול של סטודנטיות".

 

זילברשץ ואוניברסיטת בר אילן מסרו בתגובה: "מדובר באמירה לא מוצלחת מלפני 11 שנה ופרופסור זילברשץ חזרה בה ממנה מייד והבהירה כי איננה משקפת את דעתה. בתפקידים שמילאה עד היום פעלה זילברשץ לקידום נשים ולמיגור כל הטרדה על רקע מיני". בסביבתו של השר בנט אמרו כי לא ידע על התבטאויותיה של זילברשץ טרם המינוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני רייף
חזרה בה. זילברשץ
צילום: יוני רייף
מומלצים