שתף קטע נבחר

יקר להיות יהודי

שנת לימודים חדשה מתחילה ואיתה ההתלבטויות הרגילות של הורים ישראלים בלוס אנג’לס: האם שווה להוציא עשרות אלפי דולרים רק כדי שהילד יילך לבית ספר יהודי. הלכנו לחפש תשובות לשאלה

שנת הלימודים ההתחילה כבר השבוע לתלמידי בתי הספר התיכוניים. תלמידי בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים, יתחילו את השנה כבר ב-18 באוגוסט. הורים רבים וגם מורים ב- LAUSD טרם התרגלו לכך שהחופש הגדול התקצץ לו בכשלושה שבועות, אבל עדיין, משרד החינוך של לוס אנג'לס מאמין משום מה שזה רעיון טוב להחזיר את התלמידים לבתי הספר באמצע אוגוסט (במקום בשבוע השני של ספטמבר, מיד לאחר "לייבור דיי" כפי שהיה נהוג עד לפני שלוש שנים).

 

תלמידי בתי הספר היהודים עם זאת, יזכו לבלות קצת יותר זמן בבריכה ובים ושנת הלימודים שלהם תתחיל בסוף אוגוסט או ב-1 בספטמבר. הורים שיכולים להרשות לעצמם את התענוג בשליחת ילדיהם לבתי ספר יהודים פרטיים, כבר מילאו את טפסי ההרשמה מזמן ושילמו את דמי הפיקדון הבלתי מוחזרים. למרות המחירים מרקיעי השחקים של בתי הספר היהודים, הביקוש להם הוא גדול והראיונות עם ההורים והתלמידים מתקיימים זמן רב לפני תחילת שנת הלימודים. מי שלא יעברו את הראיון, יצטרכו להיפרד מדמי ההרשמה ולחזר אחר בית ספר יהודי אחר, או להסתפק בבתי הספר הציבוריים של העיר.

 

אז כמה עולה בדיוק לשלוח ילד לבית ספר יהודי? הרבה מאוד. רבים מבתי הספר גובים משכורת שנתית ממוצעת של עובד שכיר במחוז לוס אנג'לס. קבלת מילגה מוזילה בהרבה את דמי הלימודים, לפעמים עד מחצית או שליש המחיר (בהתאם להכנסה והנסיבות), אולם עדיין מדובר בהוצאה לא קטנה, בעיקר עבור מי שיש להם יותר מילד אחד.

 

יצאתי לבדוק כמה בדיוק עולה להורים להעניק חינוך יהודי טוב לילדיהם וקיבלתי התקף לב קל. צריך להיות עשיר מאוד על מנת לשלוח ילד לבית ספר יהודי בלוס אנג'לס. כדי להעניק חינוך יהודי לילד מגן חובה ועד כיתה י"ב, תצטרכו להיפרד מכ-400 אלף דולר (לא כולל ספרים, מחברות, טיולים שנתיים וכו'). אם יש לכם שני ילדים ויותר, תצטרכו כבר להיות ממש מיליונרים.

 

למרות המחירים הגבוהים, הורים רבים חושקים שיניים ומשלמים, גם אם הדבר אומר שהם צריכים לחסוך בהרבה אספקטים אחרים של החיים. הסיבות לכך רבות: חשש מפני התבוללות, רצון להעניק לילדים חינוך יהודי טוב, כיתות קטנות יותר המאפשרות תשומת לב ועזרה רבה יותר מהמורים, רמה אקדמאית גבוהה, חוגי העשרה טובים, חברים יהודים וכו'. אבל האם המחיר הגבוה אכן שווה את זה? ועד כמה הרמה האקדמאית בבתי הספר היהודים אכן גבוהה יותר מבתי הספר הציבוריים? נפגשתי עם מספר הורים שענו לי על כך:

 

יעלה, אם לבת 17, תלמידה בבית הספר התיכון דה טולידו (לשעבר: ניו ג'ו): "הילדה שלי הלכה תמיד לבתי ספר יהודים. בחטיבת הביניים ניסיתי לשלוח אותה לבית ספר ממלכתי, כי ההוצאה הכלכלית היתה כבדה עלי כאם יחידה. בתי, שהתרגלה כל החיים למסגרת חינוכית יהודית שהיתה כמו חממה, התקשתה להסתגל לבית הספר הענק, עם אלפי תלמידים. הכיתות היו גדולות מאוד, פי שניים מהכיתות שלה היום. היא מאוד התקשתה במתימטיקה לא הצליחה לקבל מספיק עזרה. הציונים שלה נפגעו. היא נשארה שם כל כיתה ו' ומאוד סבלה. היא התגעגעה לחברים ולמסגרת המפנקת והאינטימית של בית הספר היהודי.

 

“שנה לאחר מכן מילאתי את כל הטפסים הדרושים לקבלת מילגה והחזרתי אותה לקדימה ובהמשך לניו ג'ו. אני מקבלת הנחה משמעותית בהתחשב בהכנסה החודשית שלי, אבל זה עדיין לא קל. אני צריכה לוותר על כל מיני דברים שהיו חשובים לי כמו ביקורים בארץ, יציאות לחופשה וגם סתם פינוקים כמו מסעדות, פדיקור, מספרות וכו'. אבל זה שווה את זה. אני רואה כמה שטוב לילדה שלי. היא מצטיינת בכל המקצועות ומבחינה חברתית היא פורחת. בשנה בה היא למדה בבית הספר הממלכתי היא היתה מאוד בודדה, ומבלי להעליב אף אחד, לא אהבתי את החומר האנושי שמגיע לשם. אני לא מדברת על כל תלמידי בית הספר, ברור שגם שם יש תלמידים איכותיים וטובים, אבל היא נחשפה גם להתנהגות וולגרית של תלמידים ותלמידות ולדברים שלא הייתי רוצה שתיחשף להם, ואני לא מדברת רק על מריחואנה. אני לא יכולה לבוא בטענות למורים כי מטבע הדברים אי אפשר להשגיח על כל כך הרבה תלמידים או להעניק לכל אחד תשומת לב. זו בעיה של משרד החינוך בלוס אנג'לס שלא דואג לתקציב בתי הספר, מפטר מורים ומגדיל את מספר התלמידים בכיתות. את יכולה לראות את התוצאות בכל בית ספר ממלכתי בו תבקרי”.

 

אלון כהן, אב לשלושה, תלמידים בבית ספר יסודי, חטיבת ביניים ותיכון בוודלנד הילס: "מעולם לא שלחתי את ילדי לבתי ספר פרטיים ולא נראה לי שהם מפגרים במשהו אחרי מי שהולך לבית ספר יהודי. בני לומד בתיכון אל קמינו ויש לבית הספר הזה שם מאוד טוב. רוב התלמידים ממשיכים הלאה ללימודים גבוהים והרמה האקדמאית של בית הספר מצויינת. אני לא חושב שבתי ספר יהודים כמו ניו ג'ו או מיליקן מעניקים רמת לימודים גבוהה יותר. מה שכן, הם מעניקים יותר זמן אחד על אחד, הם מקבלים שיעורי יהדות ועברית שבאמת חבל לי שילדי לא זכו לקבל.

 

לימודים יקרים | צילום: Thinkstock ()
לימודים יקרים | צילום: Thinkstock

 

“אני מכיר ילדים של חברים שהלכו לבתי ספר יהודים פרטיים שעלו להוריהם הון כסף ואני לא רואה שהם מצליחים יותר מילדי חברים אחרים שהלכו לבתי ספר ממלכתיים. הדבר היחידי אולי שאני יכול להסכים איתו, הוא שילדים שהלכו לבתי ספר יהודים, הסיכויים שלהם להתבולל קטנים יותר. במחשבה שניה, אני גם לא בטוח לגבי זה, כי הם ימשיכו ללימודים באוניברסיטאות ויחשפו לתלמידים שאינם יהודים, אז גם זה יכול לקרות".

 

אופירה, אם לשניים תלמיד תיכון העולה לכיתה י"ב וסטודנטית באוניברסיטה: "אחד התנאים שהיו לי לבעלי לאחר שעברנו לארה"ב כשהילדים היו קטנים’ זה שהם ילמדו תמיד בבתי ספר יהודים. היו שנים שרצינו להוציא אותם מבית הספר כי מדובר בהוצאה כבדה מאוד, אבל הילדים נבהלו ולחצו עלינו להשאיר אותם שם וגם אנחנו היססנו אם לעשות את זה. הרגשנו שזה לא הוגן להוציא אותם ממסגרת מאוד מסוככת ותומכת, ולזרוק אותם לבית ספר ענק עם 3,000 תלמידים ויותר. אז כל שנה קיטרנו וקיטרנו, קיבלנו קצת הנחה והמשכנו לשלוח אותם.

 

“לא יודעת אם להגיד לך שכל הכספים האלו שהקדשנו לחינוכם יביאו אותם להיות מבוגרים מוצלחים יותר בחיים. אולי..... מבחינת ערכים אני יודעת שהם קיבלו ערכים מצויינים שלא בטוח אם היו מקבלים בבתי הספר הממלכתיים. השאלה היא באמת אם לא היה מספיק עם הערכים והיהדות שהם היו מקבלים מהבית. קשה לי להגיד לך אם המחיר ששילמנו היה שווה את זה. בחיים לא אודה על כך באוזני הילדים או החברים, אבל בינינו, אני באמת לא יודעת אם כל מאות אלפי הדולרים שהשקענו בחינוך שלהם, יעזרו להם להתקבל לאוניברסיטה טובה יותר או יהפכו אותם לאנשים טובים יותר מילדים שהלכו לבתי ספר ממלכתיים בלוס אנג'לס".

 

אמיר שקד, אב לארבעה ילדים בגן, בית ספר יסודי וחטיבת ביניים: "אנו משלמים הרבה מאוד על חינוך יהודי ומבחינתנו זה שווה כל דולר. אין מחיר לחינוך הזה. אם לוקחים בחשבון את ההתבוללות הגדולה בקהילה היהודית בארה"ב ואת זה שבכל בית ספר תיכון ואפילו חטיבת ביניים ממוצע יש בעיית סמים, אז אין ממש ברירה אלא לשלוח את הילדים לבתי ספר פרטיים. רוב החברים שיש לי ולאשתי הם הורים של חברים של הילדים אותם היכרנו במסגרת בית הספר. אני מדבר לפעמים עם חברים שילדיהם הולכים לבתי ספר במחוז לוס אנג'לס והם לא מפסיקים להתלונן על כך שלילדים אין חברים איכותיים, הם לא מזמינים את הילדים שלהם לבתיהם, ההורים בקושי מכירים אחד את השני. הכל יותר מנותק ומרוחק. אנחנו ההורים בבתי הספר היהודים של הילדים, כמו משפחה אחת גדולה. חוגגים את החגים ביחד, נפגשים בסופי שבוע עם הילדים, יש הרגשה נהדרת של חברותא ואת זה ממש אין בבתי הספר הממלכתיים".

 

אילנה טייס, אם לבן בן 16: "הילד שלי הולך למיליקן. הלכנו לבקר בבית הספר בתחילת כיתה ט' ופשוט התאהבנו במקום. היה לי ברור שלא משנה מה, אני שולחת את הילד לשם. בית הספר מציע כל כך הרבה דברים לתלמיד, דברים שאפשר רק לחלום עליהם. אנשים תמיד שואלים אותי אם החינוך שם טוב יותר מזה שבבתי הספר הממלכתיים והאמת שאני לא בטוחה. אני לא יודעת אם הוא יצא משם חכם ומשכיל יותר, אבל כן נראה לי שהוא יצא משם עם יותר ערכים, חברים ויהדות מאשר לו היה לומד בבית ספר ממלכי. יש לי ילד אחד ואני משקיעה בו הכלי, אז המחיר מבחינתי שווה ועוד איך. אני לא יודעת איך הייתי עומדת בזה אם היו לי שני ילדים ויותר".

 

גיל שביט, אב לתאומים בני 8: "הילדים שלנו הולכים לבית ספר ממלכתי ואני דווקא די מרוצה ממה שהם מקבלים שם. המורה שלהם נהדרת, הכיתות עד עכשיו דווקא לא היו גדולות מדי, 24 תלמידים בכיתה, אבל אני יודע שזה הולך להשתנות ככל שהם יעלו כיתות. יש לי הרבה מאוד חברים עם ילדים בתיכון וחטיבת ביניים, גם בבתי ספר פרטיים יהודים וגם ממלכתיים, ואני שומע דברים שונים מכל אחד. אלו ששולחים את ילדיהם לבתי הספר הפרטיים בטוחים שהם עושים את הדבר הנכון וזו השקעה חכמה בעתיד ילדיהם, ואלו ששולחים את ילדיהם לבתי ספר ממלכתיים טוענים שהרמה בבית הספר של ילדיהם גבוהה ועדיף לשמור את הכספים לקולג'.

 

“אישית, הייתי שמח לו יכולתי לאפשר לעצמי לשלוח את הילדים לבית ספר יהודי פרטי, אבל זה בלתי אפשרי מבחינה כלכלית וגם אם אקבל מילגה, בקושי אצליח לסגור את החודש. אני מאמין או מקווה שילדי ישארו יהודים ועם ערכים, גם בלי בית ספר יהודי. אולי אם הייתי גר באיזור לא טוב במקום אחר בארה"ב הייתי מרגיש שאין ברירה ואני חייב לשלוח את ילדי לבתי ספר יהודים, אבל כאן בלוס אנג'לס זה לא נראה לי חשוב כל כך. כולם כאן יהודים. הילדים שלי מוקפים בחברים יהודים בבית הספר. יש להם חופשות בראש השנה, יום כיפור ופסח ובית הספר שלהם אפילו לא יהודי. אבל בגלל שיש כל כך הרבה יהודים במחוז הם מקבלים חופשות בכל החגים האלו. הם לא מרגישים אאוטסיידרים בכלל. הסיבה היחידה שהייתי שמח לשלוח את ילדי לבית ספר יהודי הוא שהכיתות יותר קטנות, תשומת הלב גדולה יותר על כל ילד ויש הרגשה יותר של בית. אני לא חושב עם זאת שרק בגלל שילדים הולכים לבית ספר יהודי, אז יש להם פחות סיכוי להתבולל מאשר ילדי”.

 


 

אז כמה זה יעלה לכם

 

העמק

בית ספר העמק לתלמידים מגיל גנון ועד כיתה ח' הינו בית ספר אורתודוכסי. דמי ההרשמה עומדים על 6,805 דולר לשנה לילדים בגנון ועד 12,158 דולר בשנה לתלמידים בכיתות ה'-ח'. בנוסף, תתבקשו לשלם בין 2,250-4,500 דולר (בהתאם לכיתה בה לומד ילדיכם) שנתיים דמי חברות ועוד דמי אבטחה בסך 350 דולר.

 

השל

בית הספר השל בנורת'רידג' מציע חינוך יהודי לילדים מטרום חובה ועד כיתה ח'. מחירים לדוגמא:

גן חובה: 23,469 דולר, תלמידי כיתות א-ה' 28,368 דולר, כיתות ו'-ז': 33,260 דולר וכיתה ח'- 33,505 דולר

דמי הרשמה לתלמידים חדשים 1,540 דולר.

 

מיליקן

מיליקן הוא אחד מבתי הספר הפרטיים היוקרתיים ביותר בלוס אנג'לס וככזה, דמי הלימודים שלו גבוהים במיוחד. בית הספר השוכן בשכונת היוקרה בל-אייר מציע כיתות לתלמידי ז'-י"ב. מחיר לשנת לימוד: 34,700 דולר. לזה תוסיפו: 1,500 דולר דמי השתתפות שנתיים, דמי הרשמה: 150 דולר, דמי אבטחה: 700 דולר. אם לילד שלכם יש גם מכונית והוא מבקש להחנות בחניית בית הספר, תצטרכו להיפרד מעוד מספר אלפים.

 

דה טולידו היי סקול (לשעבר: ניו ג'ו):

בדומה למיליקן, בית הספר דה טולידו השוכן בווסט הילס, הינו יקר במיוחד. הוא מציע כיתות לימוד מט'-י"ב. מחיר לשנה: 34,500 דולר. דמי הרשמה: 125 דולר ודמי השתתפות שנתיים: 1,500 דולר. בנוסף תצטרכו לשלם בין 1,660-2,945 דולר לשנה Supplemental Fee (תוספת עבור טיול שנתי, שבתונים, ספר המחזור וכו’)

 

קדימה

בית הספר קדימה בו לומדים ילדי ישראלים רבים, מציע כיתות מגן חובה ועד כיתה ח'. מחירים לדוגמא:

 

גנון: לילדים בני 2-3: 13,895 דולר ותוכנית גשר- לתלמידים בתוכנית הטרום גן חובה: 15,575

 

גן חובה- 21,625 דולר כיתות א-ה': 24,595, כיתות ו'-ח': 27,695 דולר.

 

דמי הרשמה: 150 דולר. תוספות: 100 דולר לתלמיד לשנה ודמי אבטחה: 250 דולר למשפחה.

 

המענק של משפחת אבן חיים - המענק ניתן לתלמידי בית הספר היסודי וחטיבת הביניים. הקריטריונים: משפחות עם ילד אחד, הכנסה של 150 אלף דולר, ולמעלה מילד אחד: 200 אלף דולר הכנסה שנתית. הגרנט מעניק 10 אלף דולר לסטודנט לשנת הלימודים הראשונה וממשיך כל שנה עם תוספת של 500 דולר.

 

וואלי בית שלום:

לתלמידים מגן חובה ועד כיתה ו’. דמי הרשמה שנתיים 22,250 דולר, דמי הרשמה לתלמידים חדשים: אלף דולר, וועד ההורים: 100 דולר למשפחה ועוד דמי תלמיד שנתיים: 100 דולר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים