החיידקים שיכולים לרפא דלקת חניכיים
תחום הפרוביוטיקה נחקר עד כה במערכת העיכול או כאמצעי למניעת זיהומים בדרכי השתן, אבל עכשיו בודקים בעולם גם כיצד ניתן להשתמש בחיידקים טובים מזן Lactobacillus שיילחמו בדלקות חניכיים. איך זה מתבצע?
תחום הפרוביוטיקה מתרחב ומגיע גם לבריאות החניכיים: מחקרים מצאו כי תוספת חיידקים "טובים" לרובד החיידקים בפה יכולה לסייע לטיפול במחלות חניכיים.
דלקת חניכיים היא אחת המחלות הנפוצות ביותר באוכלוסייה: כמחצית מבני ה-30 ומעלה עלולים לסבול מתסמיני בעיות חניכיים, הכוללים רגישות או כאבים, אדמומיות ונפיחות ברקמת החניכיים, ריח רע, דימום בזמן צחצוח השיניים ועוד.
דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) שלא יצרה עדיין נזק בלתי הפיך, ומחלת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס), שמתבטאת בנזק כבד למערכת התמיכה בשיניים, ועלולה להוביל לנשירת שיניים ולמחלות נוספות. כדי לאבחן את חומרת המחלה ניתן להיעזר בצילום רנטגן, הבוחן את עומק כיסי החניכיים ובודק מהו הנזק שנגרם להם.
קיראו עוד
תוך כמה זמן אפשר לסיים השתלת שיניים? 7 מיתוסים
טיפול שיניים בילדים בעלי צרכים מיוחדים
המחלה שעלולה להרוס את השתלים בשיניים
בחלל הפה של כל אחד מאיתנו חיים יותר מ-800 מיני חיידקים שונים. בעבר נהוג היה לחשוב שהמקור למחלת חניכיים הם חיידקים ספציפיים הנמצאים בפה.
עם זאת, כיום נראה שמדובר דווקא בשינוי האיזון העדין בהרכב רובד החיידקים, והפרה של שיווי המשקל בין החיידקים ה"טובים", המסייעים לפירוק המזון, לבין החיידקים ה"רעים", הגורמים להרס בחניכיים.
איך מטפלים בדלקת חניכיים?
הטיפול בדלקת החניכיים הנפוצה והפשוטה יותר הוא קל למדי – שמירה על היגיינה טובה בחלל הפה וניקוי מקצועי של רובד ה"פלאק" במרפאת השיניים על ידי שיננית.
טיפול בדלקת הכרונית הוא מתקדם יותר, וכולל ניקוי עמוק, שימוש בשטיפות אנטי-בקטריאליות ובמקרים חמורים יותר, אפילו ניתוחי חניכיים.
נוסף על הטיפולים הללו ועל תרופות הסבתא המוכרות, כגון גרגור מי מלח, מריחת דבש על החניכיים או גרגור תה מרווה, בשנים האחרונות הולך ומתברר כי ניתן לטפל בדלקות חניכיים גם באמצעות פרוביוטיקה – טיפול ביולוגי המשתמש באותם חיידקים "טובים" שעוזרים לתפקוד בריא של הגוף, ומתחרים בחיידקים גורמי המחלות.
עד כה נחקר תחום הפרוביוטיקה במערכת העיכול, או כאמצעי למניעת זיהומים בדרכי השתן. כעת נכנס התחום גם לעולם הפריודונטיה: באמצעות שימוש בחיידקים טובים מזן Lactobacillus, שאינם שייכים באופן טבעי לרובד החיידקים הרגיל בחלל הפה, ניתן ליצור רובד חיידקים בריא יותר ולהילחם בדלקות החניכיים.
פוטנציאל משמעותי לשיפור
כמה מחקרים שנערכו לאחרונה החלו לבחון את יתרונות השימוש בפרוביוטיקה לטובת בריאות החניכיים, והם מציגים תוצאות מבטיחות. עם זאת, יש לציין כי השימוש בפרוביוטיקה מומלץ במקביל לטיפול השגרתי בדלקות החניכיים, ולא במקומו.
שימוש בפרוביוטיקה יחד עם הסרת רובד החיידקים האלימים נותן לחיידקים הפרוביוטיים יתרון, ומאפשר להם להתיישב על משטחי השיניים ולמנוע התיישבות של חיידקים רעים, הגורמים לדלקות.
הכותב הוא מהמחלקה לפריודונטיה בבית החולים הדסה עין כרם