שתף קטע נבחר

"שישי השחור" בשווקים: חשש ממיתון עולמי

אנליסטים מביטים בדאגה במסכים האדומים ומעריכים כי סין בעיצומו של משבר עמוק ושהנתונים שפרסמה חלקיים ומוטים: "כשסין מתעטשת, העולם מתקרר". הבורסות המובילות צללו בחדות. האם אנחנו בדרך למיתון גלובלי? דריכות לקראת פתיחת המסחר בבורסת תל אביב

 

"סין יכולה להיות בעיצומו של המשבר הכלכלי הגדול ביותר בעולם - ועדיין לדווח על צמיחה של 7%". הטענה הזו שהשמיע מומחה לסין, גורדון צ'אנד, בראיון לרשת CNN משקפת את הדעה הרווחת של אנליסטים ברחבי העולם. מומחים מביעים ספקות באשר לאמינות הדיווחים הפיננסיים שמפרסמת הממשלה בבייג'ינג, והבורסות מגיבות בהתאם עם ירידות שערים תלולות. "אין סיכוי שהכלכלה הסינית צומחת כמו שהממשלה טוענת שהיא צומחת", נכתב ב-CNN. העמימות הסינית, שבהקשר אחר זעקה לשמיים בהסתרת היקף הנפגעים בפיצוצים בטיאנג'ין, יכולה בהקשר הפיננסי להתפוצץ ולהוביל את הכלכלה העולמית למשבר.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפח נפש בסוף השבוע במסחר בארה"ב (צילום: AP) (צילום: AP)
מפח נפש בסוף השבוע במסחר בארה"ב(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

המגמה השלילית במסחר, שנמשכה שלשום (ו'), נובעת מחשש שהכלכלה השנייה בגודלה בעולם בדרך להאטה כלכלית משמעותית - שתמשוך אחריה מדינות נוספות. סין היא צרכנית מרכזית של סחורות כמו נפט ונחושת. כשהיא מפחיתה את הייבוא, מדינות כמו אוסטרליה, קנדה וברזיל - שמספקות לה את הסחורות הללו - סופגות מכה כלכלית.

 

המסכים האדומים שלטו בבורסות באסיה והתפשטו במהרה גם לאירופה עם צניחה של המסחר בגרמניה ובצרפת. מדד S&P בניו יורק איבד השבוע 5.8%, הצניחה החדה ביותר מאז 2011. גם הירידות שלשום היו התלולות ביותר בארבע השנים האחרונות. האנליסטים צופים כי גם המסחר בבורסה בתל אביב יתנהל היום בירידות חדות.

 

לצד זאת נמשכת הירידה במחירי הנפט - שמהווה אינדיקציה נוספת להאטה כלכלית גלובלית. חבית נפט נמכרה שלשום בפחות מ-40 דולרים, המחיר הנמוך ביותר מאז המשבר הכלכלי של 2008. "משקיעים תוהים, אם הצמיחה לא מגיעה מארה"ב או מסין, מהיכן היא תגיע?", הסביר טים קורטני, מנכ"ל חברת השקעות אמריקנית, "הירידות בבורסה קשורות לצמיחה".

 

אפקט פיחות היואן

המגמה השלילית במסחר החריפה בשבוע שעבר כשסין הודיעה בהפתעה על פיחות מטבע היואן. משקיעים פירשו את המהלך של בייג'ינג כאיתות לכך שהמצב של הכלכלה שלה טוב פחות ממה שהיא טוענת. שלשום קיבלו חיזוק להערכה כאשר התפרסמו נתונים על ירידה נוספת בייצור המקומי.

הסוחרים בוול סטריט  (צילום: AP) (צילום: AP)
הסוחרים בוול סטריט (צילום: AP)

המסכים היו אדומים מאוד בארה"ב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המסכים היו אדומים מאוד בארה"ב(צילום: AFP)

טוקיו האדומה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טוקיו האדומה(צילום: רויטרס)

הסינים אובדי עצות  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הסינים אובדי עצות (צילום: EPA)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בשווקים בארה"ב מככבת סין בדו"חות רווחים של מנכ"לי חברות, שמנסים כעת להבין איך להתמודד עם כלכלה סינית שכבר לא משגשגת. הבעיה טמונה בכך שמשקיעים לא יכולים לחזות את המצב ולדעת למה להיערך. אחרי הכול, יש הבדל גדול בין סין בעיצומה של האטה כלכלית משמעותית, כמו 2%, לעומת האטה פחות משמעותית של 6-5 אחוזים, לכן הכול תלוי בהערכת האנליסטים שצריכים לפענח מה באמת קורה בסין, מאחורי הפרסומים המוטים והמעורפלים של הממשלה.

 

"השאלה אינה אם המידע נכון, אלא כמה הוא רחוק מהמציאות", הסביר ל-AFP יועץ לענייני אסיה במרכז פיננסי אמריקני. מבט אחד על המהלכים האחרונים של הממשלה הסינית מגלה כי לא ייתכן שהיא אכן בצמיחה של 7% כפי שטענה לאחרונה. סין פיחתה את שער המטבע המקומי כדי לעודד את הייצוא וניסתה לחזק את השוק המקומי על ידי רכישה ממשלתית של מניות וחיתוך שיעורי הריבית בתקווה שזה יביא לדחיפה של כלכלתה. סין לא הייתה צריכה לנקוט צעדים אלו אם הכלכלה שלה באמת הייתה צועדת קדימה עם אחוזי צמיחה כפי שהיא טוענת.

 

למה חוששים מהכלכלה הסינית?

כלכלת סין התרחבה בשנה שעברה ב-7.4%, הצמיחה הנמוכה ביותר של המדינה מאז 1990. המגמה הזו רק המשיכה בשני הרבעונים הראשונים של השנה עם צמיחה של 7% בלבד. מדובר בקצב צמיחה מהיר יותר מכלכלות חזקות אחרות, אך ההחלטה בשבוע שעבר על פיחות היואן עוררה חשד שהכלכלה הסינית במצב חמור יותר ממה שחושפת הממשלה.  

ירידות במסכים ביפן. הבורסה בטוקיו צנחה אתמול ב-3% (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ירידות במסכים ביפן. הבורסה בטוקיו צנחה אתמול ב-3%(צילום: EPA)
 

מביטים במסכים בטוקיו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מביטים במסכים בטוקיו(צילום: EPA)

התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) של סין ברבעון השני ענה במדויק על התחזית השנתית של הממשלה של "בערך" שבעה אחוזים, דבר שגרם לאנליסטים רבים לפקפק בתוקף ההכרזה.

 

למה האטת הצמיחה היא בעיה לשלטון הסיני? 

מומחים מעריכים שהממשלה הקומוניסטית צריכה לספק איכות חיים משופרת, שתוציא רבים ממעגל העוני ותספק את מעמד הביניים המתרחב כדי לחזק את התמיכה בשלטונה. הממשלה גם זקוקה לשמור על רמה מינימלית של צמיחה כלכלית, שלפי חלק מהאנליסטים לא יכולה לרדת מ-7%, כדי ליצור עוד מקומות עבודה למיליוני אזרחיה ובכך למנוע מתיחות חברתית.

 

למה האטת הצמיחה בסין היא בעיה עולמית? 

עם כלכלה אירופית חלשה וכלכלה אמריקנית שמחכה לשגשוג, השווקים בעולם משליכים את יהבם על הצימאון הסיני לסחורות ולחומרי גלם - כמניע לכלכלתם. עם יותר מ-1.3 מיליארד צרכנים פוטנציאליים, המדינה האסייתית היא גם שוק גדול למוצרים כמו מכוניות. כל היחלשות בצריכה תורגש היטב בקרב היצרנים.

 

מדד מנהלי הרכש בסין ירד בחודש שעבר מ-47.8 ל-47.1. נתון זה הצטרף לנתון הצמיחה שפורסם בתחילת החודש שהיה הנמוך ביותר בשש השנים האחרונות. ניקולס תאו, אנליסט מחברת הפיננסים הבריטית "CMC markets", הזהיר כי הירידה בשיעורי הצמיחה בסין עלולה לסתום את הגולל על התקוות להתאוששות הכלכלה העולמית: "סין כיום איננה עוד 'המפעל' של העולם. היא צרכן חשוב של מוצרים ושירותים. חברות ותעשיות רבות תלויות בצרכנים הסינים שכרגע נפגעים ככוח צריכה. כשסין מתעטשת, רבים מסביב לעולם עלולים להתקרר".

 

האם הפניקה מוצדקת?

האנליסטים חלוקים בדעותיהם. ההיחלשות בפעילות היצרנים יכולה להיות בסך הכול תוצאה של החופשה הצפויה ב-3 בספטמבר, לציון סוף מלחמת העולם השנייה, שגרמה לעיכובים בתפוקה, ושל הפיצוצים בשבוע שעבר בעיר הנמל טיאנג'ין - אתר מרכזי למסחר.

 

"אנחנו ממשיכים להאמין שהתחושות הן עגומות יתר על המידה, ושהמדיניות הממשלתית תגביל את הסכנות בפעילות הכלכלית ברבעונים הקרובים", העריכו בחברת הייעוץ הפיננסית "קפיטל אקונומיקס" שיושבת בלונדון. עם זאת, עדיין יש חשש שהאי-יציבות במשק הסיני תסכל את הרפורמות הכלכליות ותגרום לממשלה בבייג'ינג לסגת למדיניות של עידוד הכלכלה המקומית על ידי השקעה במקום להתרכז בחיזוק הצריכה המקומית להשגת צמיחה בת קיימא.


פורסם לראשונה 22/08/2015 21:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דאגה בוול סטריט
צילום: AP
צילום: EPA
ירידות שערים במסחר באסיה
צילום: EPA
מומלצים