שתף קטע נבחר

אוגוסט הקודר: המעו"ף איבד 41 מיליארד שקל

המשקיעים יזכרו את אוגוסט כחודש קשה, שהפיל את מדד המעו"ף בכ-8% בעקבות צניחות הבורסות בעולם. אם זה לא מספיק, גם מניות האנרגיה קרסו ושלחו את מדד הנפט והגז לצניחה של כ-18%. כמה כסף נמחק מהמדדים, מי הן המפסידות הגדולות ומי דווקא הרוויח? אוגוסט במספרים

חודש אוגוסט ייזכר כחודש הגרוע ביותר שנרשם בבורסה בת"א מאז 2011. המדדים המרכזיים נחבלו החודש על רקע השבר בשווקים הגלובליים שהסתמן עם רקע החשש מהכלכלה הסינית. בסיכום חודש אוגוסט איבד מדד המעו"ף (הכולל את 25 המניות הגדולות בשוק) כ- 8% מערכו. לצורך השוואה, בחודש הקודם (יולי 2015) רשם מדד המעו"ף עלייה של 4%.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

המגמה השלילית פגעה ברוב המדדים המרכזיים בבורסה בת"א, בין המדדים שבלטו בירידות חדות במיוחד – מדד הנפט והגז צלל בשיעור ניכר של כ-18% בעיקר על רקע הדיווח שפורסם בסוף חודש אוגוסט על גילוי מאגר הגז הענק מול חופי מצרים. מדד הנפט והגז כעת נמוך ב-4% ביחס לרמה שבה היה בתחילת שנת 2015.

 

מניות הגז איבדו יחד 7 מיליארד שקל

בכמה כסף מוערכים ההפסדים? במונחים כספיים איבד מדד המעו"ף החודש כ-41 מיליארד שקל ומדד ת"א 100 מחק כ-44 מיליארד שקל. החשש מתגלית הגז במצרים גרר את מדד הנפט והגז למחיקה של כ-7 מיליארד שקל וגם מדד הבנקים ספג מכה ואיבד החודש כ-6 מיליארד שקל.

 

כאמור, הדיווח על תגלית הגז ריסקה את מניות הגז והאנרגיה ובעיקר את השותפות במאגר "לוויתן", רציו איבדה 25.9%, אבנר יהש צנחה בסיכום חודשי 22.27%, דלק קידוחים נפלה ב-22.16% וקבוצת דלק צללה ב-17.04%. במונחים כספיים קבוצת דלק נכנסת לרשימת 5 המניות המפסידות של חודש אוגוסט עם מחיקה של כ-2.2 מיליארד שקל משווי השוק שלה.

 

הכלכלנית איילת ניר, מבית ההשקעות "יצירות", מבהירה כי הפאניקה שתקפה את השווקים בעולם בחודש אוגוסט התחילה בסין, "שני הצעדים שבוצעו בסין - הפיחות היזום והפחתת הריבית שהתבצעה לאחר שבועיים, הגבירו את החשש בקרב המשקיעים מפני הידרדרות משמעותית בקצב הצמיחה של הכלכלה הסינית. למעשה, בעוד חלק מהכלכלנים הצביעו על הסתברות חיובית גבוהה לגלישת המשק הסיני למיתון, אחרים גרסו, כי יתכן והכלכלה הסינית כבר מצויה במיתון כלכלי, ושאין לסמוך על הנתונים המתפרסמים על ידי הרשויות בסין".

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 

אביתר בן דוד, אנליסט מאקרו בבית ההשקעות אקסלנס, מציין כי ההשפעה הגדולה של האטה בסין הייתה בעיקר על מדינות אירופה שכלכלתן מבוססת בעיקר על ייצוא. "החלשת המטבע הסיני גרמה להפסדים ליצואניות באירופה. כך גם נפגעו חברות אמריקניות שתלויות בייצוא לסין – אפל לדוגמה רשמה ירידות שערים חדות בחודש האחרון על רקע החשש מהאטה בפעילות הכלכלית בסין".

 

מי המפסידה הגדולה?

מי המניה שספגה את המכה הקשה ביותר בחודש אוגוסט? על פי נתונים שהתקבלו מבית ההשקעות 'טופ אלפא', מניית אופקו, העוסקת במחקר ופיתוח בתחומי הביו-פארמה, רשמה את שיעור הירידה החד ביותר וקרסה ב-30.46% בחודש אוגוסט. גם במונחים כספיים רשמה מניית אופקו את ההפסד הגדול ביותר עם מחיקה של כ-8.7 מיליארד שקל משווי השוק שלה.

 

עוד מפסידה גדולה החודש היא מניית כיל שצללה באוגוסט ב-15.26% ובסך הכך איבדה מבחינה כספית כ-5 מיליארד שקל. מניית טבע נחבטה גם היא החודש מבחינה כספית ובסך הכול מחקה משווי השוק שלה כ-7.3 מיליארד שקל.

 


חמש המפסידות הגדולות מבחינה כספית

חמש המפסידות הגדולות מבחינה כספית
שם החברה שיעור הירידה בחודש אוגוסט הפסד במונחים כספיים
אופקו 30.46% כ-8.7 מיליארד שקל
טבע 2.87% כ-7.3 מיליארד שקל
כיל 15.26% כ-5 מיליארד שקל
לאומי 12.9% כ-3.1 מיליארד שקל
דלק קבוצה 17.4% כ-2.2 מיליארד שקל

 **הנתונים מבית ההשקעות "טופ אלפא"

 

לאיזה מניות היה חודש לוהט?

למרות המגמה השלילית החזקה של חודש אוגוסט, היו דווקא מניות שרשמו עלייה ניכרת. חודש אוגוסט עשה טוב למדד ת"א-טכנולוגיה ולמדד ת"א-תקשורת שעלו בשיעור של כ-2.5%.

בלטה לטובה החודש מניית סלקום שעלתה ב-9.23% ומניית פרטנר שהוסיפה לערכה החודש 5.68%. מבין מניות הטכנולוגיה, מניית איזיצ'יפ סגרה את החודש עם זינוק חד של 42.83% ועוד מניית טכנולוגיה שנהנתה החודש היא סאפיינס שקפצה ב- 14.23%.

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

מניה נוספת שהצליחה לחמוק מהסנטימנט השלילי של חודש אוגוסט וזכתה לעליות שערים יפות היא מניית אל-על שעלתה החודש ב-27.34%. בבית ההשקעות "יצירות", מציינים כי מתחילת השנה המשיכה אל-על בטיסה מסחררת של 124.34% מתחילת השנה.

 

אוגוסט לקח איתו את המשבר?

האם חודש אוגוסט לקח איתו את הסיכונים? הערכות הן שעדיין אי אפשר לומר לחלוטין שהמשבר מאחורינו, אם כי הכלכלנים מזהים לא מעט סימנים לאופטימיות. "יש גם מספר נקודות אור שלא ניתן להתעלם מהן", מדגישים איילת ניר, כלכלנית ואסטרטגית ראשית וקובי אסיף, מנהל ההשקעות ב"יצירות". "הכלכלה האמריקנית מוסיפה לספק נתונים חזקים כשהאחרון בהם הצביע על צמיחה של 3.7% ברבע השני של השנה. באירופה, מדדים שונים (כמו שיעור האבטלה) מצביעים על שיפור איטי בכלכלה, ואפילו בישראל הקטנה הנתונים של החודשים האחרונים מצביעים על שיפור בפעילות ביחס לרבע השני של השנה. עוד ניתן לומר כי למרות הירידות החדות, לא היינו עדים לבריחה המונית של ציבור המשקיעים מהבורסה בכלל ומהמניות בפרט (למעט כאמור בסין), ונראה כי מרבית המשקיעים מגיבים באיפוק לירידות במדדים, תוך ציפייה לתיקון שיגיע".  

 

גם בבית ההשקעות "אקסלנס" מסכימים כי למרות המיני משבר שהסתמן בחודש אוגוסט בשווקים, כרגע לא נראית קריסה כלכלית באופק. "רואים מגמה של התאוששות, ארה"ב הציגה נתונים טובים – שוק העבודה מתפתח והאבטלה נמוכה. ביחס לסין, זה לא נראה כמו משבר כיוון שהמשטר הסיני נוקט בפעולות תומכות בכלכלה ומנסה לעצור את הירידות. עם זאת, היינו מצפים לצעדים יותר משמעותיים מצד הממשל בסין כמו יציאה לתוכנית סדורה של קרן ממשלתית שתספק הלוואות בריביות אטרקטיביות לאזרחים ובכך תתמוך בכלכלה ותחזיר את אמון המשקיעים בשוק ההון", מציין בן דוד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים