שתף קטע נבחר

סוף הקיץ: למה המלח במזון שאנחנו קונים בחוץ עלול לסכן אותנו?

אנחנו מנצלים את חודשי הקיץ שנשארו גם אחרי שנגמר החופש לבילויים בחוץ, וקונים לא מעט אוכל שנחשב עתיר שומן רווי ומתובל בכמויות עצומות של מלח שמזיק לבריאות. מהן הסכנות ואיך אפשר להימנע?

כבר לא חופש - אבל עדיין חם ומקום הבילוי המועדף הוא עדיין חוף הים והבריכה. האוכל שזמין לקנייה במקומות הללו הוא עתיר שומן-רווי, ומתובל בכמויות בלתי נתפסות של מלח (נתרן) שמזיק לבריאות. המבורגרים, נקניקיות, פיצות, צ'יפס, בורקסים, מלאווח, ומגוון אין סופי של חטיפים מתוקים ומלוחים.

 

ואם לא די בכך, הילדים מקבלים גם משקאות ממותקים וגלידות, שמכילים כמויות גדולות ומיותרות של סוכר. ארגוני הבריאות בארץ ובעולם מזהירים שצריכה מוגזמת של שומן ומלח עלולה להוביל לבעיות בריאותיות כמו השמנה, לחץ דם גבוה, היווצרות אבנים בכליות, מחלות לב, סרטן ועוד.

 

בעיקר בשל העובדה שילדים שמנים הופכים למבוגרים שמנים עם שלל הקשיים והמחלות שנלוות להשמנת-יתר. ילדים שצורכים כמויות גדולות מדי של מלח, יתרגלו לטעם המלוח וימשיכו להוסיף מלח לכל מאכל גם בבגרותם תוך פגיעה בבריאותם.

  

קראו עוד על סכנות הנתרן והמלח

כמה נתרן נמצא בחטיפים שאנחנו אוכלים?

מפחיד: מלח ונתרן במקומות שלא דמיינתם

איזו כמות אסור לעבור ביום? 10 עובדות על מלח

 

כמה מלח דרוש לנו?

מחקרים מצאו ש-10% מצריכת המלח שלנו נמצאת במזון הטבעי שאנו אוכלים. עוד 15% מצריכת המלח באה מתוספת מלח לבישולים ומהמלחייה שעל השולחן. שאר 75% מצריכת המלח מקורה מהמזון התעשייתי המעובד.

 

כמות הנתרן היומית שמומלצת למבוגר היא עד 2,400 מ"ג (בערך כפית מלח). לילדים ולנערים בגילאי 7-18 בין 1,200-1,600 מ"ג כלומר כחצי כפית מלח ביום.

 

הצריכה המומלצת לילדים קטנים יותר נעה בין 400-700 מ"ג בהתאם לגיל. במשולש פיצה אחד כמות הנתרן יכולה לנוע בין 600-1,000 מ"ג. במנת המבורגר, או במנת סושי מלווה ברטבים, כמות הנתרן יכולה לעבור בקלות את ה-1,000 מ"ג.

 

צריכה מוגזמת של מלח עלולה לגרום להתייבשות

סקר שנערך על ידי משרד הבריאות, מצא שמרבית הילדים ובני הנוער צורכים, במיוחד בקיץ, פי 3-4 מכמות המלח המומלצת. צריכה מוגזמת של מלח (נתרן), במיוחד כשמדובר בילדים, עלולה לגרום בימים החמים להתייבשות ובהמשך לפגיעה במסת העצם.

 

זאת בנוסף לבעיות בריאותיות בטווח הארוך יותר כמו יתר לחץ דם והיווצרות אבנים בכליות. מבדיקת מספר מאכלים פופולריים במזנונים בבריכות השחייה ובחופי הים נמצאו כמויות הנתרן הממוצעות הבאות:

 

 

 ( )

  

מה לעשות? למצוא תחליפים פחות מלוחים

טעם מלוח הוא דבר נרכש. צריך פשוט להרגיל בהדרגה את כל בני המשפחה לאכול מזונות פחות מלוחים. אפשר להכין בבית, לפני היציאה לים או לבריכה, סנדוויצ'ים טעימים, ירקות חתוכים מכל הצבעים, פירות עונתיים, מאפים ביתיים ואפילו פשטידות טעימות.

 

לא צריך למנוע לחלוטין מהילדים את החטיפים האהובים עליהם. אפשר לקנות להם ארטיק אחד, או חטיף שאהוב עליהם, ולהציע להם בנוסף אוכל ונשנושים בריאים עם פחות מלח. אם הדבר נעשה בהדרגה, קל להתרגל לאוכל הבריא ובמקרים רבים אף להעדיף אותו .

 

להזמין את האבטיח – בלי גבינה בולגרית או לבקש גבינה מעודנת, שמכילה בד"כ כחצי מכמות המלח.

במקום זיתים ופיצוחים מלוחים, אפשר להזמין סלט ירקות או פלטת ירקות חתוכים עם מעט טחינה או מטבל גבינה לא מלוח.

במקום חטיפים מלוחים ופיצוחים -לאכול כריך מלחם מדגן מלא שמשביע וממלא ומזין הרבה יותר מסתם חטיפים עתירי מלח וקלוריות.

 

נשנושים שאפשר להביא מהבית

פירות וירקות טריים, חתוכים לקוביות או לרצועות, מוכנים לאכילה. אלה החטיפים הבריאים ביותר בימי הקיץ! אפשר לארוז בצידנית שומרת קור. ללא תוספת מלח, שומן, סוכר, או חומרים משמרים. תופתעו לגלות שקופסת ירקות ופירות חתוכים, אטרקטיבית לא פחות מחטיפים קנויים גם עבור ילדים צעירים.

 

פירות יבשים, אגוזים ושקדים ללא מלח. עמידים בחום, בעלי ערכים תזונתיים גבוהים וללא תוספות מלאכותיות. ניתן לקחת לכל טיול ולכל בילוי בים או בבריכה.

 

קלחי תירס מבושלים. מוצר טבעי מזין ומשביע שילדים ומבוגרים בדרך כלל אוהבים מאד.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מוסמכת, מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מומחית בהרזיה ומרצה לתזונה

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כמה לא בריא המזון שאתם אוכלים?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים