שתף קטע נבחר
 

מתנה לחג? תנו את תשומת לבכם

המתנה המשמעותית ביותר שיש בכוחנו להעניק לאחר היא מתנת ההקשבה. באמצעות נוכחות קשובה ואמפתית אנו מכירים בייחודו של האחר ובהיותו בעל ערך

"ושמחת בחגיך" ציוו חכמינו, ועדיין למרות רצוננו העז לחוות שמחה והתחדשות בראש השנה, רבים מאתנו מתקשים במשימה זו. העלייה של למעלה מ-20 אחוזים בפניות לקו החם של ער"ן בימי החג משקפת חוויה, לא שולית בחברה הישראלית, של תחושת בדידות וחוסר שייכות, דיכאון וחרדה, אכזבה ותסכול.

 

עוד דעות ב-ynet

כמה זמן הייתם מסוגלים לחיות ללא חשמל?

אל תפגעו בתלמידים, במיוחד לא בחלשים

מורים, אל תחששו להיות שמאלנים

מה הקשר בין שירות לאומי למשרד החקלאות?

קולנוע כן, כדורגל בשבת לא?

 

מדוע ימי חג עלולים להוות מועדים למצוקה?

ימי חג נתפשים כמועדים משפחתיים, שבהם מתאחדים בני המשפחה סביב שולחן החג בסולידריות והם משופעים גם במפגשים חברתיים ושלל פעילויות. עבור אנשים המתמודדים עם משבר בחייהם, לרבות גירושין, פיטורין, בעיות בריאות או שכול, מצריכים מפגשים אלה לעתים מאמץ נפשי, העלול לגזול מהם משאבים רגשיים ולהותירם בתחושת דריכות ותשישות.

 

כך, למשל, הורים גרושים שנאלצים לבלות את החג ללא ילדיהם, מספרים על חווית חג של חסך וחוסר. חגים ומועדים מפגישים את כולנו עם תפישתנו את מושג המשפחה בחיינו ועם המשמעות שאנו מקנים לתא המשפחתי ולחוסנו. בקרב אנשים שחוו אובדן בן משפחה אהוב, צפים זיכרונות כואבים, געגועים ואף תחושת אשמה וקושי לחוות שמחה בלעדיו.

 

לאלו המתמודדים עם דיכאון, ימי החג מחריפים לא פעם את מצבם הרגשי לאור הפער שהם חווים בין התחושה הפנימית שלהם לבין גילויים של שמחה אצל אחרים בסביבתם. בנוסף, התדירות הגבוהה של מפגשים משפחתיים מציפה על פני השטח רגשות לא מעובדים ולרוב לא מדוברים של אכזבה, טינה, כעס, תחושת מלכוד וקונפליקט.

 

גוונים של בדידות

העלייה הגדולה ביותר בקרב הפניות לער"ן בחגים היא סביב חוויות הנוגעות לתחושת בדידות ולקושי ביחסים בין-אישיים.

 

לבדידות פנים רבות. בדידות היא תחושה סובייקטיבית אשר אינה מעידה על כמות הקשרים הבין-אישיים שאנו מנהלים אלא על המידה בה קשרים אלה מהווים עבורנו מקור לתחושת שותפות, שייכות, קבלה, הערכה ואהבה. מי מאתנו לא חווה רגעים בהם למרות היותנו מוקפים בבני משפחה או חברים עדיין חשנו לבד?

המתנה המשמעותית ביותר שיש בכוחנו להעניק לאחר היא מתנת ההקשבה. באמצעות נוכחות קשובה ואמפתית אנו מכירים בייחודו של האחר ובהיותו בעל ערך. הקשבה בוראת שותפות והדדיות ומאפשרת לנו לנהל שיחה מתוך רצון אמתי להתקרב, להבין ולהקשיב מבלי להיות עסוקים במה להשיב.

 

זה הזמן לשים בצד את השיפוטיות והביקורתיות, להפסיק להשיא עצות ולחלק המלצות ופשוט להיות שם.

 

איך לעבור את תקופת החגים בשלום? המלצות

היערכו רגשית: כמעט בכל שולחן חג ימצא האדם שיבטא בחוסר טקט תכנים שאנו לא ששים להתמודד עמם בפומבי. הכינו עצמכם לאפשרות שתאלצו להתמודד עם שאלות והערות מכעיסות ומעוררות מבוכה. "הגעת לבד?", "ראית את האוטו החדש של גיא? שיחק אותה. איך אצלך? עדין מחפש עבודה?", "הילדים נהנו בחו"ל עם אבא? מה עשית שבועיים לבד?".

 

במקום לגלגל עיניים, לתת תשובה מגומגמת או מתריסה ולהתחרט על מה שאמרתם (או על מה שלא אמרתם), הכינו תשובה מראש ובעיקר שמרו על קור רוח וגישה חיובית. בנוסף, ותרו על הצורך "להראות" לכולם שהכל דבש. השתדלו פשוט להיות עצמכם, על הקשיים, האתגרים, הכוחות והתקוות. העמדת פנים בפני חברים ובני משפחה, עלולה לגרום לתחושת זיוף וריחוק ולמנוע מכם לחוש קרבה ושייכות.

 

התארגנו מראש: אל תשאירו את תוכניות החג לדקה התשעים רק כדי לגלות שלאנשים שרציתם בקרבתם יש התחייבויות קודמות. תכננו מפגשים משפחתיים וחברתיים מבעוד מועד. הקיפו עצמכם באנשים שעושים לכם טוב ובפעילויות מהנות.

 

שימרו על איזון: אל תתנו לימי החג להפוך לרשימה אינסופית של מטלות וחובות משפחתיות. אל תמנעו ממפגשים משפחתיים וחברתיים אבל אל תוותרו גם על זמן לבדכם ולמענכם. שני הקצוות, התבודדות מצד אחד ומרדף אחר בילויים מתוך פחד להיות לבד מצד שני, יותירו אתכם בתחושת החמצה וימנעו מכם הזדמנות להיות קשובים לעצמכם ולבלות את החג בדרך שנכונה עבורכם .

 

ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן ומחברת הספר 'עוצמת ההקשבה'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים