שתף קטע נבחר

משבר הפליטים: חיילים בגבולות ומלחמה נגד המבריחים

האיחוד האירופי מציב את מבריחי המהגרים על הכוונת ומאפשר למדינות החברות להפעיל נגדם כוח צבאי. במקביל, החברות באיחוד שולחות חיילים לסייע בגבולות

ספינה איטלקית מצילה פליטים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ספינה איטלקית מצילה פליטים(צילום: AFP)

החל מהחודש הבא יוכלו ספינות קומנדו של מדינות מהאיחוד האירופי לעצור סירות שחשודות כסירות של מבריחי מהגרים. כך החליט היום האיחוד האירופי בצעד חדש שמטרתו להילחם במבריחים. ההחלטה התקבלה יום לאחר ש-34 בני אדם טבעו למוות מול חופי יוון. "המטרה היא לא מבקשי המקלט", אמרה שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני, "אלא במי שמנסה להרוויח כסף על גבם". במקביל, מדינות נוספת הקשיחו את הבידוקים בגבול. היום (ב') נפגשים שרי החוץ והפנים של מדינות האיחוד האירופי בבריסל כדי לדון בהמשך הטיפול במשבר.

 

נעזרים לעיתים במבריחים. מבקשי מקלט חוצים את הים התיכון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נעזרים לעיתים במבריחים. מבקשי מקלט חוצים את הים התיכון(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

34 מבקשי מקלט טבעו אתמול למוות סמוך לחופי האי היווני פרמאקוניסי, מספר ההרוגים הגדול ביותר מטביעה בחופי יוון מאז החל משבר ההגירה לאירופה. ארבעה תינוקות, שישה ילדים וחמש ילדות היו בין אלה שאיבדו את חייהם. אנשי משמר החופים הצילו 68 בני אדם נוספים ו-29 ניצולים הצליחו לשחות בעצמם ליבשה. המהלך נגד מבריחי המהגרים בים מבטא כניסה לחלק השני של מבצע Navfor Med בים התיכון. עד כה השתתפו במבצע אלף איש על ארבע ספינות שניטרו את תנועת סירות הפליטים וסייעו בהצלת אלה מהן שטבעו.

 

גם ביבשה התנועה ערה. למרות ההתבטאויות האדיבות של הקנצלרית אנגלה מרקל כלפי המהגרים בשבועות האחרונים, בגרמניה החלו להבין שהם אינם עומדים בשטף הפליטים המגיע מאוסטריה. אתמול הם סגרו את קווי הרכבת בין שתי המדינות והחזירו את בידוקי הגבולות. אף שהיום הסכימו בברלין להחזיר את תנועת הרכבות, הצהרת סגן הקנצלרית כי במדינה יקבלו עד סוף 2015 כמיליון פליטים, מבהירה שבתקופה הקרובה יאלצו נוסעים מאוסטריה להחתים בגבול דרכון.

 

באוסטריה ניסו ביממה האחרונה ליישר קו עם השכנה מצפון. בתחילה הם סגרו את הכביש המהיר דרכו אלפי מהגרים חוצים את הגבול למדינה, אך כעבור יום ופקקים אדירים חזרו בהם. לבסוף גם שם השתכנעו להפר את אמנת שנגן, המבטיחה מעבר חופשי בגבולות.

 

"אם גרמניה מחמירה את הפיקוח בגבולות", אמר סגן נשיא אוסטריה ריינהולד מיטרלנר, "עלינו לעשות כן גם אנחנו". הפתרון: לשלוח חיילים לעזור, כמו שעשתה כבר השכנה הונגריה. גם בסלובקיה כבר הודיעו שיחזירו את הבידוקים בגבול עם גרמניה ואוסטריה. בפולין התריעו שיעשו כן אם יעמדו בפני איום כלשהו. הסרבנית היחידה בינתיים היא צ'כיה, שגבולותיה יישארו, בינתיים, פתוחים. 

פועלים בהונגריה נערכים לחסום פסי רכבת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פועלים בהונגריה נערכים לחסום פסי רכבת(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

בינתיים, בבלגיה, שרי הפנים והחוץ של מדינות האיחוד האירופי ינסו בפגישותיהם היום למצוא פתרון למשבר. בריטניה, שעשויה בשנה הקרובה להצביע על עזיבת האיחוד האירופי, הודיעה שהיא מתנגדת לתוכנית לפיה יצטרכו החברות השונות לקבל מכסה מינימלית של פליטים. שרת הפנים תרזה מיי הסבירה כי שיטת ההגירה באירופה פגומה בגלל אמנת שנגן עליה בריטניה מעולם לא הייתה חתומה.

 

באותו זמן ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון הצטלם עם פליטים סורים בביקור בזק בלבנון. "פגשתי כמה מהסורים שיעברו בקרוב לגור בבריטניה" אמר קמרון, שלא הזכיר כי כמות הפליטים שתקבל גרמניה רק השנה גדולה פי 50 מהכמות שתקבל ארצו עד 2020. 

קמרון בפגישה עם פליטים סורים בלבנון (צילום: MCT) (צילום: MCT)
קמרון בפגישה עם פליטים סורים בלבנון(צילום: MCT)


 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בתוך כך, בארצות הברית טוענים כי מוקד המשבר נמצא ביבשת אחרת. הגנרל ג'ו אלן, שליח ארצות הברית לקואליציה נגד דאעש, אמר שעל מנת לפתור את בעיית הפליטים המציפים את אירופה צריך לסיים את מלחמת האזרחים בסוריה. "אנחנו עומדים לראות שישנן השלכות שונות לקונפליקט הזה", אמר אלן בראיון לרשת BBC, "כרגע זה מתבטא במראות צובטי הלב של אנשים הנמלטים מהאזור". הוא ציין שבנוסף להבסת ארגון "המדינה האיסלאמית", גם נשיא סוריה בשאר אסד "צריך ללכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
באירופה ילחמו במבריחי מהגרים ומקשיחים את הגבולות
צילום: רויטרס
מומלצים