שתף קטע נבחר

נפתרה המחלוקת על הפחתת פליטת גזי החממה

המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה הגיעו להסכמה לגבי יעדי הפליטות של גזי החממה בישראל עד 2030. זאת, לאחר שמחלוקת שהתגלעה בין הצדדים איימה להפוך את ישראל למדינה היחידה שלא תציג את היעדים שלה בוועידת האקלים הבינלאומית בדצמבר

ישראל אמורה להגיש עד סוף חודש ספטמבר את היעדים שלה להפחתת גזי החממה, אך בשל מחלוקת שהתגלעה בין המשרד להגנת הסביבה לבין משרד האנרגיה והמים - עלה חשש שישראל תהיה המדינה היחידה בעולם שלא תציג את היעדים שלה. לבסוף, המשרד להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה הגיעו להסכמה לגבי יעדי הפליטות של גזי החממה בישראל עד 2030. היעד הוא רמת פליטות של 7.7 טון לנפש בשנה, התייעלות אנרגטית של 17% ואנרגיות מתחדשות - 17%.

 

המחלוקת בין המשרדים

לפני כחודשיים הציג השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, את התוכנית של ישראל לצמצום פליטות גזי החממה. היעד הוא רמת פליטות של בין 6.9-7.4 מיליון טון לנפש, בדומה למדינות המתועשות בעולם. התועלת הכלכלית המצטברת למשק, כתוצאה מיישום המלצות התכנית ועמידה ביעדי ההפחתה, מוערכת על-ידי משרדי הממשלה בכ-125 מילארד שקל עד שנת 2030 בעיקר כתוצאה מהפחתת הנזקים הבריאותיים מזיהום אוויר ומחיסכון בדלקים וחשמל.

 

 

עוד עולה בין היתר מהתוכנית כי הגדלת היחס של האנרגיות המתחדשות בתמהיל ייצור החשמל העתידי לכ-22% בשנת 2030, יוביל להפחתה של כ-20% מסך ההפחתה הנדרשת של גזי חממה, יגביר את הביטחון האנרגטי ארוך הטווח ואת מגוון מקורות ייצור החשמל.

 

בעוד שהמשרד להגנת הסביבה רצה להתחייב על יעד נמוך, משרד האנרגיה ביקש לקבוע יעדים אחרים, שלא יפגעו בהספקת חשמל.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "גיבשנו יעדים לפליטת גזי חממה שיצעידו את ישראל קדימה לצמיחה כלכלית וצמצום זיהום האוויר. יעדים אלה נקבעו על בסיס עבודה בין משרדית מקצוענים יחד עם פרופ' יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה, וישראל מחויבת להציגם לאו"ם עד סוף החודש. בסופו של יום מדינת ישראל חייבת לאמץ יעדים שעומדים בכללי הגינות בינאלומית בסיסית וישביאו לצמיחה כלכלית ולהתפתחות תעשיות קלינטק חדשות".

 

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה כי "החלטת הממשלה אשר נתקבלה במסגרת החלטות התקציב (החלטה מספר 378 מיום 5.8.15) מטילה על שלושת השרים (הגנת הסביבה, תשתיות לאומיות, אנרגיה ומים ואוצר), להגיש לממשלה תכנית להפחתת פליטות גזי חממה לקראת דיוני ועידת פריז ועד לסוף שנת 2015. גם בשעות אלה מתקיימים בין המשרדים דיונים לגיבוש נוסח מוסכם להצעה. המשרד תומך בקידום אנרגיות מתחדשות והתייעלות אנרגטית על ידי קביעת יעד סביר ובר השגה תוך שמירה על יציבות ואמינות משק האנרגיה ואבטחת הספקת חשמל לאזרחי המדינה. הטענות על הכפלת כמות הפליטות אינן נכונות כיוון שטרם נקבע היעד המוסכם".

 

הארגונים הירוקים עם המשרד להגנת הסביבה

במקביל, אתמול פנו 12 ארגוני סביבה, ביוזמת ובהובלת החברה להגנת הטבע וחיים וסביבה, בבקשה לתמוך בהצעת המחליטים שאותה מוביל המשרד להגנת הסביבה. בפנייה נכתב כי בחודשים האחרונים עמלה ועדה בין משרדית, בהובלת המשרד להגנת הסביבה, לקראת הכנת תכנית כזו גם למדינת ישראל. בוועדה חברים נציגים מכל המשרדים והגופים הממשלתיים הרלוונטיים, מהשלטון המקומי, מהמגזר העסקי ומארגוני הסביבה. בהתבסס על עבודת הוועדה הוכנה במשרד להגנת הסביבה הצעה לתכנית לאומית לצמצום פליטות, שתואמה עם הגורמים המקצועיים במשרדי הממשלה הרלוונטיים.

 

השר אבי גבאי. תוכנית לצמצום פליטות גזי החממה (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
השר אבי גבאי. תוכנית לצמצום פליטות גזי החממה(צילום: טל שחר)

 

נציגי ארגוני הסביבה כתבו לשרים: "לתוכנית שתוצג בפניכם, אשר מורכבת אך ורק מכלים שנמצאו יעילים מבחינת עלות - תועלת, יתרונות רבים על אף היעדים הצנועים המוצגים בה - אישורה יתרום לצמצום משמעותי בצריכת האנרגיה ולשימוש באנרגיות מתחדשות, ובכך להגדלת החוסן האנרגטי של מדינת ישראל; צמצום עלויות האנרגיה יסייע לתחרותיות של המשק הישראלי בעולם ויסייע לו לעמוד בתקנים סביבתיים מחייבים מחמירים במדינות אחרות; פיתוח תחומי תעשיית קלינטק וכלכלה חדשים אשר יעודדו צמיחה ויצירת מקומות עבודה ויגדילו את הייצוא; ולבסוף יתרום גם לצמצום ההוצאה על תחלואה הנגרמת מפליטת מזהמים ולצמצום פערים חברתיים בעקבות חיזוק התחבורה הציבורית וקידום בנייה ירוקה.

 

"מעבר לאלו, בוועידת האקלים שתתקיים בפריז עומדת בפני מדינת ישראל הזדמנות לחיזוק מעמדה ותדמיתה בקרב הקהילה הבינלאומית, ע"י הצטרפות למאמץ העולמי בנושא האקלים באמצעות אישור התכנית והבעת נכונות אמיתית ליישמה. הימנעות מאישור התוכנית תשאיר את ישראל בין המדינות הבודדות שאינן לוקחות חלק במאמץ המקומי והעולמי למניעת המשבר, על כל ההשלכות הנובעות מכך".

 

הילה ביניש, מנכ"לית המועצה הישראלית לבניה ירוקה, אמרה: "נוסח ההצעה עליה צפויה להצביע הממשלה היא תוצר של פשרה בין משרדי הממשלה והנה, כעת אנחנו מתבשרים כי גם עליה יש מחלוקת המעמידה בסיכון את עצם קבלת ההחלטה על יעדי הפחתת פליטות לישראל. אישור ההצעה הוא המינימום ההכרחי מצד ישראל במאבק בהתחממות הגלובאלית ובשמירה על קיומנו ובריאותנו. לנוכח מצב בלתי נסבל זה, אנו קוראים לראש הממשלה להתערב ולקדם את הנוסח המוצע ועל ידי כך, לקדם את ישראל לעבר מציאות טובה יותר".

 

השר יובל שטייניץ. לא לפגוע במשק האנרגיה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר יובל שטייניץ. לא לפגוע במשק האנרגיה(צילום: גיל יוחנן)

 

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין, הוסיף: "ההתנהלות הנוכחית של ממשלת ישראל הנוגעת לקביעת יעדי פליטות לגזי חממה מהווה אחיזה מתמשכת של עיני הציבור ובגדר הפקרות של ממש. אין די שהממשלה ביטלה החלטות ממשלה קודמות בנושא, כעת מתברר כי ההסכמה בין המשרדים שנעשתה כאקט של פשרה על חשבון הציבור, בריאותנו ואיכות הסביבה בה אנו חיים, עומדת בסיכון עם שינוי עמדתם של חלק ממשרדי הממשלה. אנו קוראים לראש הממשלה להתעשת ולהוביל לאישור ההצעה בבחינת המינימום ההכרחי לשמירה על בריאות הציבור והרתמות למאבק העולמי בשינויי האקלים".

 

לקראת ועידת האקלים בפריז, שתיארך בעוד כחודשיים וחצי, הוחלט כי כל המדינות יגישו עד סוף חודש ספטמבר

 למזכירות אמנת האקלים יעדים להפחתת פליטת גזי חממה לתקופה שאחרי שנת 2020. בכינוס בפריז יאמצו המדינות אמנה לפיה הן ינקטו באמצעים להפחתת פליטת גזי החממה.

 

על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2005 אחראי כל ישראלי לפליטת 10.4 טון גזי חממה. ההערכה היא, אם המצב יימשך כמו היום, יישארו רמת הפליטות לנפש דומות למצב מלפני עשור, אבל כיוון שהאוכלוסייה בישראל תגדל ולפי הערכת הלמ"ס תגיע ל-10 מיליון בני-אדם - הכמות הכוללת של פליטת גזי החממה תזנק בעשרות אחוזים.

 

 

 

 


פורסם לראשונה 17/09/2015 13:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ומה היעד של ישראל?
צילום: רויטרס
מומלצים