מדהים: סיור בקברי צדיקים - בלי לקום מהכיסא
קבר הרשב"י, ציונו של רבי יהונתן בן עוזיאל בעמוקה, קבר רבי ישמעאל בפרוד שבגליל, ומערת שם ועבר: כל מי שנוסע להשתטח בימים הנוראים על קברי צדיקים, מכיר היטב את המסלול. השנה אנו לוקחים אתכם לסיור מדהים בקברי צדיקים – בלי שתצטרכו לקום מהכיסא. הכינו את התהילים
סיור בקבר הרשב"י - כמו שעוד לא עשיתם
מי שאחראי לתענוג שמצווה בצדו, הוא משה אפנזר מירושלים. בחמש השנים האחרונות הוא מתעד מאות קברי צדיקים ומקומות קדושים בישראל, בטכניקה מיוחדת של צילום ב-360 מעלות. פעמיים-שלוש בחודש הוא עוזב את עבודתו כצלם אירועים, מעמיס על רכבו האישי את הציוד הייעודי - ונוסע בכל הארץ.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
כל מה שרציתם לדעת על יום הכיפורים - בעמוד מיוחד
מתי נכנס יום כיפור - ומתי יוצא הצום?
מתברר שהסכנה הגדולה ביותר למי שמרבים לבקר בקברי צדיקים היא לא בעיות ביטחוניות, אלא דווקא נחשים. מי שרוצה לסייר בקברי צדיקים בבטחה – מוזמן להיכנס לסיורים הווירטואליים כאן, ולשוטט עם החץ במתחם הציון: קבר הרשב"י (רבי שמעון בר יוחאי), קבר רבי יהונתן בן עוזיאל באמוקה וציוני צדיקים נוספים – במרחק נגיעת עכבר.
קבר רבי ישמעאל בעל הבריתות
אפנזר (38) נשוי ואב לילד, גדל בצפת ואהב כילד לטיל בסמטאות העיר העתיקה, ולבקר בבית העלמין העתיק שבו קבורים "האר"י הקדוש" ורבי יוסף קארו; תנאים, אמוראים, מקובלים ואדמו"רים רבים. "אהבתי את האווירה שם", הוא מספר, "בעיקר בימי שישי, בעיר העתיקה. יש ספסל שהייתי יושב עליו במשך שעות עם עצמי, מתבונן באנשים ובנוף הירוק".
לפני כחמש שנים החליט אפנזר לתעד בצורה אמנותית את צפת, באמצעות צילום טכניקה המכונה 360, או בשפת העם: סיור וירטואלי ב-360 מעלות, תחביב לא זול בכלל שדורש ציוד ייעודי בשווי כ-25 אלף שקלים.
אחרי שתיעד את צפת, הבין אפנזר שהמשימה שלו תהיה תיעוד קברי צדיקים, דבר שיסייע גם לתושבי חו"ל שרוצים לבקר בהם ללא טיסה יקרה, או לכהנים המחמירים ונמנעים מלהתקרב לקברי צדיקים.
חשיפה לצפון
בחודש האחרון, אחרי ביקור ב-350 אתרים וקברי צדיקים, עשרות-אלפי שעות צילום, ואלפי שעות עריכה – עלה לאוויר האתר צדיקים 360. רוב הצילומים בוצעו בשעות הבוקר המוקדמות או בלילה, כאשר יש מספר נמוך יחסית של מבקרים. "פגשתי במסע הזה את כל סוגי האנשים" דתיים וחילונים, תיירים יהודים וגם לא.
צדיקים, במערת שם ועבר כבר התפללתם?
למעט הוצאות ענק על דלק, אפנזר נתקל עם הזמן
"שלוש פעמים קיבלתי אישור לאזור הסמוך לגבול, נסעתי מירושלים ועד לחרמון - אבל חיילי צה"ל מנעו ממני את הגישה לקבר מסיבות ביטחוניות. אולי עכשיו הם יקראו את הכתבה וירשו לי. גם אל קבר רב אשי שנמצא ליד מוצב בצפון הארץ, לא נתנו לי להגיע".
כאשר אפנזר הגיע ליישובים ערבים, בתוך תחומי הקו הירוק ומחוצה לו, הוא נתקל לדבריו ביחס אוהד. "בכפר משהד פגשתי את סמיר, שהשיג לי את המפתח לקבר יונה הנביא ואפילו נשאר איתי בקשר אחרי הצילומים. גם לקבר יוסף הגעתי בקלות, אבל בגלל המספר הרב של המבקרים במקום היה קשה לחבר את הצילומים. אל חלק מהמקומות הייתה בעיית ניווט בטיחותי, אבל היו ניסים ובסוף הכל הסתדר".
צדיק משובט
מי שמרבים לבקר מקומות קדושים, יודעים שיש לחלק מהצדיקים יכולת מופלאה להיות קבורים ביותר מאתר אחד. ליד הר תבור יש מקום שבו, על פי המסורת, קבור דן בן יעקב - וגם ליד צומת אשתאול. רבי חוצפית המתורגמן, אחד מעשרת הרוגי מלכות, קבור בוואדי עמוד שבצפון, וכ-20 מטר ממקום הקבר יש עוד "ציון" שבו על פי המסורת קבור אותו קדוש ממש. הפתרון? פשוט לצלם את שני המקומות, ולתת לציבור להחליט.
במהלך מסעותיו האינסופיים שקל אפנזר להתחיל ולתעד גם קברי אדמו"רים שהלכו לעולמם במאה האחרונה. מאחת החסידויות הציעו לו כסף, ובקבר שמעון הצדיק ביקש אדם שהתלהב מהמיזם לתמוך בו כלכלית, אבל אפנזר סירב בנימוס: "לא לקחתי אגורה, כי הפרויקט כולו הוא לשם שמים ואני לא רוצה לערבב עם זה כסף".
ומה השלב הבא במיזם?
"המשימה הבאה היא לצלם אנדרטאות של חיילי צה"ל שנפלו במלחמות. גם הם צדיקים, והפרויקט הזה ימשיך".
עוד בערוץ היהדות :