שתף קטע נבחר

יוצאים מהסוכה להכיר את התרבות היהודית

חג סוכות מהווה הזדמנות פז להכרות עם המורשת, התרבות והזהות היהודית ישראלית. לקראת החג ריכזנו לכם שלל אירועים ופסטיבלים עם ניחוח יהודי ישראלי, מסדנאות למידה, הופעות מוסיקה, פאנלים מרתקים, ועד תערוכות נדירות למבוגרים ולילדים. אז איך תרצו להתחבר?

בשיתוף עמותת "שערים"

 

לאיזה חג סוכות אתם מתחברים, האם מרגש אתכם לנענע לולב, מה הקישוט שהייתם רוצים לראות תלוי בסוכה ואיך הייתם רוצים להעביר את ימי החג עם המשפחה? הכירו. חג סוכות כמו חגי ישראל האחרים, מהווה הזדמנות פז להצגת ניחוח יהודי ישראלי על שלל גווניו: התרבות, הזהות והמורשת, באירועים רבים. מסדנאות למידה, הופעות מוסיקה, פאנלים מרתקים, תערוכות נדירות ועד פעילויות לילדים. ימי החג הם הזדמנות נפלאה לחזות בפריחה המרעננת של היהדות הישראלית.

סוכת שלום. הסוכה של בית תפילה ישראלי בנמל תל אביב (יח"צ בית תפילה ישראלי) (יח
סוכת שלום. הסוכה של בית תפילה ישראלי בנמל תל אביב(יח"צ בית תפילה ישראלי)

ליהדות 70 פנים, ואולי בשונה ממה שהיה נדמה עד לפני מספר שנים, המציאות השתנתה. כיום מסתבר, ניתן לבחור זהות יהודית מתוך מגוון גדול הקיים בעולם היהודי, בין אם אתם חילונים, מסורתיים, דתיים או ליברלים. נתחיל?

 

>>>כנסו לעמוד הפייסבוק של עמותת שערים

 

בואו לראות סוכות מדברות

במהלך חוה"מ סוכות, תתקיים בבית אבי חי תערוכת דגמי הסוכות המוקטנים "סוכות מדברות" עליה סיפרנו בשנה שעברה כאן ב-ynet. זו השנה השמינית בה מתקיימת התערוכה המיוחדת ומדי חג סוכות מוצגות בתערוכה סוכות מוקטנות המביעות רעיונות ונושאים פוליטיים וחברתיים לצד סוכות המתארות תופעות ומגמות בחברה הישראלית, וסוכות המתעדות מאבקים חברתיים וסביבתיים.

פעילויות לילדים בבית אביחי (צילום: מעוז ויסטוך) (צילום: מעוז ויסטוך)
פעילויות לילדים בבית אביחי(צילום: מעוז ויסטוך)

"הרעיון המרכזי העומד מאחורי פרוייקט "סוכות מדברות" של בית אבי חי הוא יצירת במה שבאמצעותה יכול כל ישראלי לקחת חלק בחג", מציין דיוויד רוזנסון מנכ"ל בית אביחי. לדבריו, יצירת דגמי סוכות מאפשרת לאנשים "לדבר" דרך סוכה מיניאטורית ולבטא בעזרת יצירותיהם מסר אישי או קבוצתי. "הסוכות שהתקבלו אכן מבטאות מגוון רחב של מסרים, ביניהם חברתיים, היסטוריים, פוליטיים וחינוכיים. דגמי הסוכות נשלחו אלינו מכל רחבי הארץ והשנה זכינו לקבל גם דגם שהגיע מאודסה, דבר המלמד שהפרויקט כבר חצה את גבולות המדינה והגיע עד ליהודים היושבים בתפוצות", מציין בסיפוק.

מתוך תערוכת "סוכות מדברות" (צילום: בית אביחי) (צילום: בית אביחי)
מתוך תערוכת "סוכות מדברות"(צילום: בית אביחי)

לדבריו, יש המאמינים שעולם התרבות והמחשבה היהודית קשור רק לחלק קטן מן העם היהודי - אך לא כך הדבר. "אני מאמין שמי שאינו מרגיש את המסר הגלום באוצרות היהדות מחמיץ החמצה גדולה. המורשת והמחשבה היהודית, כמו גם סיפורי התנ"ך ,שזורים ברוב האירועים התרבותיים וכן בטקסטים ספרותיים יהודיים. במקביל, היהדות צריכה להיות חיה, תוססת, רלוונטית הן לישראלים בתל אביב והן לצעירים בחופי אילת. בשנים האחרונות, אנו עדים להתפתחות גלובלית של עולם הסטארט-אפ הישראלי הזוכה להצלחה בינלאומית. בחזוני, גם עולם הלימוד, התרבות והמחשבה היהודיים-ישראליים צריך להישאר באור הזרקורים תמיד, ועלינו לעשות כל מאמץ כדי להעביר תוכן ומסר זה לקהל רחב יותר".

 

איפה ומתי? התערוכה תתקיים בבית אביחי  בירושלים, ט"ז-כ"ז בתשרי, 29.9-10.10, בין השעות 10:00-19:00.

סדנאות לילדים בבית אביחי (צילום: מעוז ויסטוך) (צילום: מעוז ויסטוך)
סדנאות לילדים בבית אביחי(צילום: מעוז ויסטוך)

לצד התערוכה (שהכניסה אליה - ללא תשלום) יתקיימו פעילויות נלוות לילדים ובהן: סדנת גרפיטי - הילדים יציירו גרפיטי אלקטרוני על גבי מסך ענק ברוח סוכות, סדנת פנטומימה - ארבעה שחקנים מקבוצת אינקובטור שיציגו ללא מילים וילמדו את הילדים להבין גם בלי מילים, סדנת מוזיקה - שבה ישמעו המשתתפים כיצד מביעים רגשות באמצעות מוזיקה ויכינו כלים באמצעות חומרים ממוחזרים, סדנת קומיקס - שבה הילדים ילמדו איך מביעים רעיון או נושא דרך קומיקס וכן חידה בלשית - ערכת משחק וכתב חידה לשיטוט בתערוכת "סוכות מדברות". שעות הפעילויות המיוחדות לילדים ולמשפחה: 10:00-16:00.

 

רוצים לדעת עוד? כנסו לאתר בית אביחי .

 

תפילה לשלום העולם

ומירושלים לתל אביב. בנמל תל אביב הוקמה בימים האחרונים סוכה ענקית - אולי הגדולה ביותר באזור המרכז - הסוכה של בית תפילה ישראלי.

"בסוכה שלנו יש מקום לכולם", רני ייגר יו"ר בית תפילה ישראלי (יח"צ בית תפילה ישראלי) (יח
"בסוכה שלנו יש מקום לכולם", רני ייגר יו"ר בית תפילה ישראלי(יח"צ בית תפילה ישראלי)

"בית תפילה ישראלי" מוכר בזכות אירועי קבלות השבת המתקיימים בנמל תל אביב וכבכל סוכות בשנים האחרונות, הסוכה הגדולה של בית תפילה ישראלי, המתפרשת על חצי דונם, חוזרת לנמל עם עשרות אירועי תרבות, הופעות ותפילות. במהלך ימי החג צפויים מופעים, פאנלים וסדנאות פתוחים לקהל הרחב, ביניהם גם הפעלות מיוחדות לילדים (בחינם), סדנת לימוד וריצה, והופעה של עלמה זהר. כמו כן, בסוכה יתקיימו כל תפילות החג כולל שחרית מדי יום, ובשמחת תורה הקפות והקפות שניות בסוכה - ברוח בית תפילה ישראלי, המשלבת בין עתיק לעכשווי - ותמיד בליווי מוזיקה, כלי נגינה, שירה שמחה וריקודים.

 

"הרעיון והמוטו המרכזי של הסוכה הוא, שבסוכה שלנו יש מקום לכולם, עם שלל אירועים מזוויות שונות של התרבות היהודית", אומר רני ייגר, יו"ר בית תפילה ישראלי. לדבריו אחד האירועים המיוחדים שיתקיימו, הוא "תפילה לשלום עולמי" שיתקיים זו השנה השנייה. "יש מנהג יהודי עתיק שמוזכר בתלמוד על כך שהיו מביאים 70 פרים לבית המקדש ומקריבים אותם לשלום אומות העולם. אנחנו לא רוצים לחדש את המנהג של הקרבת הפרים", מבהיר בחיוך, "אבל היה נראה לנו נכון שדווקא מלב החג היהודי, אנחנו רוצים להתפלל לשלום העולם. כל מי שפותח טלוויזיה יודע שיש מה להתפלל", מוסיף. אל התפילה המיוחדת הוזמנו עשרות שגרירי מדינות מכל העולם, ולדברי ייגר חלקם הגדול כבר אישרו את הגעתם

 

איפה ומתי? הסוכה הישראלית, נמל תל אביב, יום חמישי 1.10, שעה 19:00. רוצים לדעת עוד על אירועי הסוכה בנמל כנסו לאתר .

דוברים מכל הזרמים בפסטיבל הקהל. (בתמונה דב אלבוים וסתיו שפיר) (צילום : קובי שרביט) (צילום : קובי שרביט)
דוברים מכל הזרמים בפסטיבל הקהל. (בתמונה דב אלבוים וסתיו שפיר)(צילום : קובי שרביט)

נשארים בנמל תל אביב. ב-19 השנים האחרונות מתקיים בנמל פסטיבל הקהל. הפסטיבל מפגיש קרוב ל-100 דוברים, מוזיקאים, אמנים ואנשי רוח מכל הזרמים והגוונים הישראליים לכ-40 מושבים העוסקים בסוגיות רלוונטיות של יהדות ישראלית מגוונת, חיה ומכילה.

 

את הפסטיבל מארגנת עמותת פנים - איגוד ארגוני ההתחדשות היהודית בישראל המהווה בית למעל 55 ארגונים העוסקים ביהדות ישראלית מכל הזרמים והגוונים: אורתודוכסיים, רפורמים, קונסרבטיבים, חילוניים, מסורתיים.

הפסטיבל מביא את מיטב התוצרת של ארגוני ההתחדשות היהודית בדרך חוויתית ומהנה  (צילום : קובי שרביט) (צילום : קובי שרביט)
הפסטיבל מביא את מיטב התוצרת של ארגוני ההתחדשות היהודית בדרך חוויתית ומהנה (צילום : קובי שרביט)

מיכל ברמן, מנכ"לית פנים מציינת כי ארגוני ההתחדשות היהודית בישראל ביקשו לאחוז בסמל העתיק של מעמד הקהל, כמעמד שנותן מקום לכל אחד ואחת, ללא הבדל מעמדי, שבטי או מגדרי, ולהפיח בו רוח של התחדשות. "אנו מאמינים שריבוי הדעות ותפיסות העולם הוא ברכה, ושעיסוק בסוגיות של זהות יהודית ישראלית הוא קריטי לעתיד מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. פסטיבל הקהל מביא את מיטב התוצרת של ארגוני ההתחדשות היהודית בדרך חוויתית ומהנה בסוגיות של אקטואליה לצד עיסוק בשאלות פוליטיות, מגדריות, כלכליות וערכיות הנוגעות לזהות היהודית בישראל".

 

בין האירועים בפסטיבל הקהל השנה: הצגות הילדים שלמה המלך והדבורה ומילה מנצחת של תיאטרון אלול, שיחה נשית אישית בין השחקנית אסתי זקהיים והרבנית דבורה עברון, פאנל על הקולות המזרחיים בבתי המדרש ומערכוני ההרכב קלבת שבת.

 

איפה ומתי? הפסטיבל מתקיים בא' חוה"מ סוכות 29.9 בנמל תל אביב, בין השעות 11:30 - 23:30. הפסטיבל פתוח לכל, אך ניתנת אפשרות לרכישת כרטיסים סמלית כתמיכה בפסטיבל. לפרטים נוספים הקליקו כאן

 

עוסקים בתרבות יהודית

ונמשיך אל פסטיבל "ימי תשרי" בחולון. מזה ארבע שנים מתקיים פסטיבל "תרבות יהודית-ישראלית בחולון" ביוזמת עיריית חולון בשיתוף עמותת "ניצנים" וקרן אביחי. מטרת הפסטיבל לקדם עיסוק בתרבות יהודית ישראלית כסדר יום יישובי בחולון. במהלך חול המועד יתקיימו הצגות למבוגרים וילדים, הרצאות ומפגשים מרתקים.

"לא דובים ולא יער" (צילום: בני גם זו לטובה) (צילום: בני גם זו לטובה)
"לא דובים ולא יער"(צילום: בני גם זו לטובה)

"בין האירועים בפסטיבל תוכלו לשמוע על תחילתה של הקהילה האתיופית בארץ, מימי העלייה הראשונים שנשאו הרגשה של מימוש חזון, ועד למציאות המורכבת. שיחה על התחלות, משברים, צמיחה ותקוות חדשות", אומרת ציפורנית פז מנהלת תכנית "חיבורים" בפסטיבל "ימי תשרי" בחולון. בנוסף, תוכלו להתארח בסוכה שומרונית בכל ימי הפסטיבל - סוכה שהקימה הקהילה השומרונית המתגוררת בעיר. כמו כן, תוצג במבואת המדיטק תערוכת ציורים של אמני אגודת הציירים והפסלים של חולון בנושא התחלות, ועוד שלל אירועים.

 

בנוסף, בתיאטרון המדיטק לילדים יועלו במיוחד לחג הצגות הדגל של המדיטק "הכבש הששה עשר", "לא דובים ולא יער", "הדייג ודג הזהב" ועוד.

 

איפה ומתי? חוה"מ סוכות 29.9- 2.10 במדיטק חולון. רוצים לשמוע עוד? הקליקו כאן  לאתר הפסטיבל.

 

ואחרון להפעם, אם עוד לא יצא לכם להתפלל תפילת הלל עם כלי נגינה, עכשיו יש לכם הזדמנות. ביום חמישי ג' של חול המועד סוכות, תערך תפילה בסגנון קרליבך בליווי כלי נגינה בשכונת הר נוף שבירושלים. "הכול החל לפני ארבע שנים כאשר הרגשתי שיש יותר ויותר אנשים המעוניינים בתפילה קצת אחרת ומלאת שמחה", מספר מארגן המניין, זלמן שטוב תושב השכונה.

 

אך אפילו הוא הופתע מכמות המתפללים שגדשו את הבית שהיה צר מלהכיל את כל הבאים. מאז בכל שנה המניין התקיים בלובי הגדול בבניין. "בשנייה הראשונה התפילה נראית לעובר והשב כאילו מתרחשת עוד איזו ״חאפלה״, אך מיוחד לראות את זה כל שנה מחדש כאשר התפילה מתחילה ומאות מתפללים, גברים ונשים מכל הסוגים שרים ומנגנים", הוא מסכם.

 

איפה ומתי? יום חמישי, ג' חול המועד סוכות, רחוב הקבלן 27 ירושלים. בשעה 9:40 בבוקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יח"צ בית תפילה ישראלי
סוכת "בית תפילה ישראלי"
יח"צ בית תפילה ישראלי
יח"צ בית אביחי
דיוויד רוזנסון מנכ"ל בית אביחי
יח"צ בית אביחי
צילום : קובי שרביט
מיכל ברמן מנכ"לית פנים
צילום : קובי שרביט
יח"צ בית תפילה ישראלי
רני ייגר יו"ר בית תפילה ישראלי
יח"צ בית תפילה ישראלי
ציפורנית פז מנהלת תכנית "חיבורים" בפסטיבל "ימי תשרי" בחולון
מומלצים