שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

גדול תומכי נרמול היחסים עם ישראל במצרים הלך לעולמו

עלי סאלם, סופר, מחזאי וסאטיריקן, הביע תמיכה רבה בנירמול היחסים עם ישראל ואף הבהיר כי בעיניו היא אינה אויב של מצרים. השבוע הוא נפטר לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן

 

 

"ראשון המנרמלים עם ישראל איננו". זו הייתה הכותרת בכלי תקשורת רבים במצרים, בעקבות מותו של הסופר, המחזאי הסאטיריקן עלי סאלם, שעורר מחלוקת רבה במדינה בשל עמדותיו האוהדות כלפיי ישראל. סאלם האמיץ, בן 79 במותו, הלך לעולמו ממחלת הסרטן ממנה סבל תקופה ארוכה.

 

גם לאחר מותו נותר סאלם שנוי במחלוקת במצרים. יש שהעדיפו לזכור אותו בשל המחזה הקומי המפורסם שלו "בית הספר למופרעים", ויש שהזכירו בעיקר את עמדותיו בנוגע לישראל. בראיון הריאיון האחרון של סאלם הוענק לאיש התקשורת המצרי, ג'אבר אל-קרמוטי, בתכניתו בערוץ און TV ושם הציג שוב את משנתו בנוגע לישראל.

 

>>עוד באתר ערוץ 20>>

 

"ישראל אינה מדינת אויב והאינטרס שלה הוא שמצרים תהיה חזקה ולא כמו מדינות אחרות כמו סוריה שכנופיות שולטות בה", הבהיר סאלם באותו ראיון. בדבריו, שהפכו בינתיים למעין צוואה, הוסיף: "ישראל לא מהווה שום איום עבור הביטחון הלאומי של מצרים. אני מייחל לכך שההנהגה המדינית במצרים לא תתבייש מהשלום שנשיא מצרים המנוח אנואר סאדאת כונן עם ישראל".

 

סאלם, בניגוד להוגי דעות רבים במצרים, הביע כבר בשנות השבעים תמיכה ביוזמת השלום של סאדאת, וזאת למרות שאחיו נהרג במלחמה ב-1948. לביקור ראשון ושנוי במחלוקת בישראל הוא הגיע ב-1994, 17 שנה אחרי החתימה על הסכם קמפ דיוויד. בעקבות אותו ביקור, שאליו יצא אפילו בלי לספר לשלוש בנותיו, הוא כתב את הספר "מסע לישראל", שתורגם בין היתר לעברית ולאנגלית, ותיאר את רשמיו ופגישותיו עם ישראלים.

 

מאז אותו ביקור, שעורר תרעומת רבה במצרים ובעולם הערבי - ובעיקר בקרב האליטה התרבותית - זכה סאלם לביקורות רבות ועמד בפני ניסיונות לגרשו מאגודת הסופרים המצרים ומהתאחדות הכותבים במצרים. אך סאלם נותר בשלו ולא שינה את עמדותיו כלפי ישראל. ב-2005 הוא עמד לקבל תואר ד"ר של כבוד מאוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע לאור פועלו, אך השלטונות במצרים לא נתנו לו היתר לצאת ולקבל את הפרס. חודשיים לפני כן ביקר בישראל ונפגש בין היתר עם סטודנטים באוניברסיטה העברית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד