שתף קטע נבחר
 

מה הדרך הכי טובה להילחם בכינים?

אם גם לכם נמאס לראות את הילדה מגרדת בראש ולסרק אותה שוב ושוב במסרק הצפוף, הגיע הזמן להבין מה באמת יפתור את הבעיה. האם כל גירוד צריך להלחיץ אותנו? ואחת ולתמיד - מה ימנע מהכינים לעבור לראש של הילד שלכם?

חברה נסעה ביולי האחרון לעבוד במחנה קיץ בארה"ב ולקחה איתה את בתה בת ה-11. בהנחיות שנשלחו להורים הודגש שאסור להגיע עם כינים. לפני שהן יצאו מישראל היא בדקה את ראשה של הילדה וראתה שהכול בסדר, הראש נקי, אפשר לעבור בדיוטי פרי בשלום.

 

אולי יעניין אתכם גם:

איך החיים נראים מנקודת מבטם של הילדים?

תפסיקו לשאול את הילדים "איך היה"

עכשיו הולכים לישון! כך תגרמו לזה לקרות

 

בבוקר הראשון כשהן הגיעו למחנה, הילדים עמדו בתור וראשיהם נבדקו, אך בראשה של הילדה נמצאה ביצת כינים. צוות המחנה לא חשב פעמיים, הודיע לאמא שהיא צריכה לשלם 300 דולר ושלח מיידית את הילדה לטיפול במרפאה. רק אחרי שהם היו בטוחים שראשה נקי, הם אפשרו לה להתחיל את הפעילות עם שאר הילדים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

70% מילדי ישראל סבלו מכינים לפחות פעם אחת

ומה קורה בישראל? מדי פעם מקבלים בווטסאפ הכיתתי הודעה על כך שהכינה נחמה הגיעה לביקור, מבקשים מההורים לעשות טיפול אבל יותר מזה לא ממש שמים דגש על טיפול ובטח לא על מניעה או הרחקת ילדים עם כינים.

 

אז כמה אנחנו שונים מהעולם והאם כבר נמצאה הדרך לשים סוף לגירודים המעצבנים? על השאלות האלו ניסו להשיב בכנס בנושא טיפול בכינים שהתקיים בקופנהגן, אליו הוזמנתי מחברת רפא, וכאמא לבנות עם שיער ארוך הסתקרנתי למצוא את הדבר שירחיק מחיינו אחת ולתמיד את המסרק הצפוף.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

אחד ממשתתפי הכנס היה פרופ' קוסטה מומצ'וגלו, חוקר ומרצה ביחידה לפרזיטולוגיה בבית הספר לרפואה של באוניברסיטה העברית בירושלים. מסתבר שכל העיסוק שלו בנושא החל לגמרי במקרה - לפני 35 שנה חברת תרופות נתנה מענק גדול לרופאים שהסכימו לחקור כינים, וכך הוא הגיע לתחום והפך למומחה בעל שם עולמי. לדבריו, מבדיקות שערכו, "כ-70% מילדי ישראל סבלו מכינים לפחות פעם אחת בחייהם ורק 5% מההורים שעושים טיפול נגד כינים לילדיהם הם אבות"

 

- האם היגיינה יכולה למנוע הידבקות?

פרופ' מומצ'וגלו: "היגיינה רגילה יכולה להוריד מעט את הסיכוי להידבקות אבל ברגע שכינה מתיישבת על הראש זה כבר לא משנה ואז חייבים לעשות טיפול. כינים עוברות מראש לראש רק במגע פיזי. אין להן יכולת לעוף או לקפוץ, לכן הן עוברות משערה לשערה על ידי תפיסת השיער".

 

- ועד כמה הביצים צריכות להלחיץ אותנו?

"לא יודעים בוודאות כמה זמן לוקח לביצה להתפתח לכינה, זה תלוי בטמפרטורה ובלחות שעל ראשו של הילד שמושפעות מהפעילות שלו, הורמונים ועוד גורמים שקשורים להבדלים בין ילדים. בדרך כלל מדובר בטווח של 6-9 ימים.

 

ההמלצה היא לעשות טיפול כינים נוסף אחרי 9-10 ימים מכיוון שאז בוודאות הביצים שנשארו על הראש הפכו לכינים. כמובן שיש עדיפות לחומר שהורג כינים וביצים בו זמנית (כמו הדרין ONCE).

 

- האם עדיף להשתמש בחומרים טבעיים או ברוזמרין למניעה ולטיפול?

"יש בשוק 7-8 מוצרים טבעיים אך רובם לא עברו ניסויים קליניים ולכן אין אישור ממשרד הבריאות אלא רק אישור למוצר להיגיינה, כלומר החברה לא מתחייבת שהחומרים הורגים את הכינים, לכן במקום להשתמש בהם עדיף להשתמש בחומרים המיועדים לטיפול בכינמת. מה גם שהחומרים הטבעיים עלולים לגרום לאלרגיה בעור. אמנם הורים אוהבים את המילה 'טבעי' אך היום חברות התרופות כבר לא משתמשות במוצרים כימיים ולכן אין בעיה להשתמש בהם".

 

 

- מה הכי טוב לעשות כשרואים את הילד מגדר בראש?

פרופ' מומצ'וגלו: "כשאנחנו רואים רק ביצים אין צורך לטפל בילד באופן אוטומטי אלא להמשיך לבדוק את הראש בימים הבאים באמצעות מסרק כינים. כדאי לחפוף קודם עם שמפו ומרכך מכיוון שהמרכך גורם לשיער להיות שומני יותר וכך קל יותר לסרק את השיער. כל עוד לא רואים כינים, אין צורך לעשות טיפול.

 

"כינים מטילות ביצים קרוב מאוד לעור הקרקפת, שם הטמפרטורה והלחות הגבוהה נוחות להתפתחות העובר, ובהמשך הכינה הצעירה עוזבת את קליפת הביצה שדבוקה היטב לשיער. קליפת הביצה עשויה להישאר על השיער עד שמונה חודשים ולהתרחק (1 סנטימטר בחודש) כשהשיער גדל. לכן אפשר להבחין בביצים חודשים לאחר טיפול מוצלח, משום שמדובר בקליפה שנשארה על השיער.

 

"אחרי טיפול כינים חשוב להשתמש במסרק צפוף כדי שהטיפול יהיה יעיל יותר (לפעמים נשארות 2-3 כינים שאפשר להוציא אותן עם המסרק). גירוד יכול להמשיך עד שבוע אחרי טיפול מוצלח מכיוון שכמו כל מוצצי הדם, גם הכינה מזריקה עם הרוק חומרים אנטי כרישתיים כדי שהדם לא ייקרש בתוך הפה שלה בזמן שהיא מוצצת דם. חומרים אלו נשארים פעילים עד שבוע והם גורמים לגירוד. כמו כן, לא כל גירוד נגרם מכינים, לפעמים גם מעור יבש".

 

מבוכה בארה"ב, מודעות בשוויץ

ומה קורה בעולם? האם אפשר לעשות משהו מעבר לטיפולים? רוקחת מטעם משרד הבריאות השווצרי סיפרה בכנס שהם החליטו להגביר את המודעות לנושא מכיוון שהבינו שיש בלבול מכל המידע הרב שקיים ברשת. הם הקימו אתר אינטרנט ובו כל המידע הנחוץ. הורים דרגו את המוצרים שהיו הכי יעילים לטובת הורים נוספים, וצוות מומחים נתן טיפים לטיפול ומניעה, נשלחו ניוזלטרים ודאגו להציף את הנושא בכל הזדמנות כולל בכלי התקשורת השונים, ותוך תקופה הייתה ירידה של 30% בילדים שסבלו מכינים.

 

נציגה מארה"ב סיפרה שיש סטיגמה על ילד שיש לו כינים, אבל לא רק עליו אלא על כל משפחתו. אמנם יש משפחות שהרימו ידיים וכבר לא עושות טיפולים אבל אצל רוב המשפחות בהחלט יש מודעות ואף מבוכה מהנושא. בניגוד לישראל שכבר לא משתמשים במוצרים כימיים בעקבות המלצה של משרד הבריאות, באירופה וארה"ב עדיין משתמשים בהם.

 

אין משמעות לסוג השיער

בהקשר למין הילד ואורך שיער, כולם בדעה אחת - הסיבה העיקרית שבנות נדבקות יותר קשורה לעובדה שהן קרובות יותר אחת לשניה בהשוואה לבנים. הן יושבות קרוב, מדברות וכך הכינה עוברת מראש לראש, ואין שום משמעות לסוג השיער או למין הילד, אך בהחלט כדאי לאסוף את השיער כדי להקשות עליהן את המעבר.

 

מה המצב אצלנו? "בכל שנה נמכרים כ-600 אלף מוצרים טיפוליים נגד כינים", אומרת ענבר מעודד דנון, מנהלת המותג הדרין בחברת רפא. המכירות של מוצרים אלו יציבות לאורך כל השנה, כך שככל הנראה אין עונתיות לכינים.

 

בימים אלו החברה משיקה מוצר חדש - הדרין PROTECT שפותח קטגוריה חדשה בתחום. מדובר בהגנה מפני התרבות הכינים על הראש ולא רק טיפול נגד כינים קיימות.

 

- מה החידוש ואיך הוא עוזר מעבר למה שיש היום בשוק?

מעודד דנון: "עד היום היו שתי קטגוריות עיקריות בתחום הכינים - מוצרים טיפוליים המשמידים את הכינים הקיימות על הראש ואת ביציהן, ומוצרים להגיינת הראש, הנתפסים כדוחי כינים, אך יעילותם לא הוכחה קלינית.

 

"המוצר החדש מונע התפשטות הכינים על הראש, כלומר כאשר כינים חדשות יגיעו לראש הן לא יתרבו, ובכך למעשה, הילד לא יסבול מג'ונגל של כינים על הראש, מה שיצריך את הטיפול להשמדת הכינים והביצים".

 

לצערי לא חזרתי מהכנס אופטימית אבל הרבה יותר נחושה עם הבנה שבמלחמה הזאת אפשר לנצח, רק צריך להבין מהם אמצעי הלחימה המתאימים ביותר ולהכיר את האויב כמו שצריך.

 

 

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כינים עוברות מראש לראש רק במגע פיזי
צילום: shutterstock
מומלצים