שתף קטע נבחר

למנוע אסון וגם לחסוך: בדקו את דוד השמש

לקראת החורף כדאי לבדוק את דוד השמש, כדי שלא יתנתק בזמן סערה. ומה עוד צריכים לעשות כדי לחסוך בחשמל ובכסף על-ידי תחזוקת הדוד. המקצוענים עם הטיפים

הסתיו כבר כאן וזו העונה המומלצת להכנת דוד השמש לקראת החורף. חשוב לבדוק את תקינות המערכת החשמלית ולנקות קולטים כדי להרוויח מקסימום ניצול אנרגיית השמש בימים הקרים.

 

מבחינה בטיחותית חשוב להקפיד על עיגון קולטי השמש והדוודים לגג. למאחזים ולחוטים הקושרים אותם יש נטייה להחליד, מה שיכול לגרום להם ליפול בזמן שמנשבות רוחות חזקות ולסכן חיי אדם ורכוש. באזורים קרים כדאי להקפיד גם על בידוד צנרת. אז כמה זה עולה ומה חשוב לוודא שבעל המקצוע שמגיע אליכם יעשה.

 

עוד בנושא:

מחירון טכנאי דוודים

דודי שמש: כמה זה יוצא בשקלים?

דוד שמש או חימום בגז - מה יותר כדאי

 

עיגון דוד השמש והקולטים לגג

"חשוב מאוד לעגן את דודי השמש ואת הקולטים היטב לגג, מפני שבכל חורף אנו מקבלים פניות רבות

 של צרכנים שנפל להם הדוד בזמן הרוחות", אומר ירון סאסי מי.ס. אנרגיה - דודי שמש. "זה מאוד מסוכן לחכות עד שהדוד יחליד וייפול. לכן, חשוב אחת לשנה לדאוג לעיגונו".

 

סאסי מוסיף: "מעבר לכך שהדוד יכול ליפול על הגג, בגגות שבהם אין מעקה הוא גם יכול להתגלגל וליפול למטה על עוברי אורח וזו ממש סכנת נפשות. חשוב לדאוג גם לעיגון קולטי השמש, שבזמן שנושבות רוחות חזקות מאוד הם הופכים להיות כמו מפרש של אונייה ויכולים להתנתק מהגג. חשוב להקפיד על קשירה עם חוט שזור מגלוון שאינו מחליד, מפני שהחלודה מאוד מחלישה את החוט ומכלה אותו. כמו כן, חשוב להקפיד על כך שהמעמד שעליו יושב הדוד לא יחליד. ההמלצה היא להחליפו אחת לעשר שנים לפחות, ואם הוא ממוקם בבית שבקרבת הים לבדוק מדי שנה את מצבו, מפני שלעתים המליחות גורמת לו 'להיאכל' תוך 3 שנים".

 

ניקוי קולטי השמש וניקוי אבנית

"מעבר לעיגון הקולטים והדודים כדאי לנצל את קריאת השירות לצורך ניקוי אבנית מהדוד ושטיפת הקולטים", אומר סאסי. "זאת, על מנת להרוויח מקסימום שימוש באנרגיית השמש גם בימים קרים יחסית, שבהם אין שעות ארוכות של שמש חמה. ברגע שיש כמות גדולה של אבנית בדוד, היא סוגרת את קוטר הצינור שיורד מהמים החמים בדוד אל ברז האמבטיה, וזה יכול גם להקטין את לחץ המים באמבטיה. אבנית גורמת גם לצריכת חשמל מוגברת, ולכן אי הקפדה על הסרת אבנית באזורים שבהם המים מלאים באבנית גורמת לבזבוז כסף".

 

החורף מתקרב. גשם בשבוע שעבר בראשון לציון (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
החורף מתקרב. גשם בשבוע שעבר בראשון לציון(צילום: אבי מועלם)

 

בדיקת המערכת החשמלית והתקלות הנפוצות בה

"צריך לבדוק לפני החורף שהמכסה של הפלאנג' סגור היטב, ושגשם לא יכול לחדור פנימה", אומר אבירם שמעיה ממי שמעיה. "קורה שלפעמים אני מגיע ורואה שהמכסה פתוח כי לא סגרו אותו טוב או שהוא התייבש ונשבר".

 

סאסי מוסיף: "מבחינת המערכת החשמלית אנו בודקים שנורות החיווי תקינות. פעמים רבות הבעיה היא רק במתג עצמו.

 הדוד נראה כבוי כשבפועל הוא דלוק. זה מסוכן מפני שזה גורם לדוד לעבוד שעות ארוכות, בעוד הדיירים חושבים שהוא כבוי, וזה יכול לפגוע בתקינות התרמוסטט".

 

אז איך יודעים שיש תקלה? סאסי: "חשוב לבדוק אם יש מים רותחים גם ללא הפעלת הדוד בימים קרים, וכך לעלות במהירות על תקלה בנורית החיווי ולקרוא לבעל מקצוע שהוא חשמלאי מוסמך שיתקן את המתג. בנוסף, לפני עונת החורף חשוב לבדוק את תקינות התרמוסטט, שאכן מפסיק לחמם את המים ברגע שהם מגיעים לטמפרטורה מסוימת, כדי שהדוד לא יתפוצץ חלילה. כדאי לבדוק גם באופן עצמאי כצרכנים את תקינות הטיימרים. פעמים רבות הם מזייפים, ואם מפעילים אותם לשעתיים הם יכולים לפעול גם 3 שעות. ניתן לבדוק בקלות, על-ידי בדיקה עם שעון רגיל. פשוט בודקים אם הנורית נדלקת ונכבית בדיוק בזמן או שהיא ממשיכה לעבוד מעבר, ואז יודעים שיש בעיה עם הטיימר".

 

מאיץ חשמלי - יתרונות וחסרונות

שמעיה: "בגופי החשמל החדשים מאיץ מגיע כחלק מהערכה. תפקידו הוא לחמם קטנה יחסית של מים במהירות רבה. לרוב הוא מתבלה תוך כשלוש שנים, כאשר מדובר בדוד חשמל המחובר לדוד שמש, ותוך כשנה וחצי אם מדובר בדוד חשמל הנפרד מדוד שמש".

 

סאסי: "מאיץ מחמם חלק קטן יחסית מהמים בדוד, שלרוב מספיקים לכ-2 מקלחות, וחוסך המתנה של שעתיים-שלוש. הוא מאוד פרקטי, בייחוד בתקופת החורף בימים מעוננים, ומשתמשים בו כ-5 חודשים בשנה. ניתן להלביש אותו על כל דוד קיים, ועלותו 650-480 שקל, בהתאם למיקום הדוד. לרוב אם הוא ממוקם על גג רעפים בגלל מורכבות העבודה ומשך העבודה העלות תהיה יותר גבוהה מאשר התקנה על גג בעל גישה נוחה לדוד".

 

לדברי סאסי, ב-7 השנים האחרונות מאיץ מגיע אוטומטית עם הזמנת דוד חדש, בהתאם להוראות של מכון התקנים. "חשוב לדעת שמאיץ גורם לכמות גדולה יותר של אבנית, מפני שהשרוול שלו מתמלא באבנית במהירות רבה יותר, בייחוד באזורים שבהם כמות האבנית במים גדולה. לכן, חשוב לנקות את המאיץ מאבנית אחת לשנה", הוא אומר.

 

בידוד הצנרת בגג - מתי כדאי ומתי לא

שמעיה: "בצנרת מאורך של מעל 20 מטר כדאי לשים בידוד, מכיוון שמרגע

 שפותחים את ברז המים ועד שהמים מגיעים לבית המרחק גדול והמים מתקררים".

 

"כדאי להתחשב במיקום הצנרת", מציע סאסי. "באזורים קרים, כמו הצפון וירושלים, בידוד הצנרת עוזר. לטעמי באזור השפלה בידוד הצנרת מיותר, מפני שהלחות והשמש גורמים לשכבת הבידוד להתבלות תוך שתי עונות קיץ. אני ממליץ על בידוד, בעיקר לצרכנים שמתגוררים בקומה חמישית ומעלה, ובאזורים קרים. גם באזורים קרים משך הבידוד לרוב מחזיק כ-5 שנים, והוא יקר יותר מצנרת רגילה בכ-30%, אך מחזיר את ההשקעה בצורת חיסכון בחשמל".

 

כמה זה עולה?

במוקד השירות של 'המקצוענים' אומרים: "בדיקת תקינות מערכת הדוד ומערכת החשמל עולה 250-180 שקל (קריאת שירות). אם נדרש תיקון והחלפה של חלק מסוים עלות הביקור מתקזזת. עלות החלפת גוף חימום/תרמוסטט היא 350-250 שקל. עלות החלפת פלאנג' היא 650-450 שקל. יש לקחת בחשבון שתוספת עבור גג משופע או בעל גישה בעייתית נעה סביב 400-200 שקל, בהתאם למורכבות העבודה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים