שתף קטע נבחר
צילום: צביקה (זיגי) לבנת, shutterstock, עיצוב: אבי ששון

קוצני וארסי: דג הזהרון טורף את העולם

אחד הדגים המפורסמים של השונית באילת, הוא טורף מיומן עם פה שנמתח במהירות, יכולת שאיבה מהירה של דגים חסרי מזל ובקצה סנפיריו קוצים חדים עם ארס להגנה מפני טורפים. צביקה (זיגי) לבנת פגש את הדג שכיכב גם ב"מסע בין כוכבים" והפך למין פולש בים הקריבי ובאוקיינוס האטלנטי

מכירים את הזהרון או בכינויו "דג השמש" המסתובב לו באזור השונית באילת? זהו אחד הדגים המפורסמים בשונית. בדרך כלל כשאני רואה זהרון במים ומתחיל לשחות לכיוונו, הוא שוחה בהפגנתיות וגאווה לכיווני, מראה לי מי הבוס, ומכאן שמו הלועזי דג האריה (Lionfish).

 

הזהרון הוא טורף ללא בושה שניזון מדגים קטנים, שלהם הוא אורב, בשונית וסביבותיה. זהו דג שעוטה הרבה מיסתורין, אצלנו הוא נחשב לדג מוגן, חלק בלתי נפרד מהנוף התת-ימי באילת, בזמן שבצידו השני של העולם הוא נחשב למין פולש שקיבל שם של מרושע. זו לא אשמתו של הדג, אנחנו שמנו אותו שם.  

 

 

קל לזהות את הזהרון, תודות לפסים אנכיים בגווני חום, אדום ולבן, וסנפיריו הארוכים דמויי הנוצות. הזהרון שייך למשפחת העקרבנונים (Scorpionish) והוא ללא ספק הנציג הרברבן של חברי משפחה זו, שבדרך כלל מעדיפים להסתוות כסלע למטרות ציד ורק לא להיות גלויים לעין.

 

עוד כתבות של "זיגי של הים"

מסתתרים בחול: סוד הקסם של הטריגונים  

החשופיות הערומות של אילת

הריקוד המטורף של הבתרנים

אהבה צורבת: דייט עם מדוזה

מלך ההסוואה: סוד החוכמה של התמנון 

 

כל חברי משפחת העקרבנונים ניזונים מדגים שהם צדים על ידי מתיחה מהירה של הפה ושאיבת הדג פנימה. בקצוות של סנפיריו, הנעים בזרימה חיננית, קוצים חדים המיועדים להזריק ארס חזק לטורפים שינסו לתקוף אותו.

 

 (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)

 

להידקר מזהרון צריך כישרון וזו לא משימה קלה לצולל או לשוחה בים. הפעם היחידה שנדקרתי הייתה כשצללתי בזמן סופה ונזרקתי בחוזקה אל השונית. תוך כדי ניסיון להגן על המצלמה בגופי, הכתף שלי פגעה בסלע שעליו נח זהרון מופתע.

 

הזרקת הארס מתבצעת על ידי מנגנון מתוחכם. קוצי הסנפיר של הדג חלולים, כמו קשי שתייה ארוכים וצרים, והארס מוזרק אל האזור שנדקר על ידי יצירת יניקה בהתנתקות מהקוץ, כך שכל עוד הקוץ נעוץ הארס אינו מוזרק.

 

 (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

הזהרון ממלא תפקיד חשוב בבית הגידול הימי באוקינוס השקט וההודי ומסייע בשמירת מגוון המינים, אך באטלנטי ובקריבים הופיע כמין פולש, כנראה משיחרור מספר דגים בפלורידה בשנות השמונים על ידי בעלי אקווריומים.

 

הזהרון הפך פופולרי כדג אקווריום ונחשב לדג נחשק לאחר שהופיע בסרט ג׳ימס בונד ("ד״ר נו") ובאקווריום במשרדו של ז׳אן לוק פיקרד, מפקד ספינת החלל "אנטרפרייז" בתוכנית הטלוויזיה העתידנית והמפורסמת "מסע בין כוכבים". הדג אף זכה לשם החיבה "ליוינגסטון". אנשים קנו את הדג שכיכב בטלוויזיה לגידול בביתם ונהנו ממנו עד שהחלו לראות שנעלמים להם דגים באקווריום. מדוע? מסתבר כי הוא דג שאוהב לאכול והרבה ולא בררן במיוחד.

 

 (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)

 

דג המחמד שוחרר לטבע והפך לאיום גדול בעולם

מי שקונה את הדג, עושה זאת כי הוא אוהב אותו ואינו רוצה שהדג ימות. מאחר ואי אפשר להחזיר אותו לנות,, אז יעשה בעל האקווריום כביכול את המעשה ה״נכון״ וישחרר את הדג בים. הבעיה בים הקריבי כמו בפלורידה היא שהדג אינו מבית הגידול המקומי, ואין לו אויבים וכך הפך למין פולש.

 

שחרור חיות מחמד לטבע זו בעיה חמורה גם ביבשה. במידה ו״נתקעתם״ עם בעל חיים שכזה, אל תשחררו אותו לחופשי. אנא צרו קשר עם רשות שמורות הטבע והגנים לקבלת הנחיות.

 

כתוצאה משחרור הזהרון לים בפלורידה בשנות השמונים, הוא זכה לתפוצה מורחבת. עם תיאבון שאינו יודע גבול וללא טורפים, הוא הפך לאיום רציני לבתי הגידול הימיים בים הקריבי ובאוקיינוס האטלנטי.

 

 (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

הסיבות לתפוצתו הרחבה נובעות בייחוד מכך שאין לו במקום החדש אויבים טבעיים והים הקריבי הפך לגן עדן לזהרונים. הרבה אוכל, אף אחד לא מפריע והזהרונים מתרבים להנאתם.

 

הזהרון הסתגל לחיים במים קרים ויש דיווחים שהזהרון כבר משתקע לחופי ניו יורק. הזהרונים מתרבים במהירות, בכל הטלה הנקבה מיצרת 30,000 ביצים. לוקח לביצים רק שבועיים לבקוע ובהיעדר טורפים הם חיים כ-15 שנה.

 

 (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)

 

במקומות בהם הזהרונים הם חלק מהמערכת, כמו בים האדום שלנו, נשמרים מספריהם כך שאינם משתלטים ומאיימים על המערכת הביולוגית. המנגנון לבקרה מספרית זו עדיין לא ידוע לנו, אך חוקרים משערים שהוא נובע בעיקר מתמותת צעירים.

 

בים הקריבי צדים את הזהרון בניסיון להקל על דגי השונית המקומיים. מארגנים תחרויות ציד, אך הדבר לא עוזר לפתרון הבעיה באופן ממשי והיא רק מחריפה מיום ליום.

 

 (צילום: צביקה (זיגי) לבנת) (צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
(צילום: צביקה (זיגי) לבנת)
 

מדוע? מסתבר שהזהרונים ברובם חיים בעומקים בין 50-100 מטר, מקום בו אף אחד לא מטריד אותם. מקומיים מנסים לשווק אותם למאכל במסעדות. חוקרים מנסים למצוא פתרונות אך בינתיים ללא הצלחה. אם נפסיק להרוס ולגרום לבעיות האלו לקרות במחשבה תחילה, לא נצטרך להתעסק בניסיונות לתקן.

 

הזהרון הוא מהטורפים היעילים של השונית. מי שהצטרף לתצפית שחרית של התוכנית לביולוגיה ימית של אוניברסיטת בן גוריון, ראה איך הם מרחפים מעל האלמוגים ואורבים לדגיגים שזה עתה התעוררו. בכזה מפגש מקרוב, קשה שלא לצאת נפעם מהדגים השקטים והמרשימים הללו.  

 

 

צולם באילת ובים הקריבי

 

צילום ועריכה: צביקה (זיגי) לבנת . הפרויקט הופק בסיוע אוניברסיטת בן-גוריון באילת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה (זיגי) לבנת
טורף ארסי מרהיב
צילום: צביקה (זיגי) לבנת
צילום: גיא ג׳קסון
צביקה (זיגי) לבנת
צילום: גיא ג׳קסון
מומלצים