שתף קטע נבחר

ארה"ב: "סימון מוצרים מההתנחלויות - לא חרם"

דובר מחלקת המדינה הצהיר כי ממשל אובמה לא רואה בהחלטת האיחוד לסמן מוצרים מהתנחלויות כחרם על ישראל. "זה לא חרם משום שאנחנו לא רואים את ההתנחלויות כחלק מישראל", אמר הדובר

 

אובמה ונתניהו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ונתניהו(צילום: רויטרס)

בישראל קוראים לזה חרם, בארה"ב לא: דובר מחלקת המדינה מארק טונר אמר הערב (ה') כי הממשל האמריקני בראשות הנשיא ברק אובמה לא רואה בהחלטת האיחוד האירופי לסמן מוצרים מהתנחלויות כאקט שמחרים את ישראל. "לא ניתן לשייך תיוג מצרים כחרם. אנחנו הרי לא רואים את ההתנחלויות כחלק מישראל ולכן אי אפשר לראות סימון מוצרים כחלק מהחרמת ישראל משום שהם לא בשטחה", אמר הדובר.

 

טונר הוסיף כי "אנחנו מבינים את המטרה של האיחוד האירופי להסביר לצרכניהם בדיוק מהיכן מגיעים המוצרים שהם רוכשים כפי שהחוק האירופי קובע. האיחוד הבהיר מפורשות שהמהלך אינו חרם".

חרף ההתנגדות החריפה בישראל, נציבות האיחוד בבריסל אישרה אתמול החלטה מספטמבר האחרון לסמן מוצרים מהשטחים שנכבשו ב-1967: ההתנחלויות, מזרח ירושלים ורמת הגולן. המוצרים יסומנו כך: תוצרת הגדה המערבית (התנחלות ישראלית) או תוצרת רמת הגולן (התנחלות ישראלית).

 

בהחלטה מסבירים כי אם הכיתוב יהיה "מתוצרת הגדה המערבית" או "מתוצרת רמת הגולן" זה יטעה ולכן חייבים להוסיף בסוגריים - התנחלות ישראלית.

 

ההמלצה על הצעד התקבלה לפני חודשיים ברוב של 525 תומכים מול 70 מתנגדים. ישראל ניסתה לדחות עד לרגע האחרון את פרסום ההנחיות, הן באמצעות פנייה לנציבים ולמדינות החברות באיחוד, והן באמצעות פנייה לממשל האמריקני לצורך הפעלת לחץ. גורם מדיני בירושלים אמר בתגובה ש"מדובר בהחלטה שערורייתית שמפלה לרעה אזרחים ישראלים ויוצרת אווירה של חרם. זהו פרס לטרור".

 

המסמך המדובר אמור לחייב את כל 28 המדינות החברות באיחוד לסמן שורה של מוצרים ובכללם פירות וירקות טריים, דבש, שמן זית, יין ומוצרי קוסמטיקה, וכן לקבוע באיזו צורה יתבצע הסימון. המסמך קובע עוד כי אם המוצרים מגיעים עם הסימון "תוצרת ישראל",

הדבר עלול להטעות את הצרכן האירופי ולכן חובה על היבואן לדאוג לסימון אותנטי באמצעות ההתוויה האירופית.

 

באיחוד טוענים שמדובר במוצרים המהווים פחות מ-1% מהסחר בין אירופה לישראל - כ-30 מיליארד אירו. מנגד, ישראל טוענת שהיקף הייצוא הישראלי מההתנחלויות עומד על כ-300 מיליון דולר לשנה. בעבר טען הבנק העולמי שאם כוללים את מזרח ירושלים ומוצרים שנוצרים באופן חלקי בהתנחלויות – גובה הייצוא מגיע למיליארדי דולרים.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בתגובה שהחלטת הנציבות היא "צביעות ומוסר כפול, ומתייחסת רק לישראל ולא לסכסוכים אחרים ברחבי העולם. האיחוד האירופי החליט לסמן רק את ישראל, ואיננו מוכנים לקבל את העובדה שאירופה מסמנת את הצד המותקף במעשי טרור. כלכלת ישראל חזקה ותעמוד בכך. מי שייפגעו יהיו דווקא הפלסטינים שעובדים במפעלים הישראליים. האיחוד האירופי צריך להתבייש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים