שתף קטע נבחר

ועדת הכספים אישרה את תקציב 2015-2016

במהלך הדיון בוועדה נחשף לאן הולכים 275 מיליון שקל שדרשו סיעות וח"כים. בין היתר, 2 מיליון שקל לפיתוח מקוואות, מיליון שקל "לשמירת השטחים הפתוחים ביהודה ושומרון", 22 מיליון שקל לחינוך בלתי פורמלי ו-10 מיליון שקל לתמיכה במכון לפוריות על פי ההלכה ול"פרס שר הדתות"

בתום דיון ממושך וסוער אושר הערב (א') תקציב המדינה לשנים 2015-2016 בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. התקציב צפוי לעלות להצבעה במליאה ביום רביעי הקרוב. התקציב בסך כ-384 מיליארד שקל ל-2015 ובסך כ-425 מיליארד שקל ל-2016, אושר אחרי דיונים ועיכובים ממושכים בקולות 8 ח"כי הקואליציה בלבד.

 

ח"כי האופוזיציה נטשו את חדר הישיבות לפני ההצבעה, לדבריהם "במחאה על הכספים הקואליציוניים שנוספו לתקציב והאופן שבו שונו סעיפים רבים בתקציב בידי האוצר במהלך היום". הם ביקשו הצבעה חוזרת שנפלה לפני חצות בהעדרם למעט ח"כ מיקי לוי (יש עתיד), היחיד שנכח ותמך.

 

ההצבעה נערכה לראשונה על כל סעיף בתקציב לאחר חשיפת ההסכמים הקואליציוניים. ח"כים התרעמו שעקב קוצר הזמן אנשי האוצר הציגו חלק מהמספרים בתקציב בעל-פה ודרשו לדחות את ההצבעות למחר כדי שכל ספרי התקציב המעודכנים יונחו לפניהם. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), דחה את טענותיהם. הוא ציין כי כל חברי הוועדה קיבלו פירוט מלא של השינויים ובניגוד לתקציבים בעבר. "השינויים עודכנו באיחור מקוצר זמן. על-כך נוספו אי התאמות במספרים, שלטענת פקידי האוצר נבעו מטעויות טכניות או 'טעות סופר'. "אבל הם עזבו בטענה שהיה מחטף", אמר גפני .

יו"ר הוועדה, משה גפני (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
יו"ר הוועדה, משה גפני(צילום: עמית שאבי)

במהלך הדיון על אישור התקציב נחשפו לראשונה בתולדות הוועדה התקציבים הנוספים שאושרו במסגרת ההסכמים הקואליציוניים. עלותם של תקציבים אלו עומדת על סך של 603 מיליון שקל המיועדים לתמיכה ב-22 גופים ציבוריים ובמסגרת החדשה של הסכמים פוליטיים לסיעות וח"כים, כולל מרצ והמחנה הציוני שבאופוזיציה, בסך 275 מיליון שקל לתמיכה ב-66 גופים ציבוריים.

 

הראשונים נוספו לתקציבים שכבר אושרו בממשלה במסגרת ההסכמים הקואליציוניים (כ-6 מיליארד שקל). הכספים יחולקו באמצעות המשרדים הייעודיים לתגבור תחומי החינוך, הרווחה, שוויון חברתי, שירותי דת ותרבות, וחיזוק השלטון המקומי בדגש על הנגב והגליל. 

 

בין היתר הועברו לבקשת יו"ר הכנסת 2 מיליון שקל לפיתוח מקוואות; 2 מיליון שקל לבקשת ח"כ בצלאל סמוטריץ (הבית היהודי) "לשמירת השטחים הפתוחים ביהודה ושומרון"; 22 מיליון שקל לבקשת ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני) לחינוך בלתי פורמלי; 2.5 מיליון שקל ליו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לשכונות תומכות בקשישים; 20 מיליון שקל לסיעת יהדות התורה לילדים בעלי צרכים מיוחדים; ו-10 מיליון שקל לסיעת ש"ס לתמיכה במכון לפוריות על פי ההלכה ולמימון "פרס שר הדתות".

 

ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני) מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים אמר, "הכספים האלו הם "אתנן פוליטי לעומת הכספים שדרשנו ואושרו בגוף התקציב כמו 75 מיליון שקל לרופאים בפריפריה, 170 מיליון שקל למשכנתאות לזכאים בריבית נמוכה, והתחייבות להורדת דמי הניהול בקרנות הפנסיה ב50%". עם זאת טענו בסיעתו הח"כים מיקי רוזנטל וסתיו שפיר שהכספים הנוספים שאושרו היום הם "לקניית שלטון בכסף ושוחד פוליטי לקניית התמיכה של ח"כי הקואליציה לשמירת שלטונה".

 

ההסכמים הקואליציוני והפוליטי הוגשו לוועדה בעקבות המהומה שקדמה להצבעות וטענת ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) ש"בלי זה כל הצבעה על התקציב תהיה בלתי חוקית".טענה של המחנה הציוני שנוסח החלק המילולי של התקציב שעמד להצבעה גדול ב-3 מיליארד שקל מהנוסח שעבר בקריאה ראשונה נדחתה בהסבר של האוצר שמדובר ב"טעות טכנית". כל ההסתייגויות של האופוזיציה מהתקציב נדחו ברוב הקואליציוני, בין השאר דרישת ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) ל"תוספת 100 אלף עובדים 50% ערבים ו-50% חרדים מהזרם הליטאי". ח"כ לוי לגפני: "עושים מהוועדה שלך קרקס".

 

ההצבעות התאפשרו בעקבות ההסדר בין שרי הביטחון והאוצר שחיסל את המחלוקת סביב הגדלת תקציב הביטחון ב-2016, שעיכבה את תחילת ההצבעות בסוף השבוע שעבר. גפני מסר כי הוועדה המשותפת לתקציב הביטחון חזרה בה מהתנגדותה (ברוב של 11:1) ואישרה (ברוב של 8.4) את הצעת התקציב המקורית, בסך 56 מיליארד שקל. האישור ניתן תמורת פתח שהוסכם בין השרים להגדלה על תנאי של הסכום במהלך השנה. גפני אמר: "אני חייב לאשר את התקציב כמות שהוא ולא מעניינות אותי הסכמות כאלה ואחרות".

 

מחאת הח"כים הערבים

ישיבת הוועדה נפתחה בסערה והתפוצצה אחרי חצי שעה בגלל מחאות חברי הכנסת הערבים וראשי רשויות מהמגזר הערבי. הם איימו בהתפטרות קולקטיבית אם לא תכנס לתקציב תוכנית החומש לפיתוח המגזר כפי שהוצעה להם – 7.5 מיליארד שקל לאורך 5 שנים. המחאה מנעה מהיו"ר גפני להציג את עיקריי ההסכמות לגבי תקציב הביטחון ובין הקואליציה שהושגו בעקבות המשבר לחיסול המשבר שדחה את ההצבעות בשבוע שעבר.

 

גפני פיזר את הישיבה אך לא חידש אותה לתחילת ההצבעות אחרי הפסקה ממושכת אלא ביקש להאריך אותה. הפעם בגלל משבר חדש שפרץ עם סיעת הבית היהודי והיעדרות נציגיה מהוועדה שבלעדיהם מאבדת הקואליציה את הרוב שלה. הסיעה תבעה ליישם לאלתר את תוכנית צמצום מספר התלמידים בכתות ולא לדחות אותה כפי שביקש האוצר. גם המחלוקת על תקציב ההתיישבות טרם הוכרעה. שני העניינים הוסדרו בהפסקה.

 (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
(צילום: עמית שאבי)
 

קודם לכן גילה גפני הבנה לטענות הגוש הערבי והבטיח להתערב לטובתם אצל שר האוצר. ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) אמר שהם שבעו הבטחות שלא התממשו בכנסות קודמות. "אנחנו לא מרגישים מאמץ לצמצום הפערים. במו"מ עם האוצר ב-48 השעות האחרונות דרשנו ביטול העוול ההיסטורי במענקי האיזון, בפיתוח תשתיות ומבני ציבור ושיקום שכונות ותיקות. הצרכים לא התמלאו גם אחרי שירדנו מ-32 מיליארד שקל. זו התעלמות אוטומטית שמבטאת את יחס הממשלה ל-20% מהאוכלוסייה", אמר טיבי.

 

המחאה נתמכה מהאופוזיציה שבאגף היהודי בוועדה. ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר, "בקואליציה דורשים מהערבים להתעסק באוכלוסייה שלהם ולא בפלסטינים, וכשהם מתעסקים בכך דוחים אותם". ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני): "המגזר הערבי מקבל פחות מכולם, פשוט מקבל פירורים". לעומתם טען מהקואליציה ח"כ רועי פולקמן (כולנו) כי המחאה איננה במקומה. "לראשונה יש בבסיס התקציב מיליארדים לפיתוח התחבורה הציבורית במגזר הערבי, דבר שלא היה שנים".

 

ח"כ טיבי מנע ממנו לפרט מה שר האוצר עושה לטובתם. "אתה משחק מלוכלך", הוא התנפל עליו. "לא רוצים שתתערב. שמאלני חצוף. אתה מתנהג כמו מושל צבאי. אתם יודעים לדבר במתק שפתיים אבל תוקעים את המגעים במבוי סתום". גפני אמר בין ההפסקות בישיבה: "דברתי עם שר האוצר והנושא נלקח ברצינות. הולכים לפתרון אחרי אישור התקציב. אלווה את הטיפול ואעדכן אתכם". הוא נשאל על גורל הטבות המס לפריפריה וענה,"על זה אני מנוע מלדבר".

 

צפו: דחיית הצבעות על התקציב בשבוע שעבר

 


פורסם לראשונה 15/11/2015 21:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים