שתף קטע נבחר

נחשף ההסכם לפינוי בית הכנסת בגבעת זאב

המדינה הודיעה לבג"ץ שהיא מבקשת לדחות את ההריסה "מחשש לשפיכות דמים". במקביל היא הגיעה להסכם עם ועד המתפללים: הקמת בית כנסת אחר ובניית מגרש ספורט בעלות של 5.2 מיליון שקל. דחיי ההריסה הוגשה לאישור בג"ץ

 

 

ההכנות לפינוי, הערב בגבעת זאב ()
ההכנות לפינוי, הערב בגבעת זאב
המדינה הגיעה היום (ב') למתווה לפינוי בית הכנסת "איילת השחר" בהתנחלות גבעת זאב, והוא יעלה לה כ-5.2 מיליון שקל כפיצוי למתפללים: בית כנסת חדש יוקם במיקום אחר ביישוב, ובנוסף ייבנה בגבעת זאב מגרש ספורט. את האישור לדחיית ההריסה צריך לתת בג"ץ מחר בבוקר. ארגון "יש דין", המייצג את בעליו הפלסטיני של השטח, הגדירו את המתווה "כניעה משפילה של נציגי שלטון החוק בפני איומי הימין הקיצוני".

 

על פי ההסכם עם ועד המתפללים של בית הכנסת, לפי המתווה שהמדינה מנסה לקדם יפונו בימים הקרובים מבנים שאינם חלק מבית הכנסת, ובהמשך יניח משרד הביטחון מבנה יביל במגרש ספורט בגודל של 135 מ"ר שישמש בית כנסת זמני. ביום חמישי יפונה בית הכנסת מהאנשים הנמצאים בו, והפירוק יימשך שלושה שבועות – עד 10 בדצמבר. בהמשך יוקם מבנה קבע של בית כנסת במגרש הספורט, וכן יוקם מגרש ספורט חלופי.

 

בוועד המתפללים מחכים שהמתווה יאושר על ידי בג"ץ, ובהודעה מטעמו נמסר: "לצערנו לא הצלחנו לעצור את גלגלי הרס ההתיישבות בידי בג"ץ, ואף הממשלה צריכה לתת את הדין על העוול הנורא הזה. מצד שני אין ספק שבזכות עמידתנו במשך שבועיים עוררנו הד ציבורי והפעלנו לחץ אדיר על הממשלה להתערב".

 

במקביל ביקשה היום הפרקליטות מבג"ץ עיכוב נוסף של שלושה שבועות בהריסת המבנה, בנימוק ש"לראש הממשלה ולשר הביטחון נמסרו הערכות מודיעיניות של גורמי הביטחון שמלמדות על חשש ממשי משפיכות דמים עקב פינוי בית הכנסת ללא הסכמה". במדינה מדגישים כי הכוונה היא למעשי תג מחיר.

 (צילום: אלי סגל) (צילום: אלי סגל)
(צילום: אלי סגל)

 

אם בג"ץ לא יאשר את בקשת הדחייה, המדינה תיאלץ להרוס את בית הכנסת עד מחר בחצות (בין שלישי לרביעי). הפרקליטות ציינה כי היא מודעת לכך שמדובר בבקשה חריגה, אולם היא מוגשת דווקא בשל ההסכמות. בעלי הקרקע הפלסטינים, שמיוצגים על ידי עו"ד שלומי זכריה מארגון "יש דין",

ביקשו להגיב לבקשה עד מחר ב-11:00 בבוקר.

 

מ"יש דין" נמסר: "המתווה שמציעה המדינה מעניק פרס על עבריינות. ניתן היה להשיב לידי העותרים את הקרקע שנגזלה מהם מזמן. אם בית המשפט יאמץ את המתווה המוצע, חשוב שיוכנסו בו מנגנונים עונשיים שיבטיחו שאכן הפינוי וההריסה יתבצעו בזמן. חשוב גם שייצא מסר ברור מבית המשפט שהוא לא יקבל את המשך הכניעה המשפילה של נציגי שלטון החוק בפני איומי הימין הקיצוני".

 

המחלוקת סביב בית הכנסת נדונה בבית המשפט כבר שנים ארוכות, ותחילתה בעתירה שהגיש ארגון "יש דין" בטענה שהקרקע שייכת לתושב פלסטיני. בג"ץ קיבל לבסוף את העתירה ופסק על הריסת בית הכנסת, שאחרי דחיות שונות הייתה אמורה להתבצע עד מחר בלילה. במהלך השבועות האחרונים הגיעו לבית הכנסת מאות נערים, רבנים ואישי ציבור כחלק ממאבק המתפללים למנוע את ההריסה.

 

אלא שהמתווה המוסכם על הצדדים עלול להיתקל בהתנגדות מכיוון אחר: תושבי רחוב המצפה בגבעת זאב, שרובם חילונים, טוענים שהמיקום של המבנה הזמני אינו מקובל עליהם, ויגרום נזק משמעותי לשכונה. זאב דניאלי, אחד התושבים, טוען שמצוקת החניה תגדל והרעש יטריד את מנוחת התושבים: "יש מצוקת חנייה אדירה וגם הכולל אמור לעבור לפה, מה שאומר שיהיה כאן רעש אדיר לכול שעות היום.

 

תושבי הרחוב טוענים שיפנו לגורמים המתאימים בעניין. בתגובה טען ראש המועצה יוסי אברהמי: "אם היו יושבים איתי ומתאזרים בסבלנות הם היו שומעות תשובות. בנוגע לחניה יש מתווה להצמיד חניות חדשות ולעשות חניות לתושבים בלבד. וכך לגבי שאר הבעיות. ברגע שישבו איתי הם יקבלו פתרונות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בית הכנסת בגבעת זאב
צילום: גיל יוחנן
מומלצים