שתף קטע נבחר

סקר: איפה בארץ מאבדים יותר אנשים את בתוליהם לפני 18?

סקר שערך הוועד למלחמה באיידס לרגל יום המודעות העולמי חושף נתונים מעניינים: תושבי הצפון מאבדים את בתוליהם הכי מוקדם, כמחצית מהישראלים לא השתמשו בקונדום בסקס הראשון שלהם ולמרות המודעות לאיידס - 65% מעולם לא עברו בדיקת HIV

מתי הישראלים מתחילים לקיים יחסי מין? סקר שנערך על ידי "חברת TACK אסטרטגיות צמיחה" והשתתפו בו השתתפו 500 מרואיינים, עבור הוועד למלחמה באיידס, לקראת יום האיידס העולמי שיחול ביום ג' הקרוב, מגלה נתונים מפתיעים.

 

הסקר גילה כי הישראלי הממוצע מאבד את בתוליו בגיל 18 וחצי. בפילוח עמוק יותר השיבו 52.2% מהנשים ו- 58.4% מהגברים כי קיימו יחסי מין לראשונה בגיל 18 ומטה. גברים מאבדים את בתוליהם בממוצע בגיל 18.3, בעוד נשים בגיל 19.

 

36.7% מהישראלים קיימו יחסי לפני גיל 18, 18.2% נוספים קיימו יחסי מין בגיל 18. שנת הגיל שבה הכי הרבה צעירים מקיימים יחסי מין הינה גיל 19, בגיל זה 19.1% מהישראלים מאבדים את בתוליהם. 0.4% מאבדים את בתוליהם בגיל 11, בעוד 0.9% מאבדים את בתוליהם בגיל 27.

 

קיראו עוד

נוער וסקס: 63% מבני ה-15 קיימו יחסי מין

מין אוראלי? זה כמו מזמוז. הסקס של הנוער שלנו

סקר: הנוער בארץ עושה פחות סקס מבאירופה

 

בצפון הארץ - הסקס הראשון בגיל המוקדם ביותר

הסקר בדק באיזה אזור מאבדים את הבתולים בגיל צעיר יותר? בצפון מקיימים יחסי מין ראשונים הכי מודם - כמעט 43% מהמשיבים איבדו את בתוליהם לפני גיל 18, במקום השני אזור הדרום, שם איבדו 37.8% את בתוליהם לפני גיל 18 ודווקא במרכז נרשם הנתון הנמוך ביותר - 35.6%.

 

בנוסף מצא הסקר כי רק 55.2% השתמשו בקונדום בפעם הראשונה בה קיימו יחסי מין "מלאים". 44.8 אחוז לא השתמשו בקונדום בפעם הראשונה שבה הם קיימו יחסי מין. בדרום, רק % 45.6 השתמשו בקונדום בפעם הראשונה שבה קיימו יחסי מין, בעוד באזור השרון 71.1% כן הקפידו. בגוש דן ( 56.5% ), בירושלים ( 53.8% ) ובצפון (52.6% ), ממוצע השימוש בקונדום בפעם הראשונה היה דומה לממוצע הארצי.

 

אקדמאיים נוטים פחות להשתמש בקונדום, רק 53.1% שמו קונדום בפעם הראשונה, בעוד אנשים בעלי השכלה של מתחת ל – 12 שנות לימוד הקפידו מאוד בפעם הראשונה. כ – 67% השתמשו בקונדום לעומת כשליש שלא הקפיד.

 

65.2% מקרב החילוניים והמסורתיים שהשתתפו בסקר לא נבדקו מעולם ל-HIV. גברים נבדקים יותר מאשר נשים, והגיל שבו נבדקים הכי הרבה הוא גילאי 35-54, שם כ – 50% נבדקו בעבר ל – HIV.

 

רק רבע מהצעירים עברו בדיקת HIV

רק כרבע (27.3%) מבני 18-34 נבדקו ל – HIV, ופחות מרבע בני הגילאים 55+ נבדקו בעבר (21.5%). מבחינה גיאוגרפית, בעוד באזור הצפון כמעט חצי מהנשאלים עשו בעבר בדיקה (48.9%), באזור ירושלים רק 23.1% עשו את הבדיקה בעבר. בקרב הנשאלים, אקדמאיים נבדקו יותר מאשר בעלי השכלה של 12 שנות לימוד.  

 

הרוב מוחלט של הנשאלים (96.6%) סבור שיש חשיבות לדבר עם בני נוער סביב הגילאים 14-18, על מין ומיניות.

 

ביחס לשאלה מיהו הגורם שעליו מוטלת האחריות העיקרית לדבר עם בני נוער על הנושא, התגלה פער מגדרי ברור: בעוד ש- 61% מהנשים סברו שהאחריות העיקרית מוטלת על ההורים (ורק 37% סברו שהאחריות העיקרית מוטלת על בית הספר), בקרב הגברים המצב היה הפוך: 50% מהנשאלים סברו שהאחריות העיקרית לדבר עם בני נוער על מין ומיניות מוטלת על בית-הספר, ורק 46% סברו שהאחריות מוטלת על ההורים.

 

אחוז אחד בלבד מהנשאלים ציין כי אנשי דת אמורים לתת מענה בנושא זה, 2.1% ציינו את האחים הגדולים כאלה שאמורים לחנך את דור העתיד על מין ומיניות. בסקר שערך הוועד למלחמה באיידס לפני שנתיים עלה כי 47% מההורים מעולם לא דיברו או שלא מתכוונים לדבר עם הילדים שלהם על מין.

 

"להגביר את החינוך למיניות"

עוד בדק הסקר כי רק 48% מהנשאלים השיבו שיבחרו לגשת לבדיקת HIV מזוהה דרך קופת החולים. 39% מסרו שיעדיפו בדיקה אנונימית, ו- 13% נוספים ענו שיסכימו לעשות בדיקה מזוהה בבית חולים, ובלבד שתוצאותיה לא יועברו לקופת החולים או לרופא המשפחה שלהם.

 

עם זאת, 63% מסרו, שגם אם בדיקת HIV באמצעות רוק הייתה אפשרית בישראל (נכון להיום, משרד הבריאות אינו מאפשר בדיקה זו), הם היו מעדיפים לעשות בדיקת דם. זאת נוכח אחוזי הדיוק הגבוהים יותר של בדיקת הדם, וחרף העובדה שאת בדיקת הרוק היו יכולים לבצע בביתם.

 

הסקר בדק עוד, האם צריך לנקוט באמצעי ענישה נגד נשאי HIV שעדכנו את הפרטנרים המיניים שלהם בדבר נשאותם, ושבמהלך המפגש המשותף קוימו יחסי מין לא מוגנים: 71.6% סוברים כי במידה ונשא HIV עדכן את הפרטנרים שלו כי הוא או היא חיים עם HIV והפרטנרים החליטו לקיים איתו או איתה יחסי מין לא מוגנים, אין לנקוט ענישה כלשהיא נגד נשאי ה – HIV. 28.4% חשבו שיש לנקוט בצעדי ענישה. גברים נטו להיות פחות סלחניים ושליש מהם היו בעד נקיטת צעדים נגד נשאי HIV, בעוד פחות מרבע מהנשים גרסו שיש לנקוט צעדי ענישה.

 

הנבדקים נשאלו האם יש לאפשר באופן חופשי את רכישת קוקטייל התרופות המונע המסייע במניעת הדבקות ב – HIV, אותו לא ניתן לרכוש כיום באופן פרטי, ועלותו עומדת על כ-3,000 שקלים בחודש.

 

הסקר מצביע על מגמה ברורה לפיה 92% מכלל המרואיינים סבורים שיש לאפשר לכל אדם לרכוש את הטיפול. 48% אף השיבו שעל המדינה לממן את הטיפול באופן מלא או חלקי. בחלוקה לפי מגדר התגלה פער בין הגברים שהשיבו כי המדינה אינה צריכה לממן הטיפול (51.8%) לבין הנשים שהשיבו כך (37.8%).

 

"כדי לעצור את התפשטות הנגיף יש להגביר את מאמצי החינוך למיניות אחראית ובטוחה בקרב בני נוער, לצד פעילויות רבות של עידוד בדיקות HIV לכלל האוכלוסיות והגילאים", אמר ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, המצב האבסורדי, נכון להיום, הוא כזה שההורים מטילים את האחריות על חינוך הילדים למין בטוח על המורים, ואילו המורים מטילים את האחריות על ההורים".

 

"התוצאה בפועל היא שמצד אחד נערים ונערות בישראל פעילים מינית – כפי שמלמד הסקר, ומצד שני הם אינם מקבלים כל הדרכה לגבי מין בטוח ומיניות בריאה, מגורם מבוגר כלשהו. לצד האחריות האישית של כל אדם על קיום יחסי מין מוגנים, אנחנו רואים שרוב הציבור בעד הנגשת הטיפול המפחית את הסיכויים להידבקות ב – HIV ואנחנו מקווים שמשרד הבריאות יקדם סוגיה חשובה זאת".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מתי הישראלים מקיימים יחסי מין לראשונה?
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים