שתף קטע נבחר

נאשמים ברצח זוכו בגלל כשלים בחקירה

אמג'ד שהוואנה מכפר קאסם היה רק בן 15 כשנרצח. שני נערים זוכו. השופט: "שיטת החקירה אינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק"

 

אמג'ד שהוואנה, התלמיד מכפר קאסם שהיה באוטובוס ונרצח (צילום: אתר panet) (צילום: אתר panet)
אמג'ד שהוואנה, התלמיד מכפר קאסם שהיה באוטובוס ונרצח(צילום: אתר panet)

בית המשפט לנוער במחוז מרכז בלוד זיכה היום (א') שני נאשמים ברצח אמג'ד שהוואנה, נער בן 15 מכפר קאסם, שנורה למוות באוקטובר 2009 כאשר נפתחה אש על אוטובוס שבו נסע. השניים, שבעת הירי היו קטינים, הפלילו את עצמם בחקירה המשטרתית, אבל זוכו עקב כשלים בחקירה וחשש בנקיטת אמצעים פסולים בחקירתם. בית המשפט הטיח ביקורת חריפה ביותר בחוקרים שעסקו בפרשה, במיוחד לגבי חקירות שלא תועדו.

 

על פי כתב האישום, שני הנאשמים היו אז בני 16 ו-17. זמן קצר לפני הרצח החל סכסוך בין כמה תלמידים שאף הוביל לקטטה. שני הנאשמים ושני נערים נוספים החליטו לנקום בתלמידי כפר קאסם שאיתם הסתכסכו. הם נסעו ברכב מאזדה למקום שבו היה אמור לעבור האוטובוס בו נסעו התלמידים, כשהם נושאים עמם רובה קלצ'ניקוב. צעיר נוסף שהיה איתם לקח את הנשק, ירה לעבר האוטובוס ופגע בשני תלמידים שהיו בו. שהוואנה נהרג ותלמיד אחר נפצע. מיד לאחר מכן נמלטו ארבעת הנערים מהמקום.

 

ארבעה נערים הואשמו ברצח שהוואנה, ואחד מהם, זה שירה על האוטובוס, הואשם ונכלא. נער נוסף זוכה מחמת הספק ולגבי שני נאשמים נוספים נוהל תיק נפרד שנידון היום, ובו הואשמו ברצח, ניסיון רצח וקשירת קשר לרצח.

האוטובוס עליו ירו הנערים. אחד הורשע, אחד זוכה מחמת הספק (צילום: אתר panet) (צילום: אתר panet)
האוטובוס עליו ירו הנערים. אחד הורשע, אחד זוכה מחמת הספק(צילום: אתר panet)

 

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)
 

עו"ד צלניקר. "נעשה כאן צדק במובנו הפשוט והטהור ביותר" (צילום: ויקטור לוי) (צילום: ויקטור לוי)
עו"ד צלניקר. "נעשה כאן צדק במובנו הפשוט והטהור ביותר"(צילום: ויקטור לוי)

עורכי דינם של שני הנאשמים טענו לכשלים רבים בחקירה ושהחקירות במשטרה הן בלתי קבילות לנוכח פגמים רבים שהיו בהן. לטענתם, חקירות רבות לא תועדו, הופעל לחץ נפשי בלתי הוגן על הנאשמים, שיטות החקירה היו לא חוקיות, החקירה לא נוהלה כדין ועוד. אחד הנאשמים ממנו הוצאה הודאה במעשה, טען שנשללו זכויותיו, הוא הושם בתא מעצר קטן וחשוך למשך זמן רב, והחקירות לא תועדו.

 

בהכרעת הדין היום של השופט מנחם פינקלשטיין, נאמר כי נפגעה באופן מהותי יכולתו של בית המשפט לדעת כיצד התנהלו חלקים מהותיים של החקירה, וזאת בניגוד לכוונתו הברורה של המחוקק. עוד נאמר כי מאחר ומדובר בחקירות הנעלמות מעיני בית המשפט, השופטים אינם יכולים לדעת מה היה אורכן, והאם הופעלו בהן לחצים, איומים, או אמצעים אסורים. החשש הוא שאם נקטו החוקרים אמצעי חקירה פסולים, הדבר נעשה בחלק הסמוי מן העין, ולא בחלק הגלוי של החקירה.

 

"חשיפתו של 'התשאול הנעלם' (תשאולים שאינם מתועדים, שנערכו מחוץ לחדרי החקירות - ג.מ) מערערת את ההנחה בדבר תקינותה של החקירה כולה. מובנת לחלוטין חשיבותה של המשימה לחקור היטב אירוע רצח כה חמור, אולם כידוע המטרה אינה מקדשת את כל האמצעים. שיטת החקירה אינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק", אמר השופט פינקלשטיין. בית המשפט העלה חשש כי דרך זו של "תשאול נעלם" שאינו מתועד אינה נהוגה על ידי צוות חקירה זה בלבד. השופט הורה על העברת העתק מפסק דין זה לעיון ולטיפול של היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה ופרקליטת מחוז המרכז.

 

עו"ד ערן צלניקר ייצג את אחד הנאשמים שהודה ברצח ואף שחזר אותו בחקירה המשטרתית: ״הלקוח שלי נכנס לפני שש שנים למעצר, עת היה בן 16, והודבקה לו תווית של רוצח. היום בית המשפט זיכה אותו באופן מוחלט וניקה את שמו. בצעד נדיר בית המשפט מקבל את כל טענותנו ומורה על פסילת ההודאות שמסר במשטרה, אשר נגבו על ידי החוקרים באופן בלתי חוקי ותוך רמיסת כל זכויותיו. אני גאה להיות חלק מהכרעת דין כל כך חשובה. נעשה כאן צדק במובנו הפשוט והטהור ביותר".

 

מפרקליטות מחוז מרכז נמסר בתגובה: "אנחנו נלמד את פסק הדין".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי מועלם
מקום הרצח
צילום: אבי מועלם
מומלצים