שתף קטע נבחר

רק 14 שנות אור מאיתנו: כוכב לכת בעל פוטנציאל לחיים

אסטרונומים אוסטרלים גילו את כוכב הלכת וולף 1061c הקרוב ביותר שיש לו פוטנציאל לקיים חיים. כוכב הלכת, שמסתו גדולה פי 4 מכדור הארץ הוא אחד משלושה כוכבי לכת, הנעים במסלול סביב הננס האדום וולף 1061 הנמצא במרחק 14 שנות אור בלבד מכדור הארץ

חוקרים מאוניברסיטת ניו סאות' וולס באוסטרליה גילו את כוכב הלכת - wolf 1061c, הקרוב ביותר בעל פוטנציאל לחיים עד כה - המקיף כוכב במרחק 14 שנות אור מכדור הארץ.

 

עוד כתבות מאתר הידען:

נאס"א מתכננת להפסיק לתמוך בתחנת החלל הבינלאומית בעוד כעשור - תתמקד במאדים

חשד לקיומו של חלקיק כבד פי 6 מההיגס שאינו מתאים למודל הסטנדרטי

יבמ זכתה במענק IARPA לקידום המחקר לקראת יצור מחשב קוואנטי אוניברסאלי

הצוות ה-46 של תחנת החלל הבינלאומית עגן בתחנה לאחר שיגור מוצלח

 

כוכב הלכת, שמסתו פי 4 מזו של כדור הארץ, הוא אחד משלושה כוכבי לכת שהצוות גילה כי הם מקיפים את הננס האדום המכונה וולף 1061.

 

 

"הדבר מעניין במיוחד משום שכל שלושת כוכבי הלכת הם בעלי מסה נמוכה במיוחד שמאפשרת להם להיות סלעיים ולהכיל פני שטח מוצקים. כוכב הלכת האמצעי Wolf 1061c נמצא בתוך 'אזור זהבה' או אזור החיים - שבו עשויים המים להישמר במצב נוזלי וייתכן אפילו שכוכב הלכת גם יקיים חיים", כך אומר החוקר הראשי ד"ר דאנקן רייט מאוניברסיטת ניו סאות' וולס. "מרתק להסתכל אל מעמקי החלל ולחשוב על כך שכוכב כל כך קרוב אלינו, שכן שלנו בקנה מידה קוסמי - מוקף על ידי כוכב לכת נושא חיים".

 

ד"ר רייט הוסיף: "כבר התגלו כוכבי לכת על כמה מהכוכבים הקרובים אלינו, בהם אף יותר קרובים מוולף 1061, אך כוכבי לכת אלה אינם מסוגלים לתמוך בחיים".

 

 

הדמיה של wolf1061c ו-wolf1061 (הדמיה: נאס"א) (הדמיה: נאס
הדמיה של wolf1061c ו-wolf1061(הדמיה: נאס"א)

סימולציה של תצורת המסלולים של מערכת וולף 1061. וולף 1061 הוא ננס אדום לא פעיל, קטן וקר מהשמש הנמצא במרחק 14 שנות אור מאיתנו. המסלולים של כוכבי הלכת b,c ו-d הם בעלי משך של 4.9, 17.9 ו-67.2 ימים. בסימולציה רואים כי מסלולי כוכבי הלכת נמצאים על מישור אחד. איזור החיים סביב הכוכב מסומן בירוק – החלק בו חם מדי מסומן באדום והחלק הקר בכחול (איור: Made using Universe Sandbox 2 software from universesandbox.com) (איור: Made using Universe Sandbox 2 software from universesandbox.com)
סימולציה של תצורת המסלולים של מערכת וולף 1061. וולף 1061 הוא ננס אדום לא פעיל, קטן וקר מהשמש הנמצא במרחק 14 שנות אור מאיתנו. המסלולים של כוכבי הלכת b,c ו-d הם בעלי משך של 4.9, 17.9 ו-67.2 ימים. בסימולציה רואים כי מסלולי כוכבי הלכת נמצאים על מישור אחד. איזור החיים סביב הכוכב מסומן בירוק – החלק בו חם מדי מסומן באדום והחלק הקר בכחול(איור: Made using Universe Sandbox 2 software from universesandbox.com)

 

שלושת כוכבי הלכת החדשים שהתגלו מקיפים כוכב קטן, קר ויציב במסלולים בני 5,18 ו-67 ימים. המסות שלהם הם 1.4, 4.3 ו-5.2 מסות ארץ בהתאמה. כוכב הלכת הגדול ביותר והחיצוני מבין השלושה נמצא מחוץ לגבול אזור החיים, וגם הוא עשוי להיות סלעי, בעוד כוכב הלכת הקטן והפנימי קרוב מדי לכוכב מכדי לאפשר חיים. התגלית תתפרסם בכתב העת Astrophysical Journal Letters..

 

החוקרים צפו בכוכב וולף 1061 באמצעות ספקטרוגרף HARPS בטלסקופ בקוטר 3.5 מטרים של המצפה האירופי הדרומי בצ'ילה. "הצוות שלנו פיתח טכניקות חדשות המשפרות את יכולת ניתוח הנתונים מהמכשיר המדוייק שנבנה במיוחד לציד כוכבי לכת, ועברנו על תצפיות שנעשו במשך עשור על וולף 1061", אומר פרופ' כריס טיני, ראש צוות המיכשור המדעי בקבוצת המחקר. "שלושת כוכבי הלכת הנמצאים מעבר לפינה מצטרפים לקבוצה קטנה, אך הולכת וגדלה, של עולמות סלעיים המקיפים כוכבים סמוכים הקרים מהשמש".

 (איור: Made using Universe Sandbox 2 software from universesandbox.com) (איור: Made using Universe Sandbox 2 software from universesandbox.com)
(איור: Made using Universe Sandbox 2 software from universesandbox.com)

 

נראה שכוכבי לכת סלעיים כמו שלנו נפוצים בגלקסיה, ומערכות מרובות כוכבי לכת נפוצות אף הן. ואולם מרבית כוכבי הלכת הסלעיים שהתגלו עד כה נמצאים במרחק מאות או אלפי שנות אור מאיתנו. חריג אחד הוא Gliese 667Cc שנמצא במרחק 22 שנות אור מכדור הארץ. הוא מקיף ננס אדום במסלול שמשכו 28 ימים ומסתו פי 4.5 מזו של כדור הארץ.

 

"הקרבה היחסית של כוכבי הלכת המקיפים את וולף 1061 אלינו מספקת הזדמנות לצפות בהם אם וכאשר יעברו מלפני הכוכב. אם יעשו כך, ייתכן שיהיה ניתן לחקור את הרכב האטמוספירות שלהם בעתיד ולראות האם הם יהיו מתאימים לחיים", מסבירר ד"ר רוב וייטנמאייר, חבר נוסף בצוות.

 

להודעה של החוקרים באוסטרליה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: נאס"א
הדמיה של כוכב הלכת
הדמיה: נאס"א
הכתבה פורסמה באתר הידען
מומלצים