שתף קטע נבחר

3 עקרונות שחייבים ליישם כדי לנצח את מחלת הסרטן

ברפואה המודרנית שכולנו מכירים, הרופא הוא יודע כל וביכולתו לתקן את מערכת הגוף המקולקלת. לעומת זאת, הרפואה האלטרנטיבית מעודדת את המטופל לקחת חלק פעיל בהחלמה ולהיות מוכן לשינוי אמיתי

המילה "פציינט" (מטופל) באנגלית מקורה במילה הלטינית pati שמשמעה: לסבול ולהרשות ולהיכנע. בעולם של ימינו מטופלים רפואיים לא בהכרח מצופים לסבול, אבל הם מצופים להיכנע ולהרשות.

 

קראו עוד על התמודדות עם הסרטן:

אורן ניצח הסרטן בגיל 14. 'האופטימיות עזרה לי לשרוד'

הנשים שמשחקות כדורשת להעלאת המודעות לסרטן השד

עומר מת בגיל 17.5 - אביו מגייס טרומבוציטים לזכרו

 

מטופלים שמקשיבים להוראות הרופא וממלאים אחריהן נחשבים למטופלים "טובים", בעוד שהמטופלים ה"מרגיזים" הם אלה ששואלים שאלות רבות, מביאים איתם את תוצאות המחקר שלהם, או - הגרוע מכול - קוראים תיגר על הוראות הרופאים שלהם.

 

מטופלים כאלה מתויגים כ"מרגיזים", משום שרוב העולם עדיין פועל על פי תפישת העולם הרפואית הניוטונית, לפיה רופאים נתפשים כ"מכונאים" היחידים שיודעים איך לתקן את "המכונה" של הגוף כשהיא מתקלקלת.

 

קחו אחריות על הטיפול שלכם - אל תסמכו בעיניים עצומות על הרופאים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קחו אחריות על הטיפול שלכם - אל תסמכו בעיניים עצומות על הרופאים(צילום: shutterstock)

השורדים מסרטן שחוו הפוגה ספונטנית, ניגשו לריפוי ולהחלמה מזווית ראייה שונה, לפיה נטילת שליטה על הריפוי שלהם, נחוצה והכרחית עבור תהליך הריפוי. נטילת שליטה על הבריאות כרוכה בשלושה דברים: מילוי תפקיד פעיל ולא סביל, להיות נכונים לחולל שינויים בסגנון החיים ולהיות מסוגלים להתמודד עם התנגדות.

 

לא להיות סבילים

בעוד הרפואה המודרנית רואה בגוף מכונה שחלקיה יכולים לעיתים להתקלקל, מטפלים אלטרנטיביים  רואים את הגוף בתור אורגניזם מתוחכם שכורך ומאגד את ההיבטים הלא פיזיים של התודעה והנפש. בנוסף, הם רואים את הגוף כדבר שיכול לתפקד היטב כל עוד מטפלים בו, בתודעה ובנפש כראוי.

 

שורדת אחת שחוותה הפוגה ספונטנית ושלמדה במהירות להיות פעילה במקום להיות סבילה ביחס להחלמתה, היא סון-הִי-לי, שאובחנה כחולת סרטן השחלות בשלב ארבע. היה לה גידול שחלתי גדול ובנוסף נמצא נוזל סרטני בחלל בית החזה שלה.

 

בגלל הלחץ של נוזל זה, האונה האמצעית של ריאתה הימנית התמוטטה באופן חלקי, והאונה התחתונה הייתה קרובה להתמוטטות מוחלטת. רוב המטופלים בעלי אבחון ותסמינים אלה חיים רק כשישה חודשים. מאז חלפו כבר חמש שנים, וסון-הי חיה חיים רגילים

 

"היא השיגה את התוצאה הזו על ידי שימוש משולב בטיפולים קונבנציונליים – ניתוח וכימותרפיה מוגבלת – כולל טיפול בשיטת גרסון ודיאטה מקרוביוטית", מתאר בעלה של סון-הִי, סָארְטוֹ שִיקֵל, "לולא החלטנו ליטול את הריפוי שלה בידינו באמצעות שילוב טיפול קונבנציונלי וטיפול אלטרנטיבי, אני מאמין שהיא לא הייתה פה היום".

 

רבים מהמרפאים האלטרנטיביים מצפים להתנהגות פעילה ממטופליהם, ואף יש כאלה שדורשים זאת. לדעתם, אנשים אינם יכולים להחלים לחלוטין, אלא אם כן הם יוצרים קשר עם כוחם הפנימי שלהם עצמם.

 

סֵרְג' קָהִילֻי קִינְג, מרפא קָהוּנָה מהוואי, מאמין שבעוד מרפאים יכולים לסייע, הריפוי צריך להגיע מתוך המטופל עצמו: "הגוף מרפא את עצמו. אף אחד לא יכול להשתלט על המערכת האוטונומית של אדם אחר, אולם מרפאים יכולים לסייע לאדם באופן תת מודע למצוא את המקור שלו והעוצמה שלו", הוא אומר.

 

מוּכָנוּת לְהִשתנוֹת

ההיבט השני שקשור בנטילת שליטה על הריפוי העצמי הוא הרעיון שעל המטופל להיות מוכן לנתח את חייו ולחולל שינויים, גם אם השינויים האלה דורשים השקעת זמן מרובה והם קשים מבחינה רגשית. 

 

שורדת ותיקה של סרטן השד, שהבינה במהירות שעליה לחולל שינויים בחייה כדי להשיב לעצמה את בריאותה, היא אלין ג'ייקובס, שאובחנה כחולה בסרטן השד בדרגה ראשונה בגיל ארבעים וחמש.

 

מיד עם צאתה מהניתוח, היא החלה לחקור אילו דברים נוספים היא תוכל לעשות כדי לסייע לגופה להחלים. היא ראתה את אמה עוברת טיפולים כימותרפיים אינסופיים שבסופם היא נפטרה מסרטן השד כעבור כמה שנים, ואלין הייתה נחושה לא לתת לאותו הדבר לקרות לה.

 

"המערכת החיסונית שלי אף פעם לא הייתה ממש בסדר - סבלתי מהצטננויות ממושכות לעיתים תכופות", היא נזכרת,  "כמו כן, היו סימני אזהרה נוספים. לאחר שאובחנתי, הבנתי שעליי לחולל שינויים, ליטול שליטה על הבריאות שלי. קראתי כל מה שהשגתי. שיניתי את התזונה שלי, עבדתי על רגשות הדחק שלי והתחלתי ליטול תוספי תזונה כדי לחזק את המערכת החיסונית שלי. שבע שנים לאחר מכן, לא ניתן למצוא תאי סרטן בגופי, והמערכת החיסונית שלי, הגם שמצבה אינו מושלם, תקינה ופועלת".

 

אחד השינויים הקשים ביותר שהיה על אלין לחולל בעת מסע הריפוי שלה, היה לעזוב את עבודתה המלחיצה בתור סוחרת ניירות-ערך. הגם ששינוי זה היה קשה בתחילה, כיום היא נהנית מזמן איכות בביתה עם בעלה ושני ילדיה, והיא גם מאמנת חולי סרטן איך לשלב גישות אלטרנטיביות ומשלימות בטיפולים הקונבנציונליים שלהם.

 

בריאן מק'מהון, מטפל ברפואה סינית מסורתית, מאמין שבסופו של דבר חולי סרטן חייבים לחולל שינויים פנימיים כדי לאזן את הצ'י (אנרגיית כוח-החיים) שלהם במלואו. "אני מאמין שהפוגה ספונטנית, או השיפור הפתאומי בכל סוג של מחלה, זה דבר שמטופל צריך להעניק לעצמו", הוא אומר, "רק באמצעות הבנה מוחשית של המצב לאשורו - מבחינה אנרגטית ופיזית -  אנשים יכולים להתחיל לבצע את התחזוקה הפנימית הנחוצה כדי לחולל שינוי קבוע בדינמיקות של מנגנוני הצ'י שלהם".

 

התמודדות עם התנגדות

ההיבט השלישי של נטילת אחריות על הבריאות הוא להתמודד עם ביקורת מאחרים, ולכן האדם צריך להיות חזק מספיק. שורדת אחת כזו שחוותה הפוגה ספונטנית והייתה צריכה להתמודד עם התנגדות שכזו, היא ג'אניס.

 

ג'אניס אובחנה כחולה בסרטן צוואר הרחם בדרגה ארבע, והיא עברה כריתת רחם מלאה ולאחריה טיפולי הקרנה. אף שטיפולי ההקרנות לא הועילו, ג'אניס סירבה להאמין שהיא הולכת למות ובמקום זאת החלה לחקור טכניקות של רפואה משלימה. לדבריה, הצוות הרפואי ניסה לשכנע אותה שהיא עומדת למות ושאין תקווה.

 

אחרי שההקרנות כשלו, רופאיה שלחו אותה לביתה בטיפול הוספיס.  סופסוף הייתה חופשייה מההתנגדות היומיומית שאיתה היא התמודדה בבית החולים, וכעת יכלה למקד את כל האנרגיה שלה בטיפולים המשלימים שלה, כולל שינוי תזונתי, חוקנים, ושימוש בשמנים אתריים כתוספי תזונה. כעבור כמה שנים היא הייתה נטולת סרטן והיא בריאה מאז - במשך כמעט שלושים שנה.

 

לעיתים, ההתנגדות שאתם פוגשים כאשר אתם מתחילים ליטול שליטה על הריפוי שלכם, היא פנימית בניגוד לחיצונית. התנגדות פנימית זו נחווית לרוב בצורת ספק עצמי או פחד, וזהו מכשול נוסף ששורדים שחוו הפוגה ספונטנית היו צריכים להתמודד איתו בשלב זה או אחר.

 

שורדת אחרת שכזו היא וָאנֵסָה לוּקְס מניו-זילנד, שהייתה חולת סרטן לפני שהפכה למרפאה בצ'י-קונג. הגם שהיה על ואנסה להתגבר על פחד פנימי מסוים ועל ספק בנוגע ליכולתה למצוא את דרכה לריפוי, ההתמדה שלה, בסופו של דבר, הובילה אותה לתרגול הצ'י-קונג הפנימי, נושא שבסופו של דבר היא למדה, במשך שנים רבות, בחסותו של מאסטר יוּאַן-צֶה. היום היא מאושרת להיות נטולת סרטן ומלמדת שיעורי צ'י-קונג בכל רחבי ניו-זילנד.

 

הכותב הוא (M.D) מומחה לרפואה תזונתית ומנהל המרכז לרפואת הרמב"ם. אירוע תעצומות, המציג שיטות אלטרנטיביות להתמודדות עם מחלת הסרטן יתקיים בחיפה ביום שישי 26 בפברואר 2016. פרטים נוספים באתר





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלי פחד עם המבט קדימה, תמצאו את הטיפול הנכון עבורכם
צילום: shutterstock
כריכת ספרה של ד"ר קלי טרנר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים