שתף קטע נבחר

הילד חולה - כמה ימי מחלה אפשר לקחת?

כמה שכר תקבלו בימי היעדרות מהעבודה בשל מחלה, מה זכויות הורים עובדים שנאלצים להישאר בבית בשל מחלת ילדיהם ומדוע לא כדאי לקחת ימי חופשה במקום ימי מחלה? מדריך לימים הקרים

החורף כבר כאן ואיתו מחלות עונתיות המאלצות את ההורים להיעדר מעבודתם. מה קובע חוק דמי מחלה ומה זכויות הורים עובדים שנאלצים להישאר בבית בשל מחלת ילדיהם?

 

 

חוק דמי מחלה מאפשר לעובד שחלה ונעדר מעבודתו לקבל שכר עבודה בתקופת העדרותו בשל כך, בימים הראשונים באופן חלקי ולאחר מכן באופן מלא, בהתאם למספר ימי המחלה שנצברו לו לפי המכסות שנקבעו בחוק. ניתן כמובן להוסיף על מכסה זו בהסכמת המעסיק מכוח חוזה עבודה אישי או מכוח הסכמים קיבוציים שחלים על מגזרים שונים במשק.

 

החוק גם מעניק הגנה חלקית מפני פיטורין ולפיו מעסיק אינו רשאי לפטר עובד שנעדר מעבודתו מפאת מחלתו במהלך תקופת ההעדרות מפאת המחלה עד לתקופת הזכאות המקסימלית. זאת למעט מקרים שבהם המעסיק כבר נתן לעובד הודעה מוקדמת לפיטורין או להתפטרות בטרם נעדר העובד מעבודתו עקב מחלתו. במקרה זה לא תהיה לעובד הגנה מפני פיטורין.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לפי פסיקת בתי הדין לעבודה, אסור גם להזמין עובד לשימוע בדבר הכוונה לסיים את העסקתו בתקופה בה הוא שוהה בתקופת מחלה ויש להמתין לשובו לעבודה סדירה.

 

תשלום דמי מחלה

חוק דמי מחלה קובע כי תקופת הזכאות של העובד לדמי מחלה לא תעלה על יום וחצי לכל חודש עבודה מלא שהעובד עבד אצל המעביד וכי העובד לא יהיה רשאי לצבור יותר מ-90 ימי מחלה, בניכוי התקופה שבעדה קיבל העובד דמי מחלה מכוח החוק.

 

במגזר הציבורי קיימת הסדרה מטיבה של ימי היעדרות מפאת מחלה מכוח הסכמים קיבוציים שונים החלים על מגזרים רבים, בעוד שבמגזר הפרטי חלות בדרך כלל הוראות החוק אלא אם כן בין המעסיק לעובד קיים חוזה עבודה אישי ובו תנאים מטיבים. כך למשל במגזר הציבורי ניתן לפדות חלק מימי המחלה שנצברו לעובד בסיום תקופת העבודה. במגזר הפרטי זכות זו לא הוסדרה בחקיקה או בצו הרחבה והעובד אינו זכאי לפדות את יתרת ימי המחלה אותם לא ניצל בסיום יחסי העבודה.

 

בהתאם להוראות חוק דמי מחלה - בגין היום הראשון למחלה עובדים איזם זכאים לקבל תשלום כלל, בגין היום השני והשלישי להיעדרות, חלה חובת תשלום בגובה מחצית שכר העבודה ובגין היום הרביעי ואילך - חובת תשלום היא בגובה של שכר עבודה מלא. עם זאת, הסכמים קיבוציים או הסכם עבודה אישי יכולים לקבוע כי המעסיק רשאי לשלם לעובדיו עבור שלושת ימי המחלה הראשונים מעבר למכסה שנקבעה בחוק ואף את מלוא ימי המחלה.

 

ימי מחלה לצורך טיפול בילד

עובד או עובדת הנדרשים להיעדר מהעבודה לצורך טיפול בילד חולה זכאים לזקוף בשל מחלת ילדם על חשבון תקופת המחלה הצבורה של ימי היעדרות מכוח הוראות חוק דמי מחלה. יש להציג למעסיק אישור רפואי של מחלת הילד וכן להגיש הצהרה בכתב חתומה על ידי העובד ובן זוגו.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החוק מאפשר לעובד להיעדר מעבודתו בשל מחלת ילד עד הגיעו של הילד לגיל 16, לא משנה באיזו מחלה מדובר. לא ניתן לנצל את הזכאות של שני ההוריםיחדיו, דהיינו רק אחד מההורים רשאי לזקוף את מחלת הילד על חשבון ימי המחלה שנצברו לו ובסה"כ ניתן לזקוף עד 16 ימי מחלה דהיינו 8 ימים לכל הורה. כאשר מדובר בהורה יחידני שהילד נמצא בחזקתו הבלעדית החוק מאפשר הורה לזקוף את כל 16 ימי המחלה בגין מחלת הילד.

 

כאשר מדובר בילד החולה המחלה ממארת החוק מאפשר היעדרות ממושכת יותר - עובד שיש לו ילד שחלה בחלה ממארת ושלא מלאו לו 18 שנה, ובלבד שעבד שנה לפחות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, זכאי לזקוף עד 90 ימים בשנה בשל כך על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, לפי בחירת העובד. הרוה שהילד נמצא בחזקתו הבלעדית זכאי לזקוף עד 110 ימים בשנה של היעדרות, בשל המחלה הממארת של ילדו.

 

הורה לילד בעל מוגבלות פיסית או שכלית יכול לזקוף עד 18 ימים בשנה של היעדרות על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, לפי בחירת העובד, ובלבד שהעובד עבד שנה לפחות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה. עובד שכזה רשאי אף להיעדר 52 שעות במהלך כל שנה ללא ניכוי שכר עבודה לצורך מתן סיוע לילדו.

 

מדוע לא לקחת ימי חופשה במקום ימי מחלה?

חוק דמי מחלה הינו חוק שתכליתו סוציאלית שמטרתו כאמור לתת הטבה וסיוע לעובדים שהם הורים לילדים, במקרה של מחלת ילד שגרתית בכלל ובמקרים של מחלות קשות בפרט. הטבה זו ניתנת בתנאים לא מכבידים ועדיף לנצלה ולהותיר את הזכאות לניצול ימי החופשה למטרות חופשה, מנוחה ורענון הכוחות במסגרת עבודתו השוטפת של העובד במהלך השנה.

 

הכותבת היא שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד תדמור ושות' פרופ' יובל לוי ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים