שתף קטע נבחר

בגלל חדקונית הדקל: יעקרו עצים בני 126 שנה

בראשון לציון החל מבצע לעקירת 120-160 עצי דקל שניטעו בשנת 1890, לאחר שנפגעו על-ידי החרק הפולש. במקומם ינטעו עצים חדשים. ראש העיר דב צור: "גן המושבה הוא אחד מסמלי העיר וככזה אנו מחויבים לשמור עליו למען הדורות הבאים"

החרק הפולש גרם נזק בלתי הפיך לעצים בשדרה ההסיטורית: עיריית ראשון לציון החלה במבצע מורכב ורחב היקף שעיקרו שדרוג ושמור שדרת הדקלים ההיסטורית והמפורסמת ביותר בישראל, הנמצאת בעיר. במהלך העבודות שיארכו כמה חודשים יעקרו בין 120-160 עצים שחרק חדקונית הדקל גרם למותם, ובמקום יבוצעו עבודות תשתית מקיפות שיאפשרו נטיעתם של מספר דומה של דקלי תמר. עלות הפרויקט נאמדת בכמיליון וחצי שקלים.

 

 (צילום: אבי קקון, באדיבות עיריית ראשון לציון) (צילום: אבי קקון, באדיבות עיריית ראשון לציון)
(צילום: אבי קקון, באדיבות עיריית ראשון לציון)

 (צילום: אבי קקון, באדיבות עיריית ראשון לציון) (צילום: אבי קקון, באדיבות עיריית ראשון לציון)
(צילום: אבי קקון, באדיבות עיריית ראשון לציון)

 

חדקונית הדקל הוא חרק שהגיע מהמזרח הרחוק, פשט ברחבי הארץ ומאיים על עצי התמר בערים רבות בישראל. החרק מטיל את ביציו בתוך עצי התמר, וזחליו אוכלים אותם מבפנים. החרק יכול לעוף עד 20 קילומטרים ביום, כאשר בכל פעם הוא מחפש עצים חלשים, פגועים ופצועים.

 בדרך כלל החרק נשאר בעץ עד אשר הוא ממית אותו ואז הוא ממשיך הלאה. בעקבות תקיפת החרק בגן המושבה, הוחלט בעבר באגף אחזקת הגינון לבצע טיפולים ביולוגיים ולגזום את ראשם של העצים, אבל הטיפולים לא הצליחו להציל עשרות עצים.

 

שדרות הדקלים הקנריים שבגן המושבה ניטעו לפני 126 שנים והן אחד מהאתרים ההיסטוריים החשובים ביותר בראשון לציון. השדרות ניטעו בשנת 1890 על ידי שני הגננים העבריים הראשונים במושבה, מיכל פוחצ'בסקי וגרשון הורביץ. השניים טיפחו את שתילי הדקלים הרכים שאותם גידלו מן הזרעים שהביא הברון רוטשילד ודאגו לחממם בחורף מחשש כי לא ייקלטו באדמת הארץ.

העירייה מתכננת לנטוע עצים חדשים. ראש העיר דב צור בגן המושבה (ארכיון) (צילום: יוסי אלטרמן, באדיבות עיריית ראשון לציון) (צילום: יוסי אלטרמן, באדיבות עיריית ראשון לציון)
העירייה מתכננת לנטוע עצים חדשים. ראש העיר דב צור בגן המושבה (ארכיון)(צילום: יוסי אלטרמן, באדיבות עיריית ראשון לציון)

העצים בתמונה היסטורית (צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון) (צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון)
העצים בתמונה היסטורית(צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון)

 

בעיריית ראשון לציון אמרו כי "הדקלים גילו כושר הסתגלות יוצא דופן, התחזקו וצמחו לתפארת כל רואיהם והיו לאתר מפתח בלב פרדס המושבה שהפך לימים לגן המושבה. בשנות חייהם הארוכות הצלו

הדקלים על שיירות העגלות שהובילו ענבים אל היקב, בצל כפותיהם נערכו קבלות פנים לאישים חשובים ובתוכם, הרצל, רוטשילד, צ'רצ'יל, בלפור ועוד גדולי עם ועולם אשר הגיעו לבקר במושבה ולחזות בפלא הציוני המתגשם לנגד עיניהם".

 

בחיי היום יום של המושבה היו השדרות מפלט לזוגות אוהבים לאור הירח, מקום משחק לילדים שהשתעשעו בצלן ומקום מנוחה לזקנים שישבו בצל העצים.

ראש העיר, דב צור: "שדרת הדקלים היא חלק מתמונות הילדות שלי ובמידה רבה היא הייתה חלק מגן המשחקים היחיד בסביבת מגוריי. זה הנוף הראשון שאני רואה בבוקר ויהיה לי קשה להסתדר בלעדיו. בשבילי זה כמו לחתוך אצבע. גן המושבה הוא אחד מסמלי העיר וככזה אנו מחויבים לשמור עליו למען הדורות הבאים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון
כך נראו העצים בעבר
צילום: באדיבות מוזיאון ראשון לציון
מומלצים