שתף קטע נבחר

ממועמד לתופעה: סנדרס וטראמפ בועטים בממסד

"האאוטסיידרים" של המפלגות כבשו את הקולות בניו המפשייר והשילו את התדמית שדבקה בהם בעזרת ניחוח מהפכה. רוביו לא מינף את ההצלחה באיווה, קייסיק הפתיע והוכיח שההתמדה משתלמת. התבוסה של קלינטון מהדהדת: סנדרס הראה שהוא לא "בלתי-בחיר" וגרף אפילו את קולות הנשים

 

 

 

תוצאות הבחירות הלילה (ד') בפריימריז בניו המפשייר הציגו מגמה ברורה – מרד ברור ומובהק בממסד של שתי המפלגות: שני האאוטסיידרים ניצחו. ברני סנדרס מחק את תדמית "הנישה" ויצר מציאות חדשה; דונלד טראמפ מחק את תדמית ה"לוזר" שדבקה בו לאחר איווה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי ספירה של כמעט 90 אחוז מהקולות, אחרי טראמפ שזכה ב-35.1%, הגיע למקום השני במפלגה הרפובליקנית מושל אוהיו ג'ון קייסיק עם 15.9%. במקום השלישי והרביעי מאבק צמוד בין מושל פלורידה לשעבר ג'ב בוש ואיש מפלגת התה טד קרוז, שניהם עם כ-11%. במקום החמישי הסנאטור מרקו רוביו. אצל הדמוקרטים נרשם ניצחון מוחץ לברני סנדרס עם 60% לעומת הילרי קלינטון שהסתפקה ב-38.4%.

 

היחידים שהעדיפו את קלינטון: מבוגרים ועשירים

בצד הדמוקרטי, התבוסה של הילרי קלינטון הייתה מהדהדת. היא ידעה כבר כמה ימים שהיא לא תנצח, אבל עד הרגע האחרון קיוותה כי תשיג הפסד מכובד, חד-ספרתי, כזה שלא ייתפס כעלבון. זה לא קרה. ברני סנדרס שנכנס למרוץ בפיגור של 30 אחוזים גרף בניו המפשייר ניצחון מהדהד בפער של יותר מ-20 אחוזים.

 

בניו המפשייר הצליח סנדרס לצאת מהמשבצת שהדביקו לו בתור "מועמד נישתי". פילוח קולות הבוחרים מראה בבירור כי הוא מנצח בקרב הקבוצות החשובות ביותר למרוץ. הוא ניצח בקרב צעירים ומצביעים לראשונה: 85 אחוזים מהצעירים מתחת לגיל 30 נתנו לו את קולם ולא להילרי. כמו כן הוא קיבל 72 אחוזים מקרב המצביעים העצמאיים, 68 אחוזים בקרב מחזיקי הנשק, ו-65 אחוזים מבין קולות הליברלים. הקבוצות היחידות שהעדיפו את קלינטון הם מבוגרים בני יותר מ-65 ומשפחות שמרוויחות מעל 200 אלף דולר בשנה.

תבוסה מהדהדת. הילרי קלינטון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תבוסה מהדהדת. הילרי קלינטון(צילום: AFP)
הביאה שחקני חיזוק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הביאה שחקני חיזוק(צילום: EPA)

סנדרס ניתץ את ההנחה כי הוא "לא בחיר", כלומר אינו יכול לנצח. בערב אחד בניו המפשייר הוא הוכיח שלא רק שהוא יכול לנצח, אלא גם בגדול, ונתן לאמריקה תחושה כי הוא מוביל מהפכה לשינוי פניה, בדיוק כפי שהוכיח ברק אובמה בצעדיו הראשונים במרוץ ב-2008.

 

סנדרס = "מהפכה חברתית חדשה"

המועמד הסוציאליסט הביא איתו לקמפיין רוח חדשה. הוא לא התבייש לומר שהוא סוציאליסט, יצא בקול גדול נגד הבנקים ועשירי וול סטריט וטען שקלינטון היא חלק מהם ומקבלת מהם תרומות רבות ועל כן שבויה בידם. הוא הבטיח להחזיר את אמריקה לאזרחים ולשים קץ למצב שבו אחוז אחד מהאוכלוסייה מחזיק בעושר וכל השאר נאבקים. הבשורה של סנדרס הדהדה: אפילו נשים, שהיו אמורות להצביע עבור הילרי ובכך לעשות היסטוריה ולהוביל אישה לבית הלבן, העדיפו את ברני סנדרס. קולה של קלינטון לא הצליח להדהד: בסקרי העומק התברר כי היא נתפסת בקרב הבוחרים כסמל לפוליטיקה הישנה והמושחתת. היא נתפסה כלא אמינה וכפוליטיקאית שאי אפשר לבטוח בה.

ממועמד לתופעה. ברני סנדרס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממועמד לתופעה. ברני סנדרס(צילום: רויטרס)
 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תגובה כזאת בקרב קהל הנשאלים אינה מובילה לניצחון. קלינטון לא הצליחה למחוק את תווית התככנית מוושינגטון ששמה נקשר לשערוריות שונות, מבנגזי ועד פרשת המיילים. בימים האחרונים בניו המפשייר היא נראתה נטולת אנרגיה, כמי שכבר הרימה ידיים. גם התגבורת שהביאה, ביל וצ'לסי, כבר לא הצליחה לשפר את המצב.

 

סנדרס ניצח בניו המפשייר לא משום שהוא תושב ורמונט, מדינה שכנה, אלא משום שהצליח להלהיב את ההמונים ולשכנע שהם שותפים למהפכה חברתית חדשה. הוא הביא עמו תקווה וניחוח חדשני. העובדה שהוא כבר בן 74 לא הרתיעה בוחרים: הם אמרו את דברם בניו המפשייר, ועם המומנטום הזה הוא ממשיך הלאה לנבדה ולדרום קרוליינה. אם קלינטון לא תצליח לבלום אותו שם, הניצחון ילך ויתרחק ממנה.

 

כבר הלילה הוחלט לערוך שינוי בהרכב יועצי הקמפיין ולהביא מסרים חדשים וריחות חדשים להמשך הקמפיין. בדרך כלל לא אוהבים בפוליטיקה להחליף סוסים במעלה ההר, אולם הקלינטונים החליטו כי הטלטלה עתה נדרשת, אחרת הקרב אבוד. בקמפיין של הילרי בנו אתמול את הנרטיב הבא: המרוץ בינה לבין סנדרס לא יוכרע בקרוב. זה ייקח זמן ויקרה ככל הנראה רק ב-1 במרס ב"סופר טיוזדיי". הנחת העבודה שלהם היא כי הילרי תנצח ותקבל את המינוי, אבל החל מהיום יש עובדה חדשה בשטח: ברני סנדרס ניצח בגדול, וכמו שכסף מביא עוד כסף, בדרך כלל ניצחון מביא עוד ניצחון.

 

ההפתעה: ג'ון קייסיק. האכזבה: מרקו רוביו

במפלגה הרפובליקנית הגיע דונלד טראמפ למקום הראשון והצליח, לפחות בערב זה, למחוק את תווית הלוזר שדבקה בו באיווה, שבה הגיע למקום השני. טראמפ היה צפוי לנצח: כל הסקרים חזו זאת. כמו סנדרס, גם הוא חבט בממסד מפלגתו שניסה בחודשים האחרונים לשים מקלות בגלגליו ולטפח מועמד מתון, ופחות שנוי במחלוקת שיוכל לנצח מועמד דמוקרטי. הממסד הפסיד.

 

בקרב הרפובליקנים הקרב הגדול היה אתמול על המקום השני. ג'ון קייסיק סיפק את הפתעת הערב כאשר הגיע למקום השני. קייסיק, מושל אוהיו, מדינה בעלת חשיבות מכרעת בבחירות הכלליות, קיים בניו המפשייר 106 אסיפות בחירות – כפול מכל מועמד אחר. הלילה הוא הוכיח כי ההתמדה משתלמת, וניו המפשייר הריעה לו.

ב"ניו יורק דיילי ניוז" ממשיכים במתקפה נגד טראמפ ()
ב"ניו יורק דיילי ניוז" ממשיכים במתקפה נגד טראמפ
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפתיע. ג'ון קייסיק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפתיע. ג'ון קייסיק(צילום: AFP)
תוצאה טובה הצליח להשיג גם ג'ב בוש, שעד ניו המפשייר נחשב לפגר פוליטי. בבחירות בניו המפשייר הוא הגיע למקום השלישי עם 12 אחוזי תמיכה, עובדה שתשאיר אותו במרוץ ותזרים עוד תרומות לקמפיין שלו. לבוש היה ברור כי אם היה נותר מאחור עם תוצאה חד-ספרתית מפלגתו הייתה מראה לו את הדרך החוצה כדי שלא יפריע למתונים אחרים לצמוח ולהביס את טראמפ. נכון לעכשיו – בוש נשאר במרוץ.

 

את האכזבה הצורבת ביותר ספג מרקו רוביו, הסנטור מפלורידה. רוביו קיווה שיצליח להגיע למקום השני, או השלישי, כשהוא רוכב על המומנטום שצבר באיווה. אלא שבין איווה לניו המפשייר התקיים עימות טלוויזיוני שבו נראה רוביו כמו רובוט המדקלם דף מסרים. הוא חזר פעם אחר פעם, כמו מנטרה, על משפט אחד שבו תקף את הנשיא אובמה, וגם כשהעירו לו שהוא חוזר על עצמו לעייפה כמו תקליט שחוק הוא המשיך לדקלם במבט קפוא, בלי ששריר אחד זע בפניו. ההופעה הזו גרמה לבוחרים לחשב את דרכם מחדש. בניו המפשייר הוא קיבל את המקום החמישי, כשלפניו טד קרוז שצנח מהמקום הראשון באיווה.

 

באופן רשמי לא הודיע איש מהמועמדים הרפובליקנים שיפרוש בעקבות התוצאות, פעולה נדרשת כדי לאחד את המפלגה והבוחרים סביב מועמד אחד או שניים. היחיד שהשמיע הרהור על המשך דרכו הוא כריס כריסטי, מושל ניו ג'רזי שהודיע לאחר ספירת התוצאות כי ילמד את התוצאות ויחליט על המשך דרכו.

 

ניו המפשייר היא לא סוף הדרך אלא תחילתה. עם זאת, הילרי קלינטון שיצאה פצועה מהמרוץ הזה תתקשה להמציא את עצמה מחדש. הסיכויים שלה לנצח בסופו של דבר לא נראים אבודים, אבל מעתה יהיה לה קשה עוד יותר כי סנדרס מיקם את עצמו לא רק כמועמד אלא גם כתופעה. כך גם טראמפ באגף הרפובליקני: המפלגה שלו מתעבת אותו ומייחלת לנפילתו, אבל עם עוד שניים-שלושה ניצחונות יהיה קשה לעצור אותו. המפסידים הגדולים של הלילה בניו המפשייר הם ראשי שתי המפלגות וראשי הממסד לאחר ששני המנצחים הלילה, האאוטסיידרים, בעטו בהם, ובאגרסיביות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
השיל את תדמית ה"לוזר". טראמפ
צילום: רויטרס
צילום: AFP
ברני סנדרס
צילום: AFP
מומלצים