שתף קטע נבחר

פריצת דרך רפואית: בת 41 ילדה תאומים בשיבא אחרי שהחלימה מסרטן הלימפומה

נגד כל הסיכויים: בת 41 שהחלימה מסרטן הלימפומה ילדה תאומים במרכז לשימור פוריות בשיבא – בזכות שיטה מהפכנית

בשיתוף המרכז הרפואי שיבא

 

בגיל 36, ככה פתאום באמצע החיים, התבשרה רויטל ברעם מרמת גן שהיא חולה בסרטן הלימפומה מסוג הודג'קין. בדיקות דם חריגות והדמיית סיטי הצליחו לאתר את הגידול, שכבר היה בשלב מתקדם ומפושט.

 

לצד הגילוי המטלטל, רופאיה לא המתינו והפנו אותה מיידית למרכז לשימור פוריות במרכז הרפואי שיבא. תוך יומיים היא כבר עברה טיפול דחוף בהרדמה לשאיבת מקטעי שחלה וביציות מגופה, בטרם תחל את הטיפולים הכימותרפיים. "הטיפול הוגדר כניסוי", מספרת ברעם. "לא היה ברור אם יהיה מה לעשות עם מקטעי השחלה האלה. הכול קרה ממש מהר".

 

בחלוף חצי שנה של טיפולים כימותרפיים אינטנסיביים, ולאחר שהתברר כי הצליחה להתגבר על המחלה, ביקשה רויטל להביא ילדים לעולם. היא החלה לעבור טיפולי הפריה במסגרתם הושבו לגופה הביציות שהוצאו לאחר שהופרו בזרע מתורם זר. אבל שלושה מתוך חמשת העוברים שהמתינו עבורה במקפיא לא שרדו את תהליך ההפשרה, ושניים נוספים לא נקלטו.

 

כעבור שנתיים הכירה רויטל את עמרי והתאהבה. בבדיקות שערכה באותה התקופה התברר שהגידול הסרטני בגופה נעלם. כשביקש הזוג להעמיד את דור ההמשך, נעשה בשיבא ניסיון להשיב לה את יכולת הפוריות בעזרת השתלת אותם מקטעי שחלה מוקפאים שהוצאו מגופה לפני טיפולי הכימותרפיה. ברעם עברה ניתוח בהרדמה מלאה, במהלכו הוחדרו לגופה מספר מקטעי שחלה לאחר שעברו בדיקות יסודיות כדי לוודא שאין בהם שרידים של הגידול הסרטני.

 

כעבור חודשים ספורים חזרה לקבל וסת. אחרי חצי שנה נוספת עברה רויטל טיפול הפריה חוץ גופית ומגופה נשאבו חמש ביציות, שארבע מתוכם הצליחו לעבור הפריה במעבדה. לרויטל הושבו שלושה עוברים, וכבר בניסיון הראשון – בגיל 41 – היא התבשרה שהיא בהיריון. לא הייתה שמחה גדולה מזאת. "התהליך היה כואב אבל מהיר מאוד", היא משחזרת. "היום אני מאושרת".

 

אחד העוברים אמנם לא שרד את ההיריון ולא התפתח, אבל השניים האחרים הוסיפו לגדול. לפני תשעה חודשים היא הפכה לאישה הראשונה בישראל (והשניה בעולם) שילדה תאומים לאחר טיפול בהשתלת מקטעי שחלה. זוג התאומים – ניתאי ואריאל – הם היום ילדים בריאים ועליזים.

 

רויטל ברעם עם עומרי והתאומים ניתאי ואריאל. האישה הראשונה בישראל שילדה תאומים בזכות השיטה. משמאל: פרופ' דרור מאירוב/ צילום: באדיבות יחידת הצילום, שיבא
רויטל ברעם עם עומרי והתאומים ניתאי ואריאל. האישה הראשונה בישראל שילדה תאומים בזכות השיטה. משמאל: פרופ' דרור מאירוב/ צילום: באדיבות יחידת הצילום, שיבא

 

שיעורי הצלחה גבוהים במיוחד

בשנים האחרונות צוברים תאוצה טיפולי שימור פוריות באמצעות הקפאת מקטעי שחלות, מאז תועד ביוני 2005 בשיבא המקרה הראשון בישראל ובעולם של לידה בעזרת השיטה. זה קרה כששגית הכלר, בת 31 מהשרון, איבדה את הפוריות בעקבות טיפולים כימותרפיים נגד סרטן. בזכות השיטה, היא ילדה את בתה נויה.

 

לאחרונה דווח בכינוס העולמי לשימור פוריות שנערך בשנחאי כי שיבא הפך למרכז הרפואי עם מספר הילדים הגבוה בעולם שנולדו לאחר השתלת רקמות שחלה – 11 ילדים בריאים מתוך כ-70 ילדים שנולדו עד כה בעולם בשיטה מהפכנית זו.

 

לדברי פרופ' דרור מאירוב, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית ומנהל המרכז לשימור פוריות בשיבא, "מתוך 21 נשים שעברו השתלה של מקטעי שחלה מוקפאים בשיבא להשבת יכולת הפוריות, אצל 20 שבה השחלה לתפקוד תקין – בחלק מהמקרים לשנים ארוכות. במעל 50% מהנשים הושגו הריונות".

 

לאור ההישג ועל רקע ההצלחות הקליניות והרפואיות לטיפול, המבוצע כיום בשלושה בתי חולים במדינה, נבחר מאירוב בכינוס לנשיא הארגון העולמי לשיפור הפוריות.

 

הקפאת מקטעי שחלה מבוצעת בישראל מאז 1996, ומיועדת לנשים שאובחנו עם סרטן מסוגים שונים שנאלצות לעבור טיפול כימותרפי אינטנסיבי במיוחד שצפוי להוביל לפגיעה בלתי הפיכה בפוריות. לפי הערכות, עד כה הוקפאו מקטעי שחלה לכ-1,000 נשים ישראליות, ובעשור האחרון החלו דיווחים משמחים על נשים שהביאו ילדים לעולם כתוצאה מטיפולים אלה.

 

מעבר ללידה המרגשת של ניתאי ואריאל, בשנה החולפת תועד בשיבא מקרה יוצא דופן בעולם של אישה שהצליחה להרות ארבע פעמים וללדת שלושה ילדים בעקבות השתלת מקטעי שחלה מוקפאים.

 

בנוסף, בשיבא מתועדת בחודשים אלה האישה הראשונה בעולם שהרתה בעקבות השתלת מקטעי שחלה לאחר שחלתה בסרטן הדם מסוג לוקמיה. בלוקמיה הפעולה סבוכה ומורכבת בהרבה עקב סיכון רב שמקטעי השחלה שהוצאו נושאים בתוכם שרידים מהגידול הסרטני, והחשש שהשתלת רקמות השחלה שהוקפאו תשיב את הסרטן לגוף המטופל.

 

לדברי מאירוב, "מעבדת מחקר ייחודית הוקמה בשיבא כדי לוודא שאין תאים סרטניים ברקמות השחלה המוקפאות, ולפני השבתן לגוף הן עוברות בדיקות ממושכות בשיטות שונות". בשיבא, מבין ארבע חולות בלוקמיה שעברו הקפאת מקטעי שחלות, אצל שתיים עלה חשש להימצאות תאי לוקמיה והמקטעים נפסלו להשתלה, והשתיים האחרות עברו השתלות. אחת הנשים כאמור הרתה לאחרונה.

 

פרופ' מאירוב. נבחר לנשיא הארגון העולמי לשיפור הפוריות ()
פרופ' מאירוב. נבחר לנשיא הארגון העולמי לשיפור הפוריות

 

"בכל ניתוח מושתלות אלפי ביציות"

הוצאת מקטעי השחלה נעשית בסמוך לאבחון הגידול הסרטני ולפני תחילת הכימותרפיה, בניתוח לפרוסקופי דרך חבל הטבור. מקטעי השחלה מוקפאים בחנקן נוזלי ונשמרים עשרות שנים.

 

"כשהאישה מבקשת להשיב לה את יכולת הפוריות, מקטעי השחלה מושתלים בניתוח בהרדמה מלאה בסמוך לרחם ולחצוצרות, ולעתים בשחלה המקורית של האישה", מסביר פרופ' מאירוב. "בכל ניתוח מושתלים 4-3 מקטעי שחלה שבכל אחד מהם אלפי ביציות". כששבה הפעילות ההורמונלית, הווסת חוזרת והאישה כשירה להיכנס להיריון ספונטני או דרך הפריה חוץ גופית.

 

בישראל הכירה ועדת הלסינקי העליונה במשרד הבריאות בשיטה כלא ניסיונית, ובאפריל 2015 היא אומצה כשיטת טיפול רשמית על-ידי המועצה הלאומית למיילדות וגינקולוגיה המייעצת להנהלת משרד הבריאות. בחודש הקרוב אף תוגש לוועדת סל התרופות לדיון על הכנסתה לסל הבריאות הציבורי.

 

במעבדת המחקר לשימור פוריות בשיבא מפתחים כיום תרופות למניעת נזקי כימותרפיה לשחלות. במאי 2013 דווחו חוקרים משיבא ואוניברסיטת בר אילן בכתב העתScience Translational Medicine כי פיצחו את המנגנון שמוביל לפגיעה בפוריות בקרב חולות סרטן שמטופלות בכימותרפיה. "פיתוח תכשירים שעשויים למנוע את הפגיעה עשוי להקטין את הנזק השחלתי באופן משמעותי", מבהיר מאירוב.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רויטל, עומרי ופרופ' מאירוב. פריצת דרך
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים