שתף קטע נבחר

מי גובה אלפי שקלים מנכים על שירות שניתן חינם?

נכים שלא מודעים לאפשרות לבקש בעצמם תג נכה, שיאפשר להם חניית נכים ופטור מאגרת רישוי רכב, נופלים בפח של חברות שמספקות את השירות תמורת אלפי שקלים. "מנצלים את החולשה שלנו", אמרו. החברה: "גם להסתפר אפשר לבד, ובכל זאת אנשים הולכים למספרה"

 

סחר-מכר בתג נכה: חברות שונות מציעות השגת תג חניית נכה ממשרד התחבורה תמורת תשלום, כך נודע ל-ynet. כמה וכמה נכים דיווחו כי עבור השירות, שניתן חינם על ידי משרד התחבורה בהתאם לנהלים, דורשות החברות אלפי שקלים.

 

בעלי מוגבלות המבקשים לקבל תג נכה שמאפשר חניה בחניית נכים ופטור מאגרת רישוי רכב או מתשלום חניה במקומות מסוימים, נדרשים להפנות בקשה לקבלת התעודה למשרד התחבורה. לאחר הגשת המסמכים הרלוונטיים, משרד התחבורה משיב תוך 90 יום. כעת מתברר כי חברות שונות מציעות את השירות תמורת כסף.

דפנה אזרזר ובנה ()
דפנה אזרזר ובנה
 

זיווה מזרחי (52), נכה בשיעור 100% בשל בעיות בגפיה, ביקשה להנפיק תג נכה לפני כמה חודשים, "לצורך הגעה לטיפולים רפואיים ולביטוח הלאומי", הסבירה. "ראיתי פרסום של אחת החברות באינטרנט והם ביקשו שאשלח מסמכים רפואיים. הם דרשו 4,000 שקל. אמרתי שזה יקר לי והציעו לחלק לתשלומים ובאותו יום הגיע שליח שלהם לקחת חצי מהסכום", אמרה.  

 

היא כלל לא ידעה שהיא יכולה לבצע את ההליך בעצמה, וסיפרה ש"אחרי כמה ימים הבנתי שהעובדת הסוציאלית בשיקום שאני עושה בבית החולים יכולה לסייע לי. ביקשתי את הכסף בחזרה אבל עד היום לא קיבלתי אותו. אלו חברות שמנצלות את החולשה והאי-ידיעה של חלק מהנכים, חבל שרומסים את החלש".

 

תג נכה. נדרשים להציג מסמכים למשרד התחבורה ()
תג נכה. נדרשים להציג מסמכים למשרד התחבורה
  

אב לשני ילדים עם צרכים מיוחדים שביקש שלא להזדהות, סיפר גם הוא: "ראיתי את הפרסום ברשת ופניתי אליהם. אמרתי להם שאפשר להשיג את התג לבד. אז הם התחילו לדבר על ייעוץ משפטי, ואמרו 'יש לנו עין מקצועית שבודקת'. ככה הם מחרטטים, הם מנצלים את חוסר הידע של נכים חלשים יותר או אנשים שיש להם פחות זמן להתעסק עם הרשויות".  

 

דפנה אזרזר, אם לילד עם צרכים מיוחדים ומנכ"לית עמותת אהב"ה המסייעת לנכים, הפנתה אף היא אצבע מאשימה אל החברות: "הן מכירות את הקושי של הורים לילדים נכים ומנצלות אותו". היא העידה כי בעמותה שבראשה היא עומדת, התקבלו עשרות תלונות של הורים לילדים נכים על החברות המספקות את השירות. "בדרך כלל אחרי שהנכים משלמים הם מבינים שנוצלו. מדובר באוכלוסייה שגם ככה מתמודדת עם קשיים בלתי אפשריים - אם זה טיפול בילדים, בעיות כלכליות או התמודדות עם בירוקרטיה ממשלתית. כך שאנשים לא תמיד מודעים או שמבקשים להוריד מטלה ברשימת המטלות האינסופיות. הם מעדיפים לשלם ורק אחר כך מבינים שהם יכולים לעשות את זה בעצמם". 

 

בשיחה עם נציגת "אינטר מימוש זכויות", אחת החברות שעוסקת בנושא, זה נשמע כך:

- שאלה: אתם מוציאים תו נכה?

- תשובה: כן.

- שאלה: מה התהליך?

- תשובה: בוא נראה קודם כול אם מגיע לך... אם אתה עושה את זה דרכנו אנחנו פשוט עושים עבורך את כל העבודה.

- שאלה: כמה זה עולה לעשות דרככם?

- תשובה: 5,000 שקלים.

 

הנציגה הדגישה שאנחנו יכולים לבצע את התהליך בעצמנו.

 

שמואל חיימוביץ', ממונה נגישות ארצית בנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, אמר ל-ynet כי מאז נחקק חוק "חניה לנכים" ב-1993, גדל מספר מחזיקי תו החניה בשיעור דרמטי. "ההערכה היא שהיום מצויים בשטח כ-180 אלף תגי נכה, רבים מהם ניתנו לאנשים אשר אינם זקוקים לתג חניה".

 

לדבריו, בהצעה לתיקון לחוק, שהציעה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות ב-2007 היא ביקשה לאזן בין מספר מקומות החניה המצומצם הנגישים והייעודים, לבין כמות האנשים שצריכים מקומות אלה בדרגות היזקקות שונות. "הנציבות פנתה בעבר למשרד התחבורה, אולם החוק לא קודם על ידם. המציאות כיום היא שישנם תגים רבים אשר אינם בשימוש של אנשים עם מוגבלות, אין מספיק אכיפה על ידי המשטרה והרשויות המקומיות וכתוצאה מכך מי שבאמת זקוק לחניה מתאימה מוצא אותה תפוסה".

 

מחברת "אינטר מימוש זכויות רפואיות" נמסר בתגובה: "אפשר לעשות הכול לבד, גם להסתפר. בכל זאת אנשים הולכים למספרה. מי שלא רוצים לטרטר את עצמם, עושים את זה דרכנו וחותמים על מסמך שמעוניינים בשירות. אם אנחנו לא מצליחים - אנחנו מחזירים את הכסף. אין משרד ממשלתי שמעניק חינם את השירות שאנחנו נותנים - הגשת בקשה לתג נכה בצורה מקצועית ומוסדרת".

 

משרד התחבורה: "ניתן להגיש בקשה לתג בהליך פשוט וקל"

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "משרד התחבורה מאפשר לכל מי שנזקק לתג חניה לנכה להגיש בקשה לקבלת תג בהליך פשוט וקל וללא כל בירוקרטיה".

 

כמו כן נמסר כי "הליך הגשת הבקשה לתג נכה מתבצע מול מגיש הבקשה, באמצעות האינטרנט או משלוח בדואר, ונגיש לכל אזרח. משרד התחבורה פועל ישירות מול מגיש הבקשה. הטיפול בבקשה נעשה באופן מקצועי, בליווי רופאים תעסוקתיים המתמחים בנושא וללא כל משוא פנים. פרטי הגשת הבקשה מפורסמים באופן ברור באתר האינטרנט של משרד התחבורה וכל מי שנזקק לתג חניה לנכה, יכול למלא את טפסי הבקשה ללא כל קושי, לצרף טפסים רפואיים ולהגישם ללא כל עמלה או תשלום למשרד התחבורה. יצוין כי אין כל יתרון בהגשת בקשה באמצעות חברות או גופים מתווכים הגובים תשלום עבור הטיפול בבקשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים