שתף קטע נבחר

צופים לעתיד

בראשית ואולי עוד לפני 1948 צמחו המנהיגים מתנועות הנוער הציוניות. מנחם בגין עליו השלום צמח בבית"ר הרוויזיוניסטית, יגאל אלון שהחל את נעוריו בשורות המכבי הצעיר והלך שמאלה לתנועת העבודה, משה שרת שלקראת סיום לימודיו הצטרף ל"הסתדרות המצומצמת של בוגרי הגמנסיה" תנועת נוער בראשות אליהו גולומב, שחבריה התחייבו להקדיש את עצמם לטובת הכלל והרשימה ארוכה.

 

תנועות הנוער ברחבי אירופה ובארצות ערב קמו על בסיס אידאולוגי, ציוני ולעיתים קיומי. במצרים התקיימו מספר תנועות נוער ועיתונים יהודיים שנתנו לכך ביטוי כמעט ללא מעצורים בהשוואה למדינות שכנות ובינהן תנועת הצופים, הצה"ר, המכבי, בית"ר, העברי הצעיר עד שנוסדה הליגה הערבית ב-1945 וחייה של הקהילה היהודית שם השתנו ללא היכר. במרוקו פעלו תנועות הנוער בחשאיות וקיימו פעילות סביב לימוד עיברית, הגנה עצמית ואפילו המלך מוחמד החמישי מבקר את אחד משבטי הצופים ב-1956. תנועות הנוער קמו ממניעים ציוניים אידאולוגיים בד"כ וחלקם עם תשתית פוליטית. תנועת הצופים העיבריים בישראל קמה בשנת 1919 והיא תנועת הנוער הגדולה בישראל שאינה מזוהה פוליטית ולכן אינה נתמכת על ידי כל גורם פוליטי והיחידה שמעוגנת בחוק מדינה הקרוי "פקודת הצופים" (נוסח חדש) תשל"ח - 1978. הצופים פועלים בחלוקה גיאוגרפית להנהגות במדינת ישראל וברחבי העולם. התנועה חרטה על דגלה את הקשר עם התפוצות, והקשר בתחתית הסמל של התנועה מייצג את הקשר החזק בין הצופים ברחבי העולם.

 

בצפון אמריקה 21 שבטי צופים, האחרון שבהם הוקם לפני שבועות ספורים, וכבר פעיל בהנהגה. השבטים מונים עשרות בודדות של חניכים ועד מאות אותם מובילים במדרג ההנהגה שיושבת בניו יורק והעומד בראשה כיום הוא אלעד סנדרוביץ', מנכ"ל העמותה, ומור נדלר, מרכז ההנהגה. שליחים מגיעים מישראל ו-ש"ש (נוער בשנת שירות לפני גיוס לצבא) עם נסיון מילדות בצופים ותכונות מנהיגותיות בולטות עומדים בראש השבטים כשהם מגוייסים גם לתפקידים נוספים בקהילה במסגרת הארגונים היהודיים. בראש כל שבט עומד ראש שבט וגזבר בהתנדבות מלאה שבוחרים את דרך הניהול ע"פ הצרכים של השבט ומתכתבים עם מטלות ההנהגה ודרישותיה.

 

רועי הראל ומרינה קפלון עם שכבת החמשושים במחנה שלום ()
רועי הראל ומרינה קפלון עם שכבת החמשושים במחנה שלום

 

בסופ"ש האחרון התקיים מחנה הדרכה בקמפ שלום (לחמשושים - גדודי ה-ט' מכל רחבי היבשת) ולשכב"ג במחנה רמה (השכבה הבוגרת, גדודי י'-י"ב) שני המחנות שוכנים בקליפורניה במרחק כשעתיים נסיעה מלוס אנג'לס. בעבר המחנות התקיימו כולם ב'רמה' ועם הגדילה המאסיבית של התנועה נאלצה ההנהגה לפצל אותם לשני קמפים נפרדים שאירחו השנה כ-860 חניכים גם יחד. ניו ג'רזי שלחה שלושה שבטים ותיקים בטיסות, על מזוודות הטרולי ושקי השינה שלהם. 6 שעות טיסה מצד אחד של היבשת לצידה השני הביאו אותם מטמפרטורות של אפס מעלות וגל קור ארקטי ששרר בחוף המזרחי לשמש החייכנית של קליפורניה שזורחת באמצע פברואר בטמפרטורות של 30-35 מעלות צלזיוס בשיא היום.

 

אחרי יום של טיסה ונסיעה למחנות הגיעו השכב"גיסטים, מדריכים ופעילים בשבטיהם, ופגשו נרגשים את חבריהם מרחבי היבשת. הימים במסגרת המחנה אינטנסיביים מאוד, והנוער חווה השכם וערב פעילויות בנושא הדרכה, זהות יהודית, זהות ישראלית באמריקה מנהיגות ועוד. את התוכן יוצקים באמצעות שיחות, פעולות, פעילויות משותפות שבונות אמון, טיולים והכל מתנהל באחוות, כשהם מחולקים לקבוצות מעורבות משבטים שונים. הפעילות מובנית ומונהגת ע"י השליחים תוך מתן זמן רב לפעילות חברתית מגבשת ופעילות חופשית ברחבי המחנה. היום מתחיל במסדר בוקר אליו מגיעים כולם עטופים בצבעי וסימלי השבט, הנפת הדגל או אז כל שבט זועק את המוראלים שמיוחדים רק לו לשמיים. מיותר לציין שהם מסיימים את המחנה צרודים וטובי לב. במשך הימים מתקיימות פעילויות מרכזיות לכל המחנה שמסמלות יותר מכל את ה"ביחדנס". בערב שבת התקיימה קבלת שבת שיבטית אותה הוביל הנוער עטוי חולצות לבנות בשירי שבת, הצגה קצרה מצחיקה בסגנון חנהל'ה ושמלת השבת 'קידוש' ו'המוציא'.

 

שכב"ג מצדה בפעולה ()
שכב"ג מצדה בפעולה

 

כולם הגיעו בחולצות לבנות לאמפי והקסם ריחף באויר. אריאלה דרורי, אמא לבן 18 בוגר התנועה ומרכז צעיר לשעבר וכיום בקולג', ובן 16 כיום מדריך בשבט, ראש שבט להבה בפיירלון יחד עם סיגל רון מסכמת: "מעבר לכיף שיש בכינוסם של שמונה שישים בני נוער ולהעשרת הפן הפיטר-פני בחיינו, בזכות המאסה הענקית שלו ובשל המפגש עם חבר'ה מכל צפון אמריקה המחנה הזה, גורם להלם חיובי אצל הנערים והנערות שלנו: הם לא לבד, הם כוח וזה משנה להם את כל הפרספרקטיבה ברמה כזו שכשחניך שלנו מגדיר את עצמו כישראלי ותולה דגל ישראל בחדרו בקולג’ או כשהוא מצטרף בקולג’ לארגון כמו 'משלנו', לדעתי זה נובע משם".

 

דרורי ורון, כמו ראשי השבטים האחרים אוהבות את בני הנוער ומאמינות שחיזוק הקשר והזהות החצוייה של קבוצת הילדים שהוריהם ישראלים אך חיים מחוץ לישראל נותנים להם את הקרקע לקיום דיון בסוגיות של תרבות, דת וחברה מזוויות שלא מוכרות בהכרח לנוער שגדל באופן טיבעי במדינה יהודית. "כראש שבט אני רואה את חובתי להוציא מהשבט בוגרים מעורבים חברתית ויודעים את ההסטוריה של מדינת ישראל ויכולים לבחור לפעול למענה בעתיד מתוך יכולות וחוויות שצברו בילדותם ונערותם, בגובה העיניים וברהיטות. היכולת שלהם לדברר את מדינת ישראל אחוזת הקונפליקטים לאנשים שלא נולדו בה מתחזקת משמעותית".

 

שושו השועל של שבט להבה במסדר הבוקר ()
שושו השועל של שבט להבה במסדר הבוקר

 

בראש שבט ערבה השוכן במטרו ווסט של ניו ג'רזי עומדים רעי הראל ומרינה קפלון. בשבט יותר מחמישים חניכים, והם מריצים אותו יחד עם שני ש"שנים מישראל. השבט מתנהל באינטימיות, הם יוצאים לטיולים יחד, ברביקיו וערבי גיבוש אינם נפקדים מהלו"ז שלהם במשך כל השנה. הראל וקפלון מוקירים את ההיקף המצומצם של השבט ומעידים שיש להם יכולת לתת יחס אישי לכל חניך ושכב"גיסט לפי צרכיו. הקשר שלהם לחברה שמגיעים לשנת שרות שרות נמשך לאורך השנים וניכר שההרמוניה של השבט נשמרת על ידם באדיקות.

 

השבט הגדול בניו ג'רזי שוכן בטנפליי. שבט מצדה הכפיל את כמות חניכיו בשנה האחרונה ומונה כיום מעל 200 חניכים בגדודי ד'-י"ב. בשכב"ג 35 בני נוער ועוד 26 בקורס הדרכה בגדוד ט'. בראש השבט עומדת בעשר השנים האחרונות רוני בז'רנו שמנהלת אותו ביד רמה יחד עם ועד הורים פעיל שמריץ יחד איתה את המפעלים המרכזיים של השבט והפעילויות בימים המיוחדים. לשבט מצדה גם להקה שמופיעה בטקסים המרכזיים של השבט ומשתפת פעולה בטקסים של קפלן ג'יי סי סי. השבט מתנהל תחת חסות המחלקה הישראלית של ה-JCC וחולק את השליחה יחד עם הפדרציה היהודית של צפון ניו ג'רזי.

 

"אין די מילים לתאר את ההתרגשות לראות אותם בדיונים באחוות, מעבירים קבלת שבת, שרים התקווה, מנהיגים וחווים ישראליות אמיתית, שכל כך לא מובנת מאליה אצל בני נוער שנולדו או גדלו מחוץ לישראל רוב חייהם. אני רואה את הבן שלי, בן ה 16, שנולד בארה"ב, ואת חבריו, מדברים עברית שוטפת, מרגישים כל כך מחוברים לישראל ולקהילה המדהימה הזו של הנהגת צבר ואני יודעת שעשינו פה משהו נכון" חולקת מיד עם הנחיתה בניו ג'רזי המושלגת את תחושותיה רוני בז'רנו על עמוד הפייסבוק שלה. "אני רואה את הצעירים האלה, דור המחר שלנו ואת חברי, ראשי השבטים והמתנדבים, המאפשרים לפלא הזה להתרחש ודמעות מציפות את עיני. דמעות של התרגשות, של גאווה, של הכרת תודה עמוקה על שנפלה בחלקי הזכות להיות חלק מכל זה".

 

קבלת שבת בלבן ()
קבלת שבת בלבן

 

לראשי השבטים מקום מרכזי ואף קריטי בקיומו של השבט. רבים מהם אנשים שעובדים במשרות מלאות ומחליטים להקדיש כל רגע בכל יום מזמנם למען הדור הבא. ראשי השבטים הם אנשים עם מודעות קהילתית גבוהה, בד"כ בוגרי תנועות הנוער בישראל, ועם מוטיבציה למצוא פתרונות הולמים לבעיות, לשאול שאלות, לחקור פתרונות ולקיים בסיס לפעילות שלולא היו לוקחים על עצמם, לא היתה מתקיימת מעליה. עומר נועם שמסיימת השנה את פעילותה בצופים בתור מרכזת צעירה שלחה בטקסט כתוב עיברית רהוטה את מה שסיכם בשביל רבים את תחושותיהם: "רוני, זאת עומר. רק רציתי ‏להודות לך באופן אישי על המחנה המדהים שעכשיו עברנו. ‏היה סוף שבוע מוצלח מאוד והכל היה ‏בזכותך. את תמיד שם כדי לעזור לשבט ‏ולתמוך בנו. ‏לא יכול היה להיות לי מחנה אחרון יותר טוב! הצופים הוא חלק כ״כ ‏משמעותי בחיים שלי ואני תמיד גאה ‏בעובדה שיש לי שבט וראש שבט מקסימים!!!"


פורסם לראשונה 19/02/2016 01:27

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים