"לסביות מרוויחות יותר אבל הן עדיין עניות"
מחקר חדש מצא שלסביות מרוויחות בממוצע 9% יותר מנשים סטרייטיות. מה מקור ההבדלים וכיצד ייתכן שהן עדיין עניות? שוחחנו עם ד"ר יפעת מצנר-חירותי על נשים ומגדר בשוק העבודה
עוד בנושא:
הזוג הגיי ששמר על אהבתו כנגד כל הסיכויים
מחקר: נשים הן לסביות או ביסקסואליות בלבד
במחקר רוחב שסקר 29 מחקרים שונים, מצאה מריקה קלוויטר, מאוניברסיטת וושינגטון, שלסביות מקבלות בממוצע שכר הגבוה ב-9% יותר מנשים סטרייטיות. "לא הייתי ממהרת להמליץ לנשים סטרייטיות 'לעבור צד'", מצננת את ההתלהבות ד"ר עו"ד יפעת מצנר-חירותי, חוקרת בתכנית למגדר באוניברסיטת חיפה, המתמחה בשוק העבודה.
"אמנם המחקר אכן הראה שלסביות מרוויחות יותר מנשים סטרייטיות בשיעור של 9 אחוזים, אבל צריך לזכור שנשים כקבוצה עדיין סובלות מאפליה בשוק העבודה: אם זה בשכר, בקבלה לעבודה ובתנאים. בתוך קבוצת הנשים, אנחנו גם יודעות ממחקרים שבפועל נשים לסביות עניות יותר".
מה בעצם יכולות להיות הסיבות להבדלי השכר בין נשים לסביות להטרוסקסואליות?
"הסבר שראיתי במחקר הזה ודי מניח את דעתי, הוא שכשאין גבר אז יש לחץ על בנות הזוג לפרנס, בעוד שבמשפחות הטרוסקסואליות, בגלל המצב החברתי, מנשים פחות מצופה להיות המפרנסות העיקריות. הן כן צריכות לעבוד ולעשות גם וגם וגם, אבל במצב כזה את יודעת שאת מביאה את המשכורת השנייה. בצד השני, דרך אגב, עומד הגבר שיודע שהוא המפרנס, והלחצים המופעלים עליו כאן הם כבירים. על כן, גם גברים במובן הזה, הם קורבן של הפטריארכיה".
"הסבר נוסף שיכול להינתן לכך הוא שבין זוגות הטרוסקסואלים יש הסכמה מגדרית שכל אחד מבני הזוג מגיע איתה - אני גבר אני צריך לפרנס, אני אישה אני צריכה לגדל ילדים וכו'. יש כמובן זוגות שמתנהלים אחרת, אבל בעיקר אנחנו נראה התנהלות שונה אצל זוגות חד מיניים וגם אצל גרושים, שם החלוקה מתערערת וצריך להמציא אותה מחדש. בגלל שאצל זוגות לסביות החלוקה המגדרית מתבטלת, הן חופשיות לעצב לעצמן את מה שנכון להן – כל אחת בהתם ליכולות ולרצונות שלה, וכך השכר גבוה יותר, כי כל אחת יכולה לעבוד קצת יותר בימים מסוימים ולטפל בילדים למשל קצת יותר בימים אחרים".
אז נשים לסביות מרוויחות יותר מנשים סטרייטיות ועדיין הן עניות יותר? איך את מסבירה את הפרדוקס?
"כי נשים מרוויחות פחות בכל מקרה. אם אנחנו מדברים על זוג הטרוסקסואלי אז יש גבר שנותן את השכר הגבוה יותר והאשה עובדת ומרוויחה, אבל פחות. כשיש זוג של שתי נשים בהגדרה, השכר של שתיהן נמוך יותר מלכתחילה, ואם יש גם ילדים בתמונה אז הפער בין הזוגות הופך להיות משמעותי אפילו יותר".
וכמובן כולן מופלות ביחס לגברים?
"קצת נשבר לי מהשיח הזה של נשים מופלות בשוק העבודה כי זה רק צד אחד של המטבע. אני אפילו חושבת שנשים חיות את החיים יותר נכון מאשר הרבה גברים, הן משלמות מחיר בקריירה אבל גם חיות נורמלי יותר חיי משפחה. אני חושבת שלא הייתי מתחלפת עם גבר שמגיע הביתה בשעה 7 או 8 ויותר מזה, אגיד שהבעיה שלנו כפמיניסטיות והאקטיביזם הפמיניסטי הוא שאנחנו קצת יורות לעצמנו ברגל".
זו גישה די מפתיעה, תסבירי.
"השוויון צריך להיות הפוך - שכולם יעבדו פחות. אנחנו לפעמים נטעה ונתפוס שוויון כמודל גברי שנשים מופלות ביחס אליו, אבל זה מודל מאוד מפוקפק שבדמותו אדם עם בעיות בריאותיות, שאין לו קשר למשפחתו ולתחביביו. אם אנחנו בעצם אומרים לנשים שגם הן צריכות לשאוף לעבוד כך, איזו חברה אנחנו יוצרים?"