שתף קטע נבחר

לדיקפריו יש אוסקר, אבל "ספוטלייט" הסרט הטוב ביותר

אחרי שורה של אכזבות בעבר, ליאונרדו דיקפריו זכה לראשונה בפסלון המוזהב על "האיש שנולד מחדש" במהלך טקס האוסקר של 2016. ההפתעה הגדולה של הערב - ההכרזה על הזכייה של "ספוטלייט" בפרס הסרט הטוב ביותר. היוצרים הישראלים יצאו בידיים ריקות, אבל צ'ארלס רנדולף זכה בפרס התסריט המעובד, ובירך את אשתו מילי אביטל בעברית: "אני אוהב אותך"

רבים בארצות הברית ובעולם החמיצו פנים לקראת טקס האוסקר ה-88 שנערך לפנות בוקר (ב') בלוס אנג'לס, על רקע היעדרותם של מועמדים שחורים. אבל יש אדם אחד שיכול לנשום לרווחה ולחייך לשם שינוי: אחרי ארבע מועמדויות עקרות, לליאונרדו דיקפריו יש פסלון מוזהב משלו - לשחקן ראשי. הכוכב בן ה-41 זכה בו על תפקידו ב"האיש שנולד מחדש" שביים אלחנדרו גונסאלס אינייריטו, שבעצמו זכה בפרס הבימוי זו השנה השנייה ברציפות. על אף זכייתם הצפויה של השניים, הכרזת מורגן פרימן על הפרס הגדול מכולם הביאה איתה הפתעה אדירה עם בחירתו של "ספוטלייט" לסרט הטוב ביותר.

 

רשימת הזוכים המלאה בסוף הכתבה

 

 

טום מקארת'י וג'וש סינגר מ"ספוטלייט" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טום מקארת'י וג'וש סינגר מ"ספוטלייט"(צילום: AFP)

אחרי ערב שנשלט ביד רמה על ידי נציגי "מקס הזועם: כביש הזעם", שצברו שישה פסלונים בקטגוריות הטכניות השונות מול נציג בודד של "איש שנולד מחדש", הצטרפו אליו אחד אחרי השני במאני-טיים דיקפריו ואינייריטו. בנאומו, דיקפריו לא התייחס לשאלות הקיפוח הגזעי באוסקר השנה, אבל קרא לפעולה נגד התחממות כדור הארץ. "בואו לא ניקח את הכוכב הזה כמובן מאליו, אני לא לוקח את הערב הזה כמובן מאליו", סיכם.

 

ליאונרדו דיקפריו. מתנחם באוסקר הראשון שלו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ליאונרדו דיקפריו. מתנחם באוסקר הראשון שלו(צילום: EPA)
 

מעל הבמה ביקש דיקפריו להודות לאיש העסקים הישראלי ארנון מילצ'ן שבמימונו התאפשרה השלמת ההפקה השאפתנית. גם אינייריטו דאג להזכיר את בעל הבית הישראלי, שהציל את הפרויקט שנקלע לקשיים בעיצומם של הצילומים. הבמאי המכסיקני בוודאי מאוכזב מהפסדו בקרב על הפרס הגדול והיוקרתי ביותר, אך יכול להתנחם על כך שהשלים רצף נדיר של זכייה בפרס הבימוי, אחרי שקטף אותו אשתקד על "בירדמן". מהצד צפה במייקל קיטון שכיכב בסרט ההוא, כשהוא חוגג עם מפיקי "ספוטלייט" והבמאי טום מקארת'י, אותו שירת הפעם בתפקיד עורך הבוסטון גלוב.

 

מייקל קיטון חוגג עם טום מקארת'י את זכיית "ספוטלייט" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מייקל קיטון חוגג עם טום מקארת'י את זכיית "ספוטלייט"(צילום: רויטרס)

"ספוטלייט", שהתחיל את המירוץ לאוסקר כמועמד מוביל, נראה כאילו הוא מאבד גובה לקראת הטקס. מקארת'י והתסריטאי ג'וש סינגר עיצבו את העלילה המבוססת על סיפורם האמיתי של צוות תחקירני ספוטלייט שעבדו תחת עיתון הבוסטון גלוב וחשפו פרשת ניצול קטינים על ידי כמרים בחסות הכנסיה הקתולית. בסך הכל זכה המחנה של "ספוטלייט" בשני פרסים בלבד - לתסריט המקורי ולסרט הטוב ביותר. "מקס הזועם: כביש הזעם" הוביל את רשימת הזוכים עם אותם שישה פסלונים בסך הכל, ונציגי "האיש שנולד מחדש" הסתפקו בשלוש זכיות (מתוך 13 מועמדויות).

 

בצל המחאה של ספייק לי, וויל סמית', אשתו ג'יידה פינקט סמית' ואחרים על היעדרותם של שחקנים שחורים בין המועמדים לאוסקר, המנחה כריס רוק ניצל את מונולוג הפתיחה שלו כדי ספק להתנצל על התייצבותו, ספק להצדיק אותה. הוא בירך את האורחים בברכת ברוכים הבאים לפרסי "White People Choice" ("בחירת האנשים הלבנים"). זאת אגב אף שנרשמה נוכחות מרשימה, וככל הנראה לא מקרית, של אפרו-אמריקנים בין מעניקי הפרסים.

 

כריס רוק פותח את טקס האוסקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כריס רוק פותח את טקס האוסקר(צילום: AFP)
  

בדבריו הודה כי שקל להחרים את הטקס, אך חשש לוותר על עוד הזדמנות התעסוקתית לקווין הארט, הדף את טענות אלו שהחליטו לא להגיע וכיוון חץ רעיל במיוחד לעברה של ג'יידה פינקט סמית'. "להחרים את האוסקר זה כמו שהייתי מחרים את התחתונים של ריהאנה. אני לא מוזמן. זו לא הזמנה שאני יכול לדחות", אמר והציע לייסד קטגוריות חדשות לשחורים - הפרדה גזעית בדומה להפרדה בין שחקן לשחקנית.

 

אחרי שירד מהבמה - לא לפני שאמר כי "השנה קליפ המחווה ליקירי האקדמיה שהלכו לעולמם יוקדש לאנשים שחורים שנורו על ידי שוטרים בדרכם לפני בית הקולנוע" - עלו עליה שרליז ת'רון ואמילי בלאנט והכריזו על הזוכים הראשונים של הערב - ג'וש סינגר וטום מקארת'י שקיבלו פסלון על התסריט המקורי של "ספוטלייט". שלוש שעות לאחר מכן הם גם חתמו כאמור את הטקס עם פסלון שני על סרטם.

 

שרליז ת'רון ואמילי בלאנט מגישות את הפרס הראשון לתסריט מקורי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שרליז ת'רון ואמילי בלאנט מגישות את הפרס הראשון לתסריט מקורי(צילום: AFP)
 

יוצרי "מכונת הכסף" אדם מקיי וצ'ארלס רנדולף, שתרגמו את ספרו של מייקל לואיס "The Big Short", היו הבאים בתור לזכות בפרס על התסריט המעובד. מעל הבמה ביקש רנדולף להודות לאשתו, השחקנית הישראלית מילי אביטל, ואף הצהיר בעברית קבל עם ועדה: "אני אוהב אותך".

 

מילי אביטל וצ'ארלס רנדולף על השטיח האדום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מילי אביטל וצ'ארלס רנדולף על השטיח האדום(צילום: EPA)

מחווה זוגיות נוספת נרשמה על השטיח האדום כשליאונרדו דיקפריו וקייט ווינסלט נפגשו לאיחוד רגעי שמשחזר את החיבור הרומנטי שלהם מ"טיטניק", שזכה באוסקר לפני 18 שנה. לאחר מכן, במהלך הטקס, ווינסלט הפסידה במירוץ לאוסקר שחקנית המשנה לאליסיה ויקנדר השבדית שזכתה ב"הנערה הדנית". בהמשך, זכתה ברי לארסון בת ה-26 באוסקר לשחקנית הראשית על תפקידה בדרמה "חדר".

 

דיקפריו וקייט ווינסלט משחזרים את "טיטניק" על השטיח האדום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דיקפריו וקייט ווינסלט משחזרים את "טיטניק" על השטיח האדום(צילום: רויטרס)
 

בהמשך "מקס הזועם: כביש הזעם" גרף שלושה פרסים ברציפות לעיצוב תלבושות, תפאורה ואיפור ושיער. הצלם המכסיקני עמנואל לובצקי היה הנציג הראשון של "האיש שנולד מחדש" שזכה באוסקר - השלישי שלו ברציפות (אחרי "כוח משיכה" ו"בירדמן"). אחרי הפוגה זו, חזרו אנשי הצוות של ג'ורג' מילר "מקס הזועם: כביש הזעם" לקבל פרסים - הפעם היו אלה העורכת מרגרט סיקסל, וצוותי עריכת הסאונד והמיקס סאונד.

 

גם הם באו לבקר: BB8, R2-D2, C3PO מ"מלחמת הכוכבים" (צילום: AP) (צילום: AP)
גם הם באו לבקר: BB8, R2-D2, C3PO מ"מלחמת הכוכבים"(צילום: AP)
 

סילבסטר סטאלון קיווה לסגור מעגל עם האקדמיה 39 שנה אחרי שהיה מועמד כשחקן ראשי ותסריטאי על "רוקי". אבל בגיל 69 הפסיד השחקן הוותיק בקרב על המועמדות השלישית שלו - הפעם בקטגוריית שחקן המשנה על תפקידו ב"קריד" - למארק ריילנס הבריטי על "גשר המרגלים". בן ארצו הבמאי אסיף קפדיה יצא גם הוא מהטקס עם פסלון על סרטו הדוקומנטרי "איימי". אגב, השניים ניצבו בראש רשימות המועמדים שהבטיחו מראש שלא ינצלו את הטבת הטיול לישראל שנכללה בחבילת השי המפוקפקת, כשחתמו על עצומה של ארגון פרו-פלסטיני.

 

השחקנים הזוכים: אליסיה ויקנדר, דיקפריו, ברי לארסון ומארק ריילנס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השחקנים הזוכים: אליסיה ויקנדר, דיקפריו, ברי לארסון ומארק ריילנס(צילום: רויטרס)
 

הקומדיה "אווה מריה" של הבמאי הנצרתי באסיל חליל החמיצה את הפרס לסרט הקצר שהוענק ל"Stutterer" של בנג'מין קלארי. כפי שדיווחנו ב-ynet לראשונה מדובר בהפקה פלסטינית-גרמנית-צרפתית (חליל לא קיבל תמיכה ממוסדות בישראל) בהשתתפות אנשי צוות ישראלים, בהם השחקנים מאיה קורן, שאדי סרור, מריה זרייק ורות פרחי.

 

באסיל חליל ופסל האוסקר מאחוריו (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
באסיל חליל ופסל האוסקר מאחוריו(צילום: GettyImages)

היתה זו עוד אכזבה בסדרה של יוצרים ישראלים (ביניהם יבגני אפינייבסקי והמפיקה לטי גרובמן שהיו מועמדים לסרט הדוקומנטרי ונעמי טליתמן שהיתה מועמדת לסרט הדוקומנטרי הקצר). עם זאת, השחקן אמיתי קדר יכול להתכבד בחלקו הצנוע בדרמת השואה ההונגרית "הבן של שאול" בבימויו של לאסלו נמש - שזכתה בקטגוריית הסרט הזר.

 

המלחין האיטלקי אניו מוריקונה בן ה-87 זכה באוסקר הראשון שלו (למעט אוסקר למפעל חיים שקיבל ב-2007) על הפסקול ל"שמונת השנואים" של קוונטין טרנטינו. המוזיקאי The Weekend, השחור היחיד מבין המועמדים השנה, יצא בידיים ריקות בקטגוריית שיר השנה בה נכלל "Earned It" שיצר ל"50 גוונים של אפור". היה זה הזמר הבריטי סם סמית' שיצא עם פסלון על "Writing's On The Wall" - שיר הנושא של "ספקטר" מסדרת ג'יימס בונד (שלוש שנים אחרי זכיית אדל על שירה הנושא ל"סקייפול"). את הפרס הקדיש לקהילה הלהט"בית שקצת נעלמה עם כל העיסוק בקיפוח השחורים בטקס. 

 

רשימת הזוכים המלאה:

הסרט הטוב ביותר: "ספוטלייט", טום מקארת'י

שחקן ראשי: ליאונרדו דיקפריו, "האיש שנולד מחדש"

שחקנית ראשית: ברי לארסון, "חדר"

שחקן משנה: מארק ריילנס, "גשר המרגלים"

שחקנית משנה: אליסיה ויקנדר, "הנערה הדנית"

במאי: אלחנדרו גונסאלס אינייריטו, "האיש שנולד מחדש"

 

הסרט הזר: "הבן של שאול", לאסלו נמש (הונגריה)

סרט קצר: "Stutterer", בנג'מין קלארי

סרט אנימציה: "הקול בראש", פיט דוקטר

סרט אנימציה קצר: "Bear Story", גבריאל אוסוריו

סרט דוקומנטרי: "איימי", אסיף קפדיה

סרט דוקומנטרי קצר: "A Girl in the River: The Price of Forgiveness", שרמין עובייד-צ'ינוי

 

תסריט מקורי: ג'וש סינגר וטום מקארת'י, "ספוטלייט"

תסריט מעובד: צ'ארלס רנדולף ואדם מקיי, "מכונת הכסף"

פסקול: אניו מוריקונה, "שמונת השנואים"

שיר: סם סמית', "Writing's On The Wall" ("ספקטר")

 

צילום: עמנואל לובצקי, "האיש שנולד מחדש"

עריכה: מרגרט סיקסל, "מקס הזועם: כביש הזעם"

עריכת סאונד: דיוויד ווייט ומארק מנג'יני, "מקס הזועם: כביש הזעם" 

מיקס סאונד: כריס ג'נקינס, גרג רודלוף ובן אוסמו, "מקס הזועם: כביש הזעם"

אפקטים ויזואלים: אנדרו ווייטהרסט, פול נוריס, מארק ארדינגטון ושרה בנט, "אקס מכינה"

 

עיצוב תלבושות: גני ביוואן, "מקס הזועם: כביש הזעם"

עיצוב תפאורה: קולין גיבסון וליסה תומפסון, "מקס הזועם: כביש הזעם"

איפור ועיצוב שיער: לסלי ואנדרוולט, אלקה וורדגה ודמיאן מרטין, "מקס הזועם: כביש הזעם"


פורסם לראשונה 29/02/2016 03:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'וש סינגר וטום מקארת'י. ההפתעה הגדולה של "ספוטלייט"
צילום: AFP
לאתר ההטבות
מומלצים