שתף קטע נבחר

עושות חיים

תכירו את תאיר, לירון ותגל, שלוש אחיות שגדלו בישוב שחרות שבערבה, ועושות את כל הדרך משם לכיבוש אמריקה בצעד תימני

על אה-ווה שמעתם? אם טרם נחשפתם ללהקת הבנות הייחודית הזו מישראל, הגיע הזמן להכיר.

שלוש אחיות לבית משפחת חיים, אשר מתגוררת במדבר הישראלי, כובשות את תחנות הרדיו בישראל, מופיעות ברחבי אירופה ובשבוע הבא, יגיעו גם אלינו למסע הופעות בארה"ב וקנדה.

 

שלוש האחיות, תאיר, בת 32, לירון, בת 30 ותגל בת ה-26 גילו את אהבתן לשירה כבר בגיל צעיר. "מגיל צעיר נמשכתי למוזיקה", מספרת האחות תאיר. "ההורים שלי היו מקליטים אותי כבר בגיל שנה, וכשהאחיות שלי גדלו, היינו מופיעות בכל הזדמנות, בבית, בבית ספר, עם המשפחה".

 

האחיות, ביחד עם 3 אחיהם האחרים והוריהם, גדלו בישוב שחרות שבערבה. "אנחנו תמיד אומרות שגדלנו בבית קטן בערבה, הגרסה התימנית”.תאיר מספרת שבכל חג היו נוסעים לסבתם שבגדרה, ובביתה, נחשפו לשירה התימנית הקלאסית. "אני זוכרת שבטקס חינה ממש הצפעלתי מהרבדים והאיכויות של המוזיקה. התלהבתי מהפחים והדרבוקות. לילדה מוזיקלית זה משהו שישר נחרט והשפיע עליי. הייתי חוזרת הביתה, והולכת להרים של המדבר ושרה את המוזיקה הזו בקולי קולות. לאט לאט גם האחיות שלי הצטרפו", היא מתארת. "היינו שרות ומדמיינות, הכל היה פתוח במדבר ולא ידענו איפה ואיך ומתי, אבל תמיד ידענו שנעשה משהו עם המוזיקה. בעיקר כשגילינו שהשירה בינינו יותרת הרמוניה מאוד ייחודית. ידענו שנעשה את זה ביחד".

 

עם השנים, גילו האחיות סגנונות מוזיקלים נוספים. הן הקשיבו לאחים ג'קסון ושירי מוטאון, הן התרגשו ממחזות זמר וחשבו שלקצב של ההיפ הופ והרגאי יש קשר ישיר לצלילי הילדות שספגו. "ככל שנחשפנו לסגנונות שונים, התחלנו לפתח העדפות ולשלב את הכל עם הסביב שלנו".

 

 

לא חשבנו במושגים של יצליח, מוזיקאי מביא אותנטיות. האחיות חיים ()
לא חשבנו במושגים של יצליח, מוזיקאי מביא אותנטיות. האחיות חיים

 

בית משפחת חיים היה בית מוזיקלי. האב אסף כלי נגינה ייחודיים, וחלם להיות מוזיקאי אבל עבר לאדריכלות, האחים האחרים גם הם שרים, אבל עבור שלושת האחיות, החיבור והצורך הפכו למשימה של ממש. "התחלנו להופיע מול ילדי הישוב. השתתפנו בתחרות ברדיו, הופענו באיזור הדרום בימי עצמאות. למדנו ריקוד, מוזיקה. עשינו בגרות במוזיקה ואמנות. בכלל, תמיד היינו מוכרות בבית סםפר בתוך בנות שמופיעות קראו לנו הג'קסונים משחרות".

 

היו כאלו שניסו להניא אתכן מלשיר בתימנית?

"היו שחשבו שזה לא טריוויאלי לשיר בתימנית. בבגרות במוזיקה שלי עליתי עם פח ושיר בתימנית לצד אריות. הסתכלו קמת מוזר אבל העריכו שזה מוזר. מכיוון שאבא שלי ממוצא תימני הוא לא חשב שזה יצליח. אבל לא חשבנו במושגים של יצליח, כי מוזיקאי צריך להרגיש את האותנטיות שלו. אנחנו גם לא מביאות מסורת קלאסית אלא טוויסט מודרני, ביטים שמשולבים בפולק”.

 

איך הדינמיקה בינכן כאחיות בלהקה ביחד?

"אנחנו חברות הכי טובות. תמיד שיחקנו ביחד, ועד היום מוזיקה היא שעשוע ומגרש משחקים, יש פרגון ועבודה משותפת. כל אחת מביאה את הייחוד שלה. לי יש תואר במוזיקה, תגל למדה תקשורת חזותית והיא מעצבת את הפוסטרים, עטיפת האלבום, שנים שאנחנו ביחד אז יש ממש אותו סטייט אוף מיינד".

השלוש קיבלו שלל הצעות ממפיקים ברחבי העולם, אבל אחרי מספר פגישות החליטו לאתר בעצמן מפיק שיענה על הקריטריונים שהן בעצמן סימנו. "חיפשנו מוזיקאי שמבין גרוב ומתחבר לסגנון שלנו וגם מבין את הצורך הבינלאומי ובחרנו בתומר יוסף מהבלקן ביט בוקס".

 

יוסף אהב את הסגנון שהשלוש יצרו וביחד החלו לעבוד על אלבום. "בכל פעם היינו מקליטות בבית, אחרי שעברנו ביחד לדירה ברמת גן ושולחות לו. יום אחד", הן מספרות, "נתקלנו בשיר חביב גלבי, שיר שהכרנו מילדות, בביצוע שהיה ההקלטה הראשונה שבוצעה בישראל, ונשמע ממש אסלי. החלטנו שנקליט ביצוע משלנו עם ביט חדש ותומר נדלק על זה".

 

עם הקו החדש עבדו השלוש יום וליל כדי לאתר שירים קלאסיים בתימנית עם דגש על שירת נשים, שירת חול, שבה, הן מתארות, נשים מדברות על אהבה, כאב ומחאות שונות. "זה הרגיש כמו לספר את הסיפור של סבתא שלנו בהגשה מודרנית עם טוויסט".

 

אתן מתחברות לתכנים שנשים עסקו בהם לפני שנים רבות כל כך?

"מאוד, אלו תחומים אוניברסלים ורלוונטים עד היום. יש שירים של אהבה עד כדי קנאה, הכל מאוד מוגזם ותיאטרלי. יש שיר שאומר אם לא הייתי אוהבת אותך הייתי משקה אותך משקה סופני כי אם לא תהיה שלי לא תהיה של אף אחת. הכל מאוד אנושי וישיר".

 

תקופה ארוכה שמרו השלוש על עמימות באשר למוצאן. גם כששחררו קליפים ברשת הגדירו אותם כ"מסר מהמדבר". "לא כולם ידעו שאנחנו ישראליות. הייתה לנו אסטרטגיה של לא להסתתר אבל לא לספר. משחררות את הקליפ לעולם ולתת לאנשים להתמקד נטו ביצירה".

בינתיים קהל המעריצים של האחיות ללהקת אה-ווה מפתיע למדי. "יש לנו היום קהל מדהים. בין אם אלו צעירים שנדלקים על הקצב, לא בהכרח תימנים, וגם מבוגרים שזה המקור שלהם וזה מחזיר אותם אל הילדות, מאוד מרגש".

 

השלוש עדיין נהנות להאזין למוזיקה שלהן בתחנות רדיו כמו בגלגלצ ושמחות שסבתם זכתה לראות את זה. "כל כך לא מובן מאליו לנו לשמוע תימנית וערבית ברדיו. כל כך משמח ותענוג שמחבקים את זה. סבתא שלנו כל כך מתרגשת. מחזיר אותה אל התרבות שלה. זה גם אנשים פשוטים, היא לא האמינה שתראה אותנו ככה".

בעולם, נראה שההצלחה של הבנות גוברת בקצב מהיר עוד יותר. בשנה האחרונה הספיקו להופיע באיטליה, בלגיה, צרפת, גרמניה, פולין, ועוד. "קיבלנו גם תגובות ממדינות ערב, היה לנו ראיון באל ג'זירה. הגיע צוות של צילום אלינו הביתה, ופרסם כתבה מאוד מפרגנת, לא ידענו למה לצפות".

 

ב-11 במרץ מגיעות האחיות לראשונה בחייהן לארה"ב וקנדה לסיבוב הופעות נרחב. "נתחיל מוונקובר לסן פרנסיסקו לוס אנג'לס, טקסס, טורונטו ניו יורק ובוסטון ואת מסע ההופעות נסיים באטלנטה".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האחיות חיים. צילום: טל גבעוני
מומלצים