yed300250
הכי מטוקבקות
    רפאל
    חדשות • 15.03.2016
    כחול־לבן בכוכב האדום
    גאווה ישראלית בחלל: אחת מחלליות המחקר היקרות והמתוחכמות בהיסטוריה שוגרה למאדים כשהיא מצוידת במכלי דלק מתוצרת רפאל
    אודי עציון

    ישראל בדרך למאדים: סוכנויות החלל של אירופה ורוסיה שיגרו אתמול את אחת מחלליות המחקר היקרות והמתוחכמות בהיסטוריה אל מאדים בניסיון אנושי נוסף לפענח את סודותיו של הכוכב האדום. והפעם גם ישראל שותפה למשימה.

     

    החללית האירופית אקסומארס 2016, ששוגרה למסע בן שבעה חודשים בטיל רוסי, נועדה לבחון שרידי גז מתאן באטמוספרה של מאדים בניסיון לחפש עדויות מוצקות לסימני חיים על הכוכב. כשהחללית תתקרב אל הכוכב היא תשחרר נחתת בשם שיאפרלי, שתחדור במהירות של 21 אלף קמ"ש אל האטמוספרה שלו, ותשחרר מצנחים שיאטו את נפילתה.

     

    אז תיכנס המערכת הישראלית לפעולה: את הבלימה הסופית לנחיתה תבצע הנחתת באמצעות רקטות המחוברות לשלושה מכלי דלק שפיתחה ומייצרת רפאל. החברה, שמוכרת יותר כיצרנית מערכות "כיפת ברזל" ו"שרביט קסמים" נגד רקטות וטילים, "מעיל רוח" להגנת טנקים ועוד, פעילה גם בתחום החלל כיצרנית מערכות הנעה ללוויינים. התעשייה הביטחונית הוותיקה נכנסה לתחום כבר בתחילת שנות ה־80 ועד כה שוגרו לחלל כבר 66 לוויינים, ישראליים וזרים, שצוידו במערכות הנעה וברכיבים של רפאל - אולם זו הפעם הראשונה שהן מותקנות ברכב חלל שנוחת על כוכב אחר.

     

    "זה יהיה רגע דרמטי, כי במקרה של תקלה בשלב הפעלת הרקטות החללית תתרסק", אומר צבי (צוקי) צוקרמן, מנהל הפיתוח העסקי בחטיבת מנור, שאחראית על מערכות החלל של רפאל. "הרקטות מקבלות את הדלק שלהן ממכל מיוחד שפיתחנו, שנחשב קל יותר משל המתחרים ומאפשר לספק דלק נקי יותר למנועים". כל מכל כזה נמכר בכמה מיליוני דולרים. עלות החללית כולה, כולל השיגור, היא כמיליארד דולר.

     

    הייצור מתבצע במכון דוד, במתחם רפאל בקריות. "עבודה על מערכות חלל היא תמיד מאוד מדויקת ורגישה, אבל הפעם עוד יותר", מסביר צוקרמן. "כדי להבטיח שנחתת לא 'תזהם' את מאדים בבקטריות מכדור הארץ, כל רכיבי המערכת נדרשו לעבור חיטוי ברמה גבוהה מאוד".

     

    סוכנות החלל האירופית לא נוהגת לשלב ברכבי החלל שלה רכיבים שיוצרו מחוץ ליבשת, אך עם רפאל יש לה מערכת יחסים ארוכה, והיא הזמינה את המכל המיוחד שלה גם לחללית הבאה, שתשוגר למאדים בעוד שנתיים.

     

    זו לא הפעם הראשונה שבה מגיעה מערכת ישראלית למאדים: ב־2015 הותקנה בנחתת של נאסא, קיוריוסיטי, מערכת קירור של חברת ריקור מעין־חרוד.

     

    yed660100