שתף קטע נבחר

חטף מטוס מצרי לקפריסין: "הביאו את גרושתי"

אזרח מצרי, שטען כי יש עליו חגורת נפץ, השתלט על מטוס EgyptAir בדרך מאלכסנדריה לקהיר עם עשרות נוסעים ואנשי צוות, והוא נחת בלרנקה. במשך שעות הוא החזיק בבני ערובה ודרש לפגוש את גרושתו הקפריסאית. הוא גם זרק מהחלון מכתב בערבית שמיועד אליה. לפני 15:00 נכנע ונעצר

 

 

דרמת בני הערובה בקפריסין הסתיימה בצהריים (יום ג'), כשגבר שחטף מטוס ממצרים נכנע אחרי שעות, שחרר את כל בני הערובה - ויצא כשידיו מורמות. מה שהחל הבוקר כחשש לפיגוע טרור ולאסון תעופתי נוסף, הפך ככל שעברו השעות לאחד מסיפורי החטיפה הכי מוזרים שידע ענף התעופה בשנים האחרונות.

 

האיש, אזרח מצרי, חטף הבוקר מטוס של חברת התעופה המצרית EgyptAir שהיה בדרכו מאלכסנדריה לקהיר, ואילץ את הטייס להנחית אותו בלרנקה שבקפריסין. כשנחתו הוא דרש לפגוש את גרושתו הקפריסאית, וזרק מהמטוס מכתב בערבית המיועד אליה. בקפריסין דווח כי היא נמצאת בדרכה לשדה התעופה, ובסביבות 13:30 היא הגיעה לשם - מלווה בילד. לפי חלק מהדיווחים החוטף גם ביקש מקלט מדיני, וב-13:00 בצהריים דווח לפתע כי הוא דורש גם שחרור אסירות מצריות. ככל הנראה הוא אינו יציב נפשית. במהלך השעות שוחררו בהדרגה עוד ועוד בני ערובה, ומעט לפני 15:00 - אחרי שאחרוני בני הערובה נמלטו מהמטוס - נעצר החוטף.

המטוס בנמל התעופה בלרנקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המטוס בנמל התעופה בלרנקה(צילום: AFP)

זה כנראה חוטף המטוס ()
זה כנראה חוטף המטוס

החוטף עם "חגורת הנפץ" ()
החוטף עם "חגורת הנפץ"

מכתבו של החוטף לגרושתו מושלך מחלון המטוס ()
מכתבו של החוטף לגרושתו מושלך מחלון המטוס

אחד מבני הערובה נמלט דרך החלון (צילום:AFP) (צילום:AFP)
אחד מבני הערובה נמלט דרך החלון(צילום:AFP)

החוטף יורד מהמטוס לקראת מעצרו (צילום:רויטרס) (צילום:רויטרס)
החוטף יורד מהמטוס לקראת מעצרו(צילום:רויטרס)

 (צילום:AFP) (צילום:AFP)
(צילום:AFP)

קודם לכן, במשך שעות דווח בכל העולם כי החוטף הוא איברהים סמאחה, פרופסור וראש המחלקה לבריאות המזון באוניברסיטת אלכסנדריה, אבל בהמשך הצליחו כתבי BBC לשוחח עם סמאחה והתברר כי הוא אינו החוטף, אלא היה בסך הכול אחד הנוסעים. החוטף האמיתי הוא סייף א-דין מוסטפה, ולפי חלק מהדיווחים הוא פרופסור להיסטוריה ממצרים.

 

האיש חטף את המטוס כשהוא מאיים על הטייס שיפוצץ חגורת נפץ שיש עליו לכאורה, אבל אחרי שעות אחדות של חשש בנמל התעופה בלרנקה הסתמן כי אין ברשותו חגורת נפץ, ומרגע לרגע התברר כי לחטיפה אין קשר לטרור. המטוס שנחטף הוא מטוס איירבאס מדגם A-320, והיו עליו 88 נוסעים ואנשי צוות. בטלוויזיה הקפריסאית דיווחו כי לחוטף יש כנראה "עניינים אישיים" בקפריסין, וכי אשתו לשעבר גרה שם. נשיא קפריסין אישר כי לא מדובר באירוע טרור, וגורם רשמי במשרד החוץ בקהיר הוסיף: "הוא לא טרוריסט, הוא אידיוט".

 

כבר כשעה לאחר הנחיתה החל החוטף לשחרר בהדרגה חלק מבני הערובה, תחילה נשים וילדים ואחר כך אזרחים מצרים. בשלב מסוים הוא נשאר רק עם אנשי הצוות של המטוס ועם הנוסעים שהם אזרחים זרים - בהם אמריקנים ובריטים רבים. במהלך הדרמה נסגר נמל התעופה בלרנקה להמראות ולנחיתות. 

המטוס בנמל התעופה בקפריסין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המטוס בנמל התעופה בקפריסין(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

נוסעים יורדים מהמטוס בעקבות המשא ומתן ()
נוסעים יורדים מהמטוס בעקבות המשא ומתן

נוסעים שהורדו מהמטוס החטוף ()
נוסעים שהורדו מהמטוס החטוף
הטיסה שנחטפה הייתה טיסה 181 של החברה המצרית. החוטף יצר קשר עם מגדל הפיקוח הקפריסאי ב-8:30 והודיע כי הוא מגיע לנחות בלרנקה. צוות מיוחד לטיפול באירוע הוזעק לשדה התעופה, וגורמים בכירים בנמל התעופה בקהיר, שצוטטו באתר העיתון המצרי "אל-יום א-סאבע", אישרו כי כחצי שעה לאחר שהמריא אבד הקשר עם המטוס.

 

בעקבות החטיפה הוקפצו בישראל מטוסי קרב של חיל האוויר מחשש שיחדור למרחב האווירי, אולם הם הוחזרו לבסיסיהם תוך זמן קצר. מטוסי הקרב שהו באוויר כ-20 דקות, וכשמטוס הנוסעים נחת בלרנקה והוסר החשש שיחדור למרחב האווירי של ישראל - הם שבו לבסיסים.

 

 

הודעת החטיפה של חברת EgyptAir:


חטיפת המטוס מגיעה בתקופה ביטחונית קשה במצרים, שמתמודדת עם איומי האיסלאם הקיצוני ועם חוסר יציבות מאז המהפכה

שבה הודח הנשיא חוסני מובארק בשנת 2011. מצרים מתמודדת עם תסיסה פנימית של תומכי האחים המוסלמים, התנועה האיסלאמיסטית שהודחה מהשלטון ב-2013, ובנוסף לכך עם איום דאעש שהתבסס מאוד בחצי האי סיני ומוציא משם שלל פיגועים וחטיפות נגד מטרות מצריות וזרות. בסוף השנה שעברה נטל הארגון אחריות להפלת מטוס נוסעים רוסי בשמי סיני, אסון שבו נהרגו יותר מ-200 בני אדם.


פורסם לראשונה 29/03/2016 09:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המטוס בנמל התעופה בלרנקה
צילום: AFP
מומלצים