שתף קטע נבחר

ישראל אישרה הקמת תחנת חשמל פלסטינית ראשונה בג'נין

נתניהו אישר לרשות - באמצעות מתאם הפעולות בשטחים - לפרסם מכרז תקדימי להקמת תחנת כוח באזור מעבר גלבוע, שאמורה לחסוך עשרות מיליוני דולרים וליצור מאות מקומות עבודה בעוד ארבע שנים

ישראל נתנה אישור עקרוני להקמת תחנת חשמל פלסטינית ראשונה בגדה המערבית, שצפויה לקום באזור התעשייה של ג'נין סמוך למעבר גלבוע (ג'למה). מתן האישור מלשכת ראש הממשלה הגיע בעקבות בקשה שהופנתה ליחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים על ידי קרן ההשקעות הפלסטינית שבראשה עומד ד"ר מוחמד מוצטפא, כלכלן בכיר שמקורב מאוד לאבו מאזן ושימש בעבר סגן ראש הממשלה הפלסטיני.

 

תחנת הכוח הפלסטינית אמורה לספק לשוק הפלסטיני 450 מגה וואט כשתפעל באופן מלא, והיא עתידה לעבוד באמצעות צינור גז שיחובר אליה מישראל ממאגר לווייתן. הקמת התחנה צפויה להיות מושלמת בתוך ארבע שנים. אם התחנה לא תוכל להתחבר לגז בשלב הראשון בשל עיכובים במתווה הגז, היא תוכל להיות מופעלת באמצעות סולר. בטווח הארוך התחנה אמורה לקבל את הגז מהמאגר שנמצא מול חופי עזה ושייך לרשות הפלסטינית, אולם מדובר עדיין רק בחזון משום שאין עדיין תוכניות קונקרטיות לקדוח במאגר הגז הזה מסיבות גיאופוליטיות.

אבו מאזן. חשמל עצמאי לפלסטינים (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
אבו מאזן. חשמל עצמאי לפלסטינים(צילום: עפר מאיר)

תחנת הכוח שעל האישור להקמתה פורסם אמש (יום ב') ב"גלובס", אמורה להיות בבעלות משותפת ציבורית ופרטית של קרן ההשקעות הפלסטינית ושל גורמים מהסקטור הפרטי כמו בנק פלסטין, חברת האחזקות פאדיקו בבעלותו של הטייקון הפלסטיני מוניב אל-מסרי ועוד.

 

יכולת האספקה המקסימלית כיום של חברת החשמל הישראלית לרשות הפלסטינית עומדת על 1,000 מגה וואט. הביקוש הפלסטיני הוא כמעט שווה ערך והוא הולך וגדל, ולכן ישנן בעיות מסוימות באספקה ובקבלה של החשמל. תחנת הכוח צפויה לספק את הצרכים של צפון הגדה המערבית, וחלק מהחשמל יועבר לאזורים פלסטיניים אחרים בגדה על ידי תשתיות חברת החשמל הישראלית. הפלסטינים ישלמו לחברת החשמל על השימוש בתשתית הקיימת שלה.

 

הפלסטינים צפויים להוציא בתקופה הקרובה מכרז בנוגע להקמת תחנת הכוח ואין להם מניעה שחברת החשמל הישראלית תשתתף במכרז.

המשמעות הכלכלית של הקמת תחנת כוח כזאת בעבור הפלסטינים היא עצומה:

הייצור של החשמל יהיה זול יותר מקנייתו כיום וצפוי לחסוך לפלסטינים סכום של 40 מיליון דולר בשנה. בנוסף, הקמת התחנה תוסיף 1,000 מקומות עבודה חדשים לפלסטינים באופן ישיר ועקיף.

 

ההכנסות ממסים של הרשות הפלסטינית כתוצאה מהקמת התחנה צפויות לעמוד על כמה מאות מיליוני דולרים בשנה. בעתיד מעוניינים הפלסטינים להקים תחנת כוח בדרום הגדה באזור חברון, אולם מדובר על תוכניות להקמת תחנה קטנה יותר מזו שתיבנה בג'נין.

 

מיחידת תיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר: "בהתאם לאישור עקרוני שניתן מהדרג המדיני, מובילה היחידה עבודת מטה אל מול משרדי הממשלה הישראליים הרלוונטיים והרשות הפלסטינית לבחינת המשמעויות וההשלכות של הקמת תחנת הכוח באזור התעשייה ג'נין".

 

מורן אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים