שתף קטע נבחר

העננה השחורה שמרחפת מעל לאולימפיאדה

ההרחקה הקולקטיבית של רוסיה מתחרויות אתלטיקה פתחה תיבת פנדורה עצומה על המתרחש בצד האפל של הספורט. במקום שימוש פרטני בחומרים אסורים נחשפנו לפרשיות שחיתות וטיוח שמגיעות עד לקודקודים הגבוהים ביותר. האם לספורט יש בכלל סיכוי לנצח?

"היינו במחנה אימונים במוסקבה לקראת תחילת העונה ולפתע ראינו את האתלטים הרוסים נמלטים בבהלה מהמלון. חלקם קפצו מהחלונות. התברר לנו שבודקי הרשות למניעת סימום הגיעו לבדיקת פתע. אף לא אחד מהמקומיים נשאר במלון". העדות הזו הנשמעת כאילו נלקחה מסרט מתח הוליוודי, מגיעה מפיו של אתלט ישראלי שהשתתף במחנה אימונים בשנים האחרונות עם בכירי האתלטים הרוסים.

 

ריו 2016 - העמוד האולימפי של ynet ספורט

 

לתופעת החומרים האסורים בספורט ותפיסת הספורטאים המשתמשים בהם כבר יש זקן ארוך שתחילתו בשנות ה-70, בעיקר בגוש הסובייטי אבל ממש לא רק בו. בעבר, הסיבה המרכזית לשימוש בחומרים אסורים הייתה כמה פשוט, קיצור דרך במרמה לניצחון. האלופה האולימפית בזריקת דיסקוס מלוס אנג'לס 1984, ריה סטולמן, הודתה לאחרונה באיחור של מעל ל-30 שנה שנטלה תכשירים אסורים באותו מעמד והסבירה: "החלטתי שמאחר ואחרות לוקחות, גם אני אקח. אם אתה לא יכול לנצח אותם, תצטרף אליהם". סטולמן לדבריה פשוט הצטרפה לנורמה. רבים אחרים שנהגו כמוה שותקים עד היום.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

הסתבכויות של אתלטים בשימוש בחומרים אסורים מתרחשות גם כיום כמובן. קצרה היריעה מלציין את כל הכוכבים שמצאו את עצמם בצד האפל של הספורט. כוכבי על כמו מריון ג'ונס, טייסון גיי, אספה פאוול, לשון מריט, ורבים ואחרים מצאו את עצמם מעורבים ברמות כאלו ואחרות בפרשות הקשורות בחומרים אסורים.

אלא שבשנים האחרונות ישנו עניין נוסף שהופך את עננת הסמים למאיימת יותר. ככל שהספורט הופך למקצועני יותר, כך גם יותר כסף מעורב בו. ובמקום בו יש כסף יש גם שחיתות. פרשות השחיתות שנחשפו לאחרונה אצל מלכת הספורט מדאיגות לא רק בהיקפן אלא גם במעמד הרם של האנשים המעורבים בהן. לא מדובר בפיונים קטנים, אלא בשמנא וסלתא של רשויות הספורט.

 

השיא היה כמובן בפרשת השחיתות באתלטיקה הרוסית, זו שהביאה להשעיה קולקטיבית של ספורטאי המדינה מהשתתפות בתחרויות בינלאומיות. מדהים, אבל נכון לעכשיו, פחות מארבעה חודשים לפני פתיחת האולימפיאדה, כלל לא בטוח שהאתלטים הרוסיים יוכלו להתחרות תחת דגלם. נשיא התאחדות האתלטיקה האירופית טען לאחרונה כי הסיכוי שרוסיה תוכל להשתתף בתחרויות האתלטיקה ברוסיה נמוך. בשיחות עם אנשי אתלטיקה ישראלים לאחרונה, נשמעו הרוסים נבוכים ומבולבלים מחוסר הוודאות. נראה שלקראת אולימפיאדת ריו, נושא הסמים והשחיתות עומד להיות אחד המרכזיים. הרשת המסועפת של הנוגעים בדבר בפרשה האחרונה כבר לא מסתכמת באנשי הספורט בלבד ומגיעה על פי החשד עד לנשיא רוסיה בכבודו ובעצמו, ולדימיר פוטין, אחד האנשים החזקים בעולם.

 

על פי דו"ח שפרסמה הסוכנות הבינלאומית למניעת סימום בספורט, לאמין דיאק, הנשיא הסנגלי של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית לשעבר שהסתבך בפרשה הנוכחית מעל הראש, סיפר לעורך דינו שהוא צריך לסגור עסקה עם פוטין כדי שתשעה אתלטים החשודים בשימוש בחומרים אסורים לא ישתתפו באליפות העולם במוסקבה ב-2013. המטרה כמובן הייתה לטייח שימוש בחומרים אסורים במדינה.

 

גם הוא מסובך בזה. הנשיא פוטין (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם הוא מסובך בזה. הנשיא פוטין(צילום: AFP)

 

בשני דו"חות סנסציוניים שפירסמה לאחרונה הסוכנות, מפורט כיצד רוסיה בשיתוף פעולה מלא עם בכירי התאחדות האתלטיקה הבינלאומית, פעלה להעלמת 1,400 בדיקות חיוביות ממעבדה במוסקבה. בימי הגוש הסובייטי בהם הספורט נועד להאדיר את המדינה ולהשכיח מהתושבים את אומללות חייהם, מדיניות הסימום הייתה ממלכתית. על פי החשדות החדשות, נראה שלא הרבה השתנה.

 

בתמורה לבצע כסף, דיאק יחד עם בנו, פאפא דיאק, ששימש בזמנו כיועץ עבור התאחדות האתלטיקה, עשו יד אחת במרמה עם יו"ר ההתאחדות האתלטיקה הרוסית, ולנטין בלחניצ'ב ששימש גם כגזבר ההתאחדות הבינלאומית. החבורה המפוקפקת דאגה לטייח בדיקות סמים פסולות של ליליה שובוחובה, אחת מרצות המרתון הבכירות בעולם. החשדות אגב לא מסתכמים בשובוחובה, דיאק כך נטען פעל לטיוח בדיקות סמים של אתלטים רוסים נוספים. דיאק נעצר בצרפת יחד עם בכירים נוספים בהתאחדות האתלטיקה הבינלאומית. זמן קצר לאחר מכן הוא הודיע כי הוא מפנה את כיסא הנשיא, דבר שאמור היה לעשות ממילא בקרוב, אבל מיד אחר כך סולק גם מחברות בהנהלת התאחדות האתלטיקה. על פי החשדות ייתכן ומעורבותו של דיאק בפרשת השחיתות בכלל חוצה את גבולות הספורט והסיבה שבה התלכלך בכספים הרוסים הייתה רצונו לממן את המועמד בו תמך לנשיאות סנגל.

 

חשדות חריפים. לאמין דיאק (צילום: גטי אימגס) (צילום: גטי אימגס)
חשדות חריפים. לאמין דיאק(צילום: גטי אימגס)

 

באופן מעניין אגב דיק פאונד הקנדי, שכיהן בעברו כנשיא הסוכנות למניעת סימום בספורט, ומונה לראשות ועדת הבדיקה לפרשה הנוכחית, היה הראשון שיצא להגנתו של בן ג'ונסון לאחר שנתפס אחרי ריצת ה-9.79 שניות באולימפיאדת סיאול 1988. היום הוא בתפקיד הרודף.

 

אגב, אם לרוסיה לא הספיקה שערוריית השחיתות האחרונה, צץ לו לפתע המלדוניום, חומר אסור לשימוש שעלה לכותרות אחרי שמריה שראפובה הודתה במסיבת עיתונאים דרמטית כי נתפסה על שימוש בו. מאז שראפובה כוכבים רבים נוספים מרוסיה וממדינות אחרות נתפסו על שימוש בחומר, ביניהם שיאן עולם בהחלקה מהירה על הקרח, פאבל קוליז'ניקוב ואלופת העולם בשחייה, יוליה יפימובה.

 

הסתבכה בעקבות השימוש במלודוניום. שראפובה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסתבכה בעקבות השימוש במלודוניום. שראפובה(צילום: AFP)

 

עם זאת, חשוב לציין כי מקרה המלדוניום הוא שונה מעט. החומר היה מותר בעבר לשימוש והוכנס בתחילת השנה האחרונה לרשימת החומרים האסורים. סביר להניח כי רבים מהספורטאים שיואשמו בשימוש בו יטענו כי ישתמשו כשעוד היה חוקי, וכי מה שהביא לבדיקות הפסולות היה הזמן הממושך שלוקח לחומר להתנקות מהגוף.

 

האם הגיע הזמן למחוק הכל ולהתחיל מאפס?

מעורבות של בכירים בספורט בשחיתות היא לא דבר חדש, אבל נדמה שמעולם מימדיה לא היו כה גדולים ובעיקר חשופים לעיני הציבור. התאחדות האתלטיקה הבינלאומית והעומד בראשה כיום, סבסטיאן קו, אתלט בריטי מהולל בעברו, יודעים שגם ניקוי אורוות יסודי לא בטוח שיחזיר את האמון בענף. התאחדות האתלטיקה הבריטית הלכה רחוק והציעה למחוק את כל טבלת שיאי העולם הקיימים ולהתחילה מחדש. מדובר בהבעת אי אמון גורפת בכל מה שהתרחש בספורט עד כה. "אנחנו צריכים להיות פתוחים לרעיונות שיחזירו את האמינות לענף, גם אם זה כרוך במחיקת השיאים הקיימים", הסבירו בבריטניה. "השיאים הללו נצחיים, הם פשוט טובים מדי", הסביר ורנר פרנקה, מומחה לענייני סימום בספורט מגרמניה.

 

 

רק אחת מהמסובכות בפרשה. ליליה שובוחובה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רק אחת מהמסובכות בפרשה. ליליה שובוחובה(צילום: gettyimages)

 

ההצעה הזו כבר עלתה בעבר ב-1999 על ידי הלמוט זיגל, נשיא ההתאחדות הגרמנית וזכתה לתגובות לכאן ולכאן. ראשוני המתנגדים היו כמובן שיאני העולם המכהנים, ששאלו האם זה הוגן להעניש את כולם בגלל כמה סוררים. מייק פאוול, שיאן העולם בקפיצה לרוחק (8.95 מ') אמר בזמנו: "עבדתי קשה מאוד להשיג בהגינות את השיא הזה. לא ייתכן שבגלל כמה רמאים יימחקו מהטבלה אנשים שקבעו שיאים הודות לכישרון ועבודה קשה". קו עצמו מתנגד להצעה מאותן סיבות אך סביר להניח שאם פרשיות הסימום ימשיכו להכות בענף הנושא לא יירד כל כך מהר מסדר היום.

 

הצעה אחרת דווקא תוקפת את הנושא מכיוון אחר וקוראת לצמצם את מספר החומרים האסורים. ההצעה הזו נראית חסרת הגיון גם בכל הקשור לפגיעה בפייר-פליי בענף אך לא פחות חשוב מכך בפגיעה בספורטאים. לשימוש בחומרים הללו עלולים להיות נזקים חמורים לטווח הארוך. אנדראס קריגר הגרמנית, שעוד בהיותו אתלטית בשנות השמונים (עבר ניתוח לשינוי מין בהמשך חייו) סומם באופן קבוע בסטרואידים אנאבוליים מעיד כי עד היום הוא סובל מכאבים עזים בשרירים ובמפרקים.

 

האתלטיקה כמובן לא לבדה בכל הקשור לשחיתות. אין צורך להרחיב על הסקנדל הגדול של הכדורגל שהגיע עד לנשיא פיפ"א, ספ בלאטר ונשיא אופ"א, מישל פלאטיני. בטניס פורסמו זה מכבר ב-BBC ו-BuzzFeed חשדות חמורים על הטיית משחקים. בהרמת משקולות על פי החשד 19 מדליות באליפות העולם האחרונה הושגו במרמה. בולגריה כולה נפסלה מהשתתפות באולימפיאדה בענף. בשחייה למשל, יודעים לספר בוועד האולימפיה הבינלאומי ש-15% משחייני הצמרת נוהגים להתלונן לקראת האולימפיאדה על אסטמה ומבקשים אישור לשימוש בתרופות שחלקן מצוי ברשימת החומרים האסורים.

 

אלכס גלעדי. "בולט הוא הספורטאי שנבדק הכי הרבה" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
אלכס גלעדי. "בולט הוא הספורטאי שנבדק הכי הרבה"(צילום: אורן אהרוני)

 

את נקודת ההשקה בין השחיתות בכדורגל ובאתלטיקה אפשר למצוא בנקודה קטנה על הגלובוס, במפרץ הפרסי בקטאר. רבות דובר על השאלות הקשות לגבי בחירתה של קטאר, מדינה נטולת מסורת בכדורגל ועם מזג אוויר לוהט, כמארחת מונדיאל 2022. בצמרת הספורט מספרים על פגישה בפריז בה נכח נשיא צרפת, ניקולה סרקוזי, נשיא אופ"א מישל פלאטיני ובנו של האמיר מקטאר. על פי הדיווחים ההצעה שעלתה שם הייתה שקטאר תרכוש את סן ז'רמן, קבוצתו האהודה של סרקוזי, ובתמורה צרפת תתמוך בהענקת אירוח המונדיאל למדינה.

 

אלא ששלוש שנים לפני שתארח את המונדיאל, קטאר תארח עוד אירוע ספורט מרכזי, אליפות העולם באתלטיקה. לא מכבר פורסם שיו"ר ההתאחדות הקנייתית לשעבר, איזיאה קיפלאגאט, שהיה חבר גם בהנהלת התאחדות האתלטיקה הבינלאומית קיבל במתנה שתי מכוניות מקטאר. יש להניח שגם אירוח תחרות הדגל של האתלטיקה לא הושג בהכרח בגלל שקטאר היא המקום המושלם לארח.

 

"מה שקרה באתלטיקה הרוסית זה הלם, רעידת אדמה, התפרצות של הר געש", אומר אלכס גלעדי, חבר בהנהלת הוועד האולימפי הבינלאומי ויו"ר ועדת הטלוויזיה של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית. גלעדי מבטא את רחשיהם של רוב בכירי הספורט לגבי המציאות הקשה של הענף.

 

הנזק הגדול לענף הוא לא רק ברמת האמינות והמוסריות אלא גם בצד הכספי. ענקית האופנה, "אדידס" כבר הודיעה כי היא מתירה את הסכם החסות שלה עם האתלטיקה. הנזק הצפוי: 32 מיליון דולר. אדידס הייתה הסנונית והחשש הוא שאם האווירה לא תטוהר גם נותני חסות אחרים יימלטו מהענף.

 

כשחשדות כה חמורים מוטחים כך בענף, באופן טבעי העיניים מופנות לעברו של הכוכב הגדול, השגריר הבולט ביותר של האתלטיקה, אוסיין בולט. השיאן הג'מייקני כידוע מעולם לא נכשל בבדיקת סמים ו/או היה מעורב בהפרה תקנונית כלשהי, עד אשר יוכח אחרת שיאיו המדהימים הם חוקיים וכשרים למהדרין. גלעדי, אחד שיודע דבר או שניים על המתרחש בצמרת הספורט העולמית, נחרץ לגביו: "בולט נבדק כל יומיים, לא יהיה מצב שהוא מופיע לתחרות גדולה מבלי להיבדק".

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים