שתף קטע נבחר

סרט פלסטיני חדש מציג: זו הגרסה שלנו לטבח הספורטאים במינכן

במסגרת פסטיבל קאן הקרוב יוצג הסרט "מינכן: סיפור פלסטיני", שלראשונה יעסוק בטבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן ב-1972 מנקודת מבט פלסטינית. "שמונה לוחמי חופש פלסטינים תקפו את הכפר האולימפי", הסביר הבמאי הלבנוני נאסרי חג'ג', את אירועי הטרור. "רציתי להציג את הגרסה הפלסטינית לסיפור, שהיא לא בהכרח נטולת ביקורת"

טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן ב-1972 הוא אירוע טראומתי לישראל ואף לקהילה הבינלאומית. לא מעט סרטים - בהם דרמת המתח "מינכן" של סטיבן שפילברג מ-2005 - עסקו במהלך אותו יום ארור בסתיו 1972 בו נרצחו 11 אתלטים ישראלים בתוך מעונותיהם במהלך המשחקים האולימפיים, על ידי כנופיית טרוריסטים פלסטינים. ובכן, בפסטיבל קאן הקרוב יוקרן סרט שמביא את נקודת המבט הפלסטינית לאירועי הטרור.   

 

הבמאי הפלסטיני תושב לבנון, נאסרי חג'ג', יציג בבכורה את סרטו "מינכן: סיפור פלסטיני" ("Munich: A Palestinian Story"), שחוזר ל-6 בספטמבר 1972, אז לפי הגדרתו "שמונה לוחמי חופש פלסטינים תקפו את הכפר האולימפי במינכן ולקחו 11 ספורטאים ישראלים כבני ערובה". עוד לפי תיאור הסרט: "המבצע הסתיים כשכוחות הביטחון הגרמנים פתחו באש והרגו חמישה מהפלסטינים ואת 11 הישראלים".

 

 

אולימפיאדת מינכן (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
אולימפיאדת מינכן(צילום: איי פי)

הסרט, שיוקרן תחת שיוך לאומי פלסטיני באירוע מיוחד של קולנוע ערבי בשוק הסרטים של קאן, אך לא כחלק מהתוכנית הרשמית של הפסטיבל, מבקש לבדוק "למה המבצע הזה יצא לדרך?", כך על פי חג'ג'. והוא מוסיף: "הסרט יהיה היצירה הדוקומנטרית הפלסטינית הראשונה על האירוע הזה, ותשפוך אור על עובדות רבות חדשות, מסמכים ואנשים שהיו מעורבים".

   

חג'ג' הוותיק, שיצר בעבר שני סרטים בשם "Shadow of Absence" מ-2007 ו"As The Poet Said" מ-2009, מספר בהצהרת הבמאי על "מינכן: סיפור פלסטיני" על הכרותו עם אחד הטרוריסטים, עפיף חמיד, מאז ילדותו במחנה הפליטים עין אל חילווה בלבנון. "הוא היה החבר שלי מאז שהייתי בן שש", כותב חג'ג', "מעולם לא חשבתי שעפיף, שהיה אובססיבי לגבי סגנון החיים של הסיקסטיז ושלא התעניין מעולם בפוליטיקה, יצטרף לפידאיין (כך הוא מכנה את כנופיית הטרור) וימות במהלך תקרית בינלאומית שהיכתה בהלם את העולם כולו".

 

אחד המחבלים באולימפיאדת מינכן (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד המחבלים באולימפיאדת מינכן(צילום: AP)

"שנים לאחר מכן פגשתי את ג'מאל, שהיה אחד משני חברי הפידאיין ששרדו. בעקבות כך הרגשתי קשר אישי לאירועי מינכן", אומר חג'ג', ומפרט את מהלך העניינים: "הסרט מתחיל במחנות הפליטים עין אל חילווה ושאתילה, משם הגיע רוב חברי הקבוצה, וממשיך אל המדינות בהן הם התאמנו למבצע הזה. שמונה סרטים נעשו על אירועי מינכן, אבל אף אחד מהם אינו פלסטיני או ערבי. רציתי להציג את הגרסה הפלסטינית לסיפור הזה, שהיא לא בהכרח נטולת ביקורת כלפי המבצע עצמו וההשלכות שלו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מנקודת מבט אחרת. מחבל באולימפיאדת מינכן
צילום: AP
לאתר ההטבות
מומלצים