שתף קטע נבחר

דם ו-20 עצורים: אלימות בעצרת נגד טראמפ

מחאה אלימה מחוץ לכנס של המועמד המוביל בקליפורניה. בעולם עדיין לא יודעים איך להתייחס לתופעת טראמפ. "רכבת הרים שכבר גרמה נזק" אל מול ציפייה לגמישות: מומחי מדיניות חוץ ופוליטיקאים מנתחים

 

 

בעולם עדיין לא יודעים איך להתייחס לתופעת דונלד טראמפ, ובינתיים הלילה (יום ו') היו מהומות בהפגנת ענק שארגנו מתנגדיו. בעיר קוסטה מסה בקליפורניה יצאו מאות להפגין נגד המועמד הרפובליקני המוביל והתעמתו עם שוטרים. 20 נעצרו. צפו בסרטון ובתמונות מהמחאה האלימה.  

 

המפגינים, שמחו נגד מדיניות ההגירה של טראמפ, התאספו מחוץ לאירוע שבו נאם המועמד הרפובליקני לעיני אלפי תומכים. לפחות רכב משטרתי אחד ניזוק, כשהמוחים ניפצו את השמשה האחורית שלו. ב-CNN דווח כי המפגינים חסמו כבישים באזור ונרשמו עימותים אלימים רבים במהלך הלילה הסוער.

תומך טראמפ הוכה במהלך ההפגנה ()
תומך טראמפ הוכה במהלך ההפגנה

שליש מהתושבים - היספנים ולטינים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שליש מהתושבים - היספנים ולטינים(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
"חירות, לא גירוש", נכתב על שלט שנשא הסטודנט רוחליו בנואלוס. "המדיניות של טראמפ היא מדיניות של שנאה כלפי האחר", אמר. קייטי ברייזר, שצעדה בהפגנה, הסכימו עימו: "לאנשים נמאס מהמסרים הללו של שנאה". בעיר קוסטה מסה מתגוררים כמאה אלף תושבים, שליש מהם - היספנים ולטינים.

 

אחרי שהשבוע רשם טראמפ חמישה ניצחונות בחמש מדינות בלילה אחד - גם מחוץ לארצות הברית מתחילים להתרגל לרעיון שהוא יהיה מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, ואולי אפילו נשיא ארצות הברית. אבל איך מתייחסים לטראמפ מומחי וקובעי מדיניות החוץ במדינות שונות? כתבי סוכנות הידיעות AP יצאו לבדוק וחזרו עם המסקנה שכאשר אלו מדברים על טראמפ הם משתמשים בביטויים "רכבת הרים", "לא צפוי", "מסוכן" - ובעיקר "תעלומה".

 

"טראמפ גורם לי בעיקר לצחוק", אמר פליפה אלגורטה בריט, חבר פרלמנט באורוגוואי, "אך אם הוא ייבחר לנשיא, כולם יבכו".  אבל הגישה הזו אינה אוניברסלית. כמה מומחים ראו רמזים בנאום מדיניות החוץ המרכזי של טראמפ השבוע לכך שהוא יפעל באופן ריאליסטי עם כניסתו לתפקיד. אחרים סבורים שתחת טראמפ, היחסים של ארצות הברית עם סין ומדינות ערב ישתפרו.

טראמפ, הלילה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ, הלילה(צילום: רויטרס)
 

המחאה בקוסטה מסה (צילום: AP) (צילום: AP)
המחאה בקוסטה מסה(צילום: AP)

לדעת פיטר טרובוביץ' מבית הספר לכלכלה ולמדע המדינה של לונדון, החלק הדומיננטי בנאום טראמפ היה ש"ארצות הברית צריכה לסגת מעט מהתחייבויותיה הבינלאומיות, ושהתחייבויות אלו היו יותר מדי חד-צדדיות, וסייעו בעיקר לבעלות הברית של אמריקה".

   

גם הרוסים מודאגים, למרות שטראמפ אמר כי הוא משוכנע שהוא והנשיא ולדימיר פוטין יכולים "לעשות דברים גדולים" ביחד. "טראמפ בלתי צפוי ויכול לשנות את דעתו ב-180 מעלות", הזהיר סרגיי רוגוב, מומחה לארצות הברית באקדמיה המדעית הרוסית. שר החוץ של דנמרק, כריסטיאן ינסן, אמר כי "עם טראמפ, זה ממש כמו לקנות כרטיס ללוטו".

 

"טראמפ יהיה מתנה גדולה לדאעש"

"אני באמת חושב שטראמפ יוביל את העולם למצב עניינים נתעב", אמר המחוקק העיראקי מופאק אל-רוביי. עימאד א-דין חוסיין, עורך העיתון המצרי "שורוק", אמר כי טראמפ יהיה "מתנה גדולה" לדאעש, כי נשיאותו תחזק את הזרם האלים והאנטי-מערבי במזרח התיכון.

  

אבל יש בעולם הערבי גם מי שנזכר בדבריו של טראמפ באחד העימותים, לפיהם הוא יהיה מתווך ניטראלי בסכסוך הישראלי-פלסטיני. מוסטפה אלאני ממרכז המחקר של המפרץ הפרסי בז'נבה אמר כי פוליטיקאים רבים במזרח התיכון אינם מרוצים מהנשיא הנוכחי ברק אובמה "ומוכנים להמר על טראמפ".

 

באירופה סבורים כי דברי טראמפ על נאט"ו גורמים לנזק. "הרטוריקה שלו כבר יצרה תחושה של חוסר אמון", אמר ברונו לטה ממכון מחקר בריסל, אף כי הסכים כי האירופים צריכים לעשות יותר כדי להגן על עצמם. "אני מפחד שהדבר הראשון שטראמפ יצטרך לעשות זה לבנות אמון, וזה חדשות רעות לשותפות הצפון-אטלנטית".

 

שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמייר אמר כי לא ברור איך הסלוגן של טראמפ "לעשות את אמריקה אדירה שוב" תואם לתקוותו לסגת מההתחייבויות הבינלאומיות. "העמדות של טראמפ אינן חפות לחלוטין מסתירות", אמר באופן דיפלומטי. "לא נראה שהאג'נדה שלו מוכנה לחלוטין".

 

מנהיגים לשעבר במכסיקו הביעו זעם על כוונתו לבנות חומה בגבול על חשבון מכסיקו, כדי לעצור את שטף המהגרים שאותם כינה פושעים ואנסים. מומחה לאמריקה הלטינית אמר כי אם ייבחר טראמפ, אמריקה הלטינית עלולה לחוות נסיגה כוללת בהיקף הסחר.    

   

טראמפ מבטיח להגן על האינטרסים הכלכליים של ארצות הברית באופן תקיף יותר - ובמיוחד מול סין, שאותה הוא מאשים בניהול תחרות לא הוגנת. אבל המנהיגים הסינים מצפים ממנו להגמיש את עמדותיו אם ייבחר לנשיאות, גם עקב לחץ צפוי מצד חברות אמריקניות שסוחרות עם סין. גם ראש ממשלת ניו זילנד לא מתרגש. "אני לוקח את האמירות שנאמרו בקמפיין בערבון מוגבל", אמר ג'ון קיי.

 

אבל מאטס קרלסון, מנהל המכון השבדי ליחסים בינלאומיים, בטוח כי נזק כבר נגרם: "האיום של טראמפ לעזוב את השולחן אם הוא לא יקבל את שירצה תוביל לקושי גדול יותר בחתימה על הסכמים בכל התחומים. כל אחד בצד השני של השולחן יבחן פתרונות ארוכי טווח שתלויים פחות בארצות הברית". לדבריו, "טראמפ מחליש את העמדה האמריקנית כבר במהלך הקמפיין שלו. אפילו בזמן שאנחנו מחכים לתוצאות הבחירות, הציפייה לעולם מבוסס חוקים הולכת ונמוגה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מהומות בקליפורניה
צילום: AP
מומלצים