שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

"זיכרון בסלון": הניצולים שמעידים אצלכם בבית

במקום טקסים ושירים, עשרות אלפי ישראלים משתתפים מדי שנה באירועי "זיכרון בסלון" בערב יום השואה. ציפורה, ניצולת שואה שמגיעה לדבר ולהעיד מול קבוצות בבתים פרטיים: "שם אני מרגישה בנוח". ynet יעביר בשידור ישיר אירוע "זיכרון בסלון" בהשתתפות הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ

 

ברחבי הארץ ייערכו הערב (ג') ומחר אירועי "זיכרון בסלון", שבמסגרתם יתאספו ישראלים כדי לשמוע מניצולי שואה ומבני משפחותיהם על סיפורם האישי. ynet יעביר ב-18:30 בשידור חי אירוע "זיכרון בסלון" מחוות הנוער הציוני בירושלים, שבו יתארח הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ ויציג את הסיפור של הוריו.

 

יוזמת "זיכרון בסלון" התחילה לפני שש שנים כיוזמה חברתית לציון ערב יום השואה בצורה קצת אחרת. במסגרת הפרויקט מוזמן הציבור להשתתף במפגשים אינטימיים שנערכים בבתים שונים בהשתתפות חברים ואורחים אחרים - מפגשים שנפתחים בעדות של ניצול שואה או של בן הדור השני. לעתים העדות מצולמת או כתובה, ובסופה מתקיים שיח פתוח בין יושבי הסלון על חשיבות זיכרון השואה. ב-2015 השתתפו כ-150,000 איש בערבי "זיכרון בסלון", והשנה נערכים מובילי היוזמה לחצי מיליון איש שייקחו חלק במפגשים האלה.

משתתפים בפרויקט "זיכרון בסלון" ()
משתתפים בפרויקט "זיכרון בסלון"

ציפורה לרנר ועומר קידר ()
ציפורה לרנר ועומר קידר

יוזמי הפרויקט יודעים שבעוד זמן לא רב לא יהיו בינינו ניצולי שואה, ולכן מנסים ליצור דרכים אחרות לשימור הזיכרון. השנה ייערכו ערבי "זיכרון בסלון" גם במועדונים חברתיים ובהוסטלים של פגועי נפש, בפנימיות, בבתי סוהר, בקהילות של מבקשי מקלט, במעונות ובמסגרות של נוער בסיכון. ערבים כאלה ייערכו גם במוסדות למען הומלסים ובמרכזים לטיפול בהתמכרויות.

 

עומר קידר, מיוזמי הפרויקט, אמר הבוקר באולפן ynet כי מטרת הפרויקט היא לחבר לזכר השואה גם את מי שמתקשה למצוא את מקומו ביום השואה. "זו חוויה אינטראקטיבית - כל אדם מגיע לסלון, ובדרך כלל מדובר בקבוצה של 30-20 איש לכל היותר", סיפר. "הערב מתחיל בשיחה עם עד, בדרך כלל שורד שואה, והכוונה היא לקיים שיחה פתוחה שבה אפשר לשאול שאלות ולספר סיפורים".

 

עומר מציין שכל אחד יכול לארח אצלו בבית ערב "זיכרון בסלון", וכל שצריך לעשות הוא להיכנס לאתר הפרויקט ולהירשם. 

יספר על הוריו. הרמטכ"ל לשעבר גנץ (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
יספר על הוריו. הרמטכ"ל לשעבר גנץ(צילום: מוטי קמחי)

ציפורה לרנר, ניצולת שואה שמשתתפת באירועי "זיכרון בסלון", אמרה באולפן ynet שהיא מתחברת לפרויקט משום שבטקסי יום השואה הרגילים היא לא מצאה את מקומה. "הנכד שלי שכנע אותי", סיפרה. "הוא אמר, תבואי סבתא, אל תפחדי, שם לא אוכלים אנשים. תבואי ותראי, אם זה לא מוצא חן בעינייך זכותך ללכת". על ההתרחשות באירועים האלה היא מספרת: "אני מספרת הכול כי אני אישה פתוחה. מה ששואלים - אני אומרת, אין לי בעיה". 

 

הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ יתארח הערב בחוות הנוער הציוני בירושלים ויחלוק עם בני נוער בסיכון את סיפורם של הוריו ואת סיפורו האישי

כבן הדור השני לשואה. "מבחינתי מדובר במפגש ובשיח, שנע מהאישי ללאומי ומאז להיום", אמר גנץ. "לקראת יום השואה אני מבקש לשבת עם בני נוער ולשתף אותם בסיפור האישי של משפחתי ושל הוריי שחוו את השואה, וכן בחוויה שלי כבן הדור השני. מהמקום האישי שלי אני רוצה להתחבר לסיפור הלאומי הרחב יותר, וכמובן לדבר על הקשר שבין אירועים שהתרחשו לפני קרוב ל-80 שנה באירופה ובלי מדינה משלנו, לחיים שלנו היום במדינה ריבונית, על כל המשמעויות הכרוכות בכך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים