שתף קטע נבחר

יקין חולמת להאיץ חלקיקים בשוויץ

יקין אגרביה, מוסלמית ישראלית, החליטה ללמוד פיזיקה על אף הבחירה החריגה במגזרה. בעודה בשנתה השנייה לתואר היא מכריזה: "אני אהיה פיזיקאית"

יקין אגרביה, 20, מאום אל פאחם, לומדת בטכניון זו השנה השנייה תואר ראשון בפיזיקה וחולמת על היום שבו תבצע ניסויים במאיץ החלקיקים בשוויץ. כשהחליטה ללמוד דווקא פיזיקה, המשפחה והחברים הרימו גבה. "למה פיזיקה? זה קשה מאוד. לכי להיות מורה", אמרו לה. אבל אצל יקין כוננה התשוקה למקצוע עוד משנות העשרה, וכנגד כל הדעות החליטה לצאת ולממש אותה. כמוסלמית אדוקה, יקין היא בין המעטות בקהילתה, שבחרה ללכת במסלול אקדמי לתחום מחקרי וריאלי. ולמרות זאת, היא בביטחון מצהירה: "אני אהיה פיזיקאית כי זה החלום שלי".

 

יקין אגרביה (באדיבות מלגת מנהיגי שוליך) (באדיבות מלגת מנהיגי שוליך)
יקין אגרביה(באדיבות מלגת מנהיגי שוליך)

 

"זה לא תחום שמקובל במגזר המוסלמי"

"למדתי פיזיקה כבר בתיכון והתחלתי להתעניין מאוד בתחום", מספרת יקין. "מה שדחף אותי לגלוש באינטרנט ולקרוא על כל מיני נושאים בפיזיקה. זה היה מאוד מוזר בהתחלה לחברים ולמשפחה, שזה התחום שמעניין אותי מאחר וזה לא תחום שמקובל במגזר המוסלמי. אבל אני באמת מאמינה שפיזיקה היא אחד מהכלים המדהימים שמאפשרים לאדם להבין את העולם שלנו, ונותנת תשובות לאיך ולמה דברים קורים, וזו באמת הייתה הסיבה העיקרית שלי לבחור תחום כמו פיזיקה. רציתי לעשות משהו שונה שלא הרבה עושים וזה תחום שסיקרן אותי להשתלב בו".

 

לאחר התיכון התגבשה ביקין ההחלטה כי הדרך בה תבחר היא כזו שתשפיע על העולם, ולשם כיוונה את מסלולה, על אף שנחשבה למיעוט בקהילות אליהן הגיעה. "עבדתי כמדריכת פסיכומטרי, למדתי במכללה בעיר שלנו מספר קורסים בדת אסלאמית, חנכתי מספר ילדים בשיעורים פרטיים, וכיום במקביל ללימודים, אני פעילה בקבוצת יזמות חברתית, יחד עם בנים, כי אין הרבה בנות בתחום זה. קבוצה שהוקמה במטרה להשפיע על החברה בישראל ולייצר שינוי במדינה שלנו".

 

יקין היא הבכורה, ולה שלושה אחים, אביה עובד כמזכיר במכללה ואימא לא עובדת. "ההורים בהתחלה לא כל כך קיבלו את הרצון שלי ללמוד פיזיקה, כי זה היה להם מוזר שזה מה שאני רוצה ללמוד". למרות ההתנגדות, הייא התעקשה, ובסופו של דבר הוריה שיחררו ונתנו לה את החופשיות המוחלטת. לדבריה, "הם הבינו שדרך מקצוע הפיזיקה אפשר גם להשפיע והם תמכו במה שבחרתי, למרות שזה חריג בחברה שלנו. הרבה אנשים בחברה הערבית מאמינים שללמוד פיזיקה זה דבר בלתי אפשרי או שהאופציה היחידה לעתיד היא להיות מורה, אבל חשוב שידעו שיש עוד אפיקים בהם ניתן להתפתח כפיזיקאים".

 

"אנחנו חלק מהמדינה"

ללימודים היא מגיעה עם רעלה, ולדבריה היא חשה כי זה משפיע על יחס הסטודנטים האחרים כלפיה במקרים מסוימים. "אני נחשבת דתייה בחברה שלי", היא מספרת, "גם מתפללת ולובשת רעלה. רעלה היא זהות לאישה מוסלמית. בעצם הבחירה לשים רעלה האישה בוחרת להדגיש שהיא מנומסת, אמינה, מכבדת את עצמה ואת האחרים, ועל פי זה האחרים מתייחסים אליה גם בכבוד. חשוב מאוד להבין שלא כל מי שלובשת רעלה היא מלאך והאחרות הן לא מכובדות, חס וחלילה, אבל הרעלה היא סמל לזהות שאומרת לאחרים מה הם העקרונות שאני מתנהגת לפיהם בחיים שלי. אני, ואני מאמינה שגם כל סטודנטית מוסלמית בישראל, מרגישה את ההבדל בהתייחסות בין סטודנטית מוסלמית לובשת רעלה ובין מי שלא, אפילו מסטודנטים יהודים. אני לא הערבייה היחידה בכיתתי, יש איתי עוד כמה סטודנטים ערביים, אבל אני מוסלמית וזה שונה".

 

לדבריה, "כשרואים סטודנטית ערבית מוסלמית וגם לובשת רעלה כמוני שלומדת בטכניון ודווקא נושא כמו פיזיקה, זה מאוד מפתיע את הסטודנטים היהודים שלומדים איתי. לפעמים אני קצת סובלת מיחס של סטודנטים אחרים שמסתכלים עליי שונה ואפילו מהעובדים. כאילו יש ניגוד בין מה שיש ברקע ובחשיבה שלהם על ערבים ובין מה שרואים, וזה בסוף מגיע לאפליה". היא מאמינה כי המגזר הערבי חייב לנצל את הכלים שבידיו על מנת לנסות ולהתקדם. "צריך לעבוד קשה למרות העיקובים כדי לשפר את המצב, וכדי להוכיח את נוכחות המגזר והיותם חלק חשוב מהמדינה, לפתח קרירה טובה משמעותית ולהראות שאנחנו חלק מהמדינה הזו וזה הבית שלנו".

 

"חולמת להקים מכון לסטודנטים הערביים"

יקין מקבלת כיום את מלגת מנהיגי שוליך, המלגה הגבוהה ביותר שסטודנט בישראל יכול לקבל. מדובר במלגה בסך 120 אלף שקלים לסטודנט, הניתנת למוחות צעירים בתחומי המדעים והטכנולוגיה במטרה לקדם את הדור הבא של המפתחים, יזמים, זוכי נובל ישראלים ועוד. "המלגה עזרה לי מאוד בהחלטה. בתחילת הסמסטר הראשון עבדתי כמדריכה וזה מאוד הקשה על הלימודים שלי מאחר והתחום והמוסד בו בחרתי ללמוד מצריכים השקעה גדולה. בזכות המלגה הפסקתי לעבוד בתום הסמסטר הראשון. עכשיו אני יכולה באמת רק להשקיע בלימודים, ואני יודעת שיש לי את ההזדמנות להצליח. אני חושבת שהחברה ממנה אני באה, תהיה גאה מאוד לראות בסוף פיזיקאית מוסלמית מייצגת חברה שלמה."

 

חוץ מהחלום להגיע להישגים בפיזיקה שישנו וישפיעו על כל העולם, היא חולמת להקים מכון לסטודנטים הערביים. "מכון אקדמי למדעים שמטרתו לעודד לבחור תחומים מדעיים, לפתח את הכישורים אצל הסטודנטים לחקור ולהמציא, ולתמוך בהם מגיל קטן עד שיגיעו לשלב מתקדם בלימודים האקדמיים מתוך צורך לפתח את התחום במגזר הערבי ובייחוד לעודד נשים מהמגזר ללמוד תחומים מדעיים. אולי אצטרך ללמוד או לעבוד בחו"ל תקופה מסוימת בחיי, אבל אני בטוחה שאחזור לישראל, למקום שאני אוהבת, לבית שלי".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מלגת מנהיגי שוליך
יקין אגרביה
באדיבות מלגת מנהיגי שוליך
מומלצים