שתף קטע נבחר

בין פוליטיקה לזוגיות: נפתח פסטיבל הסופרים בירושלים

שיחה על ספרים בזמן אימון קונג-פו, אופרה לילדים, אירוע אימפרוביזציה וסיור ספרותי של מחבואים בין השכונות. ירושלים תארח גם השנה סופרים ישראלים ובינלאומיים בפסטיבל הסופרים במשכנות שאננים, שיפתח באירוע משותף של דויד גרוסמן והסופר קולום מק'קאן וינעל באירוע בועט בניחוח ניו יורקי

מדי שנה מקבץ אליו פסטיבל הסופרים במשכנות שאננים בירושלים יוצרים מכל העולם, ובמסגרתו מתקיימים מושבים, סדנאות כתיבה, הרצאות וגם אירועי יצירה לילדים. הפסטיבל שיפתח היום (ד') וינעל במוצאי שבת יארח סופרים וסופרות מישראל, כמובן, ובנוסף - מהודו, ארצות הברית, אירלנד, ספרד, קולומביה, סין, צרפת וגרמניה. אז מי משתתף השנה? על מה ידברו הסופרים? ואיך מתחברים ספרות עם מחבואים, קונג פו, אילתור, אופרה לילדים וציפורים טורפות? הנה סקירה קצרה של אירועים נבחרים מתכנית הפסטיבל.

 

אירוע הפתיחה של הפסטיבל הוא תמיד האירוע המדובר ביותר. השנה לא מוענק פרס ירושלים במסגרת אירוע הפתיחה, ובמקום זאת יפגשו לשיחה דויד גרוסמן והסופר האירי קולום מק'קאן, מחבר רב המכר "יסתובב לו העולם הגדול" ו"לחצות אוקיאנוס". במגרת האירוע שזכה לשם "עולם קטן", ישוחחו השניים על תפקיד הסופר בעתות משבר, וכן על תהליך השלום בישראל ובאירלנד.

 

גרוסמן. על ספרות בעיתות משבר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גרוסמן. על ספרות בעיתות משבר(צילום: גיל יוחנן)

סוגיות פוליטיות יידונו גם באירועים נוספים בפסטיבל. אניטה דסאי ובתה קיראן דסאי, שהגיעו מהודו, ישוחחו עם צרויה שלו על הקשר בין כתיבה פרטית לכתיבה לאומית, על אהבה וכאב. דסאי ישתתפו גם באירוע בבית הקפה הספרותי "תמול שלשום" למפגש אינטימי יותר עם הקהל; הסופרים דרור משעני, איימן סיכסק והסופר הקולומביאני חואן גבריאל ואסקס, ידונו ברציחות, פחדים והאובססיה לאמת באירוע שכותרתו "אפשרות של אלימות: חיים בצל הטרור".

 

באירוע אחר, אנתוני מארה, הסופר האמריקני, מחבר "קונסטלציה של תופעות חיוניות", ישוחח עם אורן נהרי על ההבדלים בין כתיבה ספרותית ועיתונאית, והשניים יספרו על ביקוריהם בשטחי לחימה. ומכיוון שונה, אך קשור, ייפגשו דורית רביניאן, שמעון אדף והסופרת הצרפתייה/איראנית, לילה עזאם זנגנה, לשיחה ספרותית-פוליטית על רקע משבר הפליטים באירופה והטרור הבינלאומי.

 

רביניאל על פוליטיקה וספרות (צילום: ניצן דרור) (צילום: ניצן דרור)
רביניאל על פוליטיקה וספרות(צילום: ניצן דרור)
 

הסופרים שמגיעים מחו"ל נוטים להשתתף ביותר מאירוע אחד. כך, למשל, נל זינק, מחברת "הכותלי", תיפגש עם הסופר דרור בורשטיין בתחנה לחקר ציפורי ירושלים, ותשוחח אתו על הפואטיקה של אנשים וציפורים, ובנוסף, תשתתף באירוע יחד עם כלת פרס ספיר לשנת 2016, אורלי קסטל-בלום, לשיחה על נשים חריגות ואזור הדמדומים שבין דמיון לממשות.

 

הסופר הסיני המצליח, מאי ג'יה, ישוחח עם יוסי מלמן, סופר ועיתונאי, על עולם המודיעין ו"המוסד", ויחד עם זאת, ייפגש עם הסופר והמתרגם אבן פלנברג, לשיחה על הרגלי הקריאה של הקוראים הסינים, על סוג הספרות העכשווית המעניינת אותם, ועל צנזורה. גם קולום מק'קאן יתארח למפגש נוסף וידון יחד עם ניר ברעם ולילה עזאם זנגנה בסוגיות של אחריות הסופרים לשינוי חברתי ומעורבותם בעתות משבר.

 

אירוע נוסף הקשור לפן החברתי, האקטואלי כל כך, יעסוק ביחסי עבודה וכלכלה בראי הספרות הישראלית. לאוניד פקרובסקי, מחבר "מטאטא וסיפורים אחרים", שהתגלה כשומר הכותב בסתר, תהל פרוש ונגה אלבלך ישתתפו בפאנל שבו יידונו בפנים השונים של הקשים הכלכליים-חברתיים בישראל ובביטויים בספרות המקומית.

 

Happy Ending - אירוע אימפרוביזציה היישר מניו יורק

אחד המאפיינים המזוהים עם פסטיבל הסופרים הוא המפגשים "הזוגיים", שבהם משוחחים שני סופרים על נושא מסוים. השנה קיבל המאפיין הזה נפח גדול בהרבה, ובנוסף לשיחה בין האמריקני-יהודי גארי שטיינגרט ואתגר קרת, דרור משעני והרב ד"ר בני לאו, או בין א.ב. יהושע ורובי נמדר, יתקיימו מפגשי זוגות יוצרים. בין המשתתפים, שיחה בין מתן חרמוני ותמר מרין על חיי נישואים, יערה שחורי והאמן גיא בן-נר על הקשר בין ספרות ואמנות, מאיר שלו ואילת שדה יספרו במפגש לילדים על הרפתקאות ויקריאו מספריהם, וכך יעשו גם אתגר קרת ושירה גפן במפגש המיועד לקוראים הצעירים.

 

ואם כבר הזכרנו את קרת וגפן, אז במסגרת הפסטיבל יתקיים מופע הבכורה של האופרה לילדים המבוססת על ספרם המשותף, "לילה בלי ירח" עליו אמון המלחין שלומי פריג'. באירוע נוסף קרת יקריא סיפור קצר חדש. זהו לא האירוע החגיגי היחידי בפסטיבל. המוזיקאי והסופר אהוד בנאי יספר על הקשר בין מוזיקה וספרות, דרור משעני ישוחח עם אסף שור על אלימות בספרות והקהל אף יוכל לחבוט בציוד (או בסופרים כפי שמציינת תכננית הפסטיבל), כיוון שהשניים ידונו בקונג פו . כמו כן, יתקיים אירוע מחווה לציון יום הולדת תשעים לסופר סמי מיכאל שבו ישתתפו ארקדי דוכין, ליאור אשכנזי, שלומי חתוכה, טל ניצן ורוני סומק. ואם לא די באלו, הסופר אלכס אפשטיין יציע במספר הזדמנויות לאורך הפסטיבל למבקרים בו להפוך לדמויות בספרו.

 

גפן וקרת. מציגים אופרה חדשה לילדים (צילום: יוסי צבקר) (צילום: יוסי צבקר)
גפן וקרת. מציגים אופרה חדשה לילדים(צילום: יוסי צבקר)
 

עניין נוסף שבולט השנה הוא סדנאות הכתיבה. הסופרת גלית דהן-קרליבך תעביר סדנת כתיבה לילדים ובני נוער, הסופרת הצעירה שלי אוריה המתגוררת בארצות הברית

 תעביר סדנה לפתיחת מחסומים יצירתיים, ויתקיימו גם סדנאות כתיבה של שהרה בלאו, נעה ידלין ורוני סומק. ומכיוון יצירתי אחר, לראשונה יציג הפסטיבל את פורמט יוצא דופן מניו יורק, Happy Ending, במסגרתו משולבים יחד ספרות, אמנות ומוזיקה. הסופרים עושים על הבמה משהו שלא עשו מעולם והכול קורה ב"לייב", באילתור וללא תכנון מוקדם. האירוע ינעל הפסטיבל במוצאי שבת. את כל האירועים, השעות והמשתתפים תוכלו למצוא באתר הפסטיבל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
סופר מאיר שלו
צילום: איי אף פי
לאתר ההטבות
מומלצים