שתף קטע נבחר

מדינה אחר מדינה: ימין קיצוני מתחזק באירופה

באיחוד האירופי נשמו לרווחה אחרי ההפסד של מועמד הימין הקיצוני בבחירות לנשיאות אוסטריה. מבט למתרחש בשאר היבשת מראה שהתמיכה במפלגות לאומניות, שמתנגדות למהגרים ולאיחוד האירופי, רק מתחזקת

איש הימין הקיצוני נורברט הופר ממפלגת החירות האוסטרית הפסיד השבוע בתום קרב צמוד בסיבוב השני של הבחירות לנשיאות. אף שלא זכה באירופה החשיבו את הבחירות באוסטריה למאבק שליטה בין המרכז הפוליטי ביבשת לתנועות פופוליסטיות ואנטי ממסדיות. הנה מבט על כמה מפלגות כאלה ממחנה הימין הקיצוני באירופה.

 

אוסטריה. מפלגת החירות היא מפלגה אירו-סקפטית ומתנגדת לדומיננטיות של האיחוד האירופי. היא חוששת ששטף הפליטים באוסטריה יהפוך אותם לכוח הפוליטי המוביל במדינה. התמיכה הגוברת במפלגה משקפת את אי שביעות הרצון של האוסטרים משתי המפלגות הממסדיות, המפלגה הסוציאל דמוקרטית ממחנה השמאל ומפלגת העם ממחנה המרכז, שדומיננטיות במערכת הפוליטית מתום מלחמת העולם השנייה.

נורברט הופר (צילום: AP) (צילום: AP)
נורברט הופר(צילום: AP)

תומכי מפלגת החירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תומכי מפלגת החירות(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

קרואטיה. תנועת הימין האיחוד הדמוקרטי נמצאת בקואליציה. מנהיג המפלגה וסגן ראש הממשלה, תומיסלב קרמקו, היה בקרב כמה בכירי ממשלה שלאחרונה השתתפו בהנצחת חיילים של קרואטיה הפשיסטית שנהרגו על ידי פרטיזנים קומוניסטים בסוף מלחמת העולם השנייה. בשנה שעברה הגיעה המפלגה להישג מרשים בבחירות אחרי קמפיין שהתמקד בהגבלות על ההגירה ובחיזוק הזהות הלאומית וערכי המשפחה.

 

צרפת. מפלגת הימין הקיצוני החזית הלאומית שמתנגדת להגירה צברה תאוצה תחת הנהגתה של מרין לה פן, שהצליחה להגדיל את התמיכה במפלגה ולהכניס אותה לזרם המרכזי של המערכת הפוליטית. היא צפויה להתמודד במרוץ לנשיאות בשנה הבאה. המפלגה קיבלה את מספר הקולות הרב ביותר בבחירות לפרלמנט האירופי ובבחירות האזוריות, שם מפלגות שמרניות ממנה הצליחו לסכל את זכייתה במספר מושבים גבוה.

מרין לה פן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מרין לה פן(צילום: EPA)
 

גרמניה. המפלגה הדמוקרטית הלאומית נאבקת במאמצים של 16 מדינות בגרמניה להוציא אותה אל מחוץ לחוק בעקבות מדיניות שנוגדת את חוקת גרמניה. המפלגה גם איבדה מצביעים בשנים האחרונות למפלגת אלטרנטיבה לגרמניה (AfD), שמייצגת עמדות אנטי-איסלאמיות ומתנגדת למהגרים. מאז הקמתה של AfD לפני שלוש שנים היא צברה כמה הישגים: היא נכנסה לפרלמנט האירופי ולאסיפות של שמונה מדינות, ובסקרים ברחבי גרמניה היא זוכה לשיעורי תמיכה דו-ספרתיים. התחזקות הימין הקיצוני בגרמניה היא בין השאר מחאה נגד מדיניותה של אנגלה מרקל בנושא הפליטים. גם היא נחשבת למפלגה אירו-סקפטית ולמבקרת חריפה של האיחוד האירופי.

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)
  

פראוקה פטרי, מנהיגת מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פראוקה פטרי, מנהיגת מפלגת אלטרנטיבה לגרמניה(צילום: EPA)
 

איטליה. תנועת הליגה הצפונית מתנגדת לאיחוד האירופי והביעה תמיכה בכמה מפלגות לאומניות. בתחילת השנה היא אירחה במילאנו את הכינוס הראשון של ארגון "אירופה של אומות וחופש בפרלמנט האירופי". מנהיג התנועה מתיאו סלביני מתבטא בקולניות נגד ההגירה המסיבית מהמזרח התיכון ומאפריקה, ובדרך כלל טוען שהגעת המהגרים מהווה איום טרור.

 

יוון. מפלגת השחר המוזהב, שנחשבת לתנועה ניאו-נאצית, הפכה לשחקן מרכזי במערכת הפוליטית ב-2012 כשנכנסה לראשונה לפרלמנט אחרי שרכבה על גל אנטי-ממסדי ונגד מהגרים. גורמים מהמפלגה, שהגיעה שלישית בבחירות הארציות בספטמבר שעבר, הביעו חיבה למוזיקה שהייתה מזוהה עם הנאצים ולפריטים של המפלגה הנאצית.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

נורבגיה. מפלגת הקדמה, שידועה בקו חריף נגד מהגרים, נכנסה ב-2013 לקואליציה של המפלגה השמרנית. רוצח ההמונים אנדראס בריוויק היה בעברו חבר במפלגה.

 

פולין. הנשיאות בפולין, הפרלמנט והממשלה נמצאים בידיים של מפלגת החוק והצדק הימנית, שזכתה בשנה שעברה בבחירות לנשיאות ולפרלמנט. את המפלגה מוביל ירוסלב קצ'ינסקי, והיא שמה לה למטרה לקדם את ערכיה המסורתיים והקתוליים של פולין.

 

הונגריה. מפלגת השלטון "פידס", שבראשה עומד ראש הממשלה ויקטור אורבן, נטשה לפני זמן רב את שורשיה החילוניים והליברליים. היא הפכה למפלגת ימין פופוליסטית שמהללת את חשיבות הערכים הנוצריים, מחזיקה בדעות קיצוניות נגד מהגרים ומרחיבה בהדרגה את סמכויות המדינה והתערבותה בחיי האזרחים. אורבן נחשב לראש הממשלה הימני באירופה ומוביל את ההתנגדות לקליטת המהגרים. השינוי באג'נדה של המפלגה שלו סייע להתקדמותה של תנועת הימין הקיצוני "יוביק" של גאבור וונה, שמשנת 2010 היא מפלגת האופוזיציה השנייה בגודלה ונחשבת לאחת ממפלגות הימין הקיצוני החזקות באירופה.

ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן(צילום: AFP)
   

סרביה. מפלגת הקדמה היא מפלגת השלטון בסרביה. היא זכתה בניצחון סוחף בשתי מערכות הבחירות האחרונות. מנהיגה, אלכסנדר וויצ'יץ', לאומן שהפך לתומך באיחוד האירופי, זכה בתמיכת המערב אחרי שהבטיח לקדם את השלום בבלקן מוכה המלחמה, למרות עמדותיו הנוקשות בארצו שכוללות מאבק במתנגדיו ובחופש העיתונות.

 

בריטניה. מפלגת העצמאות (UKIP) של נייג'ל פראג' סייעה ללחוץ על הממשלה לערוך משאל עם על הישארותה של בריטניה באיחוד האירופי. משאל העם יתקיים ב-23 ביוני. פראג' האשים את המהגרים ביצירת עומס על בתי החולים ובתי הספר ובבעיית הדיור. הוא אמר שבריטניה חייבת לשמור על גבולותיה ולטעון מחדש לריבונתה באמצעות נטישת האיחוד האירופי. למפלגה חבר אחד בלבד בפרלמנט.

נייג'ל פראג' (במרכז) (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נייג'ל פראג' (במרכז)(צילום: EPA)

שווייץ. מפלגת העם הלאומנית היא בעלת מספר המושבים הגבוה ביותר בפרלמנט ומחזיקה בשני תיקים בממשלה. בדרך כלל היא תומכת במשאלי עם שנועדו להגביל את ההגירה ותומכת באיסור על בניית מסגדים בשווייץ.

 

קפריסין. מפלגת הימין הקיצוני ELAM זכתה לראשונה במושבים בפרלמנט בבחירות ביום ראשון שבהן היה אחוז הצבעה נמוך. המפלגה דוגלת בעמדה לאומנית ונוקשה במגעים עם הקפריסיאים הטורקים, שנועדו לאחות את השבר האתני במדינה.

 

דנמרק. מפלגת העם הדנית הלאומנית תומכת בממשלת מיעוט מרכז-ימין בפרלמנט, בתמורה להתחשבות בעמדתה סביב מדיניות הממשלה בנושא המהגרים, שלהם היא מתנגדת.

 

פינלנד. "מפלגת הפינים" היא חלק מהממשלה מהשנה שעברה, בקואליציה עם מפלגות שמרניות ומפלגות מרכז. מפלגת הימין הקיצוני היא מפלגה אירו-סקפטית, שמתנגדת להתערבות זרה במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים