שתף קטע נבחר

רילוקיישן לניו יורק: לא כל אחד יכול

משה הוברמן עבר להתגורר במנהטן מטעם מקום עבודתו ומסתגל עדיין לעלויות ולשינויים בתרבות העבודה. בני משפחת צ’רניחובסקי עברו לניו ג’רזי במסגרת רילוקיישן אבל מרגישים "מספיק קרוב לכל האקשן". אילו הצעות עבודה ממתינות לישראלים בניו יורק והאם זה משתלם בפן הכלכלי? בדקנו

אמיר ומיכל צ’רניחובסקי, הורים לעמרי בן ה-4, נחתו לפני כשנה בניו יורק, במסגרת רילוקיישן חברת ה-IT טלדור בה אמיר מועסק. "תמיד רצינו לגור לתקופה מסוימת בארה"ב", מספרת מיכל. "ברגע שהגיעה הזדמנות ממקום העבודה של אמיר, קפצנו עליה בלי לחשוב פעמיים".

 

עוד כתבות על רילוקיישן - בערוץ קריירה :

 

המשפחה מתגוררת כיום באנגלווד, ניו ג’רזי, ליד לא מעט ישראלים. "זו ממש התחנה הראשונה באוטובוס מחוץ למנהטן, מעבר לנהר ההדסון", מספרת מיכל. "מדובר בכ-30 דקות נסיעה באוטובוס ו-20 דקות ברכב ממרכז מנהטן, לא כולל פקקים כמובן. מבחינתנו זה לקבל את כל היתרונות: גם אזור פרברי ירוק, יפהפה ושקט עם חיי קהילה ענפים וגם מספיק קרוב לכל האקשן”.

 

 

מיכל, שבארץ עבדה במשרת ניהול בכירה, עובדת כיום ב-JCC (Jewish Community Center) באזור מגוריהם. בין ההבדלים בתרבות העבודה היא מציינת כי “לוקח זמן לעכל את האמריקאים. הכל מרובע, תמיד לפי הפרוטוקול. לפעמים זה משגע אותך בתור ישראלי, אבל רוב הזמן זה מוכיח את עצמו”.

 

“שנינו עובדים קשה מאוד, לפחות כמו שעבדנו בארץ, אבל בסך הכל אנחנו מאוד נהנים”, היא מוסיפה. “אמנם עברתי ממשרת ניהול בכירה בארץ, למשרה יותר אדמיניסרטיבית, אבל אני מאוד מרוצה. אנחנו בוודאי לא חוסכים כמו שהיינו רוצים, אבל זה גם היה נכון לגבינו כשגרנו בתל אביב”.

 

מיכל מוסיפה כי השיקול במעבר לא היה כלכלי, אלא התמקד בחוויה האישית והמשפחתית. “אין ספק שהתא המשפחתי התחזק”, היא אומרת. “זמן הבילוי המשותף שלנו גדל פלאים וטוב שכך. אם בארץ בסופ"ש היינו עסוקים בלנסות לרצות את כולם ורצים מסבתא לסבתא ומארוחה משפחתית אחת לאחרת, כאן בסופ"ש באמת יש לנו זמן לנוח, לטייל ולהיות אחד עם השני”.

 

אך חרף היתרונות, בסופו של דבר מתכננת המשפחה לחזור לארץ. “בטווח הרחוק, אנחנו רוצים לגדל את הילדים בישראל ושיגדלו כישראלים”, אומרת מיכל. “אמנם יש לנו אזרחות אמריקאית ומשפחה בארה"ב משני הצדדים, לכאורה קיימת כל התשתית כדי שנישאר, אבל הלב שלנו בישראל. אנחנו אנשים מאוד שורשיים וקשורים למשפחה ולחברים בארץ. בעינינו, המעבר לארה"ב הוא חוויה אדירה אישית, משפחתית, תרבותית ומקצועית ששווה כל רגע, אך עדיין זמנית בהחלט”.

 

"צריך לתכנן היטב את התקציב"

גם משה הוברמן ובן זוגו הגשימו חלום של רבים כשעברו להתגורר לפני כחצי שנה להתגורר במנהטן מטעם מקום עבודתו של משה, חברה בתחום הפרסום באינטרנט. "הרעיון עלה בקיץ של שנה שעברה", הוא מספר. "החברה רצתה לפתוח פוזיציה במשרד בניו יורק בתחום שקשור לפעילות שלי, ומאחר שהם ידעו שזה יכול לעניין אותי, הציעו לי וכל הצדדים היו מרוצים".

 

השניים עברו לתפוח הגדול באמצע דצמבר האחרון עם הכלבה המשותפת, התחתנו וכיום מתגוררים באפר ווסט סייד. "השיקול בחיפוש הדירה לא היה לפי מיקום של ישראלים, אלא לפי אזורים שמצאו חן בעיני לאחר שיחות עם חברים ומכרים", הוא מספר. "בסופו של דבר הבניין שבחרנו בו הוא זה שהסכים לקבל את הכלבה שלנו".

 

להפתעתם התברר, כי באזור מגוריהם מתגוררים לא מעט ישראלים. "גם בבניין שאנחנו גרים בו יש כבר 3 זוגות נוספים של ישראלים", הוא מספר. "זה עדיין לא אומר שכולם חברים שלנו, אבל לשמחתנו יש אנשים שאנחנו מכירים מהארץ וזה מאוד נחמד. באזור גם יש בית ספר קונסרבטיבי וסופרים עם מוצרים ישראלים וזה אפילו עוד יותר נחמד".
 

מנהטן. עמוסה בפיתויים - והם לא זולים ()
מנהטן. עמוסה בפיתויים - והם לא זולים
 

 

הצד הכלכלי לעומת זאת, התגלה כמאתגר יחסית. "עלויות המחיה גבוהות ואנחנו עדיין בתחילת הדרך, ככה שאנחנו עדיין לא סגורים על תקציב מסודר. אבל אין ספק שככל שהזמן עובר אתה לומד יותר מה לקנות, איך לקנות ואיפה לקנות וזה עוזר מאוד לחסוך בעלויות. בהקשר זה צריך גם לזכור שבן הזוג עדיין לא עובד ואנחנו חיים על משכורת אחת שזה אתגר בפני עצמו", מעיד הוברמן. 
 

 "גם מבחינת בילויים ואטרקציות, העיר מלאה בפיתויים והם לא זולים - מסעדות, ברים, הצגות, אתרים ושווקים, כך שצריך לתכנן היטב מבחינת התקציב איך מכילים את כל ההזדמנויות האלה", הוא מוסיף. "נקודה נוספת היא התחלת הדרך במדינה חדשה. גם זה עולה כסף - רהיטים ואביזרים לדירה החדשה, בגדים שצריך להשלים לחורף הניו יורקי ועוד. זה יכול להגיע לכמה אלפי דולרים".

 

תרבות העבודה גם הצריכה הסתגלות. "יש לא מעט ישראלים במשרד וזה מאוד עוזר להתרגל. האפשרות לקיים שיחות בעברית, לעבוד עם אנשים שמבינים אותך, את סגנון הדיבור וההומור, גורמת להרגיש כמו בארץ. עם זאת, החיבור עם האמריקאים במשרד הוא כיף ומאתגר בעצמו.

 

"אין ספק שיש שוני בצורת החשיבה, בנושאי השיחה וביחס למקום העבודה ולאנשים שבו, אבל הגענו גם במטרה להינות מחוויה תרבותית ואנחנו פתוחים להתמודד עם הדברים האלה. אי אפשר לבוא למדינה אחרת ולצפות שכולם יתיישרו בהתאם אליך - צריך לקבל בזרועות פתוחות את המגוון התרבותי, להיות חלק ממנו ופשוט להינות מההרפתקה".

 

"כדי לממן חיים במקום צריך סכום לא מבוטל"

אילו הצעות עבודה ממתינות לישראלים בניו יורק? גליה אלינסקי, מנכ"ל חברת רילוקיישן סורס, מספרת כי המקום הולך והופך ליעד חם עבור חברות סטארט-אפ ישראליות, בעיקר בתחום הפרסום והפיננסים הפותחות סניפים במקום. בין המשרות הדרושות במקום היא מציינת תפקידי פיתוח עסקי, מכירות, שיווק, אסרטגיה, ניהול לקוחות, מומחיות באינטרנט ותכנות.

 

בין החברות הפועלות במקום אפשר למצוא את טבולה, קלטורה, מטומי ו-WeWork, יחד עם סטארט-אפים צעירים יותר. "החברות הללו ממשיכות בדרך כלל לנהל את המחקר והפיתוח בארץ, בעוד שבניו יורק יושבים המייסדים, מנהלי המכירות והפיתוח העסקי", היא מפרטת.

 

 

אך האם משתלם לעבור להתגורר בניו יורק מטעם מקום העבודה? לא בטוח. "עלויות המחיה במנהטן גבוהות ודומות לעלויות המחיה באזור תל אביב", מסבירה אלינסקי. "זוג שיעבור מתל אביב למנהטן יצטרך להבטיח לעצמו הכנסה נטו של לפחות 5,600 דולר בחודש על מנת לשמור על רמת המחיה שלהם בישראל".

 

בין ההוצאות המרכזיות כלול הדיור היקר. "רווקים וזוגות ללא ילדים לרוב בוחרים לגור במנהטן ולא מתרחקים לשכונות כמו ניו ג'רסי המזוהה עם משפחות עם ילדים או אפילו לברוקלין, שם מתפתחות שכונות אלטרנטיביות לחיים במרכז מנהטן, דוגמת וויליאמסבורג", מסבירה אלינסקי.

 

לפי נתוני החברה, דירת 2 חדרי שינה קטנה ב-upper east side תעלה לזוג כ-3,000 דולר, שהם כ-11,700 שקל, ודירה במיקום מרכזי יותר תגיע לכ-4,000 דולר שהם כ-15,600 שקל. דירת חדר שינה אחד תעלה כ-3,000 דולר במרכז העיר. ברוב הבניינים יש שומר.

 

גם המיסוי מהווה הוצאה לא מבוטלת. בשכר של 100,000 דולר בשנה או 8,333 דולר בחודש – תשלום המס יעמוד על 2,196 דולר לחודש (8,564 שקל), ללא תשלומי פנסיה אם יבחר להשתתף בתוכנית. חלקו של המעסיק בתשלום הביטוח הלאומי ומס הבריאות יעמוד על 627 דולר שהם 2,445 שקל, ובתשלום מסי העיר על 641 דולר - שהם 2,500 שקל.

 

מעוניינים ברילוקיישן? כל ההכנות הנדרשות:

ההוצאות על התחבורה אינן יקרות. אמנם לא נהוג להחזיק רכב פרטי כשגרים ועובדים בעיר, אבל עלות "חופשי-חודשי" למבוגר היא כ-100 דולר, שהם 390 שקל בחודש. אלינסקי מוסיפה כי גם עלויות של נסיעה במונית בתוך העיר סבירות לעומת עלויות המחיה האחרות.

  

בפן הבריאותי - אלינסקי מציינת כי רוב המעסיקים מעניקים ביטוח בריאות לעובד ולמשפחתו, בחלוקה של 80% על חשבון המעסיק ו-20% על חשבון העובד. "יש תכניות רבות ויש לבחור את התוכנית המתאימה ביותר", היא מסבירה. "פרטים כגון הריון מתוכנן, מחלה כרונית הדורשת טיפול קבוע או צורך רפואי אחר, חייבים להילקח בחשבון בבחירת התוכנית". עלות תוכנית ממוצעת תגיע לכ-1,000 דולר בחודש, שהם כ-3,900 שקל.

 

אז כמה אפשר לחסוך? ברילוקיישן סורס ערכו תחשיב למקרה מבחן של מעבר מהנדס/ת תוכנה ובן או בת הזוג לדירת 2 חדרי שינה שכורה במנהטן. העובד משתכר 5,637 דולר לחודש נטו וההוצאות החודשיות עומדות על כ-5,400 דולר, שהם 21,060 שקל. כלומר החיסכון החודשי יעמוד על כ-237 דולר בחודש, שהם 924 שקל, בלי לקחת בחשבון חיסכון לפנסיה.

 

"אין ספק שמעבר למנהטן הוא חוויה שהרבה מאוד אנשים היו שמחים לעבור", אומרת אלינסקי, "אבל כדי לממן חיים במקום צריך להרוויח סכום לא מבוטל ולכן כדאי לוודא שגם בן/בת הזוג יוכלו לעבוד במהלך הרילוקיישן על מנת להבטיח אפשרות לחסכון ולשמירה על רמת חיים דומה לזו שהיתה לזוג בארץ".

 

הוצאת אשרת עבודה

כיצד ניתן להוציא אשרת עבודה? עו"ד צבי קן-תור, יו"ר וועדת הויזות של לשכת המסחר ישראל-ארה"ב ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו, מפרט את סוגי האשרות הרלוונטיים:

 

אשרת H-1B – מיועדת למי שמעוניין להגיע לניו יורק למטרת רילוקיישן. מאפשרת לעובדים בעלי תואר ראשון מאוניברסיטה בארה"ב או מחוצה לה, לעבוד ב"תפקידים הדורשים מומחיות מקצועית" אצל מעסיק אמריקאי. האשרה מונפקת ל-3 שנים, עם אפשרות להארכה ל-3 שנים נוספות, ומאפשרת להחליף מעבידים בארה"ב בצורה קלה יחסית, בהליך שנקרא Portability ובמסגרתו אפשר לעבור למעביד חדש מהמועד של הגשת בקשת המעבר ולא ממועד אישורה.

 

 

קן תור מפרט כי קיימת מכסה מוגבלת של כ-65,000 אשרות מסוג זה בכל שנה, אך גם 20,000 אשרות נוספות מסוג זה שזמינות רק למומחים זרים המחזיקים בתואר שני ממוסד אמריקאי מוכר במדעים, מתמטיקה, הנדסה, או טכנולוגיה. עובדי מוסדות השכלה גבוהה, הקשורים או מסונפים למלכ"רים (מוסדות שאינן למטרות רווח) או למוסדות מחקר ממשלתיים, אינם נכללים בתוך המכסה השנתית ויכולים להגיש בקשה בכל עת.

 

כדי לקבל את האשרה, נדרש תואר ראשון או מקביל לכך בניסיון מקצועי. על המעסיק האמריקאי להגש את מסמכי הבקשה לידי משרדי ההגירה בארה"ב (USCIS) החל מה-1 באפריל. התשובה מתקבלת בתוך זמן קצר. אם הבקשה אושרה בזמן שהעובד שוהה מחוץ לארה"ב, יש להגיש אותה בקונסוליה האמריקאית במדינה שבה מתגוררים. מי ששוהה בתוך גבולות ארה"ב תחת אשרת שהייה שונה, יכול לרוב לבקש לשנות את האשרה הנוכחית ל-H-1B. האשרה לא מעניקה לבת או בן הזוג של המחזיק בה את ההיתר לעבוד, אלא רק את ההיתר לשהות בארה"ב באופן חוקי.

  

אשרת H-4 - אשרת נלווה נמיודעת לבן הזוג של העובד וילדיו הרווקים מתחת לגיל 21.

 

גרין קארד - קן תור מציין כי ניתן לנצל את זמן השהייה בארה"ב באשרת H-1B כדי להגיש בקשת גרין קארד. גם בקשה זו טעונה בקבלת חסות של מעסיק אמריקאי אבל זה גם יכול להיות מעסיק אחר. ברשימת המיומנויות המיוחדות אשר זכאיות כיום לבקש גרין קארד ניתן למצוא, בין היתר, אנליסטים כלכליים, מנתחי מערכות, מעצבי אתרי אינטרנט, מתכנתי מחשב, מהנדסים, רופאים, אחיות בתפקידים ניהוליים, מדענים, אדריכלים, עורכי דין ורואי חשבון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הוברמן ובן זוגו: "עדיין לא סגרנו תקציב מסודר"
משפחת צ'רניחובסקי: "לוקח זמן לעכל את האמריקאים. הכל מרובע"
צילום: מנחם עוז
גליה אלינסקי
צילום: מנחם עוז
צילום: סיון פרג'
עו"ד צבי קן תור
צילום: סיון פרג'
מומלצים