שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

תמיד אישה: קסטר סמניה בכושר שיא

"מחוץ לרדאר": היא סבלה מפלישה לפרטיותה ומעיסוק חטטני במיניותה, אבל הרצה המופלאה ל-800 מ' מדרום אפריקה לא נתנה לאף אחד לעצור אותה. עכשיו היא כבר מועמדת לשבור את השיא העולמי הוותיק ביותר באתלטיקה

לפני שבע שנים זמן קצר לאחר שהדהימה את כולם והוכתרה לאלופת העולם בריצה ל-800 מ' התייצבה קסטר סמניה הצעירה, רק בת 18 דאז, בעמדת הראיונות באצטדיון האולימפי בברלין ושמעה כתב עם הרבה חוצפה מטיח בה: "יש שמועה שנולדת גבר, זה נכון?". סמניה נראתה נבוכה מהשאלה, ענתה בקצרה ש"אין לה מושג במה מדובר" ועזבה את המקום.

 

לכתבות נוספת של "מחוץ לרדאר"

 

הרגע הזה משקף היטב את ההשפלה שעמה נאלצה הרצה הדרום אפריקאית הביישנית להתמודד בגיל כה צעיר. מבלי שעשתה שום דבר רע או אסור, האלופה הצעירה הפכה למושא סיקור מועדף וחסר רחמים עבור התקשורת הצהובה ונאלצה לוותר על פרטיותה לטובת בדיקות מגדריות פולשניות של רשויות הספורט.

 

סמניה. "יש שמועה שנולדת גבר" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
סמניה. "יש שמועה שנולדת גבר"(צילום: EPA)

הסיפור יוצא הדופן של סמניה התחיל על מסלול הריצה בברלין, אותו המסלול שעליו אוסיין בולט הפך כמה ימים קודם לכן בזכות יתרונותיו הפיזיים וצעדיו הענקיים לאצן הגדול בהיסטוריה. סמניה נהנתה אף היא מיתרונות פיזיים שהובילו אותה לניצחון מרשים בפער גדול בריצה ל-800 מ' אלא שבמקום לזכות בתהילת עולם כמו הפנומן הג'מייקיני, היא מצאה את עצמה תוך זמן קצר מושעית מתחרויות ועל לא עוול בכפה.

 

סמניה רשמה ב-2009 התקדמות מטאורית. בתוך תשעה חודשים היא שיפרה את שיאה האישי בשבע שניות. בגמר אליפות העולם היא גילחה עוד 1.27 שניות משיאה וקבעה את התוצאה המהירה ביותר בעולם באותה שנה, 1:55:45 דקות. הזינוק הבלתי סביר הזה העלה שאלות רבות. בניגוד לרוב המקרים בהם ספורטאי משפר את תוצאותיו באופן קיצוני, אף אחד לא ייחס לסמניה שימוש בחומרים אסורים - הטענה שעלתה נגדה הייתה שייתכן והיא איננה לגמרי אישה.

 

כמה שעות לפני שהפכה לאלופת עולם, הודלף לתקשורת שהתאחדות האתלטיקה העולמית ציוותה על סמניה לעבור בדיקה מגדרית לאחר האליפות. הדרישה הזו עוררה הרבה הדים וביקורות. "זה לא הוגן ומביך עבורה", זעם שיאן העולם ב-400 מ' מייקל ג'ונסון, "אולי מה שהם עושים נכון מבחינת ההתמודדות עם המצב, אבל האופן שבו זה נעשה הוא לגמרי לא בסדר".

 

ג'ונסון. מתומכיה של סמניה (צילום: Mike Hewitt /Allsport)
ג'ונסון. מתומכיה של סמניה(צילום: Mike Hewitt /Allsport)

 

הנושא הגיע עד לנשיא דרום אפריקה ג'ייקוב זומה שהביע תמיכה מלאה באלופה מארצו: "סמניה הזכירה לעולם את החשיבות שבכבוד האדם ובפרטיותו. זו זכות שכל בני האדם צריכים ליהנות ממנה. אנחנו מאוד לא מרוצים מהאופן שבו מטפלים בה. אף אחד לא ייקח ממנה את מדליית הזהב, היא זכתה בה". כשחזרה לדרום אפריקה מאליפות העולם התקבלה סמניה על ידי אלפי מעריצים בשדה התעופה שהביעו בה תמיכה. גברים רבים במקום אף נשאו שלטים עם הכיתוב "הינשאי לי". פרשת סמניה אפילו גרמה למתיחות גזעית מסוימת בדרום אפריקה כשראש המטה הצעיר של מפלגת השלטון (ANC) טען ש"התקשורת הנשלטת בידי הלבנים פוגעת במכוון בסמניה".

 

סמניה עצמה ממש לא ביקשה את כל תשומת הלב הגדולה הזו סביבה. הבחורה הצנועה והכה-מוכשרת רק רצתה לרוץ ובמקום זאת מצאה את עצמה נסחפת אל תוך מחול שדים. "אני יודעת שאני שרירית ושיש לי קול נמוך, אבל ככה אלוהים יצר אותי ואני מקבלת את עצמי כפי שאני", אמרה בזמנו. בכל אותה תקופה עד לקבלת התוצאות נאסר על סמניה להתחרות. התאחדות האתלטיקה כינסה פאנל מומחים מיוחד שקבע את חוק "הטסטוסטרון הגבוה" – על פי החוק אישה שיש לה באופן טבעי טסטוסטרון (הורמון המין הזכרי) גבוה, איננה יכולה להתחרות אלא אם כן היא עוברת טיפול רפואי להורדת רמת הטסטוסטרון.

 

סמניה. רק רצתה להתחרות (צילום: EPA)
סמניה. רק רצתה להתחרות(צילום: EPA)

 

ברשימת האנשים המשפיעים בעולם

לא ידוע האם סמניה נדרשה לעבור את התהליך הרפואי הזה שכן ישנה סודיות רפואיות מוחלטת בנושא. מה שכן ידוע הוא שביולי 2010 הודיעה התאחדות האתלטיקה כי סמניה יכולה לחזור להתחרות מיידית, 11 חודשים לאחר שהוכתרה לאלופת העולם. באותה שנה בחר בה המגזין הבריטי "ניו-סטייטסמן" לרשימת 50 האנשים המשפיעים של השנה.

 

החזרה של סמניה למסלול אחרי כל כך הרבה זמן ללא תחרויות לא הייתה פשוטה. תחילה התוצאות שלה לא היו מרשימות אבל ב-2011 היא כבר הוכתרה לסגנית אלופת העולם. שנה לאחר מכן, באופן לא מפתיע סמניה נבחרה לשאת את הדגל הדרום אפריקאי בטקס הפתיחה של אולימפיאדת לונדון. באולימפיאדה עצמה היא סיפקה ריצה מוזרה. היא סיימה את הסיבוב הראשון במקום האחרון אך בפיניש אדיר עקפה שש רצות ב-150 המטרים האחרונים וזכתה במדליית הכסף אחרי מריה סבינובה הרוסייה.

 

סיימה בכוונה רק במקום השני בלונדון? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סיימה בכוונה רק במקום השני בלונדון?(צילום: AFP)

 

ישנה תיאוריה שהעלה אלוף העולם לשעבר ב-110 מ' משוכות, קולין ג'קסון, על פיה סמניה לא נתנה את כל כולה בריצה כדי לא לנצח ולהציף פעם נוספת את המחלוקת המגדרית סביבה. אגב על סבינובה הוטל בנובמבר עונש הרחקה לצמיתות בעקבות שימוש בחומרים אסורים. אם יוחלט לקחת ממנה את מדליית הזהב, הרי שסמניה תשודרג למעמד של אלופה אולימפית.

 

בשנה שעברה התרחש תקדים חשוב ביותר בנושא המגדר והספורט. בעקבות ערעור שהגישה האצנית ההודית דוטי צ'אנד, החליט בית הדין הגבוה לערעורי ספורט (CAS) לבטל את חוק הטסטוסטרון. מאז ספורטאיות עם טסטוסטרון גבוה אינן מחויבות לעבור תהליך רפואי שיוריד את רמתו. בית הדין קבע כי אמנם טסטוסטרון גבוה נותן יתרון בריצה, אבל לא יתרון מספיק גדול כדי שיידרש לנקוט בפעולות להפחתתו.

 

אין לדעת האם ההחלטה של בית הדין השפיעה על סמניה, אבל העונה האחרונה של הרצה הדרום אפריקאית היא הטובה ביותר שלה מאז עונת הפריצה ב-2009. בשבוע שעבר היא ניצחה במפגש ליגת היהלום ברבאט בתוצאה מצוינת של 1:56.64 הזמן המהיר ביותר השנה בעולם והזמן המהיר ביותר של סמניה מזה חמש שנים.

 

בעולם בטוחים. היא בדרך לזכייה בזהב בריו (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
בעולם בטוחים. היא בדרך לזכייה בזהב בריו(צילום: גטי אימג'ס)

מעבר לכך היא הציגה גם יכולות ורסטיליות כשביום אחד רשמה טרבל באליפות דרום אפריקה עם ניצחונות בריצות ל-400, 800 ו-1,500 מ'. התוצאה שקבעה ב-400 מ' – 50.74 שניות – הייתה שווה גמר אולימפי בלונדון. עם זאת נכון לעכשיו באולימפיאדת לונדון סמניה

מתכוונת להתחרות אך ורק בריצה האהובה עליה ל-800 מ' וכרגע היא מסומנת כפייבוריטית המובהקת לנצח. "כרגע הפוקוס שלי הוא לזכות בזהב באולימפיאדה, בהחלט ייתכן שבעתיד אנסה ללכת על הדאבל", אמרה סמניה.

 

הפרשנים כל כך אופטימיים כיום לגבי יכולותיה של סמניה שהם לא רק מצפים ממנה לניצחון אלא גם לניפוץ שיא העולם הוותיק ביותר באתלטיקה, 1:53:28 דקות שקבעה ירמילה קראטוצ'ילובה הצ'כוסלובקית ב-1983. "עכשיו כשכל המכשולים הוסרו, היא יכולה לנצח בגמר האולימפי בהפרש של 20 מ' מהמתחרות ולשבור את השיא העולמי", אמר העיתונאי מייק הרסט שחשף בזמנו את הבדיקות שעברה סמניה.

 

בין אם זה יסתיים בשיא עולם או לא, כנראה שלא יהיה צדק פואטי ראוי יותר ממדליית זהב אולימפית של הספורטאית שנרדפה על לא עוול בכפה בתקופה שבה לא מעט רמאים במודע ובמכוון חומקים עם עונשים קלילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים