שתף קטע נבחר

צילום: AFP

מוחמד עלי: הקרבות הגדולים

הזכייה הראשונה נגד סוני ליסטון, המפגש מול ג'ו פרייזר במנילה בחום של 43 מעלות, The rumble in the jungle עם ג'ורג' פורמן שנה קודם לכן, וקרב המאה ב-1971. ynet ספורט עם הקרבות הגדולים של המתאגרף שהלך לעולמו בגיל 74

הזכייה הראשונה: מוחמד עלי נגד סוני ליסטון (1964)

"סוני ליסטון הוא שום דבר, האיש לא יודע לדבר ולא מסוגל להילחם. הוא צריך לקחת שיעורים בדיבור ושיעורים באיגרוף. וכאשר הוא יתחיל להילחם נגדי הוא גם יצטרך ללמוד איך ליפול". הפה הגדול משך את תשומת לב התקשורת כבר בתחילת הדרך והפעם הראשונה בה זכה בכתר העולמי הייתה כאשר ניצח את סוני ליסטון בנוק אאוט ב-25 בפברואר 1964 במיאמי.

  

ליסטון נחשב עד אז לאלוף הבלתי מעורער עם עבר פלילי ולמרות שהילך אימים על יריביו, עלי לא היסס להתגרות בו ולהתעמר בו בזירה. לפני הקרב הימרו סוכנויות ההימורים על ליסטון ביחס של 7 ל-1, אבל עלי (אז עדיין קסיוס קליי) לעג לכולם ונטל את התואר.

 

עלי וליסטון. הדהים את העולם (צילום: גטי אימג'ס)
עלי וליסטון. הדהים את העולם(צילום: גטי אימג'ס)

 

"ליסטון נראה כמו דוב מכוער והוא מסריח כמו דוב", ליגלג עלי על יריבו לפני הקרב. "אחרי שאנצח אותו אתרום אותו לגן החיות". כשהשניים נכנסו לאולם אמר עלי "מישהו הולך למות פה הערב בזירה".

 

ליסטון שלט בחמשת הסיבובים הראשונים של הקרב, אבל עלי שרד והחל להכות ביריבו בסיבוב השישי. בסיומו של אותו סיבוב לא הגיב ליסטון המוכה לצילצול הקורא למתחרים לשוב לקרב ועלי הוכרז כמנצח. ב-FBI חשדו אז שהקרב היה מכור ואורגן על-ידי המאפייה.

 

טרילה במנילה: מוחמד עלי נגד ג'ו פרייזר (1975)

האיבה בין מוחמד עלי ליריבו המושבע הגיעה לשיאה ארבע שנים לאחר ש"הגדול מכולם" הפסיד בעימות בין השניים בניו יורק ושנה לאחר שהחזיר לעצמו את התואר בניצחון על פורמן בקינשסה.

 

בגיל 74, מוחמד עלי הלך לעולמו

התגובות ברשתות החברתיות לא איחרו להגיע

 

הקרב השלישי בהיסטוריה בין השניים (עלי ניצח בשני ב-1974 כשאף אחד מהם לא היה אלוף עולם), שנערך בפיליפינים ב-2 באוקטובר 1975, זכה לכינוי "טרילה במנילה" (THRILLA IN MANILA) ונחשב לאחד משיאי הקריירה של עלי. שוב חימם הפה הגדול את האווירה בראיונות הפרומו והכריז: "אני הולך להכניס לגורילה במנילה".

 

חום של 43 מעלות שרר באולם הבלתי ממוזג בפיליפינים והקרב נקבע לשעה 10:30 בבוקר על מנת להתאים אותו לשעות צפיית השיא בארצות הברית. כששני המתחרים נכנסו לזירה החל עלי להקניט: "אין לך את זה ג'ו, אני הולך לחסל אותך". פרייזר השיב בחיוך "אנחנו נראה".

 

עלי שלט בחמשת הסיבובים הראשונים והמשיך להתגרות ביריבו: "נו קדימה, גורילה מכוערת. זה כל מה שאתה יכול לתת? קדימה, תכה אותי". כשפרייזר ניסה להכותו אמר לו "אין לך יד ימין, אתה לא יכול לעשות את זה". פרייזר התעצבן, שלח מהלומה לפניו של עלי ביד ימין ובסיבוב השישי היכה אותו בוו השמאלית המפורסמת שלו.

 

עלי מול פרייז'ר. לפנתיאון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עלי מול פרייז'ר. לפנתיאון(צילום: gettyimages)

 

בהמשך התעייפו שני המתאגרפים ובסיבוב ה-12 שלח עלי מהלומה לפניו של פרייזר וגרם לנפיחות בעינו הימנית, דבר שהקשה על ראייתו. הוא סבל מראיה לקויה בעינו השמאלית עוד בילדותו ולמעשה נלחם בסיבובים האחרונים כשהוא כמעט ולא רואה דבר.

 

בסיבוב ה-14 היכה עלי בפניו של פרייזר, שמגן השיניים שלו עף מפיו. בתגובה החליט מאמנו אדי פאץ' להפסיק את הקרב והניצחון בנוק אאוט הוענק לעלי, למורת רוחו של יריבו שטען כי היה מסוגל להמשיך. "אני רוצה לתפוס אותו, בוס", שאג פרייזר בכיוונו של פאץ' והתקשה להשלים עם הפסדו.

 

פאץ' השיב: "זה נגמר, אף אחד לא ישכח את מה שעשית היום". עלי סיכם את הקרב: "זה היה הכי קרוב למוות שהייתי, פרייזר פשוט נטש את הזירה לפני שאני עשיתי את זה. לא נראה לי שהייתי מסוגל להמשיך להילחם".

 

טרילה במנילה (צילום: getty images)
טרילה במנילה(צילום: getty images)

 

השנאה בין עלי ופרייזר נמשכה שנים ארוכות אחרי שהשניים סיימו את הקריירה. כשעלי הדליק את המשואה בטקס הפתיחה של אולימפיאדת אטלנטה 1996 פרייזר נשאל כיצד הרגיש והשיב: "חבל שהוא לא נפל לתוך האש, אם הייתה לי הזדמנות הייתי דוחף אותו פנימה. הייתי רוצה להילחם שוב נגד הטמבל הזה".

 

עלי התנצל בהמשך: "אני מצטער, אמרתי על ג'ו דברים שלא הייתי צריך לומר, זה היה רק במטרה לקדם את הקרבות". עלי היה מהבודדים שנכחו בהלוייתו של פרייזר, אשר הלך לעולמו ב-7 בנובמבר 2011 בגיל 67.

 

רעם בג'ונגל: מוחמד עלי נגד ג'ורג' פורמן (1974)

הקרב שתואר כ"ארוע הספורט הגדול של המאה ה-20" הפגיש ב-29 באוקטובר בין שני הגדולים לעיני 60,000 איש בזירה באצטדיון הלאומי בקינשסה שבזאיר (הרפובליקה של קונגו כיום). פורמן הגיע כאלוף הבלתי מנוצח (הביס את כל יריביו ב-40 קרבות).

 

הרודן של זאיר, מובוטו ססה סקו, השתמש בקרב (היה אחד הראשונים שאירגן דון קינג) על מנת לפרסם את ארצו והארוע נודע בכינוי "רעם בג'ונגל" (The Rumble in the Jungle).

 

 

 

רבים סברו שעלי לא יהיה מסוגל להתמודד מול פורמן, מכיוון שנראה מעבר לשיאו ונוצח לפני כן פעמיים (ע"י ג'ו פרייזר וקן נורטון). בקיץ של אותה שנה נפצע פורמן בעינו בעת שהתאמן בזאיר והקרב נדחה בחודש. עלי טייל לפני הקרב במדינה האפריקנית ושיחרר הצהרות התגרות ביריבו.

 

בפתיחת הקרב קיפץ עלי סביב פורמן והתגרה בו בזירה תוך ששלח מספר מכות לפניו, אבל בהמשך הסיבוב הראשון הצמיד פורמן את עלי לחבלים וחבט בו. כשהסתיים הסיבוב הראשון שילהב עלי בתנועות ידיים את הקהל שקרא בשמו. בסיבוב השני הצליח עלי בעזרת הטכניקה, שכללה יד ימין מלפנים, למנוע מפורמן מלהכותו ובמקביל שלח אגרופים לפניו ביד שמאל.

 

האלוף המכהן, שעד אז היה בלתי מנוצח, התקשה מאוד הפעם. הוא ניסה להשתמש במכות וו על מנת להתיש את עלי ולפגוע בו, אבל עלי ניצל את הכושר הגופני הנפלא שלו על מנת להתחמק ואף הסב נזק לעינו של יריבו.

 

פורמן הסתער בתחילת הסיבוב השלישי, אבל הקרב המשיך להיות צמוד. "הגדול מכולם" הקניט את יריבו מילולית ובתגובה שלח פורמן ארבע מכות רצופות לגופו. שני אגרופים ששלח עלי לפניו של פורמן הותירו את האלוף המום והקהל החל להריע בהשתאות.

 

בסיבובים הבאים החלו שני המתחרים לגלות סימני עייפות, תוך שפורמן סבל מנפיחות בעין ימין. לבסוף הצליח עלי להפיל את פורמן, ניצח בנוק אאוט בסיבוב השמיני ובגיל 32 החזיר לעצמו את התואר העולמי.

 

קרב המאה: מוחמד עלי נגד ג'ו פרייזר (1971)

תואר אלוף העולם נשלל ממוחמד עלי ב-1967 לאחר שסירב לשרת בצבא האמריקני במלחמת וייטנאם. הוא היה מושעה מהזירה בין 1967 ל-1970 ובכך איבד שנים יקרות.

 

ב-1970 זיכה אותו בית הדין וב-8 במרץ 1971 התמודד עלי מול ג'ו פרייזר במה שכונה "קרב המאה" במדיסון סקוור גארדן בניו יורק. "סמוקינג ג'ו" החזיק בתואר העולמי והיה בלתי מנוצח ב-26 הקרבות בהם השתתף (23 ניצחונות בנוק אאוט), אבל רבים טענו שהוא רק ניצל את ההיעדרות של עלי והכל שאלו את עצמם מי באמת הטוב ביותר.

 

עלי ופרייזר. קרב ה-100 (צילום: getty images)
עלי ופרייזר. קרב ה-100(צילום: getty images)

 

כרטיס עלה 150 דולר (כ-880 דולר במושגים של 2016) ואמריקה היתה חצויה: השחורים והאנטי ממסדיים שהתנגדו למלחמת וייטנאם תמכו בעלי, בעוד הלבנים והשמרנים זוהו כתומכי פרייזר. עלי, הפה הגדול, העליב את פרייזר בראיונות הפרומו. השיא היה כשהוא קרא לו "דוד טום", כינוי גנאי לשחור המשתף פעולה עם לבנים.

 

עלי הגיע לקרב בלתי מנוצח (מאזן 0:31), אבל פרייזר הנחיל לו את התבוסה הראשונה בקריירה. כל אחד מהשניים קיבל 2.5 מיליון דולר תמורת השתתפותו. 20,455 איש הצטופפו במדיסון סקוור גארדן וההכנסות ממכירת כרטיסים הגיעו למיליון וחצי דולר.

 

הייתה זו הפעם הראשונה בה נאבקו בזירה שני מתאגרפים בלתי מנוצחים על התואר העולמי והקרב נמשך 15 סיבובים. עלי שלט בשלושת הסיבובים הראשונים, אבל פרייזר ניצל את מכת הוו המצוינת שלו והיכה בפניו בסוף הסיבוב השלישי.

 

פרייזר שלט בהמשך ובתום הסיבוב ה-15 העניקו לו כל שלושת השופטים את הניצחון בנקודות. בשיחות עם מקורביו הודה עלי שהפסיד, אבל באופן פומבי תקף את השופטים: "החלטה של אנשים לבנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים