שתף קטע נבחר

המפכ"ל אלשיך ל-ynet: "מרוצה מהתקדמות המשטרה"

רב-ניצב רוני אלשיך מתייחס לראשונה בקולו לשורת הפרשות המביכות שאירעו לאחרונה בארגון שאותו הוא מוביל. "לא עבר על המשטרה כלום", אמר. "לתקשורת מותר לבקר, אז שתמשיך לבקר, אנחנו נעשה את שלנו"

 

 

"לא עבר על המשטרה כלום. עבר בתקשורת מה שעבר. המשטרה עובדת, מרוצה מההתקדמות שלה, כולנו באחדות מטרה. לתקשורת מותר לבקר, אז שתמשיך לבקר, אנחנו נעשה את שלנו". כך אמר הערב (יום א') ל-ynet מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך כשנשאל על שורת הפרשות המביכות שאירעו לאחרונה במשטרה.

 

מפכ"ל המשטרה הוסיף ואמר כי "חלקה (של הביקורת - ר"י) לא מבוססת על שום עובדות, לצערי, אפילו לא בסיס מינימלי עובדתי, חלקה לגיטימי. מטבע הדברים כשיש חיכוך אז יש דברים שלא נראים, ומותר לבקר, אבל מה שלגיטימי אנחנו מקשיבים מפיקים לקחים, מתקנים, ומה שלא לגיטימי תפקידנו להתעלם".

 

לאומני או לא?

ביום שני שעבר אירעה פארסה בלתי-נעימה בבית משפט השלום בתל אביב, בעת שהמשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של פלסטיני החשוד באונס צעירה הלוקה בשכלה. במשך ימים ארוכים נמנעה המשטרה מלמסור לכתבי הפלילים מידע על אודות האירוע החמור ולמעשה הסתירה מהציבור כי פלסטינים חשודים באונס יהודייה ממניעים לאומניים. ביממה האחרונה זגזגה המשטרה בנוגע למניעים.

 

החשודים באונס שלא היה. שוחררו בשבוע שעבר (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
החשודים באונס שלא היה. שוחררו בשבוע שעבר(צילום: יריב כץ)
 

דוברת המשטרה, ניצב-משנה מירב לפידות, אמרה יומיים לפני כן כי המשטרה אינה מייחסת לחשודים עבירות ממניע לאומני, אך בבקשת הארכת המעצר שהוגשה לבית המשפט בעניינו של אחד החשודים צוין סעיף גזענות. נציג המשטרה בדיון הודיע כי הוחלט להסיר את החשד למניע לאומני, וזמן קצר לאחר מכן שינתה המשטרה שוב את דעתה: "עד שהחשוד השלישי במעשה ייתפס, אנו מבקשים להשאיר את המניע הלאומני". ביום רביעי שוחררו החשודים.

 

התאבד או נורה?

ביקורת חמורה לא פחות הוטחה במשטרה על רקע הרצח הכפול בראשון לציון, שבו מצאו את מותם אנסטסיה רוסנוב ובן זוגה אליעזר קנדינוב. מיד לאחר שהחוקרים חשדו כי יאן גבריאלוב, בן זוגה לשעבר של רוסנוב, עומד מאחורי המעשה, הוצא לבקשת המשטרה צו איסור פרסום בנוגע לשמו ותמונתו. אף שכל הממצאים הובילו לכיוון גבריאלוב, הביעו קצינים במשטרה תהיות על ההחלטה: "לא ברור מה משרת הצו הזה כשמחפשים אדם אחד, שהוא יודע שהמשטרה בעקבותיו".

 

בישיבות הערכת מצב שקיימו בכירי מחוז מרכז היו כאלה שצידדו בהפצת תמונתו של החשוד. "אולי מישהו בציבור ראה אותו וזה יכול להוביל לקצה חוט", אמרו אותם בכירים, בניסיונם לבסס את הטענה המרכזית שלהם. אבל בדיוק כמו בתחילת חקירת המחבל מדיזנגוף נשאת מלחם הוחלט להימנע מפרסום תמונתו של החשוד ברצח. "ההחלטה הזאת אבסורדית", ציין קצין שהיה מעורה בפרטי חקירת הרצח הכפול. גם אחותו של הנרצח הביעה תרעומת על הסתרת זהות החשוד: "חייבים לפרסם את תמונתו, אין לו מה להפסיד".

 


ההודעה של המשטרה על החיסול של גבריאלוב ()
ההודעה של המשטרה על החיסול של גבריאלוב
 

בשבת שעברה צפצפו הזימוניות של הכתבים הפליליים בעקבות דיווח על ירי ברחוב חיים חורי בלוד. מדיווחי המשטרה עלה כי בתום מצוד שנמשך שלושה ימים נורה יאן גבריאלוב למוות בידי מפקד מחוז מרכז במשטרה, ניצב מוטי כהן. לפי אותם דיווחים, כוח משטרתי שהיה בפעילות מבצעית יזומה הבחין בחשוד ברצח הכפול נוהג ברכב. גבריאלוב החל לנהוג באופן פרוע, לא נענה לקריאות השוטרים לעצור, ונורה למוות לאחר נוהל מעצר חשוד.

 

בהודעה שפרסמה המשטרה נכתב: "כשהגיע החשוד בנסיעה פרועה לרחוב חורי בלוד, רחוב צר שבתי מגורים משני צדדיו וילדים משחקים לאורכו, הוחלט לעצור את רכב החשוד במהלך נסיעתו, ורכב משטרה שהיה אחריו ניגח אותו והביא לעצירתו. בשל הנחת היסוד, שהתבררה כאמיתית, כי מדובר בעבריין חמוש ומסוכן המהווה סכנה לשוטרים ואזרחים - בוצע לעברו ירי מדויק שפגע בו ונטרל אותו".

 

אלא שב-ynet נחשף כי משפחתו של גבריאלוב סיפרה שמנתיחת גופתו עלה כי כדור אחד חדר מתחת לסנטרו בעת שישב ברכב - טענה שלא מתיישבת עם גרסת המשטרה שלפיה היא זו שחיסלה אותו. מאוחר יותר הודתה המחלקה לחקירות שוטרים כי גבריאלוב שם קץ לחייו ולא נורה למוות. לפי הודעת מח"ש, בבדיקת הגופה במכון הפתולוגי נמצא רק כדור אחד, בראשו, כלומר - כל שאר הכדורים שנורו בזירה לא פגעו בגבריאלוב.

 

 

בהודעה נמסר: "הרינו לעדכן כי לאחר בדיקת חומר הראיות ולאחר בחינת ממצאים ראשוניים של הבדיקה פתולוגית הגיעה מח"ש לכלל מסקנה כי הקליע שפגע בראשו של יאן גבריאלוב בראשון לציון בסוף השבוע וגרם למותו נורה מנשקו של המנוח עצמו ולא מנשקם של השוטרים שניסו לעוצרו. על פי החשד, בעת שהרגיש שכוחות המשטרה עלו על עקבותיו וכשהבין שלא יוכל להימלט עוד, החליט המנוח לשים קץ לחייו".

 

ואם לא די בכך, מאז היוודע הרצח הכפול פורסמו תיעודים על אודות עברו המטריד של גבריאלוב. תכתובות סמס הצביעו על החששות הגדולים שעמם התמודדה הקורבן. כמה ימים לפני שנורתה למוות התכתבה אנסטסיה רוסנוב עם חברתה בעת שהייתה בדרכה למעון לנשים מוכות. "תראי אם אין ליד את הבית את האופנוע של יאן", כתבה הנרצחת לחברתה.

 

במהלך השבוע התברר כי הכתובת הייתה על קירות המשטרה עוד קודם לכן. טניה מלניקוב, שהייתה בת זוגו הקודמת של גבריאלוב, תיארה בראיון בלעדי ל-ynet את הקשיים שחוותה עם מי שהיה בן זוגה במשך עשר שנים, את פניותיה החוזרות ונשנות למשטרה, ואת בחירתה לפנות לעולם התחתון כדי לסכל את ניסיונותיו של גבריאלוב לפגוע בה.

 

אלימות השוטרים ב'סופר יודה'

במקביל מתמודדת המשטרה עם תיעוד מדאיג של הכאת צעיר בדואי בתחילת השבוע שעבר מחוץ למרכול "סופר יודה" ברחוב אבן גבירול בתל אביב. בסרטון מהזירה תועדו שוטרי משמר הגבול מכים לפי החשד את מייסם אבו אלקיעאן, בן 19 מהיישוב חורה. אתמול פורסם לראשונה ב-ynet כי שמונת השוטרים שהיו מעורבים באירוע זומנו לחקירה באזהרה במח"ש.

 

הפגנה בעקבות הכאת העובד ב'סופר יודה' (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
הפגנה בעקבות הכאת העובד ב'סופר יודה'(צילום: יריב כץ)

אחרי פרסום התיעוד ספגה המשטרה ביקורת קשה, וטענה מנגד כי השוטרים פעלו כמצופה מהם. התיק הועבר למח"ש וזו החלה בבדיקה, וכאמור, לאחר גביית עדויות וצפייה בתיעוד ממצלמות האבטחה, היא החליטה לפתוח בחקירה פלילית.

 

אמת בפרסום

גם בהתפתחויות בפרשת מעונות ראש הממשלה הועלו תהיות בנוגע להתנהלות המשטרה. עם סיום החקירה פרסמה המשטרה הודעה חריגה, שבה לא נמסרו ההמלצות בנוגע לחשודים בפרשה ובראשם רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו. בהודעות אחרות בעלות עניין לציבור שמוציאה המשטרה היא מקפידה לציין שמות של חשודים ואת עיקרי ההמלצות בעניינם. בהמשך התברר כי למשטרה ראיות נגד נתניהו בשלוש פרשיות שונות.

 

בהודעה הרשמית שהפיצה המשטרה לתקשורת נכתב: "הפרשה החלה בפברואר 2015 באישור היועץ המשפטי ופרקליט המדינה והתמקדה בכמה נושאים, אשר בעניינם עלה חשד לביצוע עבירות פליליות, בהן חשד לקבלת דבר במרמה ולמרמה והפרת אמונים, כולל טיפול בתלונות הדדיות. בסיומה של החקירה הועברו כל הראיות לכאורה, הממצאים והתובנות שנאספו בחקירות המשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים, אשר ליוותה את החקירה, לצורך עיון והחלטה".

 

 

אלשיך ומנדלבליט. עימות על רקע הפרסום (צילום: עמית שאבי, עפר מאיר) (צילום: עמית שאבי, עפר מאיר)
אלשיך ומנדלבליט. עימות על רקע הפרסום(צילום: עמית שאבי, עפר מאיר)

בעקבות הביקורת על נוסח ההודעה בעניין מעונות ראש הממשלה ניסו במשטרה למזער נזקים וערכו שיחות אישיות עם הכתבים בנוגע להמלצות שהתגבשו בתיק. "פשוט בושה וחרפה ההתנהלות של המשטרה בעניין הזה", אמר גורם בכיר במשטרה. "המדיניות של המפכ"ל אמורה להיות זהה גם אצל נחקרים אחרים, פחות 'מיוחסים'".

 

במשטרה טענו בתגובה כי החוקרים סיימו לסכם את התיק, ובכירי אגף החקירות נפגשו עם אנשי הפרקליטות והיועמ"ש על מנת לעדכן אותם בממצאים. במשטרה החליטו להוציא את ההודעה על סיום החקירה, וכנהוג העבירו את ההודעה ליועץ המשפטי לממשלה. לטענת גורמים במשטרה המעורים בפרשה, אנשי היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט הם שביקשו מהמשטרה להמתין עם ההודעה על סיום החקירה. הבקשה המיוחדת הזאת הגיעה עד ללשכת המפכ"ל רוני אלשיך - אך הוא החליט שלא להיענות לבקשה.

 

גורמים בכירים במשרד המשפטים טענו בתגובה כי "לאחר שהמשטרה עדכנה על כוונתה לצאת בהודעה, הודיע להם היועמ"ש שעל ההודעה להיות מלאה ולכלול גם את ההמלצה. בעניין הזה התנהל ויכוח, והיועמ"ש הודיע להם שההודעה החלקית כפי שהייתה מונחת על שולחנו באותה העת לא מקובלת עליו ולא ראוי לפרסם אותה בצורה כזאת. בסופו של דבר במשטרה החליטו בצורה חד-צדדית להפסיק את התיאומים ולצאת עמה לתקשורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עפר מאיר
מפכ"ל המשטרה אלשיך
צילום: עפר מאיר
מומלצים