שתף קטע נבחר

צריך להגיע לשיננית רק כשיש כאבים: 10 מיתוסים

צריך להגיע לטיפול שיננית רק במצבים של דימום ודלקת, שיננית יכולה לפתור ריח רע מהפה וילדים לא צריכים בכלל להגיע לטיפול אצל שיננית. 10 מיתוסים על טיפול אצל שיננית - והאמת

הטיפול הידוע והמוכר שמשמעותי ביותר לתחזוקה השוטפת של הפה והשיניים, צבר במשך השנים מיתוסים רבים ומשונים. מה אתם צריכים לדעת לפני שאתם מגיעים לטיפול אצל השיננית?

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

 

1. פונים לטיפול שיננית רק במקרים של כאב ודימום מהחניכיים

לא נכון

 

טיפול שיננית הוא טיפול מונע מחלות חניכיים, חורים בשיניים, נזקי עישון וריח רע מהפה וככזה הוא הכרחי באופן שוטף ורציף. השיננית מבהירה למטופל את מצב הפה הקיים, ונותנת הדרכה להיגיינת הפה ועזרים דנטליים נוספים בהם צריך להשתמש על מנת לשמר או לשפר את המצב הקיים.

 

לכן, אין צורך להמתין לכאבים, דימום ורגישויות בשיניים, אלא למנוע אותם מבעוד מועד ע"י טיפול אצל שיננית.

 

2. אבנית בשיניים דומה לאבנית בקומקום, לכן ניתן להסירה באמצעות חומרים מסירי אבנית

לא נכון

 

היווצרות האבנית היא למעשה תהליך טבעי. בקומקומים, מכונות כביסה וכדו’ נוצרת שכבת אבנית כתוצאה משקיעתם של יונים המומסים במים מגנזיום וסידן – ובאופן דומה גם בפה שלנו שוקעת שכבה של סידן ומגנזיום.

 

כשם שחובה לנקות באופן שוטף את האבנית מהקומקום ומכונת הכביסה, כך יש להקפיד על ניקוי האבנית מהפה פעמיים בשנה. בטיפול, מסירה השיננית את האבנית באמצעות כלים חשמליים וידניים, ולאחר מכן מחליקה את פני שטח השן על מנת שהחיידקים יתקשו להדבק. זהו תהליך יחסית פשוט ואינו כרוך בכאבים.

 

3. הסרת אבנית פוגעת בחומר השן

לא נכון

 

תחושות מטופלים ש"השיניים שלהם נפלו" בגלל הסרת אבנית, או שהניקוי הוריד להם חלק מהשן ונפתחו מרווחים, שהטיפול הזיק בגלל שיצר רגישות, נפוצות מאוד אך לרוב מחוסרות כל בסיס. ביצוע הסרת אבנית, החלקת שורשים ופוליש אצל שיננית מיומנת אינו גורם כל נזק לשיניים.

 

להיפך, הימנעות מטיפול גורמת לנזק - הימצאות האבנית על גבי משטחי שורש השן, גורמת לתהליכים ושינויים ברקמות התומכותכגון: דלקת חניכיים ונסיגת חניכיים וקריעת החיבור שבין החניכיים לשורשי השיניים.

 

הטיפול מתבצע במכשיר אולטרא-סוני הניתן לוויסות לפי צורכי המתרפא. הוא פועל באמצעות תנודות אולטרסוניות במהירות גבוה מאוד ה"מתקתקות" על פני שטח השן בכוח חזק הגורם לפירוק כל חומר הדבוק למשטח השן מבלי לפגוע במשטח השן עצמו. סילוק האבנית ממשטחי שורש השן, גורמת להטבה מיידית במצב השיניים והחניכיים.

 

להתחיל ללכת לטיפול אצל שיננית כבר בגיל צעיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
להתחיל ללכת לטיפול אצל שיננית כבר בגיל צעיר(צילום: shutterstock)

 

4. טיפול שיננית פותר בעיית ריח רע מהפה

נכון

 

ריח רע, שנקרא גם באשת הנשימה, הוא מצב בריאותי מביך שמשפיע על כ-30% מאוכלוסיית העולם. ריח רע נוצר בדרך כלל על ידי חיידקים אנארוביים -שחיים ללא חמצן, המייצרים תרכובות גופרית נדיפות.

 

החיידקים מתרבים מתחת ועל פני הלשון, ולעיתים קרובות גם בגרון באזור השקדים. הגורם העיקרי לריח רע מהפה בכ95% מהאוכלוסייה הוא הצטברות של חיידקים מייצרי ריח ושאריות מזון בחלל הפה.

 

ריח רע מהפה יכול לנבוע גם מהיגיינה אוראלית לקויה, נוכחות דלקת חניכיים ודימומיםעל הלשון.לכן יש חשיבות לצחצוח הלשון והשיניים.ביקור אצל שיננית יעיל מאדבאיתור מקור הבעיה ומציאת דרכים לפתרונה כגון: סילוק רובד החיידקים, מתן משחות ושטיפות טיפוליות שינטרלו תרכובות גופרית נדיפות, הדרכה לצחצוח וניקוי הלשון, שימוש יומיומי בחוט דנטלי ועוד.

 

5. טיפול שיננית לא מיועד לילדים

לא נכון

 

ילדים צריכים להגיע לביקור אצל שיננית החל מגיל 6. להבדיל מרופאי שיניים לילדים, לא קיימת שיננית המותאמת רק לילדים. לרוב הילדים אין אבנית, אך ניתן למצוא ילדים עם אבנית גם בגיל צעיר ולכן חשוב להיבדק.

 

גם כאשר אין אבנית, יש מספיק פלאק שמצריך ניקוי יסודי על מנת שיוסר כולו. בנוסף, שיננית יוצרת אמון אצל הילד, עוזרת לילדים לשמור על היגיינה אוראלית של הפה ומדריכה את הילד איך לצחצח שיניים נכון. ילד שנוהג לבקר כל חצי שנה אצל שיננית, יודע לשמור טוב יוצר על היגיינת הפה ומפתח הרגלים נכונים לעתיד.

 

6. כתרים ושתלים מוגנים מפני אבנית

לא נכון

 

רובד חיידקים מצטבר על שיניים וגם על משטחים אחרים כדוגמת כתרים, שתלים דנטליים ואפילו תותבות. האבנית מצטברת בשוליים של הכתרים ושל השתלים ואף עשויה לגרום לכישלון שלהם.

 

אבנית היא האויב מספר אחד של השתלים, משום שהיא משחררת טוקסינים (רעלנים) לחניכיים מה שגורם לספיגת החניכיים והעצם סביב השתל (נסיגה). השיננית מבצעת ניקוי עמוק ויסודי הכולל ניקוי בדפנות השתלים והכתרים ובאזורים שאין למטופל גישה ישירה אליהם בניקוי ביתי.

 

7. אבנית מתפתחת מהמים שאנו שותים

לא נכון

 

אבנית היא הסתיידות של פלאק שיניים, שהוא חומר לבנבן ודביק שמורכב מרוק ובקטריה שנוצרת משאריות מזון, פסולת תאית, מלחים מינראליים ומיליוני בקטריות המצטברות באופן הדרגתי על השיניים.

 

רובד החיידקים הנמצא על פני השן והחניכיים מתחיל להסתייד יחד עם מינראלים שמקורם ברוק. הסתיידות הרובד יוצרת אבנית קשה ומחוספסת אשר מעודדת הצטברות והסתיידות של רובד חיידקים נוסף.

 

8. אבנית בשיניים היא בעיה אסתטית בלבד

לא נכון

 

האבנית יוצרת שכבה קשיחה ומחוספסת על השן אשר מזיקה מכמה סיבות:

האבנית מכסה את השיניים בעיקר באזור שקרוב לחניכיים ואינה מאפשרת הגעה של מברשת השיניים, שטיפות פה ואמצעי ניקוי אחרים ולכן עלולה להסתיר מצב מחלה בשיניים כגון: עששתוכו'.

 

השכבה המחוספסת מאפשרת לחיידקים להקשר לפני שטח השן בקלות יותר ולהתרבות בקלות.

 

מכיוון שהאבנית נמצאת באזור החניכיים ומורכבת מבקטריות וחיידקים אשר מפרישים טוקסינים- רעלנים, היא עלולה לגרום לדלקות חניכיים, ריח רע מהפה,דימומים, ובסופו של דברלגרום לנסיגת חניכיים המאופיינת באיבוד עצם וירידה במנגנון האחיזה עד לכדי אובדן שיניים ממשי. הסיבה מספר אחת לאובדן שיניים אצל אנשים מגיל 45 היא מחלת חניכיים.

 

9. טיפולי שיננית קבועים מאריכים משמעותית את חיי השן

נכון

 

מחקרים הראו כי מטופלים המגיעים באופן קבוע לטיפולים אצל שיננית, לפי ההמלצות שניתנו להם, מאבדים כ-50% פחות שיניים, בתקופה של 20 שנה, לעומת מטופלים שאינם מבקרים אצל שיננית.

 

10. צחצוח שיניים מספר פעמים ביום מפחית את כמות הצטברות האבנית

לא נכון

 

לא מספר הפעמים הוא שקובע אלא איכות הצחצוח. צחצוח מיטבי מתחילבבחירת המברשת ועד לטכניקת הצחצוח ועזרים דנטליים נוספים. המברשת חייבת להיות עם ראש קטן שמכסה 2 שיניים לכל היותר, בעלת סיבים רכים וקצוות מעוגלים. טכניקת הצחצוח מתבצעת כאשר קצוות המברשת מופנות לאזור החניכיים, ותנועת הצחצוח צריכה להיעשות בסיבובים.

 

לאחר הצחצוח ניתן לבצע שטיפת פה, אשר מכילה פלואוריד לחיזוק השן וחומרים אנטיספטיים אשר פועלים על החיידקים שנמצאים ביתר רקמות הפה. כל אלה עשויים להפחית את כמות האבנית משמעותית.

 

יש לציין כי צחצוח מוגבר עשוי לגרום לנזקים כדוגמת, שחיקה של אמייל (חומר השן), ושחיקה של חניכיים. מומלץ לצחצח את השיניים לפחות פעמיים ביום, ואם אפשר שלוש פעמים. אם תצחצחו בתדירות נמוכה יותר, אתם עלולים להגדיל את הסיכוי שלכם לסבול מדלקת חניכיים ובעיות שיניים נוספות. צחצוח טוב צריך להימשך מינימום שתי דקות.

 

ד"ר רונן בורדובסקי, רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל כמה זמן צריך ללכת לשיננית?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים